24 Μαΐου 2011

Διαφορές ελληνικού και πορτογαλικού μνημονίου

Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 17 Μαΐου, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ.

Στα δύο κείμενα για την Πορτογαλία (ΔΝΤ: Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΕΚΤ: Μνημόνιο Συνεννόησης ειδικών όρων οικονομικής πολιτικής), είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του Μνημονίου της χώρας μας.

Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί.

Ειδικότερα:

  • Περιλαμβάνεται στα μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών (“major reduction in employers” social security contribution) (παρ. 39).
  • Προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα (όχι οριζόντια όπως εφαρμόστηκε σε εμάς και ουσιαστικά έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους). Ειδικότερα, προβλέπει στην παρ. 8 του κειμένου του ΔΝΤ:
  1. εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  2. εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας (proposed moderating fees increases),
  3. εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.
  • Προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις (παρ. 23).