20 Μαΐου 2010

Εξεταστική Siemens: Ο νύν Διευθ. Σύμβ. του ΟΠΑΠ «»μπορεί να έτρωγε έξω με τον Χριστοφοράκο μπορεί και όχι»

Χθες στην εξεταστική για τη Siemens κατέθεσε ο νυν Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος του Αθήνα 2004 και με επιστολή του στον Μαρκογιαννάκη τον Απρίλιο του 2004 του έλεγε «να σκεφτεί τη δυνατότητα της μερικής παραλαβής του C4I» αν και το C4I δεν λειτουργούσε και η μόνη του αρμοδιότητα ήταν να τον ενημερώσει μόνο για το αν λειτουργεί ή όχι και όχι για το τι πρέπει να κάνει!!!

Όπως παραδέχθηκε, επέλεξε με απευθείας ανάθεση, αν και υπήρχαν και άλλες προτάσεις, την εταιρία που πρότεινε τις προδιαγραφές για το C4I, ενώ ήταν από 25ετίας φίλος τόσο με τον Τρεπεκλή, τον αντιπρόσωπο της SAIC που "κατασκεύασε" το C4I, όσο και με τον Τραυλό, τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που έχει τον καθοριστικό ρόλο στην ανάθεση του C4I στην κοινοπραξία SAIC... Για να καταλάβετε:

Ήταν τρεις φίλοι... ο Σπανουδάκης που "έθεσε" (με την επιλογή της εταιρίας) τις προδιαγραφές, ο Τραυλός που "ανέθεσε" το έργο και ο Τρεπεκλής που "κατασκεύασε" το C4I!!!

ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟ 1978-82 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΘΕΣΕ ΤΟ C4I και τώρα πάνε να τα φορτώσουν σε ΝΔ, Βουλγαράκη, Μαρκογιαννάκη κ.λπ!!!

Μετά έχουν το θράσος να ρωτάνε που πήγαν τα λεφτά


Προσέξτε επίσης:

- Αρχικά ο Σπανουδάκης έλεγε ότι δεν γνώριζε τον Χριστοφοράκο... μετά από καταιγισμό ημερομηνιών από τον Π. Καμμένο αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τον γνώριζε αλλά δεν είχαν στενές επαφές... στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι ήταν μόνιμος προσκεκλημένος στη σουίτα Χριστοφοράκου στο Καραισκάκη * αλλά δεν είχε φάει ποτέ μαζί του έξω... και στο τέλος είπε στον Καμμένο «μπορεί την ημερομηνία εκείνη να φάγαμε μαζί, μπορεί κα όχι δεν θυμάμαι»
- Την αυθάδεια με την οποία αντιμετώπισε τον Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ!!!

* Στην ίδια σουίτα προσκεκλημένος του Χριστοφοράκου ήταν σταθερά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης....

Διαβάστε αποσπάσματα από τα Πρακτικά:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ‘SIEMENS’ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

Στην Αθήνα σήμερα, ημέρα Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 και ώρα 14.25΄ συνεδρίασε στην Αίθουσα «Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης «SIEMENS» στο σύνολό της, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής κ. Γεωργίου Νικητιάδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ. Αηδόνης Χρήστος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κεγκέρογλου Βασίλης, Μακρυπίδης Ανδρέας, Νικητιάδης Γεώργιος, Οικονόμου Παντελής, Παπαγεωργίου Αθανάσιος, Ρήγας Παναγιώτης, Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική, Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Νεράντζης Αναστάσιος, Αποστολάκος Γρηγόριος, Καμμένος Πάνος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Παφίλης Αθανάσιος, Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος, Παπαδημούλης Δημήτριος.
….
Παρακαλώ να προσέλθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο μάρτυς κ. Σπυρίδων Καπράλος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, αν θέλετε πείτε μας το όνομά σας, το επώνυμό σας, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Καλησπέρα σας. Λέγομαι Σπύρος Καπράλος του Ιωάννη. Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι Δαβάκη 23, Φιλοθέη. Η σημερινή μου ιδιότητα είναι Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ορκιστείτε; Έχετε κάποιο κώλυμα να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κανένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Παρακαλώ λοιπόν να ορκιστείτε: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε».
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, μπορείτε μέσα σ’ ένα μικρό διάστημα τριών ως πέντε λεπτών ή όσο χρειάζεστε εσείς να μας πείτε πώς συσχετίζεστε εσείς με την υπόθεση που διερευνούμε, την υπόθεση SIEMENS, το περίφημο σκάνδαλο, τις εταιρίες που ενεπλάκησαν, προκειμένου να γίνουν συναλλαγές προς εξυπηρέτηση πράξεων που πιθανότατα θα χαρακτηριστούν κι από μας τουλάχιστον με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, αλλά σε κάθε περίπτωση διερευνώνται και από την κοινή ποινική δικαιοσύνη; Να μας πείτε με δυο λόγια ό,τι μπορείτε γύρω απ’ αυτό το θέμα και στη συνέχεια οι συνάδελφοι θα σας θέσουν ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
Η ενασχόληση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η προηγούμενη ενασχόλησή μου. Υπήρξα από το 2000 ως το Μάρτιο του 2004 στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Από το Μάρτιο του 2004 και ως τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων που παραιτήθηκα, με απόφαση του Πρωθυπουργού είχα οριστεί Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων αντικαθιστώντας τον κ. Καρτάλη.
Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων –το ξέρετε- στην ουσία ήταν να συντονίζει τότε τα διάφορα θέματα που είχαν σχέση με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε την ευθύνη να διεξάγει τους Αγώνες.
Ένα από τα πολλά θέματα αφορούσε και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου σαν Γενικός Γραμματέας, βεβαίως, δεν είχες την ευθύνη, αλλά είχες ένα συντονιστικό ρόλο να προσπαθήσεις να βοηθήσεις να προχωρούν πιο γρήγορα τα θέματα ασφάλειας που είχαν σχέση με την εγκατάσταση διαφόρων υποδομών μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αφορούσαν το Ολυμπιακό Χωριό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, να μπουν κεραίες κ.λπ..
Γι’ αυτό μετείχα κατά περιόδους σε μια επιτροπή συντονισμού, που την προεδρία είχε τότε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε και την ευθύνη της εφαρμογής της σύμβασης, παρ’ όλο που τη σύμβαση –απ’ ό,τι ξέρουμε- την είχε υπογράψει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έτσι, λοιπόν, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων μετείχα στην ομάδα εργασίας, όπου προσπαθούσαμε να διευκολύνουμε την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και να εκτελέσει όλα αυτά τα έργα.
Όπως ξέρετε, το τελευταίο διάστημα τα πράγματα ήταν πολύ σύνθετα γιατί υπήρχαν πάρα πολλοί εργολάβοι μέσα στις εγκαταστάσεις. Ο κάθε εργολάβος είχε ευθύνη για διαφορετικό πράγμα και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι όταν εργάζονται πολλοί εργολάβοι μαζί να μπορέσουν και να συντονιστούν και να μη ρίχνει ο ένας το βάρος στον άλλο για τις καθυστερήσεις.
Αυτά είχα να πω συνοπτικά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν έχετε ολοκληρώσει, κύριε μάρτυς, το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου για να υποβάλει ερωτήσεις.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω καμία ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, στα πλαίσια της διερεύνησης του σκανδάλου της SIEMENS υπάρχει μεγάλη εμπλοκή και διαπλοκή με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή εδώ προκύπτουν θέματα παρεμβάσεων στην Κυβέρνηση, όπως παραδείγματος χάρη υπάρχει η υπόδειξη του κ. Σπανουδάκη –τον οποίο νομίζω τον είχατε Διευθύνοντα Σύμβουλο- προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον αρμόδιο Υφυπουργό τότε κ. Μαρκογιαννάκη, να προχωρήσει σε παραλαβή για χρήση του C4I.
Αυτές όλες οι αποφάσεις, ήταν αποφάσεις που συζητούσατε στα πλαίσια της Επιτροπής Οργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων ή ήταν πρωτοβουλίες μεμονωμένες του καθενός;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κατ’ αρχήν και λόγω της σημερινής θέσης της Προεδρίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν μιλάγαμε για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά ήταν η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Εκείνο το διάστημα εγώ ήμουν Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, άρα ήμουν από τη μεριά της Κυβέρνησης και επομένως δεν ξέρω η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων με ποιο τρόπο δρούσε εκείνη τη στιγμή και τι ερχόταν να υποδείξει ή να κάνει στον Υπουργό.
Αυτό το οποίο ήταν σίγουρο τότε, ήταν ότι από τη μεριά της εταιρείας του εργολάβου που είχε αναλάβει να κάνει το έργο, αυτός πίεζε να πάρει χρήματα. Από την άλλη μεριά, το έργο προχωρούσε με δυσκολίες, αλλά έπρεπε να παραδοθεί ένα μέρος του, ώστε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό μπορώ να σας πω. Για τον κ. Σπανουδάκη δεν μπορώ να σας πω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πέρα πλέον εμείς εξετάζουμε τις πολιτικές ευθύνες και πιθανώς ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Προκύπτει ότι παράλληλα με αυτές τις αποφάσεις και τις συμβουλές κάποιων στελεχών, υπήρχαν και εκταμιεύσεις από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS και κάποια κατέληγαν σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων που έχουμε βρει.
Άλλα διηγούνται και ομολογούν στη γερμανική δικαιοσύνη στελέχη της SIEMENS ότι πήγαιναν σε πολιτικά πρόσωπα, άλλα πήγαιναν μέσω χρηματιστών σε μετρητά –πιθανώς σε σακούλες- για να δίνονται. Όμως, εδώ πέρα έχουμε παράνομες πράξεις, έχουμε υποδείξεις παράνομες.
Στα πλαίσια της προσπάθειας να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αποφάσεις που έπαιρναν κάποιοι –από ό,τι φαίνεται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σας λέω- είναι πράξεις που οδήγησαν σε παράνομες πράξεις και σε εκταμιεύσεις ποσών από τα μαύρα ταμεία.
Η πίεση ενός εργολάβου είναι δεδομένη, όμως εδώ γι’ αυτό που μου λέτε για το C4I, από το Ελεγκτικό Συνέδριο απεδείχθη ότι παρανόμως δεν έγινε προσυμβατικός έλεγχος. Αυτά τα μελετούσατε; Είχατε νομικούς συμβούλους, που όταν πρότειναν κάτι από την Οργανωτική Επιτροπή να ελέγχεται ή εσείς ως Γενικός Γραμματέας ελέγχατε με τους νομικούς σας συμβούλους αυτού του είδους τις κινήσεις και τις προτάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Αυτά τα θέματα, κύριε Καμμένε, αποτελούσαν και ήταν ευθύνη, όπως σας είπα, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε και την ευθύνη για να εφαρμοσθεί αυτή η σύμβαση, την οποία είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε αυτό που έκανε.
Από εκεί και πέρα, στις ομάδες εργασίας αν ο καθένας υποδείκνυε ή έλεγε οτιδήποτε, ήταν ελεύθερος να το κάνει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς. Το έργο του C4I δεν αποφασίστηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ναι, το είπα αυτό προηγουμένως, ότι ήταν σύμβαση που υπεγράφη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την εφαρμογή έκανε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, υπάρχει ένα θέμα σε σχέση και με την απόφαση και τις ευθύνες. Εδώ πρέπει να εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Να σας ρωτήσω, παραδείγματος χάρη. Τον κ. Ηρακλή Δρούλια τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ο κ. Ηρακλής Δρούλιας νομίζω ότι ήταν στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κοιτάξτε, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο κομμάτι της Οργανωτικής Επιτροπής –και θα σας τα πει ο κ. Σπανουδάκης- ο καθένας είχε ορισμένες ευθύνες. Εγώ προσωπικά παρακολουθούσα την πορεία της οργάνωσης των αθλημάτων και την πορεία αυτού που λέμε «υπηρεσίες», δηλαδή μεταφορές, ξενοδοχεία, εισιτήρια, διαπιστεύσεις, ιατρικές υπηρεσίες κ.λπ. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
Να σας ρωτήσω, λοιπόν, πάνω στα θέματα που εσείς χειριστήκατε. Τον κ. Χριστοφοράκο τον γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε δηλαδή κοινωνικές επαφές πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως. Είχα επαφές και πριν ασχοληθώ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ασφαλώς και εκείνη την περίοδο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την περίοδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων με όλη αυτήν την πίεση που υπήρχε, ο κ. Χριστοφοράκος πίεζε για λογαριασμό της SAIC ή άλλων εταιρειών από τη μεριά των εταιρειών μέσω υμών; Δηλαδή σας ενοχλούσε ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Εμένα προσωπικά ο κ. Χριστοφοράκος δεν με ενόχλησε ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας ενόχλησε ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Είχαμε κοινωνική επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, όπως έχω με πάρα πολλούς επιχειρηματίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ προκύπτει ότι το στέλεχος ο κ. Δρούλιας παράλληλα με Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων ήταν και στέλεχος της εταιρείας «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ». Την γνωρίζετε αυτή την εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν την γνωρίζατε. Τον κ. Βίο τον γνωρίζατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Βίος;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στυλιανός Βίος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Τον γνωρίζω κοινωνικά τον κ. Βίο. Έχει σχέση με τον Ναυτικό Όμιλο Χίου και επειδή ασχολούμουν με τα αθλητικά και ήμουν αθλητής ο ίδιος, έχω αγωνιστεί στη Χίο και ήταν ο κ. Βίος εκεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην εταιρεία, όμως, του κυρίου Βίου, στην «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ», εργαζόταν και ο κ. Δρούλιας. Αυτή τη σχέση δεν την ξέρατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι, δεν την γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Θα αναφερθούμε αργότερα με τον κ. Σπανουδάκη σ’ αυτό.
Στο θέμα των ξενοδοχείων, υπάρχουν επανειλημμένως κοινά ραντεβού την εποχή εκείνη μεταξύ του ιδιοκτήτη της εταιρείας ΛΑΜΨΑ τότε του κ. Λασκαρίδη, του κ. Σπανουδάκη και του κ. Χριστοφοράκου. Υπήρχαν πράγματα που είχαν να λύσουν με θέματα των ξενοδοχείων; Ξέρετε κάτι γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Σίγουρα για τα ξενοδοχεία, όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα κάτι με την ιδιότητά σας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Γνωρίζετε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το πληροφοριακό δελτίο που κατέθεσε η εταιρεία ΛΑΜΨΑ για την εξαγορά δυο off shore εταιρειών; Δηλαδή, συνηθίζεται εταιρείες εισηγμένες να αγοράζουν off shore εταιρείες; Συγκεκριμένα, δηλαδή, να σας πω το πληροφοριακό δελτίο της εταιρείας ΛΑΜΨΑ για την εξαγορά των εταιρειών World Spirit Limited S.A. και Harvard Investments Corporation σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 2 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιανουάριο του 2008.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν γνωρίζω ούτε το θυμάμαι το πληροφοριακό δελτίο. Πάντως εφόσον έχουν ακολουθήσει τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου και έχουν, επίσης, ακολουθήσει τους κανόνες που εφαρμόζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εάν έχουν κάνει αυτό το πράγμα φαντάζομαι ότι θα είναι σωστό, αλλιώς θα κληθούν για παράνομη πράξη. Αλλά συνήθως γι’ αυτό βγαίνουν τα πληροφοριακά δελτία για να πληροφορείται το επενδυτικό κοινό για τις πράξεις που κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το λέω διότι εδώ φέρεται να εξαγοράζονται δυο off shore εταιρείες από μια εισηγμένη εταιρεία, οι οποίες ως μόνο τους αντικείμενο έχουν την οφειλή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, δηλαδή, το πληροφοριακό δελτίο το ελέγχετε εσείς ως Χρηματιστήριο Αθηνών; Δηλαδή, ελέγχετε τα οικονομικά στοιχεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Συνήθως τα πληροφοριακά δελτία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου για να ενημερώνονται οι επενδυτές. Δεν απαιτείται έγκριση πληροφοριακού δελτίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν απαιτείται η έγκριση, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο σημείο αυτό θα σας παρακαλέσω να εξετάσετε τη νομιμότητα της επένδυσης αυτής,της εταιρείας ΛΑΜΨΑ. Και αναφέρομαι στο πληροφοριακό σημείωμα για την εξαγορά των εταιρειών World Spirit Limited S.A. και Harvard Investments Corporation, τον Ιανουάριο του 2008 και να μας παρέχετε στην Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή όσα στοιχεία υπάρχουν σχετικά με τη σύνθεση της διοίκησης της εταιρείας ΛΑΜΨΑ και οποιαδήποτε σχέση έχει με αυτές τις δυο εταιρείες, που φαίνεται ότι εξαγοράστηκαν.
Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Στο θέμα του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει με την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έχει εμπλακεί το Χρηματιστήριο Αθηνών σε έλεγχο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Τους ελέγχους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία είναι ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο υπάγεται και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Αλλά βεβαίως και για την «Ασπίδα» έχουν ληφθεί και έχουν καταλογιστεί ήδη αρκετά πρόστιμα και από ό,τι ξέρω, γιατί είμαι μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έρχονται και άλλα θέματα για την «Ασπίδα».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν η «Ασπίδα» ήταν σύμβουλος στις αυξήσεις ή στις κινήσεις της εταιρείας ΛΑΜΨΑ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν το γνωρίζω. Δεν το θυμάμαι, δηλαδή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη σημειώσετε και αυτό να μας ενημερώσετε για τις σχέσεις μεταξύ της «Ασπίδας» και της εταιρείας ΛΑΜΨΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Για εκείνο το πληροφοριακό δελτίο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Για οτιδήποτε, για όλες τις αυξήσεις που έγιναν. Όπου υπήρχε, δηλαδή, συνεργασία της εταιρείας ΛΑΜΨΑ και της ASPIS BANK, της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Εντάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
…..
Ο κ. Παφίλης έχει τον λόγο.
….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Παφίλη.
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αϊβαλιώτη.
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
….
Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ σε όσα άκουσα να λέει ο κ. Παπαδημούλης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και για τον κ. Τσουγκράνη;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, συμφωνώ και για τον κ. Τσουγκράνη.
Επιπλέον, όμως, αυτό για το οποίο είμαι πολύ-πολύ βαθιά σκεπτικός από το πρωί και μου δημιουργούνται βεβαίως και κάποιες σκέψεις είναι το έγγραφο το οποίο έστειλε ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής -με ημερομηνία 17/5/2010 και αριθμό πρωτοκόλλου «89»- προς τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Εμμανουήλ Ρούσσο-Παπαδάκη.
Στο έγγραφο αυτό, ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής αφενός μεν επιχειρεί επέμβαση σε εν εξελίξει δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης, διατυπώνοντας απόψεις νομικού και δικαστικού περιεχομένου οι οποίες θεωρώ ότι μας εκθέτουν ως Εξεταστική Επιτροπή και δεύτερον και σπουδαιότερο, ήδη προαναγγέλλει πορισματικές κρίσεις και απόψεις οι οποίες αποτελούν τελειωτικές αποφάσεις για την εκτίμηση συμπεριφορών που έχουν σχέση με την οριστική παραλαβή του C4-I.
Συγκεκριμένα, στοιχειοθετεί αδικήματα απάτης των μελών της Επιτροπής που έκαναν οριστική και ποσοτική παραλαβή των συγκεκριμένων υποσυστημάτων και όλων των άλλων που σχετίζονται με το C4-I.
Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο όχι απλώς αποτελεί διακινδύνευση του κύρους της Επιτροπής, αλλά μας εμπλέκει σε περιπέτειες από τις οποίες τουλάχιστον εγώ θέλω να πάρω αποστάσεις.
Δεν με καλύπτει και είμαι διαρρήδην αντίθετος με το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου πρώτον, γιατί αποτελεί ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι για το οποίο επί είκοσι χρόνια αγωνίστηκα ως δικηγόρος, προκειμένου ο κάθε κατηγορούμενος να απολαμβάνει τουλάχιστον των πολιτισμικών προνομίων που έχει ο οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης σ’ αυτόν τον κόσμο. Για μένα είναι αδιανόητο να επεμβαίνει ο οποιοσδήποτε τρίτος σε μια διαδικασία που ήδη έχει αρχίσει εναντίον ενός κατηγορούμενου, που στη ζωή μου έμαθα να σέβομαι τα δικαιώματά του.
Δεύτερον, δεν μπορώ να διανοηθώ αυτό που συμβαίνει, από τη στιγμή που έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ μας όλοι οι Βουλευτές που είμαστε μέλη της Επιτροπής. Αναφέρομαι στη διαχείριση πολύ σοβαροτέρων ζητημάτων, τα οποία με πνεύμα συναίνεσης και ειλικρινούς συνεννόησης τα έχουμε χειριστεί.
Δεν χρειάστηκε ποτέ –πιστεύω- μέχρι σήμερα να πάρουμε αποφάσεις με διαδικασία ψηφοφορίας. Αυτό το θεωρούσα κατάκτηση για το επίπεδο της συνεννόησης που έχουμε εξασφαλίσει. Σε καμία περίπτωση προσωπικά εγώ δεν θα ήθελα να δημιουργούνται τέτοιου είδους αυθαίρετες εκφράσεις προς τα έξω, όπως είναι το συγκεκριμένο έγγραφο, που δεσμεύουν την Επιτροπή στο σύνολό της, παρόλο που ενδεχομένως ως απόψεις του Προέδρου, εφόσον τις υπέγραφε με την ιδιότητά του ως Βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν θα είχα καμία αντίρρηση να τις δω ακόμη και δημοσιευμένες. Όμως, αυτές οι απόψεις, όταν υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, θεωρώ ότι θέτουν εν αμφιβόλω το κύρος της Επιτροπής και πληγώνουν αθεράπευτα το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ μας.
Θέλω, λοιπόν, να συζητηθεί το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου και να τοποθετηθούν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Γιατί θα ήταν αδιανόητο να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι μαζί εδώ και να έχουμε τουλάχιστον την ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του και των δυνάμεών του, αγωνίζεται για να βρει την αλήθεια, όταν υπάρχουν κάποια στελέχη αυτής της Επιτροπής που καλούν τους δημοσιογράφους, τους κάνουν επιλεκτική ενημέρωση εις βάρος ή εν αγνοία των μελών της Επιτροπής και κυρίως όταν εκθέτουν κυριολεκτικά όλους μας με τέτοιου είδους ενέργειες.
Σέβομαι τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Έχω συνεργαστεί μαζί του. Έχω συνεργαστεί και με εσάς, κύριε Αντιπρόεδρε, και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε άριστο πνεύμα και κλίμα συνεργασίας. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αυτήν την ολόθερμη και ενεργό συμπαράσταση και συμμετοχή μου στο έργο που όλοι έχουμε αναλάβει να φέρουμε σε πέρας κάποιοι να τη θεωρούν ως δυνατότητα να εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την ανεκτικότητά μου.
Θέλω, λοιπόν, να συζητηθεί αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ τον κύριο Τζαβάρα.
Εγώ από τη θέση του Αντιπροέδρου θέλω να πω πως αντιλαμβάνομαι τον βαθύτατο, όπως τον χαρακτήρισε, σκεπτικισμό που κατέθεσε. Συμμερίζομαι απολύτως την αγωνία του να συνεχίσει η Επιτροπή μας στην κατεύθυνση της ομόφωνης συναντίληψης για όλα τα ζητήματα που τίθενται. Προτείνω, όταν θα είναι παρών και ο Πρόεδρος, επειδή ο ίδιος το χειρίστηκε το θέμα, να γίνει όποια συζήτηση. Φρονώ ότι δεν είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να υπερβούμε. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το υπερβούμε με μία κοινή συναντίληψη και ως εκ τούτου νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι συμφωνείτε και καταλαβαίνω και την κατάθεση της αγωνίας σας για τέτοια είδους ζητήματα, κύριε Τζαβάρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτή δεν είναι μόνο προσωπική άποψη του κυρίου Τζαβάρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καταλαβαίνω απολύτως, κύριε Αποστολάκο, ότι το έθεσε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
…..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος.
……
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριοι συνάδελφοι, ο επόμενος μάρτυς είναι ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος δεν έχει έρθει ακόμη. Θα κάνουμε λοιπόν μια ολιγόλεπτη διακοπή έως ότου προσέλθει ο κύριος μάρτυς.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση, αφού ήρθε ο μάρτυρας κ. Σπανουδάκης.
Κύριε μάρτυρα, σας παρακαλώ να πείτε το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ονομάζομαι Σπανουδάκης Ιωάννης, του Νικολάου. Είμαι Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. και η κατοικία μου είναι Καμελιών 32 Α, στο Παλαιό Ψυχικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε κάποιο κώλυμα στο να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν θέλετε, βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, εμείς εδώ διερευνούμε την υπόθεση SIEMENS, το περίφημο σκάνδαλο SIEMENS σε όλες του τις πτυχές και θέλουμε από εσάς να μας πείτε με όσο πιο συνοπτικό τρόπο γίνεται οτιδήποτε γνωρίζετε, οποιαδήποτε δική σας συμμετοχή υπήρχε στις δραστηριότητες που σχετίζονταν με την ανάθεση έργων από τις επιτροπές και από τα Υπουργεία που είχαν την ευθύνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την εταιρεία SIEMENS, ό,τι μπορεί να έχει σχέση με αυτή την υπόθεση.
Κάντε μας ένα συνοπτικό εισαγωγικό και στη συνέχεια οι συνάδελφοι Βουλευτές θα σας κάνουν ερωτήσεις για να απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εκ της θέσεως μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» συμμετείχα σε επιτροπές, οι οποίες όμως ήταν επιτροπές συντονισμού και όχι ανάθεσης έργων για θέματα ασφαλείας, εφόσον με ρωτάτε για αυτά ακριβώς.
Εκ της θέσεως μου και από το νόμο συμμετείχα στη Διυπουργική Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας, τη λεγόμενη ΔΕΣΟΠ, μαζί με την Πρόεδρο του «Αθήνα 2004» κα Αγγελοπούλου, όπως επίσης συμμετείχα και στην ομάδα παρακολούθησης έργου, η οποία ήταν σε επίπεδο Γραμματέων Υπουργείων για συντονισμό του έργου και για παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου, τα οποία είχαν ανατεθεί στα Υπουργεία.
Στο ίδιο μέτρο συμμετείχα και σε μία επιτροπή που ήταν παρακολούθησης και συντονισμού έργων για θέματα ασφαλείας, τα οποία προφανώς είχαν ανατεθεί εκ του νόμου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά με την εμπλοκή και φορέων άλλων για θέματα ασφαλείας, όπως ήταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Λιμενικό Σώμα κ.α.
Η δική μου θέση ήταν θέση κυρίως συντονισμού. Η «Αθήνα 2004» δεν είχε ευθύνη έργων, είχε ευθύνη του υπηρεσιακού σχεδίου για την ολυμπιακή οργάνωση. Το θέμα της επιχειρησιακής λειτουργίας για τα Σώματα Ασφαλείας που συμμετείχαν στην ολυμπιακή ασφάλεια, ήταν θέμα της ΔΑΟΑ και ήταν ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμείς απλώς φροντίζαμε με τη δική μας θέση να συντονίζονται αυτές οι ενέργειες και να βρίσκονται σε αρμονία και με βάση τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αυτά μπορώ να πω περιληπτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, σε επιστολή σας προς τον τότε Υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Μαρκογιαννάκη υποδεικνύετε τη μερική παραλαβή του έργου προς χρήση, του C4I. Αυτό είναι δική σας άποψη; Προέκυψε από συμβούλιο το οποίο κάνατε στην Επιτροπή που συμμετείχατε; Πήρατε τη γνώμη νομικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν έχω υπ' όψιν μου αυτήν την επιστολή. Αν θα μπορούσατε, βοηθήστε με με την επιστολή αυτή, γιατί δεν έχω στοιχεία και αρχεία και επειδή είναι αρκετός χρόνος …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν την έχετε και μπορείτε να την επιδείξετε, θα βοηθούσε πολύ, διαφορετικά εξηγήστε την.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η επιστολή αυτή κατατέθηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη -είναι μέσα στα Πρακτικά, μπορεί να μας τη βρει η Γραμματεία- στην οποία του λέτε: «Λόγω καθυστέρησης, να γίνει μερική παράδοση του έργου προς χρήση», αναφερόμενος στο C4I και την υπογράφετε εσείς. Το θυμάστε τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι την επιστολή, γι’ αυτό θα παρακαλούσα να δω την επιστολή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Την αναζητούμε και θα τη φέρουμε.
Συνεχίστε τις ερωτήσεις, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την επιστολή θα την δείτε σε λίγο.
Το ερώτημα είναι το εξής: Όταν εσείς, που έχετε μία υπεύθυνη θέση και τώρα μάλιστα είστε και στον ΟΠΑΠ, απ’ ό,τι ξέρω, στέλνετε μία επιστολή βάζοντας την υπογραφή σας και προτείνετε προς έναν Υπουργό τη μέθοδο της μερικής παράδοσης έργου προς χρήση, το παίρνετε απόφαση μόνος σας ή συνεδριάζετε ή είχατε και νομικούς συμβούλους που σας τα έλεγαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, δεν μπορούσα να πάρω εγώ αυτή την ευθύνη από τη θέση μου. Εφόσον η επιστολή αυτή έχει σταλεί, προφανώς –δεν ξέρω σε ποια περίοδο εστάλη…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό ακριβώς γιατί είχαμε την αδυναμία ότι δεν θα είχαμε σύστημα παρακολούθησης της ολυμπιακής ασφάλειας. Προφανώς, εκρίνετο σκόπιμο από την Οργανωτική Επιτροπή να σταλεί μία επιστολή, η οποία να υποδεικνύει –πρόταση ήταν- εφόσον είναι δυνατόν και νομικά –προφανώς αξιολογείτο από τα αρμόδια Υπουργεία που είχαν και την ευθύνη- να γίνει αυτό το πράγμα, για να γίνουν ομαλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς δεν είχατε νομικούς συμβούλους, δηλαδή, οι οποίοι επεξεργάζονταν αυτού του είδους τις προτάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εμείς δεν έχουμε συνολική νομική εικόνα για το πώς είχε γίνει αυτή η Σύμβαση. Δεν είχαμε εμείς αντίγραφο της Συμβάσεως ή της αναθέσεως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι προκύπτει από τη δικογραφία ότι «αυτή τη μέθοδο της μερικής παράδοσης έργου προς χρήστη μου υπέδειξαν οι εργολάβοι και οι δικηγόροι των εργολάβων».
Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό, που έχει σχέση με εσάς προσωπικά, διότι την πρόταση των δικηγόρων που τη συζητούν μεταξύ τους και προκύπτει, εσείς τη μεταφέρετε στον αρμόδιο Υπουργό και την υιοθετείτε. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εάν αυτή είναι παράνομη τακτική για να ωφεληθούν οι συγκεκριμένοι εργολάβοι, φέρετε ευθύνη. Εάν σας το υπέδειξε κάποιος να μας το πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας λέω ότι από τη δική μας θέση –θα παρακαλούσα βέβαια, αν ήταν δυνατόν, να δούμε αυτή την επιστολή- στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε ευθύνη.
Εμείς υποδεικνύουμε ή προτείνουμε, εφόσον το έργο δεν θα μπορούσε να παραληφθεί συνολικά –που πιθανόν ήταν και η συνθήκη από την ανάθεση του έργου- και εφόσον υπήρχε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι Αγώνες, πιθανή πρόταση να ήταν αυτή. Αλλά σας λέω και πάλι ότι δεν θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή δεν θυμάστε αν δικηγόροι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις εταιρείες προμηθευτές, σας υπέδειξαν ή ο κ. Χριστοφοράκος...
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Πώς είναι δυνατόν;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ θα σας πω ένα συγκεκριμένο συμβάν, το οποίο αφορά σε συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής συντονισμού ή παρακολούθησης έγκαιρης εκτέλεσης των έργων, η οποία κλήθηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη και μας ζητήθηκε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο –όσοι ήταν εκεί σε αυτή την Επιτροπή- για να παραλάβουμε μερικώς το έργο, με τη λογική ότι θα το παραλάμβανε η Επιτροπή που ήταν εξουσιοδοτημένη γι’ αυτό μετά τη λήξη των Αγώνων τον Οκτώβριο.
Εγώ ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της «Αθήνα 2004» δεν μπορούσα να υπογράψω γιατί δεν είχα καν και την ευθύνη. Εμείς, λοιπόν, αρνηθήκαμε σ’ αυτή τη συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία πρέπει να ήταν περίπου τον Ιούλιο. Μάλιστα θυμάμαι ότι σε αυτή την Επιτροπή είχαμε αρνηθεί να υπογράψουμε εγώ και ο κ. Ζορμπάς και για λόγους αναρμοδιότητας. Δεν είχαμε ευθύνη ούτε και αρμοδιότητα να υπογράψουμε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και σας λέω ότι αυτό το γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό και σας ρωτώ. Πώς είναι δυνατόν από τη μια μεριά να αρνείστε να υπογράψετε τη μερική παραλαβή και από την άλλη μεριά να έχει προσκομιστεί εδώ επιστολή σας προς τον αρμόδιο Υπουργό που να του υποδεικνύετε τον τρόπο;
Δηλαδή, υποδεικνύοντας τον τρόπο, ουσιαστικά εσείς φέρετε ευθύνη, μεγαλύτερη ευθύνη μάλιστα απ’ ό,τι αν υπογράφατε σε μια επιτροπή. Αν, λοιπόν, ήταν παράνομο ή αν ήσασταν αναρμόδιος για να υπογράψετε στην Επιτροπή, πώς ήσασταν αρμόδιος ή ήταν νόμιμο να στείλετε επιστολή που να υποδεικνύει τον τρόπο αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Επειδή είναι υποθετική η ερώτηση και δεν μπορώ να σας απαντώ επί υποθετικού δεδομένου, θα παρακαλούσα να διαβάσω και να δω πώς είναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας το πω αλλιώς. Γιατί δεν υπογράψατε στην Επιτροπή εσείς ή ο κ. Ζορμπάς; Μάλλον, γιατί δεν υπογράψατε εσείς, τον κ. Ζορμπά θα τον ρωτήσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν υπέγραψα γιατί δεν είχα και την ευθύνη παραλαβής του έργου και δεν είχα και τη δυνατότητα να υπογράψω σαν εκπρόσωπος της «Αθήνα 2004» για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Προφανές είναι αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Μόλις έλθει η επιστολή, θα επιστρέψω στο ερώτημα γιατί υπογράφετε αυτή την επιστολή που υποδεικνύετε εσείς. Γιατί ο κ. Μαρκογιαννάκης μας είπε –και έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα Αθανασίου- ότι εσείς του υποδείξατε –και μάλιστα προσκόμισε και την επιστολή- να παραλάβει το έργο προσωρινά προς χρήση. Διότι εδώ ή εσείς ή ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν μας λέτε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ σας είπα και τι δήλωσα και στη συγκεκριμένη Επιτροπή, το οποίο μπορώ και να το δηλώσω ευθαρσώς, διότι το θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και την επιστολή δεν την θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν την θυμάμαι. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτή η επιστολή, αν είχε σταλεί –την οποία παρακαλώ να δω, αν όντως υπάρχει- είχε σταλεί σαν εναλλακτική να την εξετάσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που είχε και την ευθύνη του έργου, για να δει αν υπήρχε δυνατότητα τέτοια για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Αυτό ήταν, δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε αν ο κ. Ζορμπάς είχε πει σε αυτή τη συνεδρίαση ότι δεν υπογράφει, διότι κατά τη δική του άποψη απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος της συμβάσεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι η πρόταση αυτή ήταν απαράδεκτη και δεν υπογράφει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, από τον κ. Ζορμπά τουλάχιστον είχατε ενημερωθεί...
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, στην Επιτροπή αυτή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ...στην Επιτροπή, είχατε ενημερωθεί, αν τη στείλατε την επιστολή μετά, ότι εδώ υπάρχει θέμα παρανομίας της συμβάσεως. Διότι κατά διαβολική τύχη μετά και η Επίτροπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε να δώσει τα 61.000.000 λέγοντας ότι χρειάζεται προσυμβατικός έλεγχος, όπως αρνήθηκε να υπογράψει στο ΚΥΣΕΑ και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χρυσοχοΐδης. Γι’ αυτό σας ερωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μου βάζετε λόγια ότι εγώ δήθεν έχω ενημερωθεί, ενώ σε αυτή την Επιτροπή εγώ μίλησα και πρώτος και μάλιστα ευθαρσώς και είπα ότι δεν έχω ούτε αρμοδιότητα ούτε ήταν ο ρόλος της Επιτροπής αυτός καθεαυτός και δεν εκπροσωπούμε εμείς σαν Οργανωτική Επιτροπή το ελληνικό δημόσιο. Άρα, πώς είναι δυνατόν...
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Και μετά μου είπατε ότι ακούσατε και τι είπε ο κ. Ζορμπάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, το άκουσα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα δηλαδή η επιστολή, αν τη στείλατε και αν είναι δική σας, μεταγενέστερα, ήταν εις γνώση σας τουλάχιστον μια νομική άποψη ενός Γενικού Γραμματέα, πρώην Εισαγγελέα, ότι εδώ απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, δεν θα εστάλη επιστολή εκ των υστέρων. Αν θα είχε σταλεί, θα ήταν εκ των προτέρων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε παρακάτω. Εσείς συμμετείχατε στην ετοιμασία των προδιαγραφών των διαγωνισμών μαζί με την κ. Αγγελοπούλου και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως βάσει της αποφάσεως της ΔΕΣΟΠ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν συμμετείχαμε στη δημιουργία των προδιαγραφών, διότι δεν ήταν αρμοδιότητά μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο επικαλούμαι τη μαρτυρία του κ. Καρτάλη και ζητώ την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Καρτάλη, ο οποίος δήλωσε ότι ο εξεταζόμενος μάρτυς ετοίμασε τις προδιαγραφές στο διαγωνισμό μαζί με την κ. Αγγελοπούλου και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως βάσει αποφάσεως της ΔΕΣΟΠ. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό.
Κύριε μάρτυς, συνυπήρξατε στην Αγγλία με τον κ. Τραυλό και τον κ. Τρεπεκλή; Γνωρίζεστε από την Αγγλία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σπουδάζατε μαζί; Ήσασταν φίλοι, είχατε σχέσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σπουδάζαμε μαζί, ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Τρεπεκλής –αφού γνωριζόσασταν και ήσασταν συμφοιτητές- σας ζήτησε ποτέ, σας μίλησε για θέματα των προδιαγραφών του C4I, για τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων ή την παράδοση έργου προς χρήση κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποτέ. Μάλιστα.
Επαφές είχατε με τον κ. Τρεπεκλή μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Είδα τον κ. Τρεπεκλή ως αντιπρόσωπο της εταιρείας SAIC στην Ελλάδα, αφού είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Δεν θυμάμαι τώρα πώς, αλλά τον συναντήσαμε, όπως συναντούσαμε και τους άλλους εκπροσώπους που ερχόντουσαν στον «Αθήνα 2004».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον Απρίλιο του 2002 θυμάστε μια ομιλία που κάνατε στην Ουάσινγκτον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πείτε μου. Δεν θυμάμαι ακριβώς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μια ομιλία σε σχέση με το πώς πρέπει να είναι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ πήγα στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2003.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, μιλάω για τον Απρίλιο του 2002.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι να έχω πάει στην Ουάσινγκτον το 2002.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, δείτε την επιστολή και πείτε μας αν εννοείτε αυτή για να την πάρει ο μάρτυς και να την επιβεβαιώσει ή όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι η επιστολή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ωραία, να δοθεί στο μάρτυρα να την κοιτάξει.
(Στο σημείο αυτό δίδεται στο μάρτυρα η προαναφερθείσα επιστολή)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτή η επιστολή προφανώς αναφέρεται συνολικά στο έργο εγκαταστάσεων ολυμπιακής ασφάλειας, για την υλοποίηση και του C4I, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Εστάλη στις 25 Ιουνίου του 2004 και προφανώς είναι μια επιστολή που εστάλη εκ μέρους της «Αθήνα 2004» και προφανώς βλέπετε ότι αναφέρομαι στην Πρόεδρο της «Αθήνα 2004». Δεν ήταν μια δική μου πρωτοβουλία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το πρότεινε, λοιπόν, η κ. Αγγελοπούλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είναι μια πρόταση. Σας έχω πει ότι ο «Αθήνα 2004» είχε την ευθύνη παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων και των δράσεων ολυμπιακής προετοιμασίας. Είναι προφανές από την αναφορά εδώ που είναι λεπτομερής απ’ ό,τι βλέπω για όλα τα έργα ότι είναι πολύ καθυστερημένα και κατά συνέπεια εμείς εκφράζουμε τις ανησυχίες μας αν αυτό το έργο θα είναι έτοιμο προς παράδοση πριν τους Αγώνες, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει την υλοποίηση με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο. Αυτό αναφέρει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν ανέφερε μόνο αυτό, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεστε στη λύση που προτείνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, προτεινόμενη μερική λύσις, εφόσον αυτό είναι νομικά δυνατό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, δηλαδή μου λέτε ότι το προτείνετε αυτό στον κ. Μαρκογιαννάκη και εν συνεχεία πάτε στο Συμβούλιο που δεν υπογράφετε ούτε εσείς ούτε ο κ. Ζορμπάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, το Συμβούλιο αυτό –που δεν είναι συμβούλιο, είναι μια συντονιστική επιτροπή- δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράψει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Αυτό λέμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί σας ζήτησε ο Υπουργός να υπογράψετε τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Γιατί ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να υπογράψουν για το λόγο ότι ήθελε να υπάρχει μία αντιπροσώπευση μιας υπογραφής. Σας λέω: Είναι δυνατόν να υπογράψει η «Αθήνα 2004» για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως την πρόταση τη δική σας έφερε προς ψήφιση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς γινόντουσαν πολλές προτάσεις προς συζήτηση και από εκεί και πέρα, το δημόσιο και οι Οργανισμοί που είχαν την ευθύνη ανέλυαν τις νομικές εναλλακτικές λύσεις και πρότειναν τη λύση, διότι προφανώς τότε Αγώνες δεν θα γινόντουσαν. Σε πολλά έργα αυτό έγινε και όχι μόνο στο έργο της Ολυμπιακής ασφάλειας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Χριστοφοράκο τον ξέρατε καλά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Χριστοφοράκο τον γνώρισα την περίοδο αυτής της εκτέλεσης του Ολυμπιακού έργου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, ποια εποχή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την εποχή αυτή: από τη στιγμή που ανέλαβα και μετά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από πότε, δηλαδή; Από το 2002, το 2003, το 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εκεί, την περίοδο αυτή. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε τον γνώρισα. Πώς να θυμάμαι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, το 2002 που δεν ήσασταν στην Επιτροπή, δεν τον ξέρατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στην Επιτροπή, ποια;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Από πότε ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από το 2001.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, τότε ήσασταν.
Σας έστελνε δώρα; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, απλώς με τον κ. Χριστοφοράκο θυμάμαι ότι το μόνο –και το έχω δηλώσει μάλιστα και στις εφημερίδες, εφόσον εμφανίστηκε ότι εγώ βρισκόμουν στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου- ήταν ότι μου έστειλε κάποιες προσκλήσεις να παρακολουθήσω αγώνες του Ολυμπιακού. Πιθανόν να έχει στείλει και κάποια κρασιά, που είναι παραδοσιακό να στέλνουν τα Χριστούγεννα ή τις γιορτές, αυτή την περίοδο. Δεν θυμάμαι, πώς να πω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την Κάβα Connaisseurs βλέπω εδώ και υπάρχει ειδική μεταχείριση για σας. Ενώ στέλνει στους άλλους χειρόγραφη κάρτα, φαίνεται εδώ πέρα από τα παραστατικά ότι όχι απλώς σας έστελνε δώρα, αλλά ήσασταν στην τοπ VIP λίστα που προσκαλούσε συχνά για δείπνα, για φαγητά το μεσημέρι στο γραφείο του. Άρα, είχατε πέρα από τις τυπικές σχέσεις, από ό,τι βλέπω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα, εφόσον επικαλείσθε συγκεκριμένα γεγονότα, ότι δεν έχω πάει στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου, ούτε έχω δειπνήσει μαζί του το μεσημέρι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, μισό λεπτό. Αυτή τη λίστα την έχουμε εδώ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, είναι εδώ στη δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπατε «τοπ VIP λίστα»; Είναι έτσι χαρακτηρισμένη;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι η τοπ VIP λίστα, η οποία συμπεριλαμβάνει τον κ. Σπανουδάκη, τον κ. Πέτρο Τζανετάκη, τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο, τον κ. Σκαρπέλη, τον κ. Νικάκη, τον κ. Αντωνακόπουλο, τον κ. Αργυρόπουλο, τον κ. Κουβάτσο –τους ξέρουμε αυτούς, τους έχουμε ξανακούσει εδώ- τον κ. Μαυρίδη, τον κ. Σκανδαλίδη, τον κ. Ταμβακάκη, τον κ. Τραυλό, στο γραφείο του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας την κα. Κυπραίου, τον κ. Λιακουνάκο και τον κ. Κιοσέογλου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι εδώ κατατεθειμένο αυτό το έγγραφο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι το 031134 της δικογραφίας από τον κ. Αθανασίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε Καμμένε.
Συνεχίστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 5 Μαρτίου του 2004 στις 13.00’ έχετε συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο. Είναι αληθές αυτό που γράφει ή ψευδές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να θυμηθώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, συναντιόσασταν. Το μεσημέρι, πού; Στο γραφείο σας ερχόταν ο κ. Χριστοφοράκος ή στη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στη SIEMENS δεν έχω πάει. Ούτε έχω περάσει από τη SIEMENS μέσα. Τι να σας πω;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε πάει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η μόνη περίπτωση που πήγα στα γραφεία της SIEMENS ήταν όταν εξέθεταν τα έργα τους οι διάφορες κοινοπραξίες και ήθελαν να μας επιδείξουν τις δυνατότητές τους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Φελτ Μάγιερ μήπως θυμάστε καλύτερα; Τον έχετε γνωρίσει τον κ. Φελτ Μάγιερ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 6 Νοεμβρίου 2003 –μάλιστα ήταν Παρασκευή 12 η ώρα το μεσημέρι- συναντηθήκατε με τον κ. Χριστοφοράκο, τον κ. Λασκαρίδη και την κα. Μπακογιάννη, η οποία δεν απεδέχθη την πρόσκληση, από ότι βλέπω εδώ πέρα, εκείνη την ημέρα. Θυμάστε αυτή τη συνάντηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι να έχω συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο και τον κ. Λασκαρίδη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον ξέρετε τον κ. Λασκαρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον έχω συναντήσει μία φορά στο γήπεδο στον Ολυμπιακό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, μία φορά δεν τον έχετε συναντήσει, γιατί έχετε τουλάχιστον εφτά προσκλήσεις στη σουίτα του Ολυμπιακού και τις έχουμε εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, αλλά …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν θέλετε θυμηθείτε καλύτερα, γιατί έχετε ορκιστεί. Μία φορά έχετε πάει στον Ολυμπιακό…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με ρωτήσατε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …στη σουίτα με τον κ. Λασκαρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν με αφήνετε να μιλήσω. Μπορείτε να μονολογείτε, εγώ θα περιμένω να …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι. Η συμπεριφορά σας προς το Κοινοβούλιο δεν θα είναι αυτή των εκάστοτε προέδρων του ΟΠΑΠ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, αφήστε να διευθύνω εγώ και θα σας προστατεύσω εγώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε σε μία Επιτροπή και θα σας παρακαλέσω να είστε ευγενής και να απαντάτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ξέρετε και εσείς, επειδή λίγο η φωνή σας είναι έντονη, γι’ αυτό …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πολύ ήρεμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, παρακαλώ απαντήστε στις ερωτήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ερώτημα: Έχετε πάει μία φορά στη σουίτα του Ολυμπιακού με τον κ. Λασκαρίδη και τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως θυμάστε ή αν δεν θυμάστε, σας υπενθυμίζω ότι το «Καραϊσκάκη» κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε για ποδοσφαιρικούς αγώνες την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά συνέπεια, για να μπορέσω να έχω προσκληθεί –προσπαθώ να σας πω επαγωγικά- σε αγώνα του Ολυμπιακού στη σουίτα της SIEMENS, πρέπει να ήταν προφανώς μετά το 2004, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιθανόν θα ήταν το 2005. Με ρωτήσατε συγκεκριμένα …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μία φορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι δέχθηκα προσκλήσεις και πήγα. Είμαι οπαδός του Ολυμπιακού και πήγα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προηγουμένως είπατε μία φορά. Άρα, πολλές φορές …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με τον κ. Λασκαρίδη, μου λέτε. Τον κ. Λασκαρίδη, λοιπόν, τον έχω συναντήσει στη σουίτα της SIEMENS μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με ρωτήσατε προηγουμένως αν συνάντησα τον κ. Λασκαρίδη κάποια ημερομηνία το …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 6 Νοεμβρίου το 2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν τον συνάντησα προφανώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ επικαλούμαι τα πρακτικά, τα κατασχεμένα από τη SIEMENS αρχεία για τη συνάντηση με τον κ. Λασκαρίδη, με τον κ. Σπανουδάκη και διαγεγραμμένο το όνομα της κα. Μπακογιάννη στις 6 Νοεμβρίου 2003. Στις 23 Οκτωβρίου 2003 …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό, κύριε Καμμένε, ποιο έγγραφο είναι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι το έγγραφο από τα κατασχεμένα ημερολόγια της κα. Τσακάλου με αριθμό 004117 …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, αυτό ήθελα να μάθω ότι είναι από τα ημερολόγια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 23 Οκτωβρίου 2003 η συνάντηση είναι Μπακογιάννη, Σπανουδάκης, Λασκαρίδης, Ντραχ και εν συνεχεία ο κ. Γαλανάκης. Έχει γίνει ποτέ τέτοιου είδους συνάντηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν θυμάμαι να έχω συμμετάσχει σε συνάντηση …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλήσατε στο τηλέφωνο με τον κ. Χριστοφοράκο στις 23 Οκτωβρίου 2003; Θυμάστε; Μιλάγατε συχνά στο τηλέφωνο, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν μπορώ να θυμηθώ ότι στις 23 Οκτωβρίου 2003 μίλησα με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έχω δυνατότητα να το θυμάμαι αυτό …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το θυμάστε. Ενθυμείστε μήπως στις συναντήσεις, τις οποίες κάνατε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή στις 3 Νοεμβρίου 2003 βλέπω μία πρόσκληση που έχετε πάλι με την κα. Μπακογιάννη, τον κ. Λασκαρίδη και τον πρόεδρο Γιούνγκ –λέει- και αναφέρει τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Τέτοια συνάντηση δεν θυμάστε πάλι. Τη διαψεύδετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν θυμάμαι. Δεν έχω συμμετάσχει. Δεν θα σας πω ότι δεν θυμάμαι. Προφανώς αναφέρετε πρόσωπα, τα οποία δεν έχω συναντήσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε δει ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν έχω δει ποτέ. Την κα. Μπακογιάννη την γνωρίζω και είμαστε και από την ίδια πόλη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 21 Μαρτίου 2006 ζητήσατε από το γραφείο του κ. Χριστοφοράκου τέσσερις προσκλήσεις, δύο προσκλήσεις για σας και δύο για τον κ. Τσακτάνη, για το ματς στις 26 του μηνός.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μου επαναλαμβάνετε πάλι τις ημερομηνίες;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 21 Μαρτίου 2006, ημέρα Τρίτη και για την Κυριακή 26 του μηνός σας στέλνει κατόπιν αιτήματός σας ο κ. Χριστοφοράκος δύο προσκλήσεις για το γήπεδο, για τη σουίτα στο όνομα «Σπανουδάκης» και στη σουίτα μαζί κλείνει ραντεβού αυτός μέσω της γραμματέως του με τον κ. Τσακτάνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Τσακτάνη δεν τον γνωρίζω. Μπορείτε να μου πείτε τι ιδιότητα έχει ο κ. Τσακτάνης;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω, θα τα δούμε αυτά.
Επίσης, ξαναεπικοινωνεί μαζί σας, όπως φαίνεται εδώ πέρα ο κ. Χριστοφοράκος στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Όπως ξαναεπικοινωνεί μαζί σας επανειλημμένως στις 9-1-2006. Μάλιστα εκεί στη σουίτα –που δεν φαντάζομαι ότι δεν το ξέρετε, δεν θα το θυμάστε και αυτό- ήταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τρεις προσκλήσεις, δύο εσείς, δύο κάποιος Ρήγας –όχι ο δικός μας- δύο ο κ. Πάνος Λασκαρίδης και ο Χριστόφορος τρεις προσκλήσεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)
Δεν θυμάστε πάλι να συνευρεθήκατε στη σουίτα του Καραϊσκάκη με όλους αυτούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μπορείτε να επαναλάβετε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λασκαρίδης, Τσακτάνης, Κυριάκος, Σπανουδάκης, Ρήγας, Χριστόφορος και Χριστοφοράκος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο Χριστόφορος ποιος είναι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι ο Χριστόφορος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνωρίζω και ορισμένες φορές προφανώς συμπέσαμε στη σουίτα. Τι να σας πω;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μαζί με τον κ. Λασκαρίδη, όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς θα ήταν και ο κ. Λασκαρίδης καλεσμένος. Τι να σας πω; Δεν ήμασταν καλεσμένοι, για να συνευρεθούμε. Για να δούμε το ματς ήμασταν στη σουίτα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Λασκαρίδη, δηλαδή, δεν είχατε επαγγελματικές επαφές εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είχα ιδιαίτερες επαφές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το λέω, γιατί ξέρετε, μας προκύπτει ο κ. Λασκαρίδης να έχει πετάξει μαζί με τον κ. Λιάπη, με το ίδιο αεροπλάνο, έχει για τον κ. Χριστοφοράκο κλείσει, από ό,τι βλέπω εδώ, επανειλημμένως τη σουίτα, έχουμε ένα θεματάκι εδώ, που θα το συζητήσουμε αργότερα, με τη Μεγάλη Βρετάνια και άλλα τέτοια, γι’ αυτό σας ρωτάω. Επίσης, στις 30 Νοεμβρίου του 2002, πάλι συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πότε είπατε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 30 Νοεμβρίου του 2002, παραστατικό 003349 της δικογραφίας. Εδώ φαίνεται συνάντηση στο γραφείο του στις 10.30΄ στη SIEMENS, δική σας συνάντηση μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κύριε Πρόεδρε, έχω δηλώσει ότι δεν έχω πάει στο γραφείο του. Δεν ξέρω από πού προκύπτουν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προκύπτουν από το ότι είστε γραμμένος στα κατασχεθέντα ημερολόγια της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, της κυρίας Τσακάλου, η οποία μας τα επιβεβαιώνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τα οποία μου λέτε ότι είναι ραντεβού, είναι τηλεφωνήματα ή είναι σημειώσεις στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα εξ αριστερών γραμμένα είναι ραντεβού, τα εκ δεξιών γραμμένα είναι τηλέφωνα. Ας πούμε, λοιπόν, ότι στις 17 Σεπτεμβρίου του 2002 σας τηλεφωνεί και το βράδυ κλείνει τραπέζι στο «INTERCONTINENTAL» στο BALL ROOM και στέλνει τα λεφτά στην κυρία Μανιατάκου και είναι μαζί ο κ. Γιαννακός, ο Πρόεδρος του Ο.Σ.Ε., ας πούμε και ο κ. Αντωνακόπουλος της ΕΡΤ και ο Dr Γιουνγκ. Τα θυμάστε αυτά ή δεν τα θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν έχω πάει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν έχετε πάει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν έχω πάει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Τήνο έχετε πάει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στην Τήνο έχω πάει, αλλά όχι για να συναντήσω τον κ. Χριστοφοράκο. Έχω πάει προγενέστερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν τον έχετε συναντήσει στην Τήνο καθόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι και εδώ ψευδώς γράφει ότι σας κάλεσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, όταν καλεί ένας άνθρωπος και εγώ δεν πηγαίνω, δηλαδή, τι να πω;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει. Και στις 11 Φεβρουαρίου 2005, φαίνεται πάλι ότι 14.00΄με 16.00΄ φάγατε μαζί και ήταν ο κ. Βουρλούμης και άλλοι, ο κ. Παπαζήσης. Αυτό φαίνεται εδώ από τα ραντεβού του και τα τηλεφωνήματα Το γραφείο σας του τηλεφωνεί για ραντεβού. Η γραμματέας σας τηλεφωνεί στον κ. Χριστοφοράκο, ο οποίος έλειπε τότε, εκείνη την ημέρα και ζητάτε ραντεβού στις 2 Φεβρουαρίου…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Φεβρουαρίου ποιού έτους, παρακαλώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μισό λεπτό. Αυτό πρέπει να είναι το 2004. Και μάλιστα, δίνει η γραμματέας σας για το ραντεβού εναλλακτικές ημερομηνίες: 2 Φεβρουαρίου, βράδυ Τετάρτη, σε κάποιο σπίτι προφανώς ή κάπου να φάτε, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, μεσημέρι και βράδυ ήσασταν ελεύθερος, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, μεσημέρι και βράδυ και αν υπάρχει κώλυμα, 25 Ιανουαρίου. Αυτά φαίνεται ότι η γραμματέας σας πήρε τηλέφωνο και τα έκλεισε.
Και μάλιστα, για να σας θυμίσω, πήρατε μετά και εσείς τηλέφωνο ο ίδιος και ζητήσατε info, fuel, Moscow, 2-3 Δεκεμβρίου. Θυμάστε τίποτα από αυτά; Τι είναι αυτό; Βενζίνη, fuel. Info, fuel, Moscow, 2-3 Δεκεμβρίου, 3 Νοεμβρίου-Σπανουδάκης τηλέφωνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν τα θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν τα θυμάστε.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχει σημασία αυτό, είναι τα διαβιβαστικά από την Επιτροπή στην Εισαγγελία, το 005891 της δικογραφίας. Είναι από τα κλασέρ της SIEMENS.
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2005 υπάρχει πάλι τηλέφωνο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προηγουμένως μου είπατε για επτά τηλεφωνήματα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πάνω από είκοσι πέντε τηλεφωνήματα, γιατί κάθε μέρα μου φαίνεται ότι είχατε επαφή. Βλέπω εδώ στις σημειώσεις ότι για τις 31 Αυγούστου του 2005, ο Σπανουδάκης δεν ξέρει αν θα μπορέσει να έρθει σε μια πρόσκληση. Στις 25 Οκτωβρίου 2005, εκείνη την ημέρα, φέρεται να μπορούσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Καμμένε, πιο αργά τις ημερομηνίες, για να γράφονται.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Επαναλαμβάνω 25 Οκτωβρίου 2005. Έγγραφο 5823 από τα κλασέρ της SIEMENS. Πάλι, στις 16 Δεκεμβρίου του 2005, όπου ήσαστε στη σουίτα μαζί με τον κ. Λασκαρίδη και τέσσερα άτομα και τον κ. Τσαγάνη, που μας είπατε ότι δεν τον ξέρετε. Πάλι υπάρχει εγγραφή στις 26 Σεπτεμβρίου του 2005: Σπανουδάκης συν δυο άτομα για ραντεβού…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Συν δυο άτομα για ραντεβού ή συν δυο άτομα, για να ζητήσουμε προσκλήσεις για το ματς;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν Δευτέρα η 26η Φεβρουαρίου 2005 και σας έχει βάλει στην αριστερή λίστα των ραντεβού. Μπορεί να είναι για το ματς. Όμως, εσείς ζητούσατε και μια πρόσκληση για Δημόσιας Τάξης, όπως λέει εδώ «συν ένα Δημόσιας Τάξης»; Θυμάστε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν ζητάω για το Δημόσιας Τάξης. Τι να ζητάω, δηλαδή;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάλι 31 Αυγούστου του 2005, που αυτό είναι τηλεφώνημα, αλλά ξέρετε τότε δεν υπάρχει ματς, τουλάχιστον από ό,τι ξέρω εγώ. Υπάρχει ματς;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Προπόνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μπορεί να υπάρχει φιλικό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν, λοιπόν, συνεχείς συναντήσεις σας, από τις οποίες εδώ πέρα προκύπτει ότι φάγατε μαζί και εδώ αυτό είναι ξεκάθαρο. Στις 2 Αυγούστου του 2005 στις 19.45΄ φάγατε στο Πεντελικό μαζί του, με τον κ. Χριστοφοράκο. Το αρνείστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να αρνηθώ, αλλά δεν μπορώ και να επιβεβαιώσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε φάει έξω με τον κ. Χριστοφοράκο; Μας είπατε όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, με τον κ. Χριστοφοράκο δεν έχω φάει. Και αυτό που μου επικαλείστε εσείς αυτή την στιγμή και με βομβαρδίζετε με στοιχεία και με ημερομηνίες, τις οποίες υποθέτετε ότι εγώ μπορώ να θυμάμαι πριν από πέντε και έξι χρόνια…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, μπορεί να μην θυμάστε αν φάγατε στις 19.45΄ στο Πεντελικό με τον κ. Χριστοφοράκο, αλλά θα θυμόσασταν τουλάχιστον ότι τρώγατε συχνά μαζί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, γι’ αυτό σας λέω, επειδή δεν τρώγαμε με τον κ. Χριστοφοράκο μαζί, γι’ αυτό και μου κάνει εντύπωση που μου λέτε ότι τρώω…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ λέω αυτά που προκύπτουν από τα κατασχεμένα αρχεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όμως, οι ημερομηνίες που επικαλείστε είναι σε διάρκεια τριών, τεσσάρων, πέντε χρόνων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να σας πω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω, γιατί εδώ πέρα υπάρχουν πάρα πολλές επαφές σας. Πάλι στις 20 Απριλίου του 2005, τυχαίνει Σπανουδάκης και Τίνα, τέσσερα συν δυο -10 Μαρτίου 2005- προφανώς για το ματς, αλλά εκεί σε αυτά τα ματς υπάρχουν ραντεβού με πρόσωπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε συνάδελφε, μισό λεπτό.
Σας λένε τίποτα αυτά τα ονόματα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, θα σας πω τι μου λένε, ότι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Δεν ρώτησα εσάς, αλλά τον μάρτυρα. Εσάς μπορεί να σας λένε. Διότι εγώ τα ακούω πρώτη φορά και δεν μου λένε τίποτα. Ο μάρτυρας μπορεί να τα ξέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα, ότι έχω σχέση. Εγώ σας είπα ότι πήγαινα μετά από προσκλήσεις στα ματς του Ολυμπιακού, όπου πιθανόν να ήταν προσκεκλημένοι και άλλοι, όπως αναφέρετε τα ονόματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είχαμε κάποια συγκεκριμένη συνάντηση, απλώς είχαμε έναν κοινό στόχο, να δούμε το ματς. Μάλιστα, σε αρκετές προσκλήσεις εγώ πήγαινα και με τον πεθερό μου. Ήταν ο πεθερός μου συμμέτοχος σε όλες αυτές τις…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, αλλά φαντάζομαι ότι την Παρασκευή, στις 4 Φεβρουαρίου του 2005, στην Παλιά Αγορά, όπου φάγατε με τον κ. Χριστοφοράκο, όπως φαίνεται, στις 13.30΄ το μεσημέρι…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στις 4…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 4 Φεβρουαρίου του 2005. Ήταν εποχές οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, γιατί, παραδείγματος χάρη, εκείνη την ημέρα που φέρεται να φάγατε μαζί το μεσημέρι, υπάρχει παρέμβαση προς τον κ. Κωνσταντινίδη της Αστυνομίας, για να πληρωθεί ο κ. Χριστοφοράκος, για να πληρωθεί η SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η παρέμβαση από ποιον έγινε, παρακαλώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Χριστοφοράκος τηλεφωνεί στον κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος εκείνη την εποχή –τυχαίως όλως φαίνεται- είχε την ευθύνη για να πληρώσει. Και ρωτάω αν ποτέ μεσολαβήσατε εσείς ή αν πιέσατε ή αν σας ζητήθηκε να κάνετε οποιαδήποτε παρέμβαση. Διότι όταν τρώτε μ’ έναν άνθρωπο ο οποίος κατηγορείται ότι είχε «μαύρα» λεφτά και πλήρωνε πολιτικούς που εσείς ξέρατε, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να σας ρωτήσω. Αυτή είναι η δουλειά μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως καταλαβαίνετε, μετά το 2004, με τη λήξη των Αγώνων, η δική μας αρμοδιότητα δεν ήταν η παραλαβή ή οποιαδήποτε σχέση με την παραλαβή ή πολύ περισσότερο με την πληρωμή του έργου. Δεν είχαμε καμία σχέση ούτε καμία ενημέρωση ούτε καμία συμμετοχή. Γι’ αυτό και αν μου λέτε ημερομηνίες μετά το 2004, πολύ περισσότερο μπορώ να σας πω ότι δεν έχουν καμία σχέση. Αν με έπαιρνε τηλέφωνο ο κ. Χριστοφοράκος, μπορεί να με έπαιρνε για οποιονδήποτε δικό του λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πέρα, όμως, στις καταθέσεις του Σίκατσεκ, του Κουτσενρόιτερ και στην απολογία του Χριστοφοράκου στη Γερμανία, αναφέρεται ότι πρέπει να βγουν μίζες 2% για τους πολιτικούς και 8% για υπηρεσιακούς παράγοντες –μεταξύ αυτών και του «Αθήνα 2004»- όπου θα έπρεπε να δοθούν σ’ αυτούς που συμμετείχαν στην απόφαση για τις προδιαγραφές, σ’ αυτούς που βοήθησαν να πάρει το έργο, σ’ αυτούς που βοήθησαν να υλοποιηθεί το έργο, σ’ αυτούς που βοηθάνε να πληρωθεί.
Και εδώ, ενώ κανονικά έχει λήξει το έργο σας στις 27 Ιανουαρίου 2005, τηλεφωνείτε εσείς, φαίνεται, στον κ. Χριστοφοράκο το πρωί και εν συνεχεία τρώτε μαζί του στη Μεγάλη Βρετάνια στη 13.00΄ το μεσημέρι. Και δεν το θυμάστε αυτό!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Σας δήλωσα γι’ αυτό και με ξαναρωτάτε. Εγώ σας επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν είχαμε καμία συμμετοχή στη δημιουργία των προδιαγραφών, είτε στη διαγωνιστική διαδικασία, είτε στην απόφαση για το έργο. Το μόνο που κάναμε ήταν να συντονίζουμε τους φορείς στο βαθμό που υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός φορέων σε κάθε κομμάτι ή υποτμήμα του έργου, για να μπορεί να εκτελεστεί σωστά και στην ώρα του.
Η δική μας η ευθύνη ήταν συντονιστική. Ποτέ δεν ήταν αποφασιστική σ’ αυτά τα θέματα. Θεωρώ ότι και ο νόμος είναι σαφής ότι η αρμοδιότητα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην ΕΛ.Α.Σ. και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ο επικεφαλής της ολυμπιακής ασφάλειας. Δεν ήταν δυνατόν η «Αθήνα 2004» να ασχολείται ή να έχει την εξειδίκευση για να μπορεί να ασχοληθεί με θέματα ασφαλείας. Δεν είχε ούτε τη γνώση ούτε την εξειδίκευση ούτε και την αρμοδιότητα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσο για τον κ. Ηρακλή Δρούλια που ήταν Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων 2004, είχατε συνεργαστεί μαζί του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε μας λίγο για τη σχέση σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Δρούλιας ήταν Διευθυντής παρακολούθησης έργων κατασκευών και χρονοδιαγραμμάτων, κάτω από τον κ. Πυργιώτη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Δρούλιας, δηλαδή, ουσιαστικά είχε έργο ελεγκτικό για την παρακολούθηση των ολυμπιακών έργων στο «Αθήνα 2004»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έλεγχε τα χρονοδιαγράμματα που μας έδιναν οι φορείς και έλεγχε κατά πόσον τα έργα προχωρούσαν με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε κατατεθεί και στη ΔΟΕ. Αυτή ήταν η λογική.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν ο κ. Δρούλιας είχε εμπειρία προηγουμένως σε ιδιωτική εταιρεία, εκτός από τη συνδικαλιστική του εμπειρία ως Γενικού Γραμματέα του ΤΕΕ ή Αναπληρωτή Προέδρου του ΕΚΕΠΙΣ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν το γνωρίζω. Σας λέω ότι ο κ. Δρούλιας ήταν κάτω από τη Διεύθυνση Συντονισμού Έργων και ήταν κάτω από τον κ. Ιωάννη Πυργιώτη, όχι από εμένα. Όμως, ξέρω τον κ. Δρούλια. Σας το λέω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον ξέρετε καλά τον κ. Δρούλια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον ξέρω. Δεν τον ξέρω καλά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Στυλιανό Βίο, τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ διότι εδώ φαίνεται ότι ο κ. Δρούλιας, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, διορισμένος στις 18 Φεβρουαρίου 2010 και ο οποίος έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες –μάλιστα κάνει ομιλίες, έκανε μία ομιλία στις 7 Μαΐου 2009 για το νέο χαμένο στοίχημα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης, κλπ- εργαζόταν σε μία εταιρεία που λέγεται «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν τη γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ» είναι ιδιοκτησίας του κ. Στυλιανού Βίου. Από τους λογαριασμούς του κ. Στυλιανού Βίου, σε συνεργασία, δομείται η οργανωμένη εγκληματική ομάδα που στέλνει μαζί με τον κ. Πιταούλη και τον κ. Βόγια 4,5 εκατομμύρια μάρκα, με παραλήπτη τον κ. Τσουκάτο, τον πρώην Βουλευτή και Διευθυντή του Γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη. Και το ένα εκατομμύριο είναι αυτό που απεδέχθη και ο κ. Τσουκάτος ο ίδιος ότι τα έδωσε στο χέρι και τα άλλα 3,5 εκατομμύρια είναι σε λογαριασμό στην Ελβετία.
Και επειδή εδώ ψάχνουμε να βρούμε και τα λεφτά για να τα πάρουμε πίσω και να «στείλουμε» και πολιτικούς, εσείς τον είχατε το συνεργάτη αυτής της εταιρείας, της «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ» -ο οποίος τα λέει στο βιογραφικό του, από το ίντερνετ τα «κατέβασα»- ως επιθεωρητή των ολυμπιακών έργων. Ποιος τον διόρισε αυτόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι ήταν κάτω από τη διεύθυνση του κ. Πυργιώτη. Δεν θυμάμαι ούτε ποιος τον διόρισε. Φαντάζεστε ότι δεν μπορώ να θυμάμαι για έξι χιλιάδες άτομα που προσέλαβε η «Αθήνα 2004» ποιος τους προσέλαβε και πότε προσελήφθησαν. Αυτό είναι αδύνατον να σας το πω, πολύ περισσότερο χωρίς να έχω έλεγχο κάποιων αρχείων για να δω πότε προσλήφθηκε και με ποια διαδικασία προσλήφθηκε ο κ. Δρούλιας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε τη δυνατότητα να μας στείλετε όλο το φάκελο για τον κ. Δρούλια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δυστυχώς, πρέπει να ανατρέξουμε στα αρχεία τα οποία έχουν κατατεθεί δεν ξέρω σε ποια υπηρεσία…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη δικαιοσύνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο. Τότε που διαλύθηκε και με την παράδοση του «Αθήνα 2004», παραδόθησαν και όλα τα αρχεία της Οργανωτικής Επιτροπής σε έναν αρμόδιο φορέα, νομίζω στα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Πρέπει να είναι στην κατοχή τους όλα τα αρχεία. Οποιαδήποτε πρόσληψη, οτιδήποτε αρχείο θέλετε, μπορείτε να το βρείτε εκεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μάλιστα, βλέπω για τον κ. Δρούλια εδώ ότι δεν είναι απλώς ένα μέλος της Επιτροπής, διότι εδώ έχει υποδεχθεί τον κ. Σουφλιά και έχει κάνει και μεγάλες ομιλίες για τα ολυμπιακά έργα, δημοσιεύματα, κλπ. Και μάλιστα, η εταιρεία του εμπλέκεται και σε καινούριο σκάνδαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έγραψε ο κ. Τέλλογλου εχθές στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Θέλω να μου πείτε, κύριε μάρτυς, ευθέως το εξής: Επειδή η σχέση σας με το Χριστοφοράκο προκύπτει να είναι στενή, εσείς δεν είδατε ότι ο κ. Χριστοφοράκος, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της SIEMENS, προσπαθούσε να πιέσει μέσω πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, για να παίρνει δουλειές στη χώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Να σας απαντήσω, επειδή λέτε αν έπεσε στην αντίληψή μου ότι ο κ. Χριστοφοράκος βολιδοσκοπούσε για λογαριασμό της εταιρείας του με άλλους παράγοντες για να μπορέσει να πάρει έργα ολυμπιακής προετοιμασίας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί που ήσασταν στη σουίτα, ας πούμε και ήταν και πολιτικοί μαζί, ο κ. Χριστοφοράκος είχε επαφές με συγκεκριμένους πολιτικούς; Και αν ναι, με ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, εκεί στη σουίτα έρχονταν άνθρωποι τους οποίους προσκαλούσε ο κ. Χριστοφοράκος, προφανώς για να δουν το ματς. Δεν έβλεπα εγώ ότι υπήρχαν ιδιαίτερες κρυφές συναντήσεις. Εξάλλου, η σουίτα είναι πάρα πολύ ανοιχτή στην κοινή θέα. Δεν θεωρώ ότι μέσα σ’ αυτή τη σουίτα γίνονταν συναλλαγές τέτοιου είδους ούτε περιέπεσε στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Εσείς διοριστήκατε τώρα στον ΟΠΑΠ. Έχετε, δηλαδή, ένα παρελθόν σημαντικό, σε σημαντικές θέσεις. Δεν είδατε όλες αυτές τις συμπτώσεις; Είστε με τον κ. Τρεπεκλή μαζί ως συμφοιτητή στην Αγγλία, εν συνεχεία σας αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκος, συνδυάζονται οι ημερομηνίες που συναντάστε με πληρωμές, είστε φίλος με πολιτικούς που τους έχει φίλους και ο κ. Χριστοφοράκος, είστε φίλος με την οικογένεια Μητσοτάκη –απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι- μου λέτε ότι είστε και από το ίδιο χωριό και σας διορίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εν συνεχεία στον ΟΠΑΠ. Το ίδιο συμβαίνει με τον κ. Βουρλούμη και με κάποιους άλλους, με τον κ. Λασκαρίδη, ο οποίος μέσα από τη ΛΑΜΨΑ φαίνεται να έχει εξαγοράσει δύο off shore εταιρείες και να έχουν «φύγει» 70 εκατομμύρια.
Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, εμάς μας δίνουν μία υποψία. Όλα αυτά είναι λίγο περίεργα πράγματα. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πλέον εσείς έχοντας κάνει και αυτήν την επιστολή, έχετε και ευθύνη μαζί με τους πολιτικούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η ερώτησή σας αφορά το τελευταίο σκέλος; Διότι μου κάνατε αρκετές ερωτήσεις μέσα σ’ αυτήν την παράγραφο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ τελείωσα. Απαντήστε σε όλα, αν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, να σας πω για τη δική μου επαγγελματική πορεία. Εγώ μετά που τέλειωσα το πανεπιστήμιο, όπου συναντήθηκα με πολλούς Έλληνες που σπούδαζαν στο Λονδίνο την περίοδο 1978-1982 που έκανα το διδακτορικό μου στο Λονδίνο, γνωρίστηκα με αρκετό κόσμο. Προφανώς, σαν φοιτητής ήταν και ο κ. Τρεπεκλής τότε, εκείνη την περίοδο, στο Λονδίνο που με ρωτήσατε. Δεν ξέρω για ποιον άλλο με ρωτήσατε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Τραυλό, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Τραυλός, ναι, ήταν στο Λονδίνο. Και ο αδελφός του, δεν θυμάμαι τα ονόματα, Σπύρος, κλπ.
Εγώ τέλειωσα στο Λονδίνο ’82, ήρθα έκανα τη στρατιωτική μου θητεία και έφυγα στο εξωτερικό για δεκαεπτά, δεκαοκτώ χρόνια. Δούλεψα σε αμερικάνικη εταιρεία σε διάφορες θέσεις και μου ζητήθηκε να έρθω για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2001 από την κα Αγγελοπούλου. Προφανώς έπρεπε να εγκριθεί η τοποθέτησή μου από την Κυβέρνηση που είχε και την ευθύνη. Έτσι και έγινε.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δούλεψα σαν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία «Πετζετάκης» μέχρι το 2009 και στο τέλος του 2009 μου ζητήθηκε να συμμετέχω σαν διευθύνων σύμβουλος στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Αυτά σε σχέση με την επαγγελματική μου προϊστορία και εμπειρία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με διαβούλευση δεν υποβάλλατε τα χαρτιά σας, κύριε μάρτυς; Σας ζητήθηκε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ποια διαβούλευση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ζητήθηκε να πάτε στον ΟΠΑΠ ή μετείχατε σ’ αυτήν την ηλεκτρονική διαβούλευση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μετείχα στην ηλεκτρονική διαβούλευση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ζητήθηκε, αλλά ενδιαφερθήκατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το είχα καταθέσει στο βιογραφικό μου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, κύριε μάρτυς.
Γνωρίζετε εταιρείες συμβούλων στην Αγγλία ή αλλού οι οποίες φέρεται να πήραν αρκετά χρήματα για να συμβουλέψουν το ελληνικό δημόσιο για το 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στην Αγγλία, σε ποιες εταιρείες αναφέρεστε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλετε να σας πω και ονόματα των εταιρειών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, μου λέτε για εταιρείες ή αλλού.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ αν ξέρετε εταιρείες συμβούλων στις οποίες εσείς σαν «Αθήνα 2004» δώσατε χρήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εμείς σαν «Αθήνα 2004» προσλάβαμε σαν σύμβουλο για επιχειρησιακά θέματα ασφαλείας την εταιρεία BOARTES, η οποία μας συνεστήθη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και οι οποίοι είχαν αναλάβει αντίστοιχο έργο στη διοργάνωση του Short Lake City, η οποία ήταν δύο χρόνια -το 2002- πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αυτοί ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Καμμένε, χωρίς να έχω διάθεση να σας διακόψω, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Μου επιτρέπετε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Έχετε συμπληρώει τρία τέταρτα. Πόσο χρόνο χρειάζεστε ακόμα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τρία λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Συνεχίστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ, κύριε μάρτυς, γιατί εδώ πέρα, πέραν των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε από τον ελληνικό λαό η εταιρεία συμβούλων του κ. Τρεπεκλή, του συμφοιτητή σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ήταν συμφοιτητής μου. Σας είπα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν γνωστός σας, τέλος πάντων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έτυχε να σπουδάζει την ίδια περίοδο στο Λονδίνο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
Εκτός, λοιπόν, και την εταιρεία Borders, η οποία δεν μας συμβούλεψε και καλά, διότι απ’ ό,τι προκύπτει δεν ήταν και οι καλύτερες προδιαγραφές -μάλιστα, δεν υπήρχαν καν προδιαγραφές, όπως μας είπαν οι σύμβουλοι που δούλεψαν κάποτε για την Borders- υπήρχαν –και προκύπτει από τις δικογραφίες- άλλες εταιρείες συμβούλων στο Λονδίνο και αλλού, που μέσα από εκεί πέρασαν «μαύρα χρήματα».
Εσείς με ποιες εταιρείες συμβούλων γνωρίζετε ότι είχε σύμβαση το «Αθήνα 2004» πλέον της Borders;
Επίσης, γνωρίζετε άλλους –πιθανώς και κοινωνικώς, αν τους γνωρίζετε- οι οποίοι πήραν χρήματα στο Λονδίνο σαν εταιρείες συμβούλων από τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από την εταιρεία συμβούλων από τη SIEMENS, δεν γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την «Planet», για παράδειγμα. Την ξέρετε την «Planet»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Την ξέρω σαν όνομα, αλλά δεν την ξέρω…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε ποιανού ήταν αυτή η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ξέρω ποιανού είναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήρε λεφτά από το «Αθήνα 2004»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν νομίζω ότι πήρε από το «Αθήνα 2004».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε σίγουρος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η «Planet» δεν θεωρώ ότι πήρε από το «Αθήνα 2004». Όμως, δεν μπορώ να σας πω…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε να μας πείτε άλλες εταιρείες συμβούλων; Και τελείωσα μ’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Υπήρχαν άλλες εταιρείες συμβούλων για θέματα ασφαλείας που είχαμε προσλάβει οι οποίες ήταν για θέματα αξιολόγησης κινδύνων κλπ. Αυτές …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορείτε να μας καταθέσετε ποιες είναι αυτές οι εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. Μπορώ να σας πω ότι ήταν μια εταιρεία από το Ισραήλ -της οποίας το όνομα δεν θυμάμαι- και ήταν και μια εταιρεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα αυτά τα χαρτιά θα τα βρούμε στα Ολυμπιακά Ακίνητα; Διότι πρόκειται για 50 εκατομμύρια ευρώ! Τόσα δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ξέρω να σας πω. Δεν θυμάμαι να σας πω απ’ έξω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς υπογράφατε για να πληρωθούν αυτοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος υπέγραφε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς υπέγραφε το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν είχαμε δυνατότητα ατομικά να υπογράφουμε για συμβάσεις τέτοιου μεγέθους.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ τελείωσα εδώ, αλλά ζητώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πάντως, όσον αφορά αυτό που λέτε, θα ήθελα να σας πω –και θα μιλήσετε με άνεση, μην ανησυχείτε- ότι έχουν ζητηθεί οι συμβάσεις εγγράφως από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συνεπώς, θα βρεθούν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή θεωρώ πολύ σημαντική την εξέταση και την κατάθεση του μάρτυρα, παράλληλα θέλω να ζητήσω όλα τα Πρακτικά –όπως άλλωστε και τα άλλα Πρακτικά- να πάνε επειγόντως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, προκειμένου να υπάρξει και βοήθεια στο έργο της Δικαιοσύνης, όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση ακόμα και όσον αφορά το χαρακτήρα του κατεπείγοντος του αιτήματός σας, αλλά με τον εξής αστερίσκο, τον οποίο είμαι υποχρεωμένος να βάλω.
Κύριε μάρτυς, απευθύνομαι σε σας. Αν θελήσετε μετά τις ερωτήσεις που θα σας υποβάλει ο επόμενος συνάδελφος –που είναι ο κ. Ρήγας- να σκεφθείτε, πολύ ευχαρίστως. Και σας το λέω, διότι εδώ έχουν προκύψει κραυγαλέες αντιφάσεις ανάμεσα στην κατάθεσή σας και στο υλικό το οποίο υπάρχει στη δικογραφία. Για παράδειγμα, κραυγαλέο παράδειγμα είναι ο βαθμός γνωριμίας σας με τον κ. Χριστοφοράκο. Είναι σε εμφανή διάσταση τα στοιχεία της δικογραφίας μ’ αυτά που λέτε. Δεν το λέω προς κακοφανισμό.
Σας λέω απλώς ότι αν μετά τις ερωτήσεις που θα σας κάνει ο κ. Ρήγας θελήσετε κάποιο χρόνο πριν γίνουν οι επόμενες ερωτήσεις για να ησυχάσετε λίγο, γιατί μπορεί να ήρθατε γρήγορα από το σπίτι, από το γραφείο, πολύ ευχαρίστως να σας τον δώσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από το γραφείο ήρθα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πολύ ευχαρίστως. Σκεφθείτε το μετά τις ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ απαντάω στις ερωτήσεις στο βαθμό που έχω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Επίσης, είμαστε διατεθειμένοι να σας καλέσουμε ξανά για στοιχεία τα οποία μπορείτε να τα αναζητήσετε και να τα φέρετε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Καμμένος αναφέρεται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Δεν θέλω να αισθανθείτε ότι αναγκαστήκατε υπό την πίεση ερωτήσεων που ήταν απροσδόκητες να απαντήσετε με τρόπο που δημιούργησε παρεξηγήσεις. Διότι αυτό είναι και εις βάρος της Επιτροπής. Εμείς δεν πάμε να εκμαιεύσουμε κάποιες αντιφάσεις. Αυτό σας είπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με ρώτησε με καταιγιστικό τρόπο για ημερομηνίες, για τηλεφωνήματα, τα οποία προφανώς δεν μπορεί κάποιος….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Θέλω, λοιπόν, να σας στερήσω το δικαίωμα να επαναλάβετε το χαρακτηρισμό «καταιγιστικές ερωτήσεις».
Σας δίνω τη δυνατότητα μετά τον κ. Ρήγα που θα σας υποβάλει ερωτήσεις, να σκεφθείτε ή αν θέλετε να ξεκουραστείτε για πέντε λεπτά και να έρθετε ξανά αύριο κλπ. Αυτό λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Απλώς σας λέω ότι όταν μου ζητάτε να μιλήσω για τις 23 Φεβρουαρίου, δεν θυμάμαι για ποια ημερομηνία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εντάξει, αυτό είναι κατανοητό. Φαντάζομαι ότι δεν έχετε κάποιο ημερολόγιο στο μυαλό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Και δεν έχω και ημερολόγιο των τότε γεγονότων. Οπότε δεν μπορώ να κάνω και τίποτα περισσότερο για να μπορέσω να…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Αφού με «προκαλείτε» -εντός εισαγωγικών- υποθέτω ότι από του λοιπού θα κρατάτε και ημερολόγιο. Μετά από το αποψινό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αναγκαστικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το λόγο έχει ο κ. Ρήγας.
….
Κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.
……..
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, κύριε μάρτυς.
Περιγράψατε κάποιες σχέσεις παρέας, συνύπαρξης: Σπανουδάκης, Τρεπεκλής, Τραυλός στο Λονδίνο. Συνέπεσε να σπουδάζετε την ίδια περίοδο στο Λονδίνο και να κάνετε και κάποια παρέα. Δεν ήσασταν συμφοιτητές, αλλά ήσασταν την ίδια χρονιά. Θέλετε να μας πείτε κάτι παραπάνω γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με τον κ. Τραυλό είμαστε στη ΚΝΕ. Σας αρκεί αυτό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι. Καθόλου δεν μου αρκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Τραυλό, λοιπόν, τον ξέρω σαν Πανσπουδαστική. Σας αρκεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε το τι μου αρκεί εμένα, κύριε μάρτυς. Σας παρακαλώ πολύ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, με ρωτήσατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ, λοιπόν, τι είδους παρέα κάνατε Σπανουδάκης, Τρεπεκλής, Τραυλός στο Λονδίνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είμαστε οι τρεις παρέα. Δηλαδή, προσπαθώ να σας πω ότι συνευρεθήκαμε στο Λονδίνο, σε ένα χώρο που σπουδάζαμε. Όλοι βρισκόμαστε στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου και μπορούσαμε να μιλήσουμε και να συνευρεθούμε και να κάνουμε και κατά κάποιο τρόπο παρέα το βράδυ. Με τον Τραυλό και τον Τρεπεκλή δεν είμαστε ποτέ οι τρεις μαζί. Εγώ με τον Τραυλό βρισκόμαστε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με τον κ. Τρεπεκλή βρεθήκαμε σε κοινωνικές συναντήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με τον κ. Τρεπεκλή, λοιπόν, είχατε φιλικές, κοινωνικές σχέσεις και με τον κ. Τραυλό είχατε και πιο στενές σχέσεις. Αυτό μου περιγράφετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως τις ονομάζετε τις πιο στενές σχέσεις, ναι. Σας είπα τι στενές σχέσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Δικαιολογήστε μου την ερώτηση, γιατί μετά από αρκετά χρόνια, είκοσι χρόνια, ο ένας εκπροσωπεί την κοινοπραξία που παίρνει το C4I και παίρνει αμοιβή 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Τραυλός είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που έχει τον καθοριστικό ρόλο στην ανάθεση του C4I στην κοινοπραξία SAIC και εσείς παίζετε, κατά την εκτίμησή μου και υποθέτω και πολλών άλλων μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του συμβούλου που ετοιμάζει προδιαγραφές και επομένως, επηρεάζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των προσφορών, αλλά και στη φόρμουλα της μερικής παράδοσης του έργου προς χρήση. Γι’ αυτό θέλω να διερευνήσουμε λίγο αυτή την υπόθεση.
………….