20 Ιουνίου 2011

Αποζημίωση επιδικάστηκε στους συγγενείς του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα που έχασε τη ζωή του από τη «Σέχτα Επαναστατών»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_4yB8OdFufqcRClbUhms19r6KyAj7NBsunDmYhvSFIAmm1gK3l9IMqUBFkcmJYfTXeCqMWCqH7-tRmLuGqnkUxT5UDTa8se6Ki8twxQYdE5-e3KgDC_nxljbzn7pYEsgTWAgLTPd_OTE/s320/AntoniosNektariosSavvas.jpgΑποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους συγγενείς του 40χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα τον Ιούνιο του 2009 από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», όταν φύλαγε την προστατευόμενη μάρτυρα στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ, Σοφία Κυριακίδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος αστυνομικός δέχθηκε από μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» σφαίρες στο κεφάλι, το θώρακα και τα πόδια, ενώ στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκαν 24 κάλυκες.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του Σάββα δεν οφειλόταν σε βαρύ πταίσμα του ιδίου, καθώς εκείνος εκτελούσε τα καθήκοντά του σύμφωνα με το νόμο και τις εντολές που είχε λάβει.

Ειδικότερα, η σύζυγος, η κόρη και οι γονείς του Σάββα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έλαβαν όλα εκείνα τα επαρκή, αναγκαία και κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που συνεπαγόταν η υπηρεσία που εκτελούσε ο Ν. Σάββας, δηλαδή η φύλαξη της Κυριακίδου.

Οι δικαστές για τον καθορισμό του ύψους της αποζημιώσεως έλαβαν υπόψη τους τις παραλείψεις των αρμόδιων οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι ότι οι ίδιοι αστυνομικοί προστάτευαν την Κυριακίδου επί ένα χρόνο και επτά μήνες συνεχώς, ενώ πολλές φορές τα κλιμάκια των αστυνομικών στάθμευαν έξω ακριβώς από την πολυκατοικία της Κυριακίδου το αυτοκίνητο, δίνοντας έτσι στόχο.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν μπορούν να προβλεφθούν ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης, υπογραμμίζει στη δικαστική απόφασή του ότι «ναι μεν η επίθεση είχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όμως δεν προέκυψε ότι η αποφυγή αυτής και η επαρκής προστασία του θύματος υπερέβαιναν τις δυνατότητες των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν έλαβαν κάθε αναγκαίο μέτρο».

Τονίζεται στη δικαστική απόφαση ότι ο θάνατος του Σάββα θα είχε αποτραπεί εάν τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. είχαν διακρίνει ότι αμέσως μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, οι αστυνομικοί είχαν μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατών και μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2009 η «Σέχτα Επαναστατών» χτύπησε τους αστυνομικούς του Τμήματος του Κορυδαλλού.

Μετά το κτύπημα αυτό της ΕΛ.ΑΣ. στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού η προκήρυξη καθιστούσε «αναμενόμενη την εκδήλωση τέτοιας επίθεσης εντός των επόμενων μηνών και επιβεβλημένη την επαγρύπνηση και τη λήψη από την ΕΛ.ΑΣ. αυξημένων μέτρων προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού της, ιδίως εκείνου για το οποίο υπήρχαν, λόγω του αντικειμένου της υπηρεσίας του ή και των συνθηκών εκτέλεσής της, αυξημένες πιθανότητες να αποτελέσει στόχο τρομοκρατών, όπως τα μέλη της ομάδας φύλαξης της μάρτυρος Σοφίας Κυριακίδου».