14 Ιουνίου 2011

I. BΡΟΥΤΣΗΣ: Γιατί δεν περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο τα 11,8 δις που μας είπε πριν ένα μήνα η Κυβέρνηση ότι θα μαζέψει; οοεεοο;

«Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας, από τότε που η κυβέρνηση, εν μέσω διθυράμβων, εξήγγειλε για πολλοστή φορά, την πρόθεσή της να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή! Η κριτική που ασκήσαμε τότε στηρίχθηκε στο γεγονός, ότι η κυβέρνηση επανερχόταν με «ξαναζεσταμένες εξαγγελίες» κατά της φοροδιαφυγής, προσπαθώντας όμως να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων.

Αμφισβητήσαμε τις διαδικασίες και επισημάναμε την προχειρότητα των εξαγγελιών της, καθώς έθετε στόχους αμφίβολης αποτελεσματικότητας, χωρίς να εξειδικεύει από πού και πως θα αντληθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.

Συγκεκριμένα, το περίφημο σχέδιό της προέβλεπε έσοδα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που για το 2011 θα ανέρχονταν σε 1,5 δις €, για το 2012 σε 4,4 δις € και για το 2013 σε 5,9 δις €. Δηλαδή, συνολικά έκανε λόγο για έσοδα ύψους 11,8 δις €.

Σήμερα, και ενόψει τη συζήτησης στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα των 28 δις €, παρατηρείται ότι απουσιάζουν πλήρως τα προβλεπόμενα από τη φοροδιαφυγή έσοδα των 11,8 δις €. Μέτρα, που ισοδυναμούν με το σύνολο των επαχθών φορολογικών και κοινωνικών μέτρων που προωθούνται σήμερα μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Είτε η κυβέρνηση δεν τα “συμπεριέλαβε από αμέλεια”, γεγονός που συνεπάγεται άμεση διόρθωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, είτε ότι τα απέρριψε η τρόικα, λόγω έλλειψης επαρκούς τεκμηρίωσης, είτε ότι όλο εκείνο το δήθεν σχέδιο ήταν άλλο ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι, από αυτά που η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται η κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή».