22 Μαρτίου 2010

Όλα οδηγούν στο ΔΝΤ παρά τις διαψεύσεις

Τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο συχνά στα ΜΜΕ γίνεται λόγος για προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ. Αυτό κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης είναι η έσχατη επιλογή,τα γεγονότα όμως άλλο δείχνουν.

Η κυβέρνηση στις πρώτες ημέρες της θητείας της κατήργησε τα όσα εισπρακτικά μέτρα είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και άρα μείωσε τα έσοδα του κράτους.Διέλυσε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους και παράλληλα έμεινε σε απραξία στις περίφημες 100 πρώτες ημέρες. Η κυβερνητική αδράνεια και η κυβερνητικές δηλώσεις περι "οικονομίας τιτανικού" και το περιβόητο του Λοβέρδου "δεν υπάρχει σάλιο" ήταν το σάλπισμα που περίμεναν οι κερδοσκόποι ετσι ώστε τα spreads να εκτιναχθούν απο τις 120 μονάδες που ήταν τον σεπτέμβριο στα σημερινά επίπεδα των 320 μονάδων. Την ώρα που το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη και η αγορά "στέγνωσε", τούτη την ώρα διάλεξε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα τα οποία έχουν μοναδικό στόχο την μείωση του ελλείμματος , χωρίς να λογαριάσουν την ύφεση που προκαλούν στην οικονομία και την καθίζηση που φέρουν στην αγορά μιας και η αγοραστική δύναμη περιορίζετε δραστικά και κυρίως σημαντικά. Η ελληνική οικονομία αυτή την περίοδο χρειάζεται μέτρα που θα δίνουν ανάσα στην αγορά, μέτρα που θα επιτρέπουν να κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά.

Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης δεν επιβάλεις νέους φόρους , αντιθέτως μειώνεις τους υπάρχοντες (ΦΠΑ και άλλα) έτσι ώστε να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά από την οποία το κράτος πάλι θα εισπράττει το ποσοστό που του αναλογεί.

Δυστυχώς τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης είναι μέτρα που έχει επιβάλει το ΔΝΤ σε χώρες όπως η ουγγαρία,πολωνία,αργεντινή,ισλανδία δηλαδή σε αυτές που έχουν ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ.

Χώρες της Ε.Ε. όπως η αγγλία η γερμανία η γαλλία,δηλαδή οι ισχυρές οικονομίες της ευρώπης, την ώρα που στις οικονομίες τους παρουσιάστικε καθίζηση στην αγορά τότε μείωσαν το ΦΠΑ και οποιονδήποτε φόρο μείωνε την αγοραστική δύναμη, προκειμένου να μην υπάρξει οικονομική ασφυξία στον μέσο πολίτη γεγονός που θα είχε συνέπεια το κράτος να μην μπορεί να εισπράξει ούτε τα αναμενόμενα! Το αντίθετο δηλαδή απο οτι γίνετε με την δική μας περίπτωση.

Αν η Ελληνική κυβέρνηση είχε στόχο τον δανεισμό απο χώρες της ευρωζώνης τότε θα μιμούνταν τα οικονομικά μέτρα των σχετικών κρατών αντιθέτως με μεγάλη απορία βλέπουμε οτι κάνει όσα εφαρμόστηκαν σε χώρες που μπήκαν υπό την σκέπη του ΔΝΤ.

Τα ΜΜΕ έπιασαν δουλειά μας παρουσιάζουν το ΔΝΤ σαν "όαση στην έρημο" σαν μια σωστή και πρέπουσα επιλογή , άρχησαν να "γεμίζουν" το μυαλό μας με την πρακτική αυτή έτσι ώστε οταν έρθει η ώρα το έδαφος να είναι γόνιμο για αυτούς που άλλα έλεγαν, άλλα λένε και άλλα εφαρμόζουν.

Προς πιο όφελος όμως...;

Φωστήρες του υπ.οικονομικών όπως με την αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας δεν εισπράξατε τα αναμενόμενα γιατί πολλοί συμπολίτες μας παρέδωσαν τις πινακίδες, έτσι και με της αύξηση των έμμεσων φόρων δεν θα εισπράξετε αλλά θα βουλιάξετε την αγορά!


ΧΚ
Πτολεμαϊδα