06 Ιουνίου 2011

Υπέρ της διατήρησης του 51% των λιμανιών στο δημόσιο ο πρόεδρος του ΟΛΠ στη γενική συνέλευση των μετόχων

Υπέρ της διατήρησης του 51% των λιμανιών στο δημόσιο και στη δημιουργία «Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων» που θα επιλύει τα θέματα διαφορών και συνθηκών εργασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του οργανισμού.

Ο κ. Ανωμερίτης τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης τμημάτων ή δραστηριοτήτων των λιμενικών εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές εφόσον αυτοί δημιουργήσουν νέες υποδομές και μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.

Ωστόσο δήλωσε ότι "το θατσερικό μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του" και πρόσθεσε: "Το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας έχει ήδη ξεπερασθεί και απαιτεί μεταρρυθμίσεις».

Είναι ανάγκη τόνισε η ιδιοκτησία των λιμανιών να είναι δημόσια με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και να υπάρχει παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές μόνο των νέων λιμενικών έργων και υπηρεσιών, μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

Πρόσθεσε ότι τα λιμάνια της Ευρώπης σε ποσοστό 96% είναι δημόσια και μόλις το 4% ιδιωτικά.

Ο κ.Ανωμερίτης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΟΛΠ που έγινε πλήρως δεκτή από την κυβέρνηση για τη δημιουργία του «Αττικού Λιμενικού Συστήματος» με απορρόφηση των οργανισμών Λιμένων Λαυρίου Ελευσίνας και Ραφήνας.