10 Ιουνίου 2010

Πρακτικά Εξεταστικής Siemens 10.06.2010 Β' Μέρος-Κατάθεση Δενδρινού

Παρακαλώ να προσέλθει ο επόμενος μάρτυς κ. Δενδρινός.

(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Διονύσιος Δενδρινός)

Κύριε μάρτυς, καλημέρα σας. Μπορείτε να καθίσετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καλημέρα σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε το όνομά σας, το επώνυμό σας, την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ονομάζομαι Διονύσιος Δενδρινός. Ήμουν υπάλληλος της SIEMENS Ελλάδος μέχρι το τέλος του 2008.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από πότε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Από το τέλος του 1999, από το Νοέμβριο του 1999 έως το Νοέμβριο του 2008. Και από τότε ιδιωτεύω, δηλαδή είμαι εκτός…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, περιοριστικά μέτρα ή άλλως πως διώκεστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πριν από ένα χρόνο, στις 14 Ιουνίου του 2009, ο 4ος ανακριτής κ. Ζαγοριανός είχε διατάξει την σύλληψή μου και μετά από πέντε μέρες απολογήθηκα στον κ. Ζαγοριανό, κατέθεσα υπόμνημα, και με άφησε ελεύθερο με περιοριστικά μέτρα, που ήταν εγγύηση και παρουσία στην Αστυνομία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχετε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Είχα απαγόρευση εξόδου,…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η οποία ήρθη;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός):…η οποία ήρθη πριν από δύο μήνες, γιατί προσπαθώ να δουλέψω, γιατί χρειάζεται να δουλέψω, να εργαστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Δενδρινέ, δεν χρειάζεται να σας πω για το αντικείμενο της Επιτροπής μας. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Μας ενδιαφέρει η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, με την έννοια μελών κυβερνήσεων, που είχαν την αρμοδιότητα σε σχέση με προμήθειες υλικών ή αγορά υπηρεσιών από τη SIEMENS και, όπως προκύπτει πια από τη δικογραφία και την έρευνα που έχει κάνει η Επιτροπή μας, δωροδοκούνταν.

Άρα η προσπάθεια της Επιτροπής μας είναι να εντοπίσει πράξεις ή παραλείψεις αξιόποινες μελών των κυβερνήσεων και να τις συνδέσει με «μαύρο» χρήμα που δωροδοκούσε από τη μεριά της η SIEMENS, ώστε να πετύχει την προώθηση των πωλήσεών της. Αυτό μας ενδιαφέρει και το ερώτημα είναι αν εσείς είστε διατεθειμένος και αν γνωρίζετε και αν μπορείτε να συνεισφέρετε στην έρευνα αυτή που κάνει η Επιτροπή μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μάλιστα.

Είχα λάβει την κλήση της Επιτροπής σας την περασμένη Τρίτη και ο συνήγορός μου, ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, είχε έρθει και είχε καταθέσει ένα υπόμνημα, στο οποίο δήλωνε ότι, με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, -εγώ είμαι μηχανικός, δεν είμαι δικηγόρος- επειδή είμαι κατηγορούμενος μπορώ να μην πάρω τη θέση του μάρτυρα.

Επίσης ο κ. Αναγνωστόπουλος με έχει συμβουλέψει και με έχει καθοδηγήσει ότι θα πρέπει να κρατήσω αυστηρά αυτό το πλαίσιο, για το δικό μου συμφέρον.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση –και αυτό δεν το ξέρει ούτε ο κ. Αναγνωστόπουλος αυτή τη στιγμή- και αφού το σκέφθηκα πάρα πολύ και επειδή θεωρώ ότι η υπόθεση της SIEMENS έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και καλώς ή κακώς εγώ εργάστηκα σ’ αυτή την εταιρεία και νιώθω ιδιαίτερη ευθύνη αυτή τη στιγμή, πρώτα απ’ όλα προς τους χιλιάδες συναδέλφους που δούλευαν στη SIEMENS Ελλάδος, οι οποίοι πιστεύω ότι δούλευαν με αρχές και με όραμα και όχι όπως περιγράφεται σήμερα η εταιρία, αλλά ακόμη περισσότερο και προς τους πελάτες της εταιρείας, είτε ήταν ιδιωτικοί φορείς, είτε Δημόσιο, που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να σπιλώνονται αδιακρίτως, θεωρώ ότι, ανεξάρτητα του οποιουδήποτε δικού μου συμφέροντος σήμερα, είμαι υποχρεωμένος εδώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και είμαι στη διάθεσή σας.

.......

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Το αντιλαμβάνομαι και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν προσβλέπω σε αυτό και σας εξήγησα στην αρχή ποιος είναι ο λόγος της θέσης μου εδώ σήμερα.

Εγώ προσωπικά δηλώνω ότι είμαι αθώος για το κατηγορητήριο, το οποίο έχω λάβει από τον Δ’ Ανακριτή κ. Ζαγοριανό και εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά θέματα, στα οποία θα μπορούσα όντως να βοηθήσω να διευκρινιστούν, κυρίως γιατί βλέπω ότι υπάρχουν πάρα πολλές παρανοήσεις.

Διότι καλώς ή κακώς, επειδή έχω διαβάσει Πρακτικά –διότι δημοσιεύονται στο διαδίκτυο- θα σας έλεγα ότι για εμένα το μεγαλύτερο κίνητρο που σήμερα εδώ παίρνω αυτή τη θέση είναι για το περίφημα πρόγραμμα C4I που πιστεύω ότι πολλά πράγματα είναι σε εντελώς λάθος βάση. Θα ήθελα να ακούσετε την άποψή μου και να σας δώσω την ευκαιρία να το συζητήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.

.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Δενδρινέ, έχετε το λόγο με την άνεσή σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Κατ’ αρχήν, στοιχεία από πότε εργάζομαι στη SIEMENS, ποια ήταν η θέση μου κ.λπ., υπάρχουν όλα λεπτομερώς στο απολογητικό υπόμνημα που είχα υποβάλει και πιστεύω ότι θα πρέπει να το έχετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα έχουμε τα κείμενα, όμως επειδή και η ακροαματική διαδικασία έχει και αυτή τη σημασία της, εάν δεν σας κάνει κόπο, να μας τα πείτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πάρα πολύ σύντομα. Αποφοίτησα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1972 μηχανικός-μεταλλουργός. Έκανα μάστερ στη μηχανική μεταλλουργία στο Σέφιλντ της Αγγλίας και μετά διδακτορικό στον κλάδο του mathematical modeling.

Από το 1978 εργάζομαι συνεχώς στη βιομηχανία, στην αρχή στο συγκρότημα Μποδασάκη. Στο διάστημα 1990-200 εργαζόμουν σαν assistant engineer για μια μεγάλη εταιρεία στο εξωτερικό, τη Singapore Technology στη Σιγκαπούρη, όπου είχα την ευθύνη του σχεδιασμού νέων προϊόντων για την εταιρεία.

Τότε στο τέλος του 1999 μου έγινε πρόταση από τη SIEMENS να αναλάβω για να φτιαχτεί στην Ελλάδα μια τεχνική διεύθυνση, η οποία θα είχε σαν σκοπό να αυξήσει την προστιθέμενη αξία της εταιρείας σε θέματα αυτοματισμών και ολοκληρωμένων συστημάτων. Αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του 2000.

Μου έδωσαν τέσσερις-πέντε συναδέλφους που υπήρχαν ήδη στη SIEMENS και μετά προσλάβαμε σιγά-σιγά καινούργιους μηχανικούς και το 2006 η Διεύθυνσή μου είχε γύρω στους εκατόν πενήντα-εκατόν ογδόντα μηχανικούς στην Ελλάδα συν τεχνικό προσωπικό.

Επιπλέον, από τον Οκτώβρη του 2006 δεν υπαγόμεθα πλέον στην SIEMENS ΑΕ, αλλά γίναμε κεντρική Διεύθυνση για τη SIEMENS AG, για τη SIEMENS Γερμανίας και είχαμε ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων σε θέματα αυτοματισμών, ελέγχου και διοίκησης.

Στα πλαίσια αυτά είχαμε μια μονάδα στη Γερμανία, είχαμε στην Αμερική, στην περιοχή του Κόλπου και είχαμε την ευθύνη για λογαριασμό της SIEMENS της εκτέλεσης έργων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το τελευταίο έργο, πριν παραιτηθώ από τη SIEMENS –γιατί όταν ξεκίνησε όλη η ιστορία στην Ελλάδα με τη SIEMENS, πλέον έγινε ξαφνικά δύσκολη η λειτουργία μας και παραιτήθηκα το Νοέμβριο του 2008- ήταν η σχεδίαση του καινούργιου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο, σε διεθνή διαγωνισμό, με αντιπάλους πολύ μεγάλες ξένες εταιρείες.

Αυτό που συνοπτικά προσπαθώ να σας πω είναι ότι ο δικός μου ο ρόλος στην εταιρεία ήταν Διευθυντής της Τεχνικής Διευθύνσεως της SIEMENS, μιας συγκεκριμένης τεχνικής διεύθυνσης, όπου ήμασταν επιφορτισμένοι για να εκτελούμε έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για λογαριασμό της SIEMENS, σε έργα που είχαν σχέση με αυτοματισμούς και με συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Στην Ελλάδα έχουμε κάνει έργα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου πάρα πολλά από τα συστήματα αυτοματισμού είναι σχεδιασμένα και φτιαγμένα από εμάς. Εννοείται ότι έχουμε κάνει έργα στην ιδιωτική βιομηχανία. Έχουμε φτιάξει όλα τα συστήματα στο καινούργιο αεροδρόμιο «Μαρία Τερέζα» στα Τίρανα και στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρότζεκτ που αναλάβαμε για υλοποίηση ήταν το πρόγραμμα των συστημάτων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμείς εργαστήκαμε ως υποκατασκευαστές, υπο-υποπρομηθευτές για την αμερικάνικη εταιρεία SAIC, η οποία ήταν ο συμβαλλόμενος με το ελληνικό δημόσιο. Επειδή έχουν ακουστεί πάρα πολλά για το τι έκανε η SIEMENS στο συγκεκριμένο έργο, ο λόγος για τον οποίο επέλεξε η SAIC τη SIEMENS ήταν ότι η SAIC έψαχνε να βρει μια μεγάλη τεχνική εταιρεία με πολύ κόσμο.

Κάνω μια παρένθεση εδώ για να πω το εξής: Μετά τα Χριστούγεννα του 2003 προς το 2004 στο έργο απασχολούσαμε πάνω από εξακόσιους πενήντα μηχανικούς, για να μπορέσει να γίνει αυτή η εργασία και να ολοκληρωθεί.

Στα πλαίσια αυτά η SAIC διάλεξε τη SIEMENS, όπου η SIEMENS ανέλαβε το σχεδιασμό των δικτύων και των εγκαταστάσεων στα κέντρα διοίκησης, καθώς και του συστήματος των ασφαλών επικοινωνιών, το TETRA, δεδομένου ότι σε αυτά τα συγκεκριμένα αντικείμενα χρειαζόταν πάρα πολύ ελληνική εργασία.

Στη διαγωνιστική διαδικασία εμείς είχαμε υποχρέωση να δίνουμε τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές μας στην αμερικάνικη εταιρεία. Η αμερικάνικη εταιρεία είχε όλη τη στρατηγική και την πολιτική ποιες είναι οι τελικές τιμές που έδινε στο δημόσιο και όταν κέρδισε τον διαγωνισμό ως μειοδότης για το συγκεκριμένο έργο, μετά οι υπόλοιποι υποκατασκευαστές της αναλάβαμε να εκτελέσουμε με συμβόλαια που μας έδωσε η SAIC, τα συγκεκριμένα αντικείμενα για το συγκεκριμένο έργο.

Σε ό,τι αφορά τη SIEMENS εμείς είχαμε αναλάβει το δίκτυο ΤΕΤRΑ, τα συστήματα επιθεώρησης-παρακολούθησης στις διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις και στο Ολυμπιακό χωριό –αυτά βασικά είναι οι κάμερες που έμπαιναν στην περίμετρο- τα κέντρα διοίκησης που μεταφέρεται όλη αυτή η πληροφορία και το σύστημα του εντοπισμού θέσης των οχημάτων. Αυτά όλα τα συστήματα εμείς τα παραδώσαμε στο τέλος του Ιουλίου του 2004 στη SAIC για χρήση, προκειμένου να τα παραδώσει η ίδια στο Δημόσιο για χρήση.

Δεδομένου ότι υπήρξε ένα πρόβλημα σοβαρό στα υποσυστήματα 1 έως 7, τα οποία ήταν στην αποκλειστική ευθύνη της αμερικανικής εταιρείας, υπήρξε μια τρομακτική καθυστέρηση στην παραλαβή ή απόρριψη της σύμβασης και μετά από δύο χρόνια, νομίζω –από το τέλος του 2004 πήγαμε στο 2007- αποφασίστηκε η τροποποίηση της σύμβασης, η διόρθωση των υποσυστημάτων 1 έως 7 με έξοδα της αμερικάνικης εταιρείας, όπου εμείς τους δώσαμε κάποια συγκεκριμένα software, τα οποία η SIEMENS τα χρησιμοποιούσε ήδη από πολύ καιρό γι’ αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο και στο τέλος του 2008 έγινε η παραλαβή των υποσυστημάτων και του συνολικού συστήματος από τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου.

Αυτά πολύ συνοπτικά ήθελα να πω και νομίζω ότι θα είμαι πιο χρήσιμος για ερωτήσεις, παρά εγώ να προχωρήσω σε ένα μονόλογο και σε μία ιστορία, η οποία έχει πάρει τόσο μεγάλο χρόνο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ): Ο κ. Ρήγας έχει το λόγο για να υποβάλει ερωτήσεις στον κύριο μάρτυρα.

...................

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, το λόγο έχει ο κ. Καμμένος για δέκα λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, πού μένετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στο σπίτι μου. Τι εννοείτε πού μένω; Στην Παλλήνη μένω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι νοικιασμένο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, το έχω αγοράσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από πού;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Από τη REDS, την κατασκευαστική εταιρεία που το έφταιξε. Η REDS ήταν, του συγκροτήματος ΑΚΤΩΡ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ποια περιοχή είναι; Μήπως είναι αυτό το Ο.Τ.Ε.;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό είναι. Είναι το συγκρότημα που ήταν στο χωριό που έμεναν οι δημοσιογράφοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μένετε κοντά στον κ. Αϊβάζη;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι, μένει εκεί και ο κ. Αϊβάζης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απ’ ό,τι ξέρω, και εκείνος το αγόρασε από τον ΑΚΤΟΡΑ. Την ίδια εποχή το αγοράσατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ξέρω πότε το πήραμε. Εγώ αυτό το σπίτι το αγόρασα, γιατί συμπτωματικά η υπεύθυνη του έργου –μία κυρία που ήταν υπεύθυνη για λογαριασμό του ΑΚΤΟΡΑ- είναι φίλη μας και μας συνέστησε, μας πρότεινε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία. Γιατί εγώ δεν έχω…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν φίλη δική σας και του κ. Αϊβάζη ή φίλη δική σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Φίλη δική μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πόσο αγοράσατε αυτό το σπίτι;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Είμαι υποχρεωμένος να σας απαντήσω; Μπορείτε να το βρείτε, αλλά δεν έχω…Το αγόρασα 520.000 ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα οποία τα πληρώσατε με δάνειο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα πληρώσατε σ’ αυτήν την εταιρεία;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Το δάνειο το είχε κανονίσει ο ΑΚΤΟΡΑΣ και το έβγαζε η Alpha Bank, η Τράπεζα Πίστεως…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο ΑΚΤΟΡΑΣ κανόνισε να πάρετε το δάνειο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν κανόνιζε ο ΑΚΤΟΡΑΣ. Είχε κανονίσει η κατασκευαστική εταιρεία -η REDS- και το δάνειο το έδινε η Τράπεζα Πίστεως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και αυτό το δάνειο το πληρώνετε; Τις δόσεις τις πληρώνετε εσείς;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτή τη στιγμή πληρώνει μόνο η σύζυγός μου, γιατί εγώ πλέον δεν έχω εισοδήματα και είναι μπλοκαρισμένοι οι λογαριασμοί μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πληρώνει η σύζυγός σας. Εσείς το πληρώνετε, δηλαδή, από την οικογένειά σας. Δεν το πληρώνει κάποιος άλλος.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα μου πληρώνει άλλος το δάνειο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ αν πλήρωνε η SIEMENS, όταν ήσασταν στέλεχός της.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ποτέ. Όμως, επειδή είδα να λέγεται –μου φαίνεται ότι εσείς είχατε κάνει την παρατήρηση- ότι μου πλήρωνε το ενοίκιο του σπιτιού η SIEMENS κτλ, θα ήθελα να σας πω ότι αυτό συνέβη για ένα χρόνο. Εγώ έμενα σε σπίτι που νοίκιαζα στη Γλυφάδα το 2003 και όταν ξεκινήσαμε το έργο των Ολυμπιακών Αγώνων, το ωράριό μας ήταν από τις 7.00΄ μέχρι τις 24.00΄ το βράδυ.

Δεν υπήρχε τότε η Αττική Οδός. Ήθελα δύο με δυόμισι ώρες. Μου πρότειναν να αλλάξω σπίτι. Έτσι αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι της Γλυφάδας. Πήγα σε ένα άλλα σπίτι κοντά στην εταιρεία και μου επιχορήγησαν τότε 1.000 ευρώ στο ενοίκιο του σπιτιού για ένα χρόνο. Αυτή ήταν η συμφωνία, για να φύγω από τη Γλυφάδα και να έρθω πιο κοντά στο χώρο εργασίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή αυτό το σπίτι που αγοράσατε από την κοινοπραξία του ΑΚΤΟΡΑ στην Παλλήνη μήπως είναι στην περιοχή Έντισον;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι είναι στο λόφο Έντισον.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ, γιατί απ’ ό,τι ξέρω ήταν η περιοχή όπου ήταν το Ολυμπιακό Χωριό. Έτσι;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι το Ολυμπιακό Χωριό. Εκεί έμεναν οι δημοσιογράφοι. Ήταν κατάλυμα για τους δημοσιογράφους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν δηλαδή αυτά ολυμπιακά ακίνητα;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, δεν ήταν ολυμπιακά ακίνητα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ ότι χρησιμοποιούνταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς το αγοράσατε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά θα πρέπει αν ήταν γύρω στο 2004, γιατί μπήκαμε στο σπίτι τον Ιούνιο του 2005. Όμως, αυτό τι σχέση μπορεί να έχει;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ, διότι υπάρχει μία σύμπτωση να αγοράζετε εσείς, ένα επιφανές στέλεχος της SIEMENS, ένα σπίτι που έχει κτιστεί σε μια περιοχή που παραχωρήθηκε από συγκεκριμένα στελέχη του Ο.Τ.Ε. -ήταν στην περιουσία του Ο.Τ.Ε. το σπίτι αυτό- προς την κοινοπραξία ΑΚΤΟΡΑ. Κατά σύμπτωση οι ιδιοκτήτες των σπιτιών εκεί φαίνονται να είναι εμπλεκόμενοι είτε από εταιρείες προμηθευτών είτε από εταιρείες κρατικές. Πρόκειται για στελέχη που ασχολήθηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως εσείς, ο κ. Αϊβάζης και ο κ. Σπανουδάκης του ΟΠΑΠ.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν έχω ιδέα. Ξέρετε πόσες κατοικίες είναι εκεί;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρω πόσες κατοικίες είναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Είναι 220 κατοικίες. Τουλάχιστον στην πολυκατοικία που μένω εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος που να έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρώ ότι αυτό που λέτε είναι λίγο τραβηγμένο, διότι σας διαβεβαιώνω πως ο μόνος λόγος που πήγαμε σε αυτό το μέρος είναι πως ήταν στενή μας φίλη η κυρία που ήταν υπεύθυνη του έργου. Μας είπε πως είναι πολύ καλή τιμή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι αλήθεια πως είναι πάρα πολύ καλή τιμή.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ήταν εξαιρετική τιμή. Δεν το σκεφτόμασταν. Οι γιοι μου δεν ήθελαν να πάνε εκεί, επειδή ζούσαμε χρόνια στη Γλυφάδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είχατε καμία αντίρρηση να συμφωνήσετε στο να διερευνηθεί το θέμα της αγοράς του σπιτιού όσον αφορά τα οικονομικά, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καμία απολύτως αντίρρηση. Ό,τι θέλετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βλέπω ότι είχατε μεγάλη έκπληξη σχετικά με την κατάσταση της SIEMENS. Στα ημερολόγια του κυρίου Χριστοφοράκου στις 26.2.2003 φέρεται η κυρία Τσακάλου να σημειώνει: «Να ετοιμάσει ο Δενδρινός το non paper –ενημερωτικό- για τον κύριο Βερελή και για τον κύριο Τσοχατζόπουλο.» Είχατε ετοιμάσει εσείς ένα non paper εκείνη την ημέρα; Θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πιθανόν, όταν γινόταν η διαδικασία του C4I, επειδή ιδιαίτερα στην πρώτη φάση η SAIC είχε καταθέσει πολλές προσφορές. Η SAIC ήταν μειοδότης ήδη από τις παραμονές Χριστουγέννων του 2002. Εγώ δεν ήμουν παρών εκεί, αλλά μας είχαν φωνάξει ότι κέρδισαν, διότι έδωσαν 100 εκατομμύρια φθηνότερα από τους άλλους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και πού το ήξεραν; Αφού τότε ακόμη δεν είχαν ανοίξει οι προσφορές;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, τις είχαν ανοίξει. Ήταν η πρώτη φάση. Είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είχε οικονομικές προσφορές η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Είχε οικονομικές προσφορές που ανοίχτηκαν στις 24 Δεκεμβρίου του 2002, την παραμονή Χριστουγέννων. Αυτή την πρώτη φάση την χειριζόταν το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Οι προσφορές ανοίχτηκαν. Ήταν να δώσουν τις καλύτερες προσφορές οι δύο εταιρείες. Η διαφορά ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια υπέρ της SAIC.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν και εσείς εκεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ δεν ήμουν. Ήμασταν απ’ έξω. Είχαν φωνάξει τη SAIC και την αντίπαλη κοινοπραξία, την TRS. Η SAIC, λοιπόν, είχε πει πως ήταν σίγουρη ότι κερδίσαμε τη διαδικασία. Μετά η διαδικασία ακυρώθηκε και ξεκίνησε από την αρχή η ίδια ιστορία. Επειδή ο λόγος της ακύρωσης ήταν πως δεν ήταν –υποτίθεται- συγκρίσιμες οι δύο προσφορές, η καινούργια επιτροπή προσπάθησε να είναι οι δύο προσφορές απόλυτα συγκρίσιμες και ποιοτικά και ποσοτικά, όσο ήταν αυτό δυνατό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν συγκρίσιμες οι προσφορές, απ’ ό,τι θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ πιστεύω πως ήταν απολύτως συγκρίσιμες οι προσφορές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κομμάτι του εξοπλισμού, αυτό που λέμε hardware.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, όπως πήγαν τελικά, σε αυτό το έργο ήταν η προστιθέμενη αξία που έκαναν οι ελληνικές εταιρείες. Σε αυτό το έργο, είτε ο ένας το έπαιρνε είτε ο άλλος,…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιες ήταν οι ελληνικές εταιρείες; Θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Από την πλευρά τη δική μας ήταν, φυσικά, η SIEMENS.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ελληνική εταιρεία SIEMENS.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι, η ελληνική εταιρεία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά βαπτίστηκε «SIEMENS HELLAS».

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ήταν SIEMENS ΗELLAS πάντα. Ελληνική εταιρεία είναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ε, καλά, ήταν στην αρχή SIEMENS NIXON και μετά έγινε SIEMENS HELLAS, για να μπορέσει με τις προγραμματικές συμφωνίες του 8002 του Ο.Τ.Ε. να συμμετέχει ως εταιρεία ελληνική. Τέλος πάντων. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, εγώ από τη στιγμή που δουλεύω στη SIEMENS, έχω προσληφθεί στη SIEMENS Α.Ε..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή ξέρετε καλά αυτήν την υπόθεση, πάμε στις 26 Φεβρουαρίου 2003.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μας είχαν πει ότι οι δύο προσφορές ήταν τεχνικά ισοδύναμες και μάλιστα μας είχε ζητήσει η SAIC τα δικά μας τα κομμάτια να τα υπογράψουμε, πως είναι ό,τι ακριβώς δίνουμε. Ήταν μάλιστα σε κάποια στάνταρ έντυπα, που δεν τα έχω αυτά τη στιγμή. Είχαν πει πως αυτός που θα είναι κατά ένα ευρώ φθηνότερος, με βάση αυτά τα στοιχεία, αυτός θα πάρει το έργο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το non paper που κάνατε εσείς το περιγράψατε στον κύριο Βερελή και στον κύριο Τσοχατζόπουλο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ δεν θυμάμαι να έχω βάλει τα ονόματα «Βερελής», «Τσοχατζόπουλος» και αν υπάρχει δικό μου τέτοιο έγγραφο. Αν μου ζήτησε ο Χριστοφοράκος να του συντάξω ένα non paper για την κατάσταση του διαγωνισμού, πιθανότατα να το έκανα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το κάνατε, λοιπόν, και δώσατε ένα non paper ενημερωτικό στον κύριο Χριστοφοράκο για το θέμα αυτό. Σας ρωτάω, γιατί την ίδια μέρα στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου αναγράφεται «Να στείλουμε να κάνει ο Δενδρινός ένα non paper και αυτό το non paper να πάει στο Βερελή και στον Τσοχατζόπουλο».

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ξέρω πού θα πήγαινε το non paper. Να κοιτάξω στα αρχεία μου αν μπορώ να βρω κάτι γι’ αυτό το θέμα και ευχαρίστως να σας απαντήσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να το κοιτάξετε αυτό, γιατί την επόμενη μέρα γίνεται ΚΥΣΕΑ και στο ΚΥΣΕΑ φαίνεται να είναι εισηγητής ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ ο υπεύθυνος ουσιαστικά του C4I, ο κ. Χρυσοχοΐδης, αρνείται να πάει –και είναι προς τιμήν του- και δεν υπογράφει τίποτα. Δεν πάει και ο κ. Παπανδρέου. Το lobby που φαίνεται να έγινε μετά το δικό σας non paper είχε αποδέκτες εκείνους που ψήφισαν το C4I στις 27/2/2003, δηλαδή τον κύριο Τσοχατζόπουλο, τον κύριο Γιάννο Παπαντωνίου, τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη και τον κύριο Σκανδαλίδη.

Θέλουμε να δούμε αν πράγματι έπιασε τόπο αυτό το non paper που στείλατε σε μέλη της Κυβέρνησης την προηγούμενη μέρα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Ξέρατε προφανώς ότι θα γίνει ΚΥΣΕΑ για να κάνατε αυτό το σημείωμα το. Το θυμάστε το σημείωμα;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Το non paper;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα ήθελα να το δω, γιατί δεν το θυμάμαι. Αν έχω γράψει τέτοιο non paper θα ήθελα να το δω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας καλεί ο κ. Χριστοφοράκος και σας λέει «κάντε μου ένα non paper» και εσείς φαίνεται να κάνατε ένα ενημερωτικό το οποίο παίρνει –απ’ ό,τι γράφει το ημερολόγιο, αυτό το non paper- ο κ. Βερελής και ο κ. Τσοχατζόπουλος. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σοβαρό αυτό για μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό το δικό μου σημείωμα δεν το θυμάμαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως θυμάστε το 5ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την Πράξη 8 του 2005 εάν είπε ότι δεν πληρώνουμε την προκαταβολή όπως είπε και η επίτροπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το C4I, διότι χρειαζόταν πρώτον, προσυμβατικός έλεγχος και δεύτερον, οι προσφορές που είχαν γίνει όσον αφορά τη SAIC και τη DRS, αναφέροντας συγκεκριμένα «η προσφορά της οποίας πλεονεκτούσα κατά τα ανωτέρω από οικονομικής απόψεως έναντι της DRS, λόγω κατάθεσης της συμφερότερης προσφοράς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων»; Και αναφέρεται στο ΚΥΣΕΑ στο δικό σας σημείωμα που φέρεται ότι πήραν οι Υπουργοί, το άκουσαν και το πέρασαν. Έρχεται η επίτροπος και λέει «δεν θα πληρώσετε την προκαταβολή γιατί είναι παράνομο». Ενημερωθήκατε γι’ αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θυμάμαι πολύ καλά ότι είχε δημιουργηθεί μια σοβαρή καθυστέρηση στο θέμα των πληρωμών, για τα θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αργότερα ήρε τη θέση του αυτή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρ’ ότι η επίτροπος είπε όχι, το 5ο Τμήμα είπε όχι, στις 16.6.2005, έρχεται εν συνεχεία το 5ο Τμήμα και βγάζει την απόφαση 20. Με τη γνωστή πλάνη πληρωθήκατε, έτσι δεν έγινε κάπως;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η παρακολούθηση των οικονομικών δεν ήταν δικό μου θέμα. Δεν σημαίνει ότι δεν με αφορούσε. Μας ενδιέφερε για να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει το έργο. Αλλά δεν ήταν θέμα δικό μου. Για το θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όλα τα άλλα, πιστεύω ότι τα στοιχεία τα έχουν οι δικηγόροι της SAIC, διότι αυτοί τα χειρίζονταν. Γιατί δεν τους φωνάζετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με ποιον από την Κυβέρνηση είχατε επαφές;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ προσωπικά;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ προσωπικά δεν είχα επαφές. Απλώς συμμετείχα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ, είχατε κάνει επισκέψεις και είδατε Υπουργό, Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ο άνθρωπος που χειριζόταν το όλο θέμα ήταν ο Υφυπουργός ο κ. Μαρκογιαννάκης. Υπήρχαν επανειλημμένες συσκέψεις συντονιστικές, ιδιαίτερα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που μαζευόντουσαν οι διάφοροι εκπρόσωποι των οργανισμών για το συντονισμό των εργασιών για να προχωρήσουν τα έργα. Επίσης ο κ. Μαρκογιαννάκης –δεν θυμάμαι πότε έφυγε- για το θέμα της διευθέτησης της σύμβασης, όπου η σύμβαση ουσιαστικά έμεινε σε εκκρεμότητα από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τις αρχές του 2007.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το παρέλαβε ο κ. Μαρκογιαννάκης;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τα πιστοποιητικά παραλαβής βγήκαν τον Οκτώβριο του 2008.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε τα πιστοποιητικά παραλαβής;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Και βέβαια τα έχουμε όλα αυτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα παρακαλέσω να μας τα στείλετε. Παρελήφθη δηλαδή το έργο ολοκληρωτικά από το Υπουργείο τότε; Έγινε η τελική παραλαβή;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Απ’ όσο γνωρίζω, έγιναν όλες οι δοκιμές, έγιναν οι παραλαβές των υποσυστημάτων, έγινε η συνολική δοκιμή του συστήματος, έγιναν κάποιες παρατηρήσεις που απαντήθηκαν, έγιναν κάποιες διορθώσεις και έγινε η αποδοχή, αυτό που λέμε SAT, αυτό που λέμε το system acceptance test.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και πώς έρχεται ο σημερινός Υφυπουργός ο κ. Βούγιας και λέει «εγώ δεν κάνω την παραλαβή»; Για ένα έργο που έχει παραληφθεί, μπορεί να μην έχει παραληφθεί και να αρνείται την παραλαβή ένας Υπουργός μετά από τρία χρόνια;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Νομίζω ότι αυτό έχει σχέση με το θέμα της διαιτησίας, που έχει απευθυνθεί η SAIC ως προς το δημόσιο και το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί να έχει ένα πάτημα σ’ αυτό το θέμα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή εννοείτε ότι το έργο έχει παραληφθεί, αλλά έρχεται ο Υπουργός τώρα και λέει «δεν το παραλαμβάνω» για ένα έργο που είναι παραληφθέν;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τι να σας πω;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Για μένα, γιατί ξέρω πολύ καλά τεχνικά, το έργο είχε παραληφθεί. Εμείς παραδώσαμε σύμφωνα με τη σύμβαση, όλα τα συστήματα και έγιναν οι δοκιμές σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον κ. Ζορμπά είχατε πάει ποτέ, στον Γενικό Γραμματέα εξοπλισμών;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν νομίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε ζητήσει να πάτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ στον κ. Ζορμπά;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σαν SIEMENS, όχι εσείς προσωπικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ξέρω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε πάει με άλλον Υπουργό στον κ. Ζορμπά, γιατί ο κ. Ζορμπάς δεν σας δεχόταν; Θυμάστε μήπως; Ήταν και λίγο περίεργος ο κ. Ζορμπάς.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Το μόνο που μπορεί να θυμάμαι είναι ότι στη μεγάλη αίθουσα στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είχε γίνει κάποια μεγάλη σύσκεψη που ήταν όλοι οι γενικοί γραμματείς κ.λπ. και είχαν θέσει θέμα συμβατικό και είχαμε πάει με τη SAIC. Πιθανόν να ήταν και ο κ. Ζορμπάς εκεί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί που αρνήθηκε να υπογράψει ο κ. Ζορμπάς;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ήταν θέμα υπογραφής. Ήταν θέμα διαδικασίας, τι επρόκειτο να γίνει με τη σύμβαση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς πάντως στο γραφείο του κ. Ζορμπά, στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών, στον 2ο όροφο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την είσοδο του Ναυτικού, δεν έχετε πάει;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ουδέποτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποτέ;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ουδέποτε. Στον κ. Ζορμπά ουδέποτε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας λένε ψέματα κάποιοι φαίνεται εδώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όποιος το λέει, να έρθει να μου το πει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε ποτέ στα πλαίσια της προσπάθειας να πληρωθεί το C4I και οι οφειλές προς την εταιρεία, κάνει επαφές με γραφεία πολιτικών;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Το μόνο που είχαμε ζητήσει γραπτά μέσω της SAIC, ήταν συναντήσεις με τον αρμόδιο Υφυπουργό τον κ. Μαρκογιαννάκη, που του είχαμε πει ότι υπάρχει θέμα να σταματήσει το TETRA.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την κυρία Κυπραίου, που γράφει μέσα ότι έπαιρνε τηλέφωνα, την ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν την ξέρω καθόλου. Ο δε κ. Μαρκογιαννάκης είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, ότι το TETRA επειδή χρησιμοποιείται δημιουργεί έξοδα. Αλλά συμβατικά ήταν αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε πληρωμή. Και τότε πήραμε απόφαση –πήρα εγώ απόφαση και είχα πρόβλημα τεράστιο και μέσα στην εταιρεία- και πληρώσαμε 19 εκατομμύρια -πρέπει να ήταν το Δεκέμβριο του 2006- στη MOTOROLA ώστε να σταματήσει να φωνάζει. Γιατί η MOTOROLA ήθελε να πάρει πίσω τα μηχανήματά της. Και έτσι συνέχισε η λειτουργία του TETRA για τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο. Όλα τα χρήματα τα πλήρωνε η SIEMENS. Είχε πληρώσει και όλα τα χρήματα για την εγκατάσταση. Δηλαδή όταν πήρε πρώτη φορά χρήματα για το TETRA η SIEMENS, η SIEMENS είχε ξοδέψει ήδη γύρω στα 56 με 57 εκατομμύρια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά τα 19 εκατομμύρια τα πήρατε πίσω εσείς, η SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Το δίκτυο του TETRA, που η τελική του τιμή ήταν 81 εκατομμύρια ευρώ, έπρεπε να πληρώνεται από το δημόσιο σε δέκα ισόποσες ετήσιες δόσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και εσείς μου λέτε τώρα ότι πληρώσατε του δημοσίου.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Πλήρωνε τη SAIC και η SAIC τη SIEMENS. Από αυτά τα 8 εκατομμύρια πληρώνοντάς το, η SIEMENS έκανε απόσβεση στον εξοπλισμό που έβαζε και συγχρόνως κάλυπτε το κόστος λειτουργίας του δικτύου. Το κόστος είναι ρεύμα, είναι η ενοικίαση των σταθμών βάσης, είναι το προσωπικό για τη συντήρησή τους κ.λπ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στα Σκόπια ήσασταν εσείς με το αεροπλάνο που πήγε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι κάνατε εκεί με τον κ. Χριστοφοράκο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στα Σκόπια είχα πάει με τον κ. Καστάνη, ο οποίος είναι υπάλληλος και είναι ακόμη και μαζί με τον τεχνικό διευθυντή από τη Θεσσαλονίκη, τον κ. Κουκοράβα. Πηγαίναμε για το θέμα του αεροδρομίου των Σκοπίων, που ήθελαν να κάνουν κάποιες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι η SIEMENS Ελλάδας ήταν υπεύθυνη τεχνικά και για τα Βαλκάνια με εξαίρεση τη Ρουμανία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας λέω γι’ αυτό το ταξίδι.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μία φορά πήγα στα Σκόπια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήρατε την AEGEAN

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μία φορά έχω πάει στα Σκόπια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήρατε το αεροπλάνο της AEGEAN εσείς, ο κ. Χριστοφοράκος, φύγατε από εδώ 8.45’ και γυρίσατε στις 13.50’.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σωστά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το ταξίδι.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό το ταξίδι τι πήγατε να κάνετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πήγα μαζί με τους συναδέλφους στο Υπουργείο Μεταφορών των Σκοπίων και αφορούσε το θέμα του Αεροδρομίου που ήθελαν να φτιάξουν το καινούργιο Terminal

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έγινε η δουλειά ή χάλασε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτήν τη δουλειά την πήραν οι Τούρκοι. Αυτό το κοιτούσαμε τότε πιθανότατα μαζί με την Hochtief, που είχαμε πάρει ήδη το αεροδρόμιο των Τιράνων. Το Αεροδρόμιο των Τιράνων το φτιάξαμε εμείς, η Siemens Ελλάδος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, γι’ αυτήν τη δουλειά πήγατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μια φορά είχα πάει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σαν Έλληνας δεν ενοχληθήκατε όταν η Siemens Ελλάς έλεγε συνέχεια «Μακεδονία» και δεν χρησιμοποιούσε το όνομα Fyrom;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ ουδέποτε έχω χρησιμοποιήσει το όνομα «Μακεδονία», αλλά και μέσα στη Siemens κανένας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα τα χαρτιά πάντως «Μακεδονία» γράφουν.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Να σας πω ποιο είναι το πρόβλημα με την Μακεδονία. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς -και πολύ σωστά κάνουμε- τους ονομάζουμε Fyrom, όμως η υπόλοιπη Ευρώπη δεν τους ονομάζει Fyrom.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί, λοιπόν, μήπως ήταν και μία μεγαλύτερη συμφωνία που είχε σκοπό να εξυπηρετήσει και διεθνείς σχέσεις με το ταξίδι σας στα Σκόπια; Δηλαδή, συναντήθηκε ο κ. Χριστοφοράκος με άνθρωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας των Σκοπίων και του Υπουργείου Εξωτερικών;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό δεν το ξέρω, γιατί όταν κατεβήκαμε στο Αεροδρόμιο, εγώ πήγα με ένα αυτοκίνητο μαζί με τους συναδέλφους σε ένα Υπουργείο και μετά βρεθήκαμε ξανά…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Χριστοφοράκος έλειπε, δηλαδή, όταν κάνατε αυτές τις συναντήσεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στο ένα κομμάτι που πήγα, ο κ. Χριστοφοράκος δεν ήταν μαζί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έφυγε με κυβερνητικά στελέχη ο κ. Χριστοφοράκος τότε; Θυμάστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όπως είδα, ήταν μέσα ένας κύριος που το επώνυμό του επίσης το λησμονώ και ήταν και η κυρία Αικατερίνη Μητσοτάκη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυρία Μητσοτάκη ήταν μαζί στα Σκόπια;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μου φαίνεται ότι ήταν μαζί. Αυτό που διάβασα. Και ήταν και ένας κύριος που μου είπαν ότι ήταν ο σύζυγός της. Εκ των υστέρων το έμαθα, όταν ξαναμίλησα με συναδέλφους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Δημητριάδης;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι Δημητριάδης. Θα το θυμηθώ το επώνυμό του. Δεν τον έχω ξαναδεί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυρία Μητσοτάκη δεν ήταν στέλεχος της Κυβέρνησης, ώστε να διαπραγματευτεί θέματα με την Κυβέρνηση των Σκοπίων.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι βέβαια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ως φίλοι είχαν έλθει μαζί;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πιθανότατα, πιστεύω πως ναι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν μέσα στο αεροπλάνο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι, ήταν μέσα στο αεροπλάνο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ, επειδή τα έγγραφα τα οποία έχουμε για το συγκεκριμένο ταξίδι –και θα εξηγήσω στην Επιτροπή αργότερα ότι είχε ιδιαίτερη σημασία αυτό το ταξίδι- δεν περιλαμβάνουν όλους τους επιβαίνοντες του αεροσκάφους, στη δικογραφία που μας έστειλαν εμάς από τη Γερμανία αλλά και από τον έλεγχο που έγινε από τη ΣΔΟΕ, να ζητηθεί από την ΥΠΑ το σχέδιο πτήσεως, επιβαίνοντες, handling.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ. Συντάξτε το έγγραφο.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Κύριε Πρόεδρε, μία διόρθωση. Όσον αφορά στο θέμα των επιβατών, επειδή αυτό το θέμα με ειδοποίησαν ότι αναφέρθηκε στον Τύπο, επικοινώνησα με έναν από τους συναδέλφους που είχαμε ταξιδέψει, γιατί αυτό το θυμόμουν καλά και αυτός μου είπε για την κυρία Μητσοτάκη. Εγώ δεν το θυμόμουν να υπάρχει και η κυρία Μητσοτάκη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ : Την ξέρατε εσείς την κυρία Μητσοτάκη;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μου φαίνεται ότι πρώτη φορά την έβλεπα. Δεν είχα σχέση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος συνάδελφός σας ήταν;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ο Βασίλης Καστάνης. Δουλεύει στη SIEMENS.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα, έχετε το λόγο πέντε λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, επειδή τυχαίνει να κατάγομαι κι εγώ από τον Πύργο, όμως τον Πύργο της Ηλείας, θα ήθελα μεταξύ Πυργιωτών να επικρατεί ειλικρίνεια.

Εμείς, λοιπόν, αναγνωρίσαμε και σεβαστήκαμε το δικαίωμα που έχετε ως κατηγορούμενος στη σιωπή. Εσείς, όμως, επιμένατε να μας πάτε λίγο παραπέρα. Θέλω, λοιπόν, να σας επισημάνω ότι έχετε το δικαίωμα της σιωπής, αλλά υποχρεούστε ταυτόχρονα και να μην παραπλανάτε την Επιτροπή με όσα μας είπατε περαιτέρω οδηγώντας σε ζητήματα για τα οποία υπάρχει πληθωρικό αποδεικτικό υλικό και θα ήταν παραφωνία πολύ μεγάλη η επιμονή σας να μας λέτε ότι όλα όσα έχουν γίνει με το C4I είναι καλώς καμωμένα. Θέλω, λοιπόν, να σας κάνω δύο ερωτήσεις:

Ως προς το γεγονός της ανάθεσης, ερωτηθήκατε προηγουμένως, υπάρχουν τα εξής στοιχεία: Πρώτον, υπάρχει τα στοιχεία του κ. Σίχατσεκ, αν δεν απατώμαι, που λέει ότι για να πάρουμε αυτήν τη δουλειά ως Siemens, χρειάστηκε να πάρουμε 10.000.000 ευρώ σε τέσσερα Υπουργεία. Εσείς δεν το έχετε ακούσει αυτό; Αφού είπατε ότι έχετε διαβάσει εξαντλητικά τη δικογραφία.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό το έχω διαβάσει. Ο Σίχατσεκ, όμως, δεν λέει αυτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος το λέει; Μπορεί να κάνω εγώ λάθος.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ο Σίχατσεκ λέει ότι δεν μου ζητήθηκαν χρήματα γι’ αυτό το έργο, αλλά εκ των υστέρων ήλθε ο Χριστοφοράκος κάποια στιγμή και μου ζήτησε για να προχωρήσει το έργο κλπ, ότι θέλει 10.000.000 κλπ. Αυτό είναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το ότι προχώρησε το έργο, δεν σημαίνει ότι δόθηκαν τα 10.000.000;

Και προσέξτε και ένα άλλο στοιχείο. Τον κ. Μπεζά, τον εκπρόσωπο της TRS, τον ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μία φορά εάν τον έχω δει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτός έχει κάνει μία καταγγελία και λέει ότι το C4I είχε εκ των προτέρων αποφασιστεί να δοθεί στη Siemens και ότι έχουν πέσει μίζες για την ανάθεση αυτή. Την καταγγελία του κ. Μπεζά την έχετε υπόψη σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, δεν την έχω υπόψη σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί δεν την έχετε υπόψη σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ό,τι έχω διαβάσει στις εφημερίδες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, είπατε ότι έχετε διαβάσει τη δικογραφία. Και μάλιστα το είπατε τρεις –τέσσερις φορές προηγουμένως ότι την έχετε διαβάσει εξαντλητικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Του κ. Μπεζά δεν την έχω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι μέσα στη δικογραφία και έχει κάποιους λόγους συγκεκριμένους…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν έτυχε να την δω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …που λέει ότι η δική του η προσφορά και η δική σας δεν ήταν ισοδύναμες ούτε και ισότιμες από πλευράς συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ διαφωνώ μαζί σας, γιατί δεν ήταν ίδιες οι προσφορές και η προσφορά της SAIC ήταν φθηνότερη. Πώς να το κάνουμε; Αφού υπάρχουν τα νούμερα. Αρκεί κάποιος να πάρει τα νούμερα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ακριβώς το αντίθετο με αυτό που λέτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πώς είναι το αντίθετο; Από πού προκύπτει;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα σας το πούμε μετά.

Ένα άλλο γεγονός που εντυπωσιάζει είναι ότι ετέθη αρχική συμβατική προθεσμία παράδοσης του συστήματος 12μηνη, ενώ προκύπτει από όλα τα στοιχεία ότι αντικειμενικά ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι το C4I μέσα σε 12 μήνες. Ένα από τα επιχειρήματα της αντίθετης άποψης, αυτής που υποστηρίζω εγώ τώρα, είναι ότι στη συνέχεια προκειμένου να προσδιοριστούν οι ανάγκες του χρήστη, να γίνει μελέτη, η ορθή περιγραφή και η καταγραφή τους στην πέμπτη τροποποιητική σύμβαση, αφενός μεν πήρε χρόνια ακόμα και για να γίνουν οι δοκιμές και στη συνέχεια στην πέμπτη τροποποιητική μπαίνει η προθεσμία νομίζω 60 μηνών, κάτι τέτοιο.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, δεν υπήρχε ποτέ 60 μηνών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, λιγότερο.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πάντως, η τροποποιητική ήταν μέσα σε ένα έτος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η τροποποιητική δεν είναι ένα έτος, είναι παραπάνω. Δεν το θυμάμαι αυτό.

Πείτε μου, τι εξήγηση δίνετε γι’ αυτό το πράγμα;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πρώτα από όλα, για το κομμάτι αυτό που αναφέρετε, του λογισμικού, εμείς δεν είχαμε καμία σχέση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μιλάμε για το CDSS. Δεν είχατε καμία σχέση;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καμία σχέση. Η Siemens δεν είχε καμία σχέση με το CDSS. Το CDSS ήταν αποκλειστική ευθύνη της SAIC και αναφέρεται μέσα στη σύμβαση, φαίνεται. Εμείς ήμασταν υπεύθυνοι για τα υποσυστήματα 16, 17, 18,19 και 20 και για τα Σταθερά Κέντρα Διοίκησης. Το 1 έως 7 ήταν της SAIC.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συμφωνώ σ’ αυτό που λέτε. Άρα λοιπόν η SAIC δεν είχε τη δυνατότητα χωρίς τη δική σας βοήθεια να τα πραγματοποιήσει αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Προσέξτε. Η SAIC θεωρείται μία από τις καλύτερες εταιρείες στην Αμερική στο κομμάτι του command and control. Ήταν και είναι ακόμη. Παίρνει μεγάλα έργα σε όλο τον κόσμο πάνω σ’ αυτό τον τομέα. Έφερε δικούς της τεχνικούς, δικούς της software engineers οι οποίοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση των υποσυστημάτων 1 έως 7. Εμείς δεν είχαμε ούτε καν ενημέρωση…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στη συνέχεια όμως αναλάβατε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όταν απορρίφθηκε το σύστημα και επέμεναν ότι δεν ήθελαν να προσπαθήσουν να το φτιάξουν, εμείς είχαμε ήδη εγκαταστήσει… Η πόλη του Ντουμπάι λειτουργεί με το δικό μας σύστημα, αυτό που είχε η SIEMENS. Το Αμβούργο έχει το ίδιο, η Στουτγάρδη έχει το ίδιο, το Βερολίνο έχει το ίδιο, η Πυροσβεστική στη Φινλανδία έχει το ίδιο σύστημα και η SAIC είπε: «Γιατί δεν το δίνετε; Αναλαμβάνεις αυτό και θα σε πληρώσω εγώ». Η SAIC πρότεινε ένα μέρος της εφαρμογής γιατί πολλά από τα άλλα ήταν τρίτων και χρησιμοποίησε σαν πυρήνα αυτό που λέμε incident manager, την εφαρμογή που είχε η SIEMENS.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως η SAIC δεν ήταν σε ετοιμότητα να το κατασκευάσει αυτό αφού αναζητούσε υπεργολάβο μέχρι τελευταία στιγμή.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Όταν ήλθε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος είχε αναλάβει να το φτιάξει αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όταν ήλθε, ήλθε με δική τους ομάδα. Είχαν έλθει ένα σωρό software engineers από την Αμερική. Να σας πω λεπτομέρειες; Πρώτα-πρώτα δεν με αφορούσε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν πειράζει, κατάλαβα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): …αλλά δεν είχαμε και χρόνο. Εμείς είχαμε τόση δουλειά που δεν είχαμε χρόνο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με ποιον διαπραγματευόσασταν από πλευράς SAIC;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Για τη SAIC ήταν ο Στίβεν Βάις, ήταν ο υπεύθυνος της εταιρείας, για τις συμβάσεις κλπ ήταν ένας Κόμπς και τεχνικός ήταν ο Γουίλιαμσον. Μετά ήλθαν και κάποιοι άλλοι. Η SAIC έφερε κάποια στιγμή πάνω από 120 άτομα που εργάζονταν στην Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος Παφίλης έχει το λόγο.

..................................

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο. Μετά θα ρωτήσει ο κ. Οικονόμου, ο κ. Αποστολάκος και μετά η κα Τσόνογλου. Στη συνέχεια θα έχουμε την κα Τσακάλου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την κα Τσακάλου, εγώ τουλάχιστον, θέλω να τη ρωτήσω για ένα λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, έγινε κατανοητό. Υπάρχει και άλλον ενδιαφέρον, δεν είναι μόνο το δικό σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε ό,τι με αφορά, λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο για δέκα λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, μας περιγράψατε ότι τα περίφημα συστήματα 1 έως 7, τα οποία είχε αναλάβει η SAIC, παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα, το οποίο οδήγησε σε μία καθυστέρηση, την οποία εσείς αναφέρατε ως καθυστέρηση δύο χρόνων. Μέχρι τώρα είναι σωστή η εισαγωγή μου;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και κάποια στιγμή ανέλαβε η SIEMENS, ενώ δεν προεβλέπετο από την αρχική σύμβαση, να ανακατευθεί με τα συστήματα 1 έως 7. Σωστά;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σωστά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε γιατί αναλάβατε εσείς στη θέση της SAIC; Ήταν λάθος οι προδιαγραφές της SAIC; Ρωτά μηχανικός, μηχανικό και παρακαλώ όχι δικηγορίστικη απάντηση.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Βέβαια. Τεχνικά μιλάω, δεν είμαι δικηγόρος.

Η SAIC, όταν ανέλαβε στην πρώτη φάση, ο πυρήνας της εφαρμογής της ήταν ένα software, που λέγεται e-team. Αυτό είχαν εγκαταστήσει εδώ, το οποίο ο πελάτης βρήκε ότι πληρούσε μόνο το 40% έως 50% των απαιτήσεων τις οποίες είχε. Μετά, στο τέλος του 2004, καθυστέρησαν πολύ σημαντικά οι δοκιμές λειτουργίας του συστήματος, γιατί είχαν φύγει οι επιτροπές, είχε φύγει σε άδεια κόσμος και ξεκίνησαν κάποια στιγμή από το 2005. Η καθυστέρηση που δημιουργήθηκε δεν ήταν μόνο θέμα μη λειτουργίας ή αντικειμενικών λόγων της SAIC, αλλά ήταν και λόγοι του χρήστη, ο οποίος δεν μπορούσε να μαζέψει τις επιτροπές έγκαιρα.

Όταν τώρα ξεκίνησαν και έκαναν τις δοκιμές, κατέληξαν, αλλά δεν θυμάμαι πόση ήταν η απόκλιση, 30%, 40%, 50%. Είχε βγάλει ένα report, θυμάμαι, η SAIC και ένα report από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο. Όταν τους ζήτησαν να βρουν μια εναλλακτική λύση στο e-team, η SAIC μας πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή που ήταν γνωστή, γιατί είχε μπει σε πολλά μέρη, το πακέτο ELS.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πότε συνέβη αυτό; Πότε η SAIC σας πρότεινε να κάνετε ένα μέρος της δικής της…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Το 2006. Το οποίο πλήρωσε η SAIC.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως θυμόσαστε και πότε το 2006 συνέβη αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα πρέπει να κοιτάξω, για να σας πω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή η Siemens, επειδή η SAIC απέτυχε με βάση τις προδιαγραφές που είχε ετοιμάσει και το software που είχε προβλέψει, απέτυχε να καλύψει αυτά που συμβατικά ήταν υποχρεωμένη να καλύψει, επειδή τα κάλυψε μόνο κατά 40%-50% - τεράστια απόκλιση – σας ζήτησε το 2006, σχεδόν δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να κάνετε εσείς μια δουλειά, με ένα δικό σας πρόγραμμα, που δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σωστό.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, αυτή η συμφωνία η δική σας με τη SAIC απετέλεσε και αντικείμενο μιας οικονομικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη SAIC και στη Siemens; Διότι προφανώς τροποποιούνταν η αναλογία της συμμετοχής σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς και η SAIC ανέλαβε αυτό το κόστος. Η SAIC πλήρωσε τη Siemens για το κόστος και επίσης για τους μηχανικούς που έφερε ξανά πίσω εκείνη και τους μηχανικούς που διαθέσαμε εμείς…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμόσαστε πόσα πήρε γι’ αυτή την πρόσθετη εργασία που ανέλαβε η Siemens να κάνει για λογαριασμό της SAIC με μεγάλη καθυστέρηση δύο χρόνων;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θυμάμαι ότι το κόστος όλο ήταν γύρω στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: 11,5 εκατομμύρια ευρώ;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τα οποία τα πλήρωσε η SAIC, όχι το Δημόσιο. Αυτό αφορούσε…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Καλά, αφήστε αυτό να το αξιολογήσουμε. Ορισμένες φορές άλλα φαίνονται στα λογιστήρια και άλλα γίνονται από κάτω.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα όμως. Το Δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε γι’ αυτό το θέμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε αν αυτό που τελικά παρελήφθη από το ελληνικό Δημόσιο μετά την τροποποίηση αυτή, την εσωτερική συμφωνία, την αντικατάσταση ενός αμερικανικού συστήματος που δεν δούλευε, με το δικό σας, αν αυτό που παρελήφθη είναι το ίδιο ή διαφορετικό απ’ αυτό που συμβατικά ανέλαβε η SAIC να παραδώσει στο ελληνικό Δημόσιο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Οι απαιτήσεις παρέμειναν οι ίδιες. Η σύμβαση σε ό,τι αφορούσε αυτό που λέμε τις λειτουργικές απαιτήσεις του συστήματος, παρέμεινε καθαρή, αυτούσια. Και προστέθηκαν μάλιστα και επιπλέον πράγματα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό. Σας ρώτησα αν αυτό που παρελήφθη ήταν αυτό που προβλεπόταν συμβατικά ή ήταν διαφορετικό και κάλυπτε τις ίδιες ή παρόμοιες λειτουργικές ανάγκες. Μην παίζουμε με τις λέξεις, κύριε Μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, δεν παίζω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Χρειάστηκε τροποποίηση της σύμβασης, για να λειτουργήσει το Σύστημα 1-7, δηλαδή η διαλειτουργικότητα, δηλαδή η καρδιά του C4I με τη δική σας προδιαγραφή, επειδή δεν δούλεψε η αμερικανική; Χρειάστηκε τροποποίηση της σύμβασης, ναι ή όχι;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η τροποποίηση της σύμβασης χρειαζόταν ακόμη και για να αλλαχθεί το μοντέλο ενός printer. Αυτό ήταν απαίτηση της σύμβασης. Και επαναλαμβάνω και σας λέω: οι προδιαγραφές του Συστήματος 1-7 παρέμειναν ακριβώς όπως ήταν από την αρχή έως το τέλος. Αυτό που άλλαξε ήταν ο τύπος του λογισμικού. Δηλαδή ήταν το λογισμικό e-team και τώρα είναι το ELS. Η λειτουργικότητα…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτά είναι τεχνικοί ισχυρισμοί. Τα πραγματικά περιστατικά είναι ότι αυτό που παρήγγειλε το ελληνικό Δημόσιο και είχε υποχρέωση να φτιάξει η SAIC, δεν δούλευε και μετά από δύο χρόνια καθυστέρηση, τροποποιείται η σύμβαση, αναλαμβάνετε εσείς να κάνετε αυτή τη δουλειά με ένα διαφορετικό πρόγραμμα που προσπαθεί να καλύψει τις ίδιες ανάγκες, αλλά επειδή δεν είναι το ίδιο και είναι διαφορετικό, τροποποιείτε και τη σύμβαση και παίρνετε 11,5 εκατομμύρια ευρώ από τη SAIC, γιατί θα κάνετε ένα μέρος της δικής της δουλειάς. Αυτά είναι τα περιστατικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι, αλλά πιστεύω ότι κάνετε ένα λάθος. Και σας λέω ότι το κάθε προϊόν το λογισμικό κρίνεται από το τι λειτουργικότητα σου δίνει. Δεν κάθεται να δει ο άλλος πώς είναι ο κώδικας, πώς δουλεύει. Αλλά σου λέει: θέλω να κάνει ένα, δύο, τρία, χίλια πράγματα. Με αυτό τον τρόπο, αυτό το πράγμα δεν άλλαξε…

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Βουλευτής κ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ )

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο: υπάρχει ένα mail το 2006 του πρώην λομπίστα της SAIC, του δικηγόρου κ. Σίμου Δήμα, προς εσάς, το οποίο λέει: the big man, ο μεγάλος άνδρας είναι ευχαριστημένος και – συνεχίζω σε ελεύθερη μετάφραση – θα πρέπει να σταλούν χρήματα στις ΗΠΑ και από κει στην Ελλάδα, για να «κλείσουν ανοικτές θέσεις». Αυτό το mail μπορείτε να θυμηθείτε πότε το πήρατε από τον κ. Δήμα;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς και το θυμάμαι. Αυτά όλα είναι από την Debevoise. Αυτή τα είχε μαζέψει. Αν το δείτε απομονωμένο το καθένα μόνο του…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ σας ρωτάω αυτό που σας ρώτησα: πότε πήρατε αυτό το mail;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Με τον κ. Δήμα σε αυτό το θέμα είχα επικοινωνία από τα μέσα του 2005 έως το 2006. Ο κ. Δήμας φεύγοντας είχε πάρει μια ομάδα από τους software engineers της SAIC, ήταν μια Τζέι Κρόιτς μαζί του και άλλοι πέντε-έξι μηχανικοί, οι οποίοι, όταν ξεκίνησε η ιστορία το 2006 για την τροποποίηση της σύμβασης, ζητήσαμε από τη SAIC και τους κάναμε μια σύμβαση…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Μάρτυς, μου θυμίζετε αυτόν που του ζήτησαν ένα τσιγάρο και τους έλεγε την ιστορία της καπνοβιομηχανίας. Εγώ σας ρώτησα πότε πήρατε αυτό το mail. Απαντήστε μου σε αυτό και μετά συνεχίζουμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μα, είπατε ότι έχει την ημερομηνία πάνω. Μου την διαβάσατε. Το 2006.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πότε το 2006;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μισό λεπτό, να το δω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να το δείτε. Βγάλτε και κανένα χαρτί, αφού αποφασίσατε να έρθετε και να μας απαντάτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): (Αφού ψάχνει τα χαρτιά του) Εν πάση περιπτώσει, ήταν κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2006.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα, κύριε Μάρτυρα, να δεσμευτείτε ενώπιον της Επιτροπής, ότι θα το προσκομίσετε εσείς αυτό το mail. Το έχετε, ασφαλώς.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ήμουν σίγουρος ότι ήταν…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Παπαδημούλη, να ρωτήσουμε και ποιος ήταν αυτός ο «μεγάλος άνδρας»;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Επειδή μου έχει τεθεί η ίδια ερώτηση και από την Debevoise και από τον κ. Ζαγοριανό, ο big man αναφέρεται στο δικηγόρο της SAIC, τον Γκραντ Κλαρκ. Η SAIC είχε εδώ έναν δικηγόρο, που ασχολείτο με όλα τα θέματα των συμβάσεων και τις σχέσεις με το Δημόσιο, ο οποίος λεγόταν Γκραντ Κλαρκ. Και ο Σίμος ο Δήμας τον έλεγε «the big man». Αυτός είναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω τώρα εγώ αυτά που θέλω εγώ να σας ρωτήσω. Γιατί δεν σας ρώτησα ποιον υπονοούσε ο κ. Δήμας.

Ο κ. Δήμας την εποχή που σας στέλνει αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα συνεργάζεται με τη SAIC;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ο κ. Δήμας όχι, δεν συνεργάζεται με τη SAIC. Ο κ. Δήμας στο διάστημα αυτό είχε μία…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, το διάστημα. Εγώ σας ρωτώ για τη στιγμή.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, δεν συνεργαζόταν με τη SAIC.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Ένας, λοιπόν, λομπίστας, που δεν συνεργάζεται με τη SAIC, σ’ εσάς, που είστε ο αρμόδιος της SIEMENS για το κομμάτι της SIEMENS στο C4I, τι δουλειά είχε να σας στέλνει αυτό το mail;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Να σας εξηγήσω. Είχα ξεκινήσει προηγουμένως.

Ο κ. Δήμας, σας είπα, είχε μία εταιρία. Είχε πάρει πέντε-έξι software engineers της SAIC, τους οποίους τους είχαμε μισθώσει εμείς για διάστημα τριών-τεσσάρων μηνών έναντι αμοιβής 100.000 δολαρίων, μου φαίνεται, εκεί περίπου, οι οποίοι μαζέψανε τότε, είχαμε συνεννοηθεί με τη SAIC και ξαναμαζέψανε όλες τις προδιαγραφές κι όλη τη δουλειά που είχε κάνει η SAIC στο παρελθόν για τα υποσυστήματα 1 έως 7. Ήταν η εποχή που μας ζήτησε η SAIC να δούμε αν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το A -TIM με το δικό μας το σύστημα. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν έρθει εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι είχαν καθίσει μαζί με τους δικούς μας μηχανικούς…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα συνεργαζόταν με τη SAIC σ’ αυτό το κομμάτι ο κ. Δήμας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Μόνο αυτή τη δουλειά κάνανε, στο software της εταιρίας...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή ποια δουλειά;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ότι είχαν, αυτοί είχαν…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εκ Θεού ανέλαβε αυτή την εντολή;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ή σε συνεργασία με κάποιον της SIEMENS, της SAIC κ.λπ.;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σας εξηγώ πάλι ότι ήταν καθαρά τεχνική δουλειά και υπάρχουν και τα στοιχεία μέσα στη SIEMENS.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, προηγουμένως μας λέγατε ότι δεν έχει καμία σχέση και τα ισχυριζόταν όλα αυτά γιατί είναι κακός άνθρωπος και θέλει να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς. Τώρα μας λέτε ότι είχε κάποια σχέση. Ποιο από τα δύο είναι αλήθεια;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η αλήθεια, σε ό,τι αφορά αυτά που γράφανε πρώτα, σαν λομπίστες που είναι…Το Καρατζάς. Δεν αναφέρθηκα στο Δήμα. Ο Καρατζάς είναι. Αυτό που μου δείξατε δεν έλεγε Δήμας. Καρατζάς έλεγε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μεταξύ Δήμα–Καρατζά ξέρετε αν υπήρχε καμία συνεργασία;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση τους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν ξέρετε. Ωραία.

Όταν σας έστειλε το mail αυτό διαρκούσε αυτή η συνεργασία της ομάδας υπό τον κ. Δήμα και τους experts με τη SAIC και με τη SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Βέβαια.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Διαρκούσε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η συνεργασία των τεχνικών του με τη SAIC διήρκεσε δύο ή τρεις μήνες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέω, το mail αυτό, που δεν θυμάστε την ημερομηνία, δεν το βρήκατε κ.λπ., σας εστάλη την εποχή που αυτή η συνεργασία ήταν σε ισχύ ή τότε που είχε αποφασίσει να συκοφαντεί τους καλούς ανθρώπους που δεν δίνουν μίζες;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Κατ’ αρχάς, είναι άλλοι χρόνοι. Το mail

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό σας ρωτώ. Για να μας διευκρινίσετε εσείς τους χρόνους, κύριε μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η συνεργασία με την ομάδα αυτή που σας είπα, δύο-τρεις μήνες, με την ομάδα του Σίμου Δήμα με τη Τζέι Κρόιτς πρέπει να ήταν στο τέλος του 2005. Αυτό στο 2006 πλέον δεν είχαμε συμβατική…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τότε γιατί σας έστειλε αυτό το mail το 2006;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Διότι παρακολουθούσε και προσπαθούσε να δει αν θα προχωρήσει, γιατί θέλανε να πάρουν κομμάτι του έργου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κι όταν βλέπετε εσείς ένα mail το ’06, που λέει να σταλούν χρήματα στις ΗΠΑ και από εκεί στην Ελλάδα, για να κλείσουν ανοιχτές θέσεις, τι καταλαβαίνετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Να σας πω. Γιατί υπάρχει κι άλλο mail

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, απ’ αυτό το mail. Μην μου πείτε για άλλο mail. Από αυτό το mail εσείς, όταν το πήρατε, τι καταλάβατε ότι εννοεί ο ποιητής;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η SIEMENS όφειλε να πληρώσει χρήματα στους μηχανικούς του που είχαν έρθει εδώ, οι οποίοι είχαν μείνει σε ξενοδοχεία, αεροπορικά εισιτήρια και αυτά τα πράγματα. Αυτή ήταν η πληρωμή του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας έστειλε ένα mail που σας λέει ότι ο «μεγάλος άντρας» είναι ευχαριστημένος και σε παρακαλώ, πλήρωσε δωμάτια ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκίνητων και αποδείξεις εστιατόριων. Αυτό εννοείτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μα, εσείς τα συνδυάζετε έτσι, ενώ δεν συνδυάζονται. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εξηγήστε μου εσείς τι εννοεί.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σας λέω για το θέμα, το «μεγάλο άνδρα», -γιατί αναφέρεται μόνο «the big man»- αναφέρεται στον Γκράντ Κλαρκ, το νομικό σύμβουλο της SAIC,…

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κι αυτός ήταν υπεύθυνος για τα εισιτήρια, κύριε μάρτυς, ο μεγάλος νομικός σύμβουλος, και όλα αυτά που λέτε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μα, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Στο άλλο το κομμάτι απευθύνεται σ’ εμένα και στον κ. Καντούνη, τον οικονομικό διευθυντή, και λέει ότι επειδή έπρεπε η πληρωμή να γίνει στην εταιρεία του και για λόγους φορολογικούς είχε καθυστερήσει η πληρωμή ένα-δύο μήνες. Και λέει «σας παρακαλώ, επιταχύνετε την πληρωμή, διότι έχουμε υποχρεώσεις από τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια…».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και όταν λέει ότι «ο μεγάλος άνδρας», «the big man» είναι ευχαριστημένος, τι εννοεί;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ορίστε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι εννοεί όταν λέει «ο μεγάλος άνδρας, the big man» ο μεγάλος άνθρωπος είναι ευχαριστημένος;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εννοεί ότι στη συνάντηση που είχαν -γιατί είχαν σταματήσει οι συνομιλίες της SAIC με το Δημόσιο- ότι τον είχε συναντήσει και του είπε ότι φαίνεται ότι θα βρούμε μία λύση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και γιατί αφού εσείς με τη SAIC συνεργάζεστε, είστε εταίροι σ’ αυτό το έργο, και δεν υπάρχει πια η μεσολαβητική και διευκολυντική υπηρεσία του κ. Δήμα, χρειάζεται ένα mail του κ. Δήμα και δεν σας στέλνει εσάς ο κ. Κλάρκ ή η γραμματέας του ένα mail που να σας λέει: «το αφεντικό μου είναι ευχαριστημένο. Πλήρωσε τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα…»;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ποιος σας είπε ότι δεν…; Μα, κατ’ αρχάς…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προσπαθώ να καταλάβω, κύριε μάρτυς. Όχι ποιος μου είπε. Μην παρεξηγούμε τους ρόλους μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Συγγνώμη.

Το κομμάτι της συνεργασίας των τεχνικών της εταιρείας του κ. Δήμα αυτό ήταν σύμβαση μαζί με τη SIEMENS. Στον τομέα του πώς χειρίστηκε το πρόγραμμα η SAIC, ασφαλώς η SAIC μας ενημέρωνε. Ο κ. Δήμας πίστευε και προσπαθούσε να πάρει κάποιο κομμάτι, αν προχωρούσε αυτή η δουλειά στο κομμάτι του λογισμικού. Και υπάρχουν και άλλα mail που θα δείτε, που ζητάει να δώσει τους μηχανικούς, να διαθέσει. Έκανε προσφορά προς τη SIEMENS να προσλάβει μηχανικούς του, το οποίο δεν…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μην με πάτε αλλού. Εδώ θα μείνουμε. Μην με πάτε αλλού, κύριε μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν σας πάω αλλού.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για πείτε μου τώρα. Εσείς πήρατε αυτό το mail από έναν άνθρωπο που δεν έχει αρμοδιότητα να μιλάει εξ ονόματος της SAIC τη στιγμή που σας το στέλνει. Έτσι μου είπατε προηγουμένως. Τη στιγμή που σας έστειλε αυτό το mail είχε πάψει να έχει καν σχέση με τη SAIC. Απαντήσατε εσείς σ’ αυτό το mail;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι δεν του απήντησα, όπως και σε πολλά άλλα. Ο κ. Δήμας έστειλε, εάν δείτε…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν απαντήσατε. Κάνατε κανένα forward για τις δέουσες ενέργειες; Γιατί αυτός με αυτό το mail ζητάει κάποια πράγματα. Λέει «πρέπει να σταλούν χρήματα στις ΗΠΑ και από εκεί στην Ελλάδα, για να κλείσουν ανοιχτές θέσεις». Εσείς συνειδητοποιείτε ότι είναι μια νομιμότατη διαδικασία αυτή. Αφορά λογαριασμούς.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι κάνατε εσείς λοιπόν σε συνέχεια αυτού του mail που πήρατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα δείτε ότι υπάρχουν mail, αν τα έχετε όλα,…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ξέρετε εμείς εδώ θα σας ρωτάμε και πράγματα που ενδεχομένως δικαστές να μην σας ρώτησαν. Γιατί είδαμε κάτι καταθέσεις μαρτύρων στους δικαστές και τραβάγαμε τα μαλλιά μας: «Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε; Παρακαλώ, περάστε», «αν σας άρεσε ο καφές» κ.λπ. Εδώ θα σας ρωτάμε. Τι ενέργειες κάνατε λοιπόν;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ο κ. Ζαγοριανός με ρώτησε για όλα αυτά τα πράγματα. Αν δείτε, υπάρχουν και τα άλλα mail στη συνέχεια που το στέλνω στον οικονομικό διευθυντή κ. Καντούνη και του λέω «υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και σε παρακαλώ κοίταξε να τακτοποιηθει αυτή η εκκρεμότητα…».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για το συγκεκριμένο mail;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Για το συγκεκριμένο mail, για το mail που λέει για την πληρωμή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για το «big man»; Γι’ αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Το «big man» δεν έχει…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σε αυτό το mail λέω τι συνέχεια δώσατε. Μην μου λέτε για άλλο.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μα, το «big man» δεν έχει πληρωμή μέσα, κύριε Βουλευτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν λέει ότι πρέπει να σταλούν χρήματα στις ΗΠΑ και από εκεί στην Ελλάδα, για να κλείσουν ανοιχτές θέσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μα, έχει «big man» εκεί πέρα; Αναφέρει «big man» εκεί;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού δεν μας τα δίνετε. Τα έχετε ξεχάσει ,λέτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μα, δεν έχω ξεχάσει τώρα. Μα, σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Παπαδημούλη, να σας βοηθήσω κι εγώ με ένα συνεχόμενο τέτοιο e-mail που λέει για τον big man;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Συγγνώμη. Ορίστε, το είχα μπροστά μου. Το βρήκα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Για διαβάστε μας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό είναι 18 Οκτωβρίου του 2006.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κι άλλο mail;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ένα είναι. Ένα είναι το «big man».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για διαβάστε το, κύριε μάρτυς.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Λέει: “Sorry I havent been in touch κ.λπ. Remember the British company…». Είχε αναλάβει μια διαιτησία για κάποια βρετανική εταιρία κ.λπ. Και λέει: «The government reports that they are very pleased with their negotations with SAIC. I shall know much more tomorrow from the big man himself». Αυτό λέει. Αυτό είναι αυτό που αναφέρεται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να το πούμε και στη μετάφραση όλο, κύριε μάρτυς;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Βοηθήστε, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Επειδή το έχω μεταφρασμένο το διαβάζω. Και διαψεύστε με.

Από Σίμος Δήμας. Εστάλη 18 Οκτωβρίου 2006, ώρα 18.37΄…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σωστά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη):...προς Δενδρινός Διονύσιος. Θέμα: C4I.

«Γεια σου, Διονύση. Συγνώμη που δεν επικοινώνησα. Θυμάσαι τη βρετανική εταιρία και τον Έλληνα που τους πήρε τα 25 εκατομμύρια ευρώ; Τον τσακίσαμε. Σε ένα μήνα ερευνών και πιεστικών επιθέσεων τον φέραμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε τρεις δεκαπεντάωρες ημέρες συμβιβάστηκε για 33 εκατομμύρια. Οι Βρετανοί αναχωρούν αύριο. Έχω πολλά να σου πω»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Λέει «τρεις δεκαπεντάωρες ημέρες»;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ναι. Λέει: «…συμβιβάστηκε για 33 εκατομμύρια. Οι Βρετανοί αναχωρούν αύριο.

Έχω πολλά να σου πω. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι είναι πολύ ευχαριστημένη από τις διαπραγματεύσεις τους με τη SAIC. Θα ξέρω πολύ περισσότερα αύριο από τον ίδιο το “μεγάλο άνδρα”. Θα τηλεφωνήσω αύριο.

Χαιρετισμούς, Σίμος Δήμας».

Σωστά;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σωστά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σημειώνω, κύριε μάρτυς, ότι το πρώτο κομμάτι του mail δεν το διαβάσατε. Στα αγγλικά, το πρώτο κομμάτι του mail –επειδή και εγώ το έχω- τη μετάφραση του οποίου μας διάβασε η κυρία Τσόνογλου, δεν το διαβάσατε και αυτό το θεωρώ σκόπιμη παράλειψη...

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ...με στόχο να παραπλανηθεί η Επιτροπή.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, συγχωρέστε με, δεν το έκανα...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ζήτησα να διαβάσετε τη δεύτερη παράγραφο του mail, κύριε μάρτυς; Μήπως έχω και εγώ λαλήσει; Δεν σας είπα «διαβάστε μου όλο το mail»;

Σας ρωτώ λοιπόν: Την πρώτη παράγραφο του mail γιατί δεν την διαβάσατε; Τι θέλατε να κρύψετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ήθελα να κρύψω τίποτα, απλώς αναφέρεται σε μία διαιτησία που είχε ο κ. Δήμας –που μου είχε εξηγήσει- με κάτι Βρετανούς που είχαν πάρει ένα ξενοδοχείο στην Κέρκυρα –ή δεν ξέρω πού- και έτρεχε με αυτή την ιστορία. Αυτό είναι. Δεν πήγα να κρύψω τίποτα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αν ήθελα να κρύψω, κύριε Βουλευτά, δεν θα σας μιλούσα αυτή τη στιγμή. Είναι προφανές ότι δεν θέλω να κρύψω. Λάθος μου, ναι, έπρεπε να σας το διαβάσω από την αρχή και να σας εξηγήσω...

Από την άλλη μεριά, όταν πάω να εξηγήσω κάτι, προσπαθείτε...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μου κάνει εντύπωση ότι αυτός δεν εκπροσωπεί τη SAIC, δεν είναι δικός σας εντολοδόχος τη στιγμή που σας το στέλνει, τον Οκτώβριο του 2006. Γι’ αυτό σας ρώταγα τόση ώρα για την ημερομηνία, διότι απέχει πολύ από την εποχή που μας περιγράφατε ότι είχατε μια είδους συνεργασία. Είναι η στιγμή που έχετε αντικαταστήσει τη SAIC, έχετε πάρει 11,5 εκατομμύρια...

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν έχουν γίνει αυτά ακόμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχουν γίνει αυτά τα πράγματα. Εκείνη την περίοδο δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν έχουν γίνει ακόμα. Μετά είναι...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, προετοιμάζονται. Έχετε συμφωνήσει να το κάνετε. Αυτό εννοώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σας είπα ότι έχει συμφωνήσει στην τεχνική λύση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπράβο. Και σας ρωτώ ποια είναι η συνέχεια που δόθηκε από τη πλευρά τη δική σας προσωπικά και της SIEMENS σε αυτή την αλληλογραφία με έναν επισήμως αναρμόδιο και δεν με διαφωτίζετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα πρέπει να ξέρετε τον κ. Δήμα. Ο κ. Δήμας είναι ένας πολύ κοινωνικός άνθρωπος. Ασχολείται με την ιστορία κ.λπ. και ο οποίος...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στον ελεύθερό του χρόνο στέλνει mail αναρμοδίως.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, δεν είναι στον ελεύθερό του χρόνο. Προσπαθούσε να ξεκινήσει μια συνεργασία στη SIEMENS. Τον ήξερα, είναι ευγενής άνθρωπος και δεν μπορούσα να του πω «παράτα με».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό το κομμάτι εδώ πέρα...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήνω αυτό το θέμα και πάω σε ένα άλλο.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα μου επιτρέψετε, επειδή βλέπετε αυτά που είχε στείλει σε μένα, αντίστοιχα έχουν πάει –διπλάσια και τριπλάσια σε αριθμό mail- στη SAIC το ίδιο διάστημα και είχαμε πει «τελείωσε, τι να κάνουμε».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έρχομαι τώρα στην κατάθεση Σίκατσεκ, αν δεν κάνω λάθος, διορθώστε με επειδή, έχετε διαβάσει και όλη τη δικογραφία από ό,τι μου είπατε.

Κάπου λέει, μιλώντας για εσάς, ότι ο κ. Διονύσιος Δενδρινός ήταν πρόσωπο της εμπιστοσύνης του τέως Διευθύνοντος Συμβούλου. Εννοεί τον κ. Χριστοφοράκο. Προσδιορίζει για το έργο της SIEMENS Ελλάδας στο C4I ως εμπλεκόμενους τον κ. Δενδρινό και τον κ. Καντούνη. Διαβάζω σε εισαγωγικά....

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Λέει ότι ήταν υπεύθυνοι όχι εμπλεκόμενοι. Υπεύθυνοι για το έργο ήμασταν εμείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή θέλετε να είστε τυπικός, λέει «κοιτάζοντας τις κάρτες μου βρήκα ότι στο έργο της SIEMENS Ελλάδος εμπλέκοντο» -αυτό λέει η ελληνική μετάφραση- «ο κ. Στέφανος Καντούνης κ.λπ. και ο κ. Διονύσιος Δενδρινός». Από κάτω λέει: «Με τις δωροδοκίες, εκτός από τον κ. Χριστοφοράκο, ήταν επιφορτισμένος τουλάχιστον ο Δενδρινός».

Αυτό τον ισχυρισμό Σίκατσεκ δεν τον υιοθετώ, αλλά είναι κατατεθειμένος στη γερμανική δικογραφία και ξέρετε ότι η κατάθεση του κ. Σίκατσεκ θεωρήθηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη αξιόπιστη, διευκολυντική της δικαστικής εξέλιξης του θέματος και καταδικάστηκε ο κ. Σίκατσεκ, αλλά έπεσε πιο μαλακά γιατί συνεργάστηκε και επωφελήθηκε από τις διατάξεις της γερμανικής δικαιοσύνης.

Αυτόν τον ισχυρισμό του κ. Σίκατσεκ πώς τον σχολιάζετε; Ήταν και αυτός ένας κακός άνθρωπος που ήθελε να βλάψει και τι λόγο είχε να βλάψει εσάς;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα ήθελα να σας απαντήσω ότι ο κ. Σίκατσεκ έχει δώσει κατάθεση στις 8 Οκτωβρίου 2008 στους εκπροσώπους τους δικούς μας.

Τον ρωτούν: Στο έργο C4I στην Ελλάδα είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή ο Στέφανος Καντούνης και ο Δενδρινός και αν ναι, ποια; Τους γνωρίζετε;

Και απαντά: Ναι, ήταν και οι δυο υπεύθυνοι έργου. Δεν γνωρίζω αν είχαν εμπλοκή σε δωροδοκίες.

Ερώτηση: Γνωρίζετε αν ο κ. Δενδρινός είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στο παραπάνω έργο και αν ναι, ποια;

Απάντηση: Η ερώτηση αυτή έχει απαντηθεί.

Άρα, δηλώνει πάλι ο κ. Σίκατσεκ...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Συγγνώμη, κύριε μάρτυς, με το απόσπασμα που μου διαβάσατε –και το οποίο δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω- πιστεύετε ότι καταργείται αυτό που σας διάβασα; Δηλαδή μπορεί μια κατάθεση να είναι γομολάστιχα για μια άλλη κατάθεση και να σας απαλλάσσει από την υποχρέωση να απαντήσετε σε μια ερώτηση;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι βέβαια, αλλά...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Απαντήστε, λοιπόν, στην ερώτηση.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Να σας πω ότι λέει ψέματα ο κ. Σίκατσεκ και αποδεικνύει...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί λέει ψέματα τη μία φορά και όχι την άλλη;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ξέρω, ρωτήστε τον!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και γιατί εμείς να πιστέψουμε ότι η μία φορά είναι αλήθεια και η άλλη είναι ψέματα; Με ποια επιχειρήματα; Εμείς δεν έχουμε τίποτα εναντίον του Δενδρινού ή του Σίκατσεκ, αλλά ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Το λέει ψέματα, γιατί εγώ πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Η Debevoise στον έλεγχο που έκανε δεν έχει βρει ούτε ένα ευρώ να έχω διαχειριστεί εγώ. Δεν υπάρχει άλλη απόδειξη. Τι να πω;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Παπαδημούλη, τελευταία ερώτηση;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, όχι, δεν είναι τελευταία ερώτηση, κυρία Πρόεδρε. Επειδή έχουμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης, νομίζω ότι κάνω ουσιώδεις ερωτήσεις. Αν ο κύριος μάρτυς μακρηγορεί και χρονοτριβεί δεν φταίω εγώ.

Κύριε μάρτυς, το καλοκαίρι του 2004 ήσασταν μέσα στην καρδιά της δουλειά του C4I για το κομμάτι της SIEMENS. Γίνονται κάποιες πληρωμές από κάποιες εταιρείες που λέγονται Krhoma και Weavind, με τυπικά υπεύθυνο κάποιον κύριο Φλοριάνι για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί στη SIEMENS μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Τις γνωρίζετε αυτές τις συμβάσεις;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αναφέρεσθε στην απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου που περιγράφονται;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μην κάνουμε τώρα παρεμβολές.

Τις γνωρίζετε αυτές τις συμβάσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτές τις συμβάσεις τις γνωρίζω, όταν μου τις έδωσε ο Εισαγγελέας κ. Αθανασίου που με φώναξε και μου ζήτησε...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, τι μας λέτε τώρα; Μας λέτε ότι υπογράφηκαν συμβάσεις για παροχή τεχνικών υπηρεσιών, στο αντικείμενο του έργου του C4I, τις οποίες εσείς ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου δεν γνωρίζατε και δεν είχατε ζητήσει;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς δεν τις γνώριζα, διότι δεν τις έχω υπογράψει εγώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Ποιος τις έχει υπογράψει;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τις έχει υπογράψει κάποιος βοηθός του Σίκατσεκ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η SIEMENS Hellas στην υπογραφή αυτών των συμβάσεων έχει καμμία συμμετοχή;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καμμία απολύτως. Επίσης, έγινε και έρευνα από τη Debevoise μέσα στη SIEMENS, για να βρεθούν ίχνη αυτών των συμβάσεων και δεν βρέθηκε τίποτα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, με συγχωρείτε. Εσείς εδώ, η SIEMENS Hellas δούλευε για το C4I με τη βοήθεια της μητρικής. Έτσι δεν είναι; Αν κάπου εσείς –και ξαναρωτάει ο μηχανικός το μηχανικό- νοιώθατε ότι έχετε μία ανάγκη, εσείς που δουλεύατε το έργο, δεν απευθυνόσασταν, εσείς δεν ήσασταν ο επισπεύδων να απευθυνθείτε στη μαμά-εταιρεία να πείτε «σ' αυτό θέλω τη βοήθεια της μάνας μου, της SIEMENS AG»; Έτσι δεν είναι η λογική σειρά για τους μηχανικούς που κάνουν έργα;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στη SIEMENS δεν είναι έτσι ακριβώς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν είναι έτσι.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Γιατί πρέπει να πας σε συγκεκριμένη διεύθυνση. Υπάρχουν τα κέντρα που τα λέμε technical competence, όπου πας για συγκεκριμένα στοιχεία, αν θέλεις να πάρεις τεχνικό κόσμο για τεχνική υποστήριξη και σίγουρα αυτός δεν ....

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ άλλο λέω. Τις ανάγκες του έργου, το τι πρέπει να κάνει η SIEMENS, για να είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις, ποιος το προσδιόριζε; Εσείς δεν ήσασταν ο χειριστής του έργου, αυτός που μπαινόβγαινε στα Υπουργεία, που διαπραγματευόταν, που συζητούσε τι πρέπει, τι δεν πρέπει να γίνει;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ ήμουν ο υπεύθυνος για την υλοποίηση της σύμβασης για το τεχνικό μέρος που είχε υπογράψει η SIEMENS. Δεν ήμουν υπεύθυνος για το οικονομικό κομμάτι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, σας ερωτώ. Εγώ δεν έχω μια πεποίθηση αν είστε ένοχος ή αθώος. Εγώ εδώ όπως και όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε ένα μέρος της αλήθειας όσο μπορούμε μετά από όσα χρόνια έχουν μεσολαβήσει.

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί σε όλους είναι ότι αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιήθηκαν έναντι εικονικών υπηρεσιών που υπογράφηκαν με συμβάσεις προχρονολογημένες, για να δοθεί μαύρο χρήμα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μάλιστα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς μου λέτε τώρα ότι εσείς που είσαστε ο τεχνικός, o υπεύθυνος του έργου και επίσης, και ο κ. Χριστοφοράκος –αυτό μου λέτε- δεν έχετε ζητήσει τη συμβολή αυτών των τεχνικών υπηρεσιών από αυτές τις εταιρείες. Τις γνωρίζετε αυτές τις εταιρείες;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καθόλου. Εγώ αυτές τις εταιρείες για πρώτη φορά τις άκουσα, όταν με φώναξε…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού τις ακούσατε, ενδιαφερθήκατε να μάθετε αν αυτές οι εταιρείες είναι υπαρκτές ή όχι και αν είχανε τη δυνατότητα να βοηθήσουν το «θηρίο» που λέγεται SIEMENS προσφέροντάς του πρόσθετες τεχνικές γνώσεις και υπηρεσίες εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ; Ενδιαφερθήκατε να μάθετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς και ενδιαφερθήκαμε διότι…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και τι καταλάβατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ότι αυτές οι συμβάσεις δεν είχαν αντικείμενο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιος, λοιπόν, τις υπέγραψε; Μας λέτε: «Η SIEMENS AG».

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η SIEMENS AG. Και τις έχει υπογράψει κάποιος βοηθός του Σίκατσεκ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Weavind και Krhoma μέσω των οποίων με έξι επιταγές τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2004 δίνονται πάνω από 3.000.000 ευρώ σε «μαύρο χρήμα».

Αυτή η απάντησή σας, κύριε μάρτυς, ανατρέπει όλη τη συλλογιστική της καινούριας διοίκησης της SIEMENS: Ότι ό,τι έγινε εδώ, έγινε από ορισμένους επίορκους, στελέχη της SIEMENS ΕΛΛΑΣ…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Προς Θεού!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς μας λέτε ότι αυτό το πράγμα, οι εικονικές συμβάσεις με ανύπαρκτες εταιρείες, οι οποίες δεν προσέφεραν υπηρεσίες και τις οποίες δεν ζήτησε ούτε ο Δενδρινός, ούτε ο Χριστοφοράκος, υπεγράφησαν από τη μαμά εταιρεία. Αυτό μας λέτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό σας λέω και επιβεβαιώνεται…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είσαστε διατεθειμένος να εξεταστείτε κατά αντιπαράσταση με τον κ. Σίκατσεκ τον κ. Κουτσενρόιτερ, τον κ. Φίσερ για να δούμε ποιος έκανε τη δουλειά και ποιος ήξερε και ποιος δεν ήξερε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Κατά αντιπαράσταση εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να πάω με κανέναν απ’ αυτούς τους κυρίους. Ο κ. Φίσερ, καταρχάς, νομίζω ότι δεν είχε σχέση με αυτή την ιστορία. Ο κ. Φίσερ ήρθε στην εταιρεία το 2005...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το γνωρίζουμε, αλλά μας λέει ότι η εταιρεία δεν ξέρει τίποτα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ξέρω τι σας είπε, αλλά πάλι στην ίδια την κατάθεση του Σίκατσεκ, που είναι στον κ. Ζαγοριανό και στον κ. Αθανασίου, τους λέει: «Θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση από την πλευρά σας» –γιατί τον ρωτήσανε πώς διακινούσε χρήματα- «Όταν σε κάποια σύμβαση με τις εταιρείες του Floriani συμπεριλάβαμε επίσημα το έργο C4I, αυτό δεν αφορούσε ποτέ άμεσα τη διεκπεραίωση πληρωμών για δωροδοκίες, αλλά έμμεσα την εξεύρεση χρημάτων για τα γενικά «μαύρα ταμεία…».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τελευταία ερώτηση, για να μην μου διαβάζετε τη δικογραφία, κύριε μάρτυς...

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν είναι η δικογραφία. Ο Σίκατσεκ εδώ παραδέχεται –και το έχει πει και αλλού και στη Debevoise- ότι χρησιμοποιούσε το C4I για να σηκώνει λεφτά, τα οποία εκείνος ξέρει τι τα έκανε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τελευταία ερώτηση, γιατί ίσως στην προσπάθειά μου να βρω την αλήθεια σας ταλαιπώρησα λίγο και ζητώ συγγνώμη, αν το έκανα...

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καθόλου δεν με ταλαιπωρήσατε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αλλά θέλω να καταλάβετε ότι η δουλειά μας είναι αυτή.

Η ερώτησή μου είναι η εξής, κύριε μάρτυς. Η SIEMENS ΕΛΛΑΣ και εσείς προσωπικά για τις υπηρεσίες της SIEMENS, για το έργο που προσέφερε συνολικά η SIEMENS, για το έργο C4I είχατε οποιαδήποτε βοήθεια από τις εταιρείες που λέγονται Krhoma και Weavind σχετική έστω και κατ’ ελάχιστον με τις συμβάσεις που υπέγραψε η SIEMENS AG με αυτές τις δυο εταιρείες;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Απολύτως τίποτα και μας ήταν άγνωστες εταιρείες. Και επαναλαμβάνω ότι για να επιβεβαιωθεί αυτό το πράγμα, έγινε έλεγχος σε όλα τα computer, σε όλη την αλληλογραφία της εταιρείας από την Debevoise για να βρει ίχνη αυτών των εταιρειών και δεν βρέθηκε τίποτα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, κυρία Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την κατανόηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστούμε για την καλή σας διάθεση να κάνετε κάτι, που δεν ήσασταν υποχρεωμένος.

Παρά το ότι ήθελα να σας ρωτήσω άλλα πράγματα, θα ξεκινήσω με κάτι που μπορεί να έχει δημιουργήσει παρανόηση.

Δηλώσατε τώρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι συντάξατε για λογαριασμό του Μιχάλη Χριστοφοράκου ένα non paper για Υπουργούς; Κατάλαβα καλά, ή όχι;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτό που είπα –μου φαίνεται στον κ. Καμμένο- είναι ότι πιθανόν να μου ζητήθηκε να συντάξω ένα non paper για την κατάσταση του διαγωνισμού, αλλά δεν ξέρω πού πήγαινε. Θα πρέπει –επιτρέψτε μου, επειδή έχει περάσει πολύς καιρός- να κοιτάξω εάν βρω κάποια στοιχεία στα αρχεία μου και θα σας τα στείλω γραπτά μέχρι αύριο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα σας ήμασταν υποχρεωμένοι εάν το κάνατε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, κυρία Πρόεδρε.

Δεν κατάλαβα, κύριε μάρτυς. Αναιρείτε αυτό που είπατε έχοντας ορκιστεί;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μισό λεπτό. Δεν ξέρω αν αναιρεί. Περιμένετε να τελειώσω τις ερωτήσεις μου και μετά ρωτήστε τον. Δεν με πειράζει να διακόψετε.

Πότε έγινε αυτό; Πείτε μας ημερομηνία, περίπου.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Βασίζομαι στην ημερομηνία που μου έδωσε ο κ. Καμμένος. Ημερομηνία εγώ δεν θυμάμαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού θέλετε, πάρτε το έγγραφο. Εδώ είναι του κ. Χριστοφοράκου που λέει…

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Καμμένος δίδει στον μάρτυρα το προαναφερθέν έγγραφο)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Καμμένε, μπορείτε να πείτε στο μικρόφωνο ότι το δίνετε στον κύριο μάρτυρα για αναγνώριση και τι ακριβώς δίνετε για να καταχωρηθεί στα Πρακτικά για να πάρουμε και αντίγραφο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι το δεύτερο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έχει γίνει στις αρχές Μαρτίου. Υπάρχει και άλλο non paper δικό σας στις 26 του μηνός…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Έτους;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το 2003. Ήταν για να σας θυμίσω –δεν έχει σχέση με την Αρμενία, η Αρμενία ήταν μετά…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε μάρτυς, το αναγνωρίσατε το σημείωμα γιατί σημασία έχει να το αναγνωρίσετε...

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αυτή τη στιγμή δεν μου θυμίζει τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να το ακούσουμε;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το ζητούσα και εγώ, κυρία Πρόεδρε.

Συνεπώς, μπορεί να είναι δικό σας, μπορεί και να μην είναι. Αυτό μας λέτε τώρα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν ξέρω. Αν είναι δικό μου, θα σας ενημερώσω.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε την καλοσύνη μια και το έχετε μπροστά σας –δεν το κάνω για ταλαιπωρία- να το δώσετε ώστε να αναγνωστεί για τα Πρακτικά;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τίτλος είναι, δεν είναι σημείωμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είναι αντίγραφο από τα ημερολόγια, κύριε Καμμένε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Από τα ημερολόγια...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να διευκρινίσουμε αυτό ακριβώς τι είναι. Αυτό είναι η μία από τις δύο αναφορές. Είναι από τα ΚΥΣΕΑ στις 27.02.2003 και στις 06.03.2003 όπου ο Χριστοφοράκος λέει ότι έδωσε εντολή στον Δενδρινό να κάνει δυο non paper για να τα δώσουμε, προκειμένου να ενημερωθούν στο ΚΥΣΕΑ. Αυτά παρήγαγαν την απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 27.02.2003 και στις 06.03.2003 που κατακύρωσαν στη SAIC τον διαγωνισμό.

Οι αναφορές για τον κ. Δενδρινό είναι στις ημέρες εκείνες συγκεκριμένες από το ημερολόγιο του Χριστοφοράκου και γι’ αυτό τον λόγο τον ρώτησα. Στην αρχή το εδέχθη ο κ. Δενδρινός και τώρα το αρνείται.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν το αρνείται.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λέτε ότι θα το ψάξετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Απαντήστε, κύριε μάρτυς, με την ησυχία σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Διαβάζοντάς το εγώ τι να πω…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά είναι τα ημερολόγια. Όσον αφορά τα non-paper

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στο ημερολόγιο, εδώ στο ένα χαρτί λέει: «Να στείλουμε δυο non paper ΚΥΣΕΑ, Πάνος Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου. Και στο άλλο το χαρτί γράφει: «ΤΕΡΜΙΝ, δηλαδή συνάντηση, Δενδρινός». Αυτό είναι όλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί ισχυρίζεται ο Χριστοφοράκος ότι σας έδωσε την εντολή…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ο Χριστοφοράκος;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Χριστοφοράκος.

…να φτιάξετε ενημερωτικά non paper προκειμένου να δοθούν εν συνεχεία για το ΚΥΣΕΑ και αυτά έχουμε ως καταθέσεις εδώ.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα σας τα εγχειρίσουμε μόλις μας δώσετε και εσείς τα δικά σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα το κοιτάξω και ασφαλώς θα σας τα δώσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Εκτιμάται δε πολύ θετικά αυτό γιατί συμβάλλετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Παρακαλώ να αναπαραχθούν και να δοθούν στα μέλη της Επιτροπής.

Συνεχίστε, κύριε Οικονόμου.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή τη στιγμή πάντως δεν μπορείτε να θυμηθείτε το περιστατικό.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, ασφαλώς και το είπα εξ αρχής.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλά, δεν είναι κακό το να μην θυμάστε. Δεν το θυμάστε…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς, δεν θυμάμαι.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προς Θεού, αλίμονο.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ό,τι θυμάμαι, σας τα έχω πει.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρω τι έχετε πει.

Τώρα θα σας πάω εκεί που ήθελα να σας πάω από την αρχή. Πότε είπατε ότι τελειώσατε το μεταπτυχιακό; Το 1978;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, τελείωσα τον Ιούνιο του 1972 το Πολυτεχνείο. Ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το μεταπτυχιακό σας. Νομίζω ότι κάναμε κάτι παρεμφερές γι’ αυτό σας ρωτάω.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Το 1976 τελείωσα εγώ. Στο Σέφιλντ έκανα mathematical modeling in process.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπατε ότι κάνατε κατασκευή μοντέλων, ενώ εγώ έκανα επιχειρησιακή έρευνα, που είναι κάτι αντίστοιχο μεταπτυχιακό.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, εγώ ήμουνα στον κατασκευαστικό κλάδο…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πήγατε στο Μποδοσάκη μετά; Αυτό είπατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μετά από το 1977 δούλευα στο συγκρότημα Μποδοσάκη.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και μετά στην SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, από το συγκρότημα Μποδοσάκη –εγώ δούλευα στο τέλος για τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): ...μετά διαλύθηκε, όταν δολοφονήθηκε ο άνθρωπος- και μετά δούλεψα σαν ελεύθερος επαγγελματίας και μετά δούλευα δέκα χρόνια για την Singapore Technologies.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και μετά πήγατε στη SIEMENS.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μετά πήγα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τον Χριστοφοράκο πότε τον γνωρίσατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τον Χριστοφοράκο τον ήξερα από πολύ καιρό.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προ SIEMENS, δηλαδή.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς προ SIEMENS.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για πείτε μας πώς τον γνωρίσατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Τον ήξερα γιατί είναι οικογενειακός γνωστός της συζύγου μου.

(DE)


(2DP)

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω κάτι που είναι άσχετο, όμως και παρακαλώ, να εκλάβετε την ερώτηση ως άσχετη με την υπόθεση. Το έχω ρωτήσει και σε άλλο μάρτυρα και παρά τη δήλωσή του ότι ήθελε να βοηθήσει ο άλλος μάρτυς ή η άλλη μάρτυς -δεν έχει σημασία το φύλο- αρνήθηκε, όταν τον ρώτησα. Για την εντιμότητα του κ. Χριστοφοράκου, ασχέτως της υπόθεσης, τι αίσθηση έχετε; Ήταν ένα πρόσωπο το οποίο τιμούσε τις συμφωνίες που έκανε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Για την εντιμότητα, όπως παρουσιαζόταν σαν πρόσωπο, σας λέω…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, βεβαίως.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μέχρι το 2007 δεν μπορούσε κανένας να αμφισβητήσει…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είχατε λόγους να αμφισβητήσετε την αξιοπιστία του;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, ούτε εγώ, ούτε και τα τρεισήμισι…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δύο λεπτά. Εγώ εσάς ρωτάω.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Προσέξτε. Έχει σημασία αυτό που σας λέω, γιατί, εάν πάτε…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα και αυτό που σας ρωτάω έχει σημασία.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εάν πάτε να ρωτήσετε μέσα στη SIEMENS τα τρεισήμισι χιλιάδες άτομα, θα σας πουν την ίδια γνώμη, έχουν την ίδια αίσθηση.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Πολύ ωραία. Συνεπώς, του είχατε μια εμπιστοσύνη, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, αν σας έλεγε να κάνετε κάτι, δεν θα πήγαινε αμέσως το μυαλό σας ότι είναι κάτι ανορθόδοξο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εάν δεν τον θεωρούσα έντιμο, ασφαλώς δεν θα του είχα εμπιστοσύνη.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Οπότε και στις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες είχατε την εμπιστοσύνη ότι λειτουργούσατε με σωστά κριτήρια, για το καλό της εταιρείας, δηλαδή.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Να σας δηλώσω το εξής. Εγώ εκτός Ελλάδος δραστηριότητες μέχρι το 2005 δεν είχα. Δεν είχα σχέση. Από το 2006 πλέον, αποσχίστηκε η Διεύθυνσή μου και ήμουν ουσιαστικά εκτός…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι. Σας το λέω, όμως, γιατί…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όμως, για το τι έκανε εκτός Ελλάδος ο Χριστοφοράκος δεν είχα ιδέα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, θέλω να σας ρωτήσω τι κάνατε μαζί, όχι τι έκανε μόνος του. Τι έκανε μόνος του πού να το ξέρετε; Δεν υπονοώ ότι θα έπρεπε να το ξέρετε. Διότι ο συνάδελφος, ο κ. Καμμένος, σας ρώτησε για μια επίσκεψη στα Σκόπια, αν δεν κάνω λάθος, την οποία τη θυμάστε και την οποία τη σχολίασε. Δεν έχω να πω κάτι.

Πήγατε αλλού στο εξωτερικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στο εξωτερικό; Εξαρτάται ποια…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το θεωρούσα πολύ φυσιολογικό να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, διότι είχατε δουλειές στο εξωτερικό.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μετά το 2006, ταξίδευα σε όλο τον κόσμο, διότι είχαμε από την Αθήνα…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μετά, δεν σας έβαλα χρονικό όριο.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Θα σας πω. Παντού σε όλο τον κόσμο έχω πάει.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην Αρμενία πήγατε;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στην Αρμενία ποτέ δεν έχω πάει.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχετε πάει;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ουδέποτε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συνεπώς, δεν ξέρετε τις εκεί δραστηριότητες της SIEMENS;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καθόλου. Μπορώ να σας κάνω μια διευκρίνιση;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαρίστως. Αλίμονο!

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όταν ο κ. Μαυρίδης έφυγε από την εταιρεία τέλος Απριλίου του 2006, η SIEMENS μού ζήτησε να αναλάβω μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006, γιατί γινόταν μεταβίβαση, τη Διεύθυνσή του, γιατί γινόταν απόσχιση του κλάδου τότε, γιατί έκαναν τη σύνδεση με τη NOKIA και έγινε η NOKIA SIEMENS. Και σε αυτό το διάστημα ανέλαβα τη διαχείριση του Τμήματος του COM, που ουσιαστικά ήταν για να δούμε ποιος κόσμος θα παραμείνει στη SIEMENS, ποιος θα πάει στη NOKIA και να κλείσουμε οτιδήποτε έργα έτρεχαν εκείνη τη στιγμή ή υποχρεώσεις που είχε η Διεύθυνση.

Εγώ δεν ασχολήθηκα τεχνικά σε αυτό το θέμα ούτε πήγα πουθενά. Ήταν οι υπάλληλοι του COM οι οποίοι έτρεξαν όλες αυτές τις διαδικασίες.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Πολύ ωραία.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αρμενία δεν έχω πάει ποτέ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει. Δεκτό. Να σας ρωτήσω κάτι τώρα. Μας είπατε ότι ο κ. Δήμας ήταν ένα πρόσωπο που έπαιζε το συγκεκριμένο ρόλο που έπαιζε, ως διακινητής δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό της S.A.I.C. χωρίς να είναι στη S.A.I.C.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ο κ. Δήμας είχα αντιληφθεί ότι είχε ξεκινήσει, επειδή είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, σαν Νομικός Σύμβουλος στη S.A.I.C. σε όλη τη διαδικασία. Κάποια στιγμή αποχώρησε και μετά προσπαθούσε πάνω σε αυτό το θέμα να δημιουργήσει κάποια εταιρεία από την Ελλάδα…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, από την απάντησή σας καταλαβαίνω ότι τεχνικές γνώσεις δεν είχε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι, αλλά είχε πάρει τεχνικούς από τη S.A.I.C.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, άμα δεν είχε ο ίδιος, είναι λογικό ότι κάποιον θα είχε πάρει. Διότι βλέπω εδώ ότι έχετε συναντηθεί μαζί του στις 25 Αυγούστου 2005 δύο ώρες, το Νοέμβριο του 2007 τρία τέταρτα, το Νοέμβριο του 2007 δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά, το Δεκέμβριο του 2007 τρεις ώρες και τριάντα πέντε λεπτά, ξανά το Δεκέμβριο μια ώρα, ξανά το Δεκέμβριο δυο ώρες και μετά σταματούν οι συναντήσεις τελείως.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Οι ώρες από πού φαίνονται; Δεν το κατάλαβα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φαίνονται από το ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου, όπου καταγράφονται οι συναντήσεις τις οποίες έχει κανονίσει, εκτός αν δεν είναι ακριβή τα στοιχεία.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν νομίζω ότι ο Χριστοφοράκος είχε κάποια σχέση με το Δήμα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Λέει για συναντήσεις δικές σας με το Δήμα, όχι δικές του.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Δεν καταλαβαίνω.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το θυμόσαστε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Να σας πω, όμως, ότι ο κ. Δήμας με επισκεπτόταν πολύ συχνά στο γραφείο. Είναι άνθρωπος κοινωνικός, δηλαδή, ερχόταν και ασχολιόταν με τη Βόρειο Ήπειρο, ασχολιόταν…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κοιτάξτε. Κοινωνικός άνθρωπος είμαι και εγώ, αλλά δεν ήλθα ποτέ στο γραφείο σας.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Εσείς δεν με ξέρετε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ούτε εγώ ξέρω τεχνικά. Κατά τα άλλα, σε έναν άνθρωπο πολυάσχολο και με εξειδικευμένη γνώση και δουλειά, όπως εσείς, τόσες πολλές συναντήσεις μου κάνουν εντύπωση, αλλά μου λέτε ότι δεν το θυμόσαστε και σίγουρα.

Σας ρώτησα για την αίσθησή σας για την εντιμότητα του κ. Χριστοφοράκου, επειδή αυτά είναι καταγεγραμμένα στο ημερολόγιό του, για να δω κατά πόσο είναι αξιόπιστη η πηγή, για να αξιολογήσω την πηγή βάσει της οποίας σας ρωτάω.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον κ. Χριστοφοράκο και τον κ. Δήμα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, αυτές δεν είναι συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου. Είναι δικές σας με τον κ. Δήμα, κατά τον κ. Χριστοφοράκο και σας έκανα μια ερώτηση πριν, για να ελέγξω την αξιοπιστία των καταγραφών του ημερολογίου.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Πάντως, τρίωρες συναντήσεις με τον κ. Δήμα εγώ δεν θυμάμαι.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Πολύ ωραία. Να σας ρωτήσω κάτι: Δημόσια θέση δεν είχατε ποτέ.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ουδέποτε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, δεν υπόκεισθε στην υποχρέωση, δεν είστε υπόχρεος υποβολής πόθεν έσχες;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Όχι. Έχω δώσει πόθεν έσχες, όταν ήμουν Διευθυντής στη SIEMENS. Ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Α, δώσατε. Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Και μάλιστα, ακόμα και τώρα μου έστειλαν…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι: Αυτά είναι εναρμονισμένα με το Ε9; Υποβάλλετε δήλωση εδώ στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς, στην Ελλάδα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε να μας περιγράψετε -και θα σας παρακαλέσω, αν δεν είναι δύσκολο, το Ε9 ή το πόθεν έσχες ή και τα δύο κάποια στιγμή να μας τα δώσετε- τις ιδιοκτησίες και τις συνιδιοκτησίες σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μάλιστα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με τον κ. Χριστοφοράκο έχετε συνιδιοκτησία;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Καμία.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Καμία και πουθενά. Με κάποιο πολιτικό πρόσωπο;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Με κανένα. Βλέπω ότι ανέφεραν ότι με την πρώην σύζυγο του κ. Μητσοτάκη έχω μια συνιδιοκτησία. Δεν έχω καμία συνιδιοκτησία.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, εγώ δεν σας ρώτησα. Σας ρωτάω ευθέως και καθαρά.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Σας απαντάω και εγώ ευθέως.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν αναπαράγω φήμες.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ έχω, λοιπόν, στην ιδιοκτησία μου το σπίτι στο οποίο μένω, στην Παλλήνη, το οποίο ανήκει στη σύζυγό μου και σε εμένα. Έχουμε ένα εξοχικό σπίτι στον Τριαντάρο της Τήνου, το οποίο είναι μέσα στον οικισμό του Τριαντάρου. Σε εκείνο το μέρος, σε απόσταση διακοσίων μέτρων από το δικό μου σπίτι, έχει, επίσης, ένα σπίτι ο Χριστοφοράκος με τον αδελφό του.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, επειδή, όμως, η φήμη την οποία έχω καταγράψει, αλλά δεν θέλω να αναπαράξω και γι’ αυτό σας ρωτώ, είναι ότι και πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται στο χώρο αυτό, ακριβώς στην Τήνο που λέτε…

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Στην Τήνο υπάρχει μια περιοχή που λέγεται Άγιος Πέτρος, όπου εκεί ένας Τηνιακός εργολάβος, μάλιστα αυτός που μου πούλησε το σπίτι στον Τριαντάρο, είχε προτείνει -πριν από το 2002, μου φαίνεται- μια έκταση τριάντα στρεμμάτων. Εγώ με τη σύζυγό μου είχαμε πάρει έξι στρέμματα, είχε πάρει ο Χριστοφοράκος και είχε πάρει και η κυρία Γκαμπόφσκυ ένα κομμάτι, όπου είχε κτίσει εκεί ένα σπίτι.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κυρία;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Μαρέβα Γκαμπόφσκυ. Είναι η πρώην σύζυγος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ερχόταν στην Τήνο, πάντως πριν.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τις ημερομηνίες δεν μπορώ να τις ελέγξω, αλλά δεν ξέρω αν ήταν πρώην σύζυγος τις ημερομηνίες που μας λέτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ήταν σύζυγος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Α, ήταν σύζυγος.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ναι. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, τότε δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο. Το 2002, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πληροφορία που μας δίνετε δεν σας ζητήθηκε και δεν μας είναι χρήσιμη, εδώ που τα λέμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Επειδή αναφερθήκατε σε πολιτικά πρόσωπα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αναφέρθηκα, διότι είμαι υποχρεωμένος φήμες οι οποίες κυκλοφορούν να ελέγχονται ως προς την ειλικρίνειά τους. Κυκλοφορούν φήμες διάφορες. Δεν μπορούμε να τις καταπίνουμε αμάσητες. Σας ρωτήσαμε ευθέως, επειδή γνωρίζετε.

Εγώ δεν έχω να σας ρωτήσω, λοιπόν, τίποτε άλλο.

Σας ευχαριστώ.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Αν μου επιτρέπετε…

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η κυρία Γκαμπόφσκυ ήταν συνάδελφος με τη σύζυγό μου στην Deutsche Bank και γνωρίζονταν από πριν κ.λπ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Η σύζυγος εργάζεται στην Deutsche Bank.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η σύζυγός μου εργαζόταν και εργάζεται στη Deutsche Bank.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και ήταν συνάδελφος. Μάλιστα.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Η κυρία Γκαμπόφσκυ, απ’ ό,τι ξέρω, έχει φύγει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο για δέκα λεπτά.

................

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ο κ. Νεράντζης έχει το λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Πόσο συχνά χρησιμοποιούσατε ως μέθοδο τη σύνταξη και τη διακίνηση non papers; Ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ή ήταν εξαιρετικό;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): To non paper είναι σε ειδική περίπτωση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Πόσο συχνά χρησιμοποιούσατε εσείς προσωπικά το non paper απευθυνόμενος σε Υπουργούς όποιας κυβερνήσεως;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ προσωπικά ποτέ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Πόσο συχνά μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε εσείς non paper σε Υπουργούς την παραμονή λήψεως μιας καίριας αποφάσεως αναθέσεως έργου;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Εγώ προσωπικά ποτέ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Άρα λοιπόν αν υποτεθεί ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο και δεν το θυμόσαστε, αυτό ήταν ένα εξαιρετικό γεγονός και στη δική σας υπηρεσιακή πρακτική;

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε μάρτυς, θα ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ κάποια πράγματα για να ολοκληρώσουμε.

................

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Καλώς. Σας ευχαριστούμε. Εάν σας ξαναχρειαστούμε, ελπίζω να είστε στη διάθεσή μας, στη διάθεση του ελληνικού λαού δηλαδή.

ΜΑΡΤΥΣ (Διονύσιος Δενδρινός): Ασφαλώς. Πάντα.