15 Νοεμβρίου 2009

«Ελένη Γκατζογιάννη»

Από gr-patriotis:

Με αφορμή την πολύ μεγάλη συζήτηση που γίνεται για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ψυχή Βαθιά" που όντως είναι μια πολύ καλή ταινία με έναν ανεπανάληπτο Θανάση Βέγγο, καλό θα είναι να ξεσκονίσουμε τη μνήμη μας λίγο και να θυμηθούμε μια επίσης πολύ μεγάλη ταινία πριν από αρκετά χρόνια, που η "προοδευτική" και "δημοκρατική" τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε απαγορεύσει τα γυρίσματά της στην Ελλάδα όπως και την προβολή της μετά από λίγες μέρες από την πρεμιέρα.

Πρόκειται για την ταινία "Ελένη" του Νίκου Γκατζογιάννη.

Αντιγράφω από ventetta.blogspot.com:

Πολεμήθηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου στην Ελλάδα και αγαπήθηκε από την πλειοψηφία του τύπου στο εξωτερικό.

Στις 28 Αυγούστου 1948 η Ελένη Γκατζογιάννη σαρανταενός ετών με την γυναικαδέλφη της Αλέξω πενήνταέξι ετών τουφεκίσθησαν από τους κομμουνιστές από το ανταρτοδικείο, με την κατηγορία ότι ''κατέστρωσε την απόδραση από το χωριό τεσσάρων παιδιών της (καθώς και της μάνας της, της αδελφής της) και της ανιψιάς της'' για να γλυτώσουν από το παιδομάζωμα των κομμουνιστών.

Γυρίστηκε και ταινία η οποία προβλήθηκε μόνο για λίγες ημέρες στην Ελλάδα αλλά λόγω 'δημοκρατικών' απειλών , βομβιστικών επιθέσεων και προπηλακισμών των θεατών από τους οργανωμένους οπαδούς του ΚΚΕ τελικώς η προβολή της διεκόπη.
Το γύρισμα των κυρίων σκηνών του έργου στο χωριό Λιά της Ηπείρου, όπου διεδραματίσθησαν τα δραματικά γεγονότα της εκτελέσεως της μητέρας του Ελένης και της Θείας του Αλέξως από τους κομμουνιστές, που περιγράφονται στο βιβλίο ''Ελένη'' του Νίκου Γκατζογιάννη,απηγορεύθη υπό της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, εν ονόματι της επιλεκτικής λήθης.

Σημείωμα του συγγραφέα:..........

Ο κόσμος όπου έζησε και πέθανε η Ελένη αναπλάστηκε στο βιβλίο αυτό όχι μόνον από τις δικές μου αναμνήσεις και των αδερφάδων μου, αλλά και από τις θύμησες πάμπολλων ανθρώπων που ζουν τώρα σκορπισμένοι σε καμιά δεκαριά χώρες. Όλα τα ονόματα, οι τόποι και οι ημερομηνίες είναι πραγματικά. Κάθε περιστατικό που περιγράφεται στο βιβλίο και που δεν το είδα με τα μάτια μου μου το έχουν περιγράψει τουλάχιστον δύο μάρτυρες με τους οποίους μίλησα χωριστά. Όλες οι συνομιλίες έχουν μαγνητοφωνηθεί — κρυφά στην περίπτωση δύστροπων μαρτύρων. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα ντοκουμέντα που συγκέντρωσα — εφημερίδες, ημερολόγια, επιστολές, στρατιωτικές εκθέσεις, φωτογραφίες, χάρτες επιχειρήσεων — γεμίζουν ένα τοίχο με φακέλους στο σπίτι μου.
POLITIKI PROTASI

Δεξί Εξτρέμ: Αν ενδιαφέρεται έστω και ένας ας γράψει σχόλιο και θα ανεβάσω κάπου την ταινία για να την κατεβάσετε να την δείτε