30 Μαρτίου 2011

Λιγότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της επέκτασης του πυρηνικού προγράμματος

Η υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας υποχωρεί, μετά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δήλωσε χθες ότι η πυρηνική μονάδα κοντά στη Νέα Υόρκη θα είναι κορυφαία προτεραιότητα στον ομοσπονδιακό έλεγχο για ζητήματα σεισμικής επικινδυνότητας αυτών των εγκαταστάσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πέρυσι εγγυήσεις δανείων για την κατασκευή της πρώτης, εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, καινούργιας πυρηνικής μονάδας στις ΗΠΑ, αλλά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα μετά το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών Ρίχτερ φαίνεται να μεταβάλει τη γνώμη των Αμερικανών πολιτών για περισσότερη πυρηνική ενέργεια στη χώρα.

Την περασμένη Δευτέρα, το Κέντρο Έρευνας Pew δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης που διενήργησε μεταξύ 17 και 20 Μαρτίου, σε δείγμα 1.004 πολιτών. Σύμφωνα με αυτά, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εναντιώνονται τώρα στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, έναντι του 47%, τον Οκτώβριο του 2010.

Χθες, το Ινστιτούτο της Κοινωνίας των Πολιτών - το οποίο πάντα ήταν επικριτικό στην πυρηνική ενέργεια - δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα αντίστοιχης σφυγμομέτρησης που διενήργησε στις 15 και 16 Μαρτίου, σε δείγμα 814 πολιτών. Λιγότεροι από το ήμισυ των ερωτηθέντων (ποσοστό 46%) δήλωσαν υπέρ περισσότερων πυρηνικών μονάδων στις ΗΠΑ, ενώ το 44% αντιτίθεται σε τέτοιο ενδεχόμενο. Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι λιγότερο θετικοί στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα από ό,τι πριν από ένα μήνα.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια (Nuclear Regulatory Commission) δεσμεύθηκαν να θέσουν ως κορυφαία προτεραιότητά τους όσον αφορά τον έλεγχο της ασφάλειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ το εργοστάσιο στο Indian Point, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης. Έκθεση της Nuclear Regulatory Commission τον περασμένο Σεπτέμβριο χαρακτήριζε την εν λόγω μονάδα, η οποία έχει κατασκευαστεί πάνω σε δύο γεωλογικά ρήγματα, ως την πιο επικίνδυνη λόγω σεισμικής δραστηριότητας από τις 27 μονάδες, η ασφάλεια των οποίων θα ελεγχθεί. Η μονάδα στο Indian Point καλύπτει το 30% των αναγκών της πόλης της Νέας Υόρκης σε ηλεκτροδότηση.