30 Ιουνίου 2010

Σήμερα η εκλογή Πρόέδρου στη Γερμανία

Σήμερα στη Γερμανία εκλέγουν νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Έτσι για να έχετε μια άποψη περί της διαδικασίας να σας πούμε ότι εκλέγεται από ένα εκλεκτορικό σώμα 1244 ατόμων.

Το σώμα αποτελούν οι 622 βουλευτές και 622 εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων των κρατιδίων. Το κόμμα ή ο συνασπισμός που κυβερνά κάθε κρατίδιο στέλνει περίπου ανάλογο με τον πληθυσμό του αριθμό εκλεκτόρων. Οι εκλέκτορες που στέλνουν τα κρατίδια δεν είναι απαραίτητο να είναι πολιτικοί και συχνά τα κόμματα στέλνουν αθλητές ή ανθρώπους της τέχνης ή των γραμμάτων σαν εκλέκτορες. Στις σημερινές εκλογές πχ. για τους Χριστιανοδημοκράτες θα είναι εκλέκτορες οι Burda (ιδιοκτήτης του γνωστού περιοδικού που διάβαζαν οι μαμάδες μας όταν ήμασταν μικροί :)) και Springer (του γνωστού εκδοτικού οίκου με το Spiegel κ.λπ).

Για να εκλεγεί Πρόεδρος πρέπει να πάρει κάποιος 623 ψήφους δηλ. την απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν το καταφέρει στον πρώτο γύρο ακολουθεί δεύτερος γύρος και αν πάλι δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, στον τρίτο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Joachim Gauck und Christian WulffΥποψήφιοι είναι για το συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων ο Wulff (δεξιά-Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας) και για τους Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινους ο Gauck (αριστερά στη φώτο-ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αν. Γερμανία).

Ο Κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 644 εκλέκτορες, δηλ. 21 περισσότερους απ' ότι χρειάζονται... αν ψηφίσουν όλοι σωστά :)