15 Μαΐου 2011

Η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν, τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι γαλλικές εκλογές και η ελληνική κρίση

Η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν επέφερε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Γαλλίας, στη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα σε μια "ευαίσθητη στιγμή" για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού μετά τη διάσωση της περασμένης χρονιάς, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ έχουν τώρα αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 60 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια μέσα στο 2012 και 2013.

Αυτές είναι οι κύριες επισημάνσεις δημοσιευμάτων, αναφορών και ανταποκρίσεων σε αμερικανικά ΜΜΕ, μετά το "πρωτοφανές επεισόδιο", όπως επισημαίνεται, που σημειώθηκε με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εν αναμονή της αποψινής προσαγωγής του συλληφθέντος σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μερίδα των ΜΜΕ εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική απέναντι στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του 62χρονου Ντομινίκ Στρος-Καν, για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρίας 32χρονης καμαριέρας σε πολυτελή σουίτα ξενοδοχείου στην "Τάιμς Σκουέαρ" του Μανχάταν, τονίζοντας ότι μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας.

Κατά την προσαγωγή του στο δικαστήριο, ο δικαστής θα αποφασίσει αν ο Στρος-Καν θα προφυλακιστεί ή αν θα αφεθεί ελεύθερος, καταβάλλοντας μεγάλο χρηματικό ποσό για εγγύηση.

Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει αυστηρή νομοθεσία και ο κατηγορούμενος, αν βρεθεί ένοχος, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια.

Ο δικηγόρος του κ. Στρος-Καν δήλωσε ότι ο πελάτης του απορρίπτει τις κατηγορίες και θα δηλώσει ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι αθώος. Η 32χρονη καμαριέρα, τα στοιχεία της οποίας παραμένουν άγνωστα, κατάγγειλε στην αστυνομία ότι ενώ βρισκόταν στη σουίτα του κ. Στρος-Καν, αυτός εξήλθε γυμνός από το μπάνιο, της επιτέθηκε σεξουαλικά, επιχειρώντας να τη βιάσει.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν καταγγελθεί και παρουσιάζονται από αμερικανικά ΜΜΕ, η καμαριέρα αντιστάθηκε και κατάφερε τελικά να του ξεφύγει. Στη συνέχεια, όπως υπογραμμίζεται, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου τις παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες για μικροτραυματισμό.

Στην ειδησεογραφική κάλυψη του επεισοδίου, επισημαίνεται επίσης ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί θόρυβο με "ροζ σκάνδαλα", κάνοντας μια αναδρομή στην προσωπική του ζωή και σημειώνοντας την ερωτική σχέση που διατηρούσε με οικονομολόγο στο ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που βρεθεί ένοχος για τις σε βάρος του κατηγορίες, τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στο ΔΝΤ (η θητεία του λήγει στα τέλη του 2012), σημειώνοντας παράλληλα ότι ανεξάρτητα με την απόφαση του δικαστηρίου, ανατρέπονται σε μεγάλο βαθμό οι σχεδιασμοί του για την Προεδρία της Γαλλίας. Σε μια από τις ραδιοφωνικές αναφορές τονίσθηκε χαρακτηριστικά ότι πρώτα ήταν η "ελληνική κρίση" που περίπλεξε την υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος-Καν, τώρα είναι οι προσωπική του περιπέτεια.