05 Μαΐου 2011

Παναγιωτόπουλος για τις δηλώσεις Δρούτσα ότι δεν υπάρχει λόγος καθορισμού ΑΟΖ αφού συζητάμε για την υφαλοκηπίδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4Uq1W8PAjiQGTpVMJzIKIJThqPwcS7dyM3mxldLS5B349InSSqyzklkxGToJNMUnpX4y5oPRNZznG1Fjf6qIvXDY6_TUIUjWckBTorTnYvp6ZqynQw5f6s2msEQHvtH0ORByw3on-m3XK/s1600/aoz.jpg«Χθες, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Υπουργού των Εξωτερικών, επιχειρήσαμε να του επισημάνουμε τον επικίνδυνο χαρακτήρα του περιεχομένου τους και τον καλέσαμε να ανασκευάσει ή να τις αποσύρει.

Επειδή ο κ. Δημήτρης Δρούτσας - παραβλέποντας και τα επικριτικά σχόλια μερίδας των ΜΜΕ- δεν το έπραξε, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να υπογραμμίσουμε τα ακόλουθα :

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της κάθε χώρας, όπως και η υφαλοκρηπίδα, αποτελούν στοιχεία της Εθνικής της Κυριαρχίας.

Είναι, λοιπόν, το λιγότερο, απαράδεκτο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας να λέει ότι δεν προτίθεται η χώρα μας να καθορίσει άμεσα την δική της ΑΟΖ στο Αιγαίο, για “να μην επιβαρυνθούν” οι συνομιλίες με την Τουρκία, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δηλαδή να αναβάλει την άσκηση κυριαρχικού της δικαιώματος, προκειμένου να μην ενοχληθεί η γειτονική μας χώρα.

Είναι επίσης απαράδεκτο να επιτίθεται ο ΥΠΕΞ κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία με δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά υπέδειξε στην κυβέρνηση το εθνικά και πολιτικά αυτονόητο από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θαλάσσης, με σκοπό την ασφαλέστερη κατοχύρωση των εθνικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πέραν αυτών, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, σύμφωνα με την ερμηνεία των δηλώσεων του από δημοσιογράφους, που συνομίλησαν μαζί του, φέρεται ότι παραδέχεται, εμμέσως αλλά σαφώς, πως στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία συζητείται και το εύρος των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Γεγονός που μέχρι τώρα η κυβέρνηση διέψευδε διαρκώς.

Ως εκ τούτου, μετά από αυτές τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα, θεωρούμε απαραίτητο να προσέλθει άμεσα ο Υπουργός των Εξωτερικών στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για να δώσει απαντήσεις για τις απαράδεκτες και καινοφανείς αυτές τοποθετήσεις του, οι οποίες προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία στην κοινή γνώμη»