20 Ιανουαρίου 2011

Ο Boy George επιστρέφει κλεμμένη εικόνα στην Κύπρο

http://www.mtvgreece.gr/content/data/multimedia/images/imagescache/abb989b218cb9653ff4de9d8a9153640ef50280e.250.187.5.41feb5dadae62ee2e58e92edb0d70eb1205fac97.jpgΣτο νόμιμο κάτοχό της, την Εκκλησία της Κύπρου, επέστρεψε εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα, η οποία πριν την εισβολή κοσμούσε τον κατεχόμενο ναό του Αγίου Χαράλαμπου στο Νέο Χωριό Κυθρέας.

Την μεταβυζαντινή δεσποτική εικόνα επέστρεψε στην Εκκλησία της Κύπρου ο Αγγλος καλλιτέχνης Boy George οποίος είχε αγοράσει την εικόνα το 1985 από έμπορο έργων τέχνης στο Λονδίνο χωρίς να γνωρίζει την πραγματική της προέλευση.

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/9/3/7/346937/boy.jpgΗ εικόνα αναγνωρίστηκε μετά από ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή με το γνωστό καλλιτέχνη και στη συνέχεια η Εκκλησία του προσκόμισε μαρτυρίες ειδικών βυζαντινολόγων και του ιερέα του χωριού.

Οπως αναφέρεται,ο George αποδέχτηκε να επιστρέψει την εικόνα στην Εκκλησία της Κύπρου «με την ευχή όπως σύντομα αποκατασταθεί στο ναό του Αγίου Χαράλαμπου, απ’ όπου παράνομα αποξενώθηκε».

Η εικόνα επιστράφηκε στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Επίσκοπο Νεάπολης Πορφύριο κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής σε αίθουσα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στο Λονδίνο. Στον George δόθηκε σύγχρονη βυζαντινή εικόνα του Χριστού με την ευχή όπως και άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχολιάζοντας την επιστροφή της εικόνας στην Εκκλησία της Κύπρου, από το Βρετανό καλλιτέχνη Boy George, ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Επίσκοπος Νεάπολης Πορφύριος μετέβη στο Λονδίνο όπου και παρέλαβε την εικόνα από τον καλλιτέχνη τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η εικόνα βρίσκεται στα γραφεία της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες όπου και θα παραμείνει εκεί για λίγο καιρό. Στη συνέχεια η εικόνα θα επαναπατριστεί όπως και οι άλλες εικόνες που ευελπιστούμε πολύ σύντομα θα τις έχουμε κοντά μας στις Βρυξέλλες και θα έρθουν στον δικό τους το χώρο.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Boy George, αγόρασε και διαφύλαξε την εικόνα αυτή και στη συνέχεια την παρέδωσε στην Εκκλησία της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν γνωρίζει τον καλλιτέχνη και πρόσθεσε πως «η πράξη του μας συγκινεί γιατί αγόρασε την εικόνα. Βέβαια μπορεί να πει κανείς ότι παράνομα κρατούσε την εικόνα γιατί ήταν κλεμμένη, δεν ήταν κάποιου που ήθελε να την εκποιήσει δικαιωματικά». Πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που έμαθε ότι η εικόνα ήταν κλεμμένη, νομίζω καλώς έπραξε και την επέστρεψε στην εκκλησία της Κύπρου όπου και ανήκει».

Εμείς, συνέχισε, «τον ευχαριστούμε και εάν καμιά φορά έρθει στην Κύπρο σίγουρα θα τον φιλοξενήσουμε».