14 Ιουνίου 2011

Μ. Μαθιοπούλου: ΜεγαλοΠΑΣΟΚα από κούνια... μπλεγμένη με τον Άκη στα υποβρύχια... και με διδακτορικό ;)

http://www.chessbase.de/2005/politiker2005/1/Margarita%20Mathiopoulos%2001.jpgΛέγεται Μαργαρίτα Μαθιοπούλου (Margarita Mathiopoulos), είναι κόρη του επί σειρά ετών ΠΑΣΟΚου ανταποκριτή των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ, στη Γερμανία, Βάσου Μαθιόπουλου, δηλώνει θαυμάστρια του ΓΑΠ, έχει λάβει μέρος σε συμπόσιο της Σύμης και έγινε ευρέως γνωστή στη Γερμανία όταν ο Μπράντ θέλοντας να την επιβάλλει σαν εκπρ. του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από Πρόεδρος το 1987, αφού έφαγε πόρτα από το κόμμα του που δεν δέχτηκε να φορτωθεί την ερωμένη του γεροξεκούτη. Στην Ελλάδα εγινε γνωστή με την υπόθεση των υποβρυχίων όταν βγήκε στη φορα πως η εταιρία συμβούλων που έχει, πήρε από την ΜFI, εταιρεία που το 2004 ίδρυσε η Ferrostaal μαζί με την HDW, 1,2 εκ ευρώ.

Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στους ανακριτές μιας και ήταν γνωστές και οι σχέσεις της με τον Άκη ο οποίος της είχε αναθέσει πολλές μελέτες όταν ήταν Υπουργός Άμυνας. Η ίδια απάντησε ότι επρόκειτο για την προώθηση μιας σύμβασης υποβρυχίων για λογαριασμό της Αιγύπτου, η κατασκευή των οποίων θα γινόταν στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

Σήμερα είναι γνωστή ως σύμβουλος του φιλελεύθερου υπουργού Εξωτερικών Βέστερβέλλε σε θέματα ασφάλειας. Εως ότου αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού συμβούλου απολάμβανε μεγάλης δημοσιότητας στα τηλεοπτικά κανάλια, συχνά ως καλεσμένη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διατλαντικών σχέσεων.

[Προσέξτε τις σπουδές και τα καθηγητιλίκια...] Επιχειρηματίας και επίτιμη καθηγήτρια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και στη διεθνή ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Potsdam, συγκαταλέγεται στα ισχυρά πρόσωπα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας και της πολιτικής ελίτ.

Κόρη του βετεράνου δημοσιογράφου Βάσου Μαθιόπουλου, γεννήθηκε στη Γερμανία, σπούδασε πολιτικές επιστήμες σε Βόννη και Σορβόννη, ενώ έλαβε υποτροφία στο Χάρβαρντ ως φοιτήτρια του Σ. Χάντινγκτον, γνωστού για τη θεωρία περί σύγκρουσης των πολιτισμών. Αρχικά ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της. Το 1975 έκανε ρεπορτάζ για το κρατικό WDR και ήταν ακόλουθος τύπου στην κυπριακή πρεσβεία. Για μία διετία ήταν ανταποκρίτρια της ΕΡΤ μέχρι να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της ΙΒΜ στη Στουτγάρδη.

Σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος δύο εταιρειών συμβούλων, με γραφεία σε Βερολίνο, Χονγκ Κονγκ και Ουάσιγκτον: Της EAG (European Advisory Group), στην οποία είναι συνιδρυτές από το 2001 με τον στρατηγό ε.α. Κλάους Νάουμαν (πρώην πρόεδρο της στρατ. επιτροπής του ΝΑΤΟ) και τον πρέσβη Ιστβάν Τζιαρμάτι (πρώην αναπλ. υπ. Αμυνας της Ουγγαρίας). Η άλλη είναι η ASPIDE.

Η EAG απευθύνεται σε κυβερνήσεις χωρών και πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στην άμυνα, τις αεροπορικές μεταφορές και την ενέργεια. Η ASPIDE δραστηριοποιείται ως μεσολαβητής μεταξύ επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας -για νερό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο- και βιομηχανιών, οικονομικών επενδυτών και funds. Η εταιρεία διαφημίζει ότι είναι «γνωστή για τις επιτυχημένες επιδόσεις της, στον πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, στην παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και για τις διαχειριστικές της δεξιότητες στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ηχηρά άλλωστε είναι και τα ονόματα που μετέχουν. Στην ASPIDE θέση επίτιμου πρόεδρου έχει ο Καρλ Οτο Πολ, πρώην πρόεδρος της Bundesbank. Μια θέση στη διεθνή επιτροπή συμβούλων έχει ο κύπριος πρώην πρόεδρος Γ. Βασιλείου, ο λόρδος Τσαρλς Πάουελ (επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου επί Θάτσερ), ο οικονομολόγος Μπιλ Σνάιντερ (πρώην αναπλ. υπ. Αμυνας των ΗΠΑ), ο Ισπανός Εντουάρντο Ρέχα (πρώην υπ. Αμυνας) και ο Καναδός Ντ. Ράιτ (πρώην πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ). Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο Τζον Γουέστον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας ΒΑΕ SYSTEMS.

Παρόμοια είναι η σύνθεση της διεθνούς επιτροπής και στην EAG, όπου μεταξύ άλλων μετέχει ο... Ντονιμίκ Στρος Καν. Αυτή την περίοδο, πάντως, εμφανίζονται να τελούν εν αδεία, «λόγω ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων», ο Καρλ Μπιλντ (πρώην πρόεδρος της Σουηδίας) και ο Τόμας Χέντρικ, σημερινός πρόεδρος της Εσθονίας.

Στην Ελλάδα, η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου αξιοποιήθηκε επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου. Εκπόνησε μελέτη για την αναδιοργάνωση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων για την περίοδο 2000-2015 που έμεινε στην ιστορία για την φοβερή πρόταση για κοινό πρόγραμμα προμηθειών με την Τουρκία, ιδιαίτερα την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών . Την ίδια περίοδο ήταν σύμβουλος στο προεδρείο της αμυντικής ΒΑΕ. Με τον πρώην υπουργό Αμυνας είχε σχεδόν πάντα συναντήσεις κατά τις επισκέψεις του στη Γερμανία.

Επεισοδιακό ήταν το πέρασμά της στην πολιτική, όταν ο Βίλι Μπραντ, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις ;), προσπάθησε να την επιβάλει ως εκπρόσωπο τύπου. Ο Μπραντ συγκρούστηκε με το κόμμα και τελικώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1987, έπειτα από 23 χρόνια στην προεδρία. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον Φρίντμπερτ Πφλίγκερ (υφυπουργό Αμυνας επί Κολ), με τον οποίο χώρισαν το 2003.

Σε λίγο δείτε τι ανακάλυψαν τα γατόνια που ασχολούνται με τα αντιγραμμένα διδακτορικά