16 Ιουνίου 2010

Νταβατζήδες speaking

«Γενικό ξεπούλημα

Η «θεραπεία» του ισοζυγίου πληρωμών ακολουθείται άρον άρον από τη θεραπεία του υψηλού δημόσιου χρέους (φθάνει το 98% του ΑΕΠ). Η κυβέρνηση προχωρά, έτσι, σε αθρόες αποκρατικοποιήσεις, μη δίδοντας -κατά τα φαινόμενα- εξαιρετική σημασία στο τίμημα, αλλά υπολογίζοντας σε «αντισταθμίσματα», που θα τη βοηθήσουν αφενός να εξευμενίσει την Κομισιόν και αφετέρου να τύχει ευρύτερης στήριξης στις ευρωεκλογές, από τον «μεσαίο χώρο», αλλά ενδεχομένως και από οικονομικά συμφέροντα που «διαπλέκονται» εμμέσως με μέσα μαζικής ενημέρωσης .

Λέγεται, έτσι, ότι τις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ ορέγεται μεγάλος ενεργειακός όμιλος. Τον ρόλο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ θα ήθελε να παίζει ο Ομιλος Λάτση, που έχει σημαίνουσα συμμετοχή και στα Ελληνικά Πετρέλαια. Ενδιαφέρον υπάρχει και από τη ΔΕΗ, ακόμη και από ρωσοελληνικά συμφέροντα. Το Καζίνο της Πάρνηθας πιθανόν να το διεκδικήσουν οι Αμερικανοί, που ήδη κατέχουν το 49%. Το 5% του ΟΤΕ θέλει να αποκτήσει η Ντόιτσε Τέλεκομ, ενώ ρόλο στρατηγικού επενδυτή στο νερό της Θεσσαλονίκης επιδιώκουν οι Γάλλοι τής Suez. Η πρεμούρα της κυβέρνησης δεν μπορεί να εξηγηθεί και δεν συμβαδίζει με την έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί διεθνώς. Σε όλες τις χώρες αποκρατικοποιήσεις και εξαγορές αναβάλλονται λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστού. Στην Ελλάδα, το νέο οικονομικό επιτελείο (Γ. Σουφλιάς, Γ. Παπαθανασίου και Κ. Χατζηδάκης, με πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής τον κ. Κ. Καραμανλή) τώρα -μεσούσης της κρίσης- αναπετάσσει τη σημαία των αποκρατικοποιήσεων. Το οικονομικά άκαιρο εγχείρημα δεν αποτόλμησαν ως γνωστόν -φρονίμως ποιούντες- οι κ. Τάκης Αράπογλου, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, και Δημ. Μηλιάκος, διοικητής της ΑΤΕ, οι οποίοι ματαίωσαν πρόσφατα τους διαγωνισμούς για την πώληση σε ιδιώτες της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Αγροτικής Ασφαλιστικής, διαβλέποντας είτε ανυπαρξία προσφορών είτε χαμηλά τιμήματα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έλεγε τον περασμένο Νοέμβριο -όταν παρουσίαζε τον προϋπολογισμό του 2009- ότι τον καιρό της οικονομικής κρίσης δεν ευτυχούν οι αποκρατικοποιήσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/03/2009

Όλα αυτά μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2009 γιατί μετά το ξεπούλημα έγινε πώληση και έπρεπε να τρέξει με γοργούς ρυθμούς