Απογοητευτική «Πανδώρα», με τη μερίδα του λέοντος σε ανώδυνες περιγραφές αθλητικών συντακτών
Ολίγη από Ντέμη και πολλά αναμασήματα στο “Κουτί”
Σχεδόν κανένας δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, κανείς από τους δημοσιογράφους δεν άγγιξε το “καυτό” θέμα της “παράγκας Νο 1” και οι περισσότεροι στέκονταν σε ανώδυνα πράγματα με πολλές γενικότητες.
Για παράδειγμα το όνομα “Μάκης Ψωμιάδης” δεν το έπιασε στο στόμα του κανείς αθλητικός συντάκτης. Σε αντίθεση με την ρεπόρτερ του δικαστικού στην “Ελευθεροτυπία”, Κατερίνα Κατή που περιέγραψε με συνοπτικό αλλά και γλαφυρό τρόπο το φαινόμενο “Ψωμιάδης” και τις καταδικαστικές αποφάσεις που κουβαλάει.
Στο “Κουτί της Πανδώρας” κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δημοσιογράφοι Γ.Χελάκης, Χ.Χαραλαμπόπουλος, Α.Πανούτσος, Α.Καρπετόπουλος, Δ.Ελευθεράτος, Β.Σαμπράκος, Κ.Θωμαΐδης, Σ.Μαρκάκης, η Κατερίνα Κατή, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σ.Πιλάβιος, ο παράγοντας της ΟΥΕΦΑ, Θ.Θεοδωρίδης, ο δικηγόρος Χ.Γρηγορίου, ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φ.Κωστούλας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Κ.Μαρματάκης, και ο εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ, Γ.Καραλής.
Ο τρόπος με τον οποίο λανσαρίστηκε το τρέιλερ με το απόσπασμα των δηλώσεων Ντέμη, λειτούργησε και παραπλανητικά, καθώς όλοι περίμεναν να δουν συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΑΕΚ. Προκαλεί δε, εντύπωση το γεγονός ότι ένας πεπειραμένος δημοσιογράφος, με πολλές αξιόλογες και ποιοτικές εκπομπές στη διαδρομή του ως ρεπόρτερ-ερευνητής, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης, δεν ρώτησε τον Ντέμη Νικολαΐδη το όνομα του συνομιλητή του για τα στημένα της “παράγκας Νο 1”. Εάν ρωτήθηκε, θα είχε αξία να προβληθεί η απάντηση Νικολαΐδη με την άρνησή του να αποκαλύψει περισσότερα.
Ο Ντέμης
“Είμαι χαρούμενος, αισθάνομαι καλά με τα στοιχεία που βγήκαν στην επικαιρότητα. Είμαι επιφυλακτικός, όμως. Μπήκαμε στο ποδόσφαιρο σε ομάδα που αγαπούσαμε, βάλαμε χρήματα, αλλά δεν είμαστε δυνατοί στο παρασκήνιο. Μάλιστα ο Τύπος μας κατηγορούσε επειδή δεν ήμασταν... δυνατοί στο παρασκήνιο. Θέλαμε να κάνουμε τα αυτονότητα. Καθαρό ποδόσφαιρο, να μπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν στο γήπεδο. Είναι όνειρο να καθαρίσει αυτό το πράγμα
Θυμάμαι ένα περιστατικό το 2006, όταν ήμουν πρόεδρος της ΑΕΚ, και ένας άνθρωπος που είναι πολύ... διάσημο στην Παράγκα νούμερο 1 μέσω ενός γνωστού ήθελε να συναντηθούμε. Προσωπικά, προσπαθούσα να το αποφύγω, γιατί δεν ήξερα ποιος ήταν ο λόγος. Το εκμυστηρεύτηκα σε έναν δικηγόρο, τον κ. Οικονομόπουλο, που και τώρα ασχολείται με την υπόθεση Ψωμιάδη. Με τα πολλά, συναντηθήκαμε στο σπίτι ενός κοινού γνωστού. 12 το βράδυ. Ήθελα να δω για ποιο λόγο ήθελε να με συναντήσει. Αν και όλα αυτά τα φανταζόμουν, σοκαρίστηκα.
Είχα έναν άνθρωπο μπροστά μου, ο οποίος επί 3 ώρες έκανε βόλτες και μου περιέργαφε από το 1996-2003, ενώ έπαιζα δηλαδή, πως στηνόταν το πρωτάθλημα! Oύτε ένα παιχνίδι δεν άφηναν. Άκουγα τον τύπο που εκπροσωπούσε το σύστημα τότε που με έκλεβε. Εμένα, έκλεβε όχι απλά χρήματα, τα συναισθήματά μου, τον κόσμο. Όλους. Και δεν μπορούσα να κάνω και τίποτα. Ξεκινήσαμε, αλλά δεν είχα εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη. Μίλησα με δικηγόρο και προσπαθήσαμε κάτι να κάνουμε. Ξεκινήσαμε και πήγαμε στην Αγγλία, επειδή δεν είχα εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και λυπάμαι που το λέω, βρήκαμε μια εταιρεία ερευνών, πληρώσαμε κάποια χρήματα και στη συνέχεια μας είπε ότι για να συνεχίσει το ποσό ήταν από 700.000 ευρώ ως 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ.
Και τότε ήμουν ενάντια να παίρνει χρήματα το ποδόσφαιρο από το κράτος. Με κοιτούσαν σαν UFO. Με εμένα δεν είχαμε κρατικό χορηγό, έστω κι αν δεν είχαμε λεφτά. Με χορηγό Έλληνα φορολογούμενο δεν μπορεί να λειτουργήσει μια ανώνυμη επαγγελματική εταιρεία.
Είτε έχει δίκιο μια ομάδα επαρχιακή μιας πόλης είτε έχει άδικο, βάζει μπροστά τον κόσμο και βγαίνουν οι πολιτικοί που βάζουν μπροστά τον εαυτό τους για να ξαναψηφιστούν και υποστηρίζουν ομάδες για να τους ψηφίσουν οι οπαδοί. Τραγικό φαινόμενο.
Οι οπαδοί είναι τα θύματα,. Όχι ότι είναι άγιοι, αλλά είναι τα θύματα. Το σύστημα αφήνει ανθρώπους να γεννούν ελπίδες -με τον κόσμο να προσπαθεί μετά να τους προστατέψει. Στέλνουν κάποια άτομα να πάρουν την τάδε ομάδα σαν να είναι εργολαβία. Στο παρελθόν το έβλεπες. Δεν ξέρω τι γινότανε. Του έλεγαν "θα πάρεις 2-3 δημόσια έργα, αν πάρεις αυτή την ομάδα, να ηρεμήσουμε"; Δεν ξέρω... Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι είναι λαμόγιο, φεύγει -μετά έρχεται ένα άλλο που πάλι καταλαβαίνουν ότι είναι λαμόγιο κι έτσι συνεχίζεται η κατάσταση.
Ο πρωταρχικός στόχος είναι να εξολοθρεύσεις τη μαφία του ποδοσφαίρου που είναι εδώ και 20 χρόνια. Το ποδόσφαιρο μόνο του, έτσι όπως είναι στημένο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα καθαρίσει. Θέλει κρατική βοήθεια, τη βοήθεια της UEFA. Αλλά έτσι όπως είναι στημένο, δεν το πιστεύω.”
Μια επιστολή του Κ. Βαξεβάνη και η απάντηση του Enet
Το «Κουτί της Πανδώρας», οι υψηλές προσδοκίες και η κριτική
Ο κ. Βαξεβάνης αναφέρει:
«Στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας σήμερα το πρωί, υπάρχει δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στη εκπομπή μου «Το Κουτί της Πανδώρας» που προβλήθηκε χθες, με θέμα το ποδόσφαιρο και τον τρόπο λειτουργίας του. Στο δημοσίευμα ο συνάδελφος εν ολίγοις γράφει πώς η εκπομπή ήταν μία σούπα από ήδη γνωστά πράγματα και αναμασήματα, ενώ δεν υπήρχε η πολυδιαφημισμένη αποκάλυψη
Η κριτική υπάρχει, και έτσι πρέπει, είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα ήθελα όμως να σημειώσω μερικά πράγματα.
1) Καλό θα ήταν, ειδικά όταν βάζουμε τον εαυτό μας στη λεπτή θέση της κριτικής, όπως ο συνάδελφος που έγραψε το δημοσίευμα, να προσέχουμε τα στοιχεία εκείνα που σφραγίζουν την αξιοπιστία μας.Το όνομά μου λοιπόν είναι Βαξεβάνης και όχι Μπαξεβάνης όπως με γράφει. Το αναφέρω αυτό όχι από ματαιοδοξία ή «τηλεοπτικό βεντετισμό», αλλά γιατί η εγκυρότητά μας, δηλώνεται από τα απλά πριν πάει στα δύσκολα και βαθυστόχαστα (Χθες στην enet αναφερόμουν πάλι ως Μπαξεβάνης που θα βγάλω εκπομπή στο Mega.Είμαι βεβαίως στη ΝΕΤ)
2) Η εκπομπή ήταν το πρώτο μέρος μιας έρευνας που έχουμε ξεκινήσει. Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο, σκοπός μας ήταν να ενημερώσουμε τον τηλεθεατή,( και όχι τον αθλητικογράφο) για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο που δημιούργησε τις παράγκες. Δηλαδή για το ποδόσφαιρο με παράγοντες μπράβους,που στοιχηματίζει σε ποδοσφαιριστές σαν να είναι άλογα ιπποδρόμου, που τρώει Δημόσιο χρήμα, που διαγραφεί τα χρέη του μέσα από διαπλοκή με πολιτικούς,που έχει μία κατ’ επίφαση Δικαιοσύνη,που δωροδοκεί δημοσιογράφους . Αυτό το έδειξε η χθεσινή εκπομπή. Όπως και μία συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη ο οποίος αποκαλύπτει πώς στήθηκαν παιχνίδια από το 1996 έως το 2003
3) Ο συνάδελφος αναφέρει πώς η εκπομπή δεν είχε τις πολυδιαφημιζόμενες αποκαλύψεις. Ουδέποτε διαφημίσαμε αποκαλύψεις ή κάτι σχετικό. Αυτό το έκανε ο αθλητικός Τύπος δίνοντας εκ των προτέρων στην συνέντευξη Νικολαΐδη τις διαστάσεις που ήθελε. Όσα κατά τον συνάδελφο ήταν αναμασήματα, ήταν η περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός άθλιου συστήματος. Και ας μου επιτραπεί να έχω την άποψη πώς ουδέποτε καταδείχθηκε αυτό το σύστημα από το σύστημα της αθλητικογραφικής δημοσιογραφίας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ που είμαστε. Και στο ποδόσφαιρο
4) Ο συντάκτης με κριτικάρει γιατί έβγαλα αθλητικογράφος και μάλιστα συγκεκριμένου συγκροτήματος. Δεν ξέρω τι εννοεί. Ξέρω όμως πώς όταν ξεκίνησε η έρευνα απευθύνθηκα πρωτίστως στον συνάδελφο Φίλιππο Συρίγο. Όχι μόνο γιατί η «Ε» είναι η προσωπική μου προτίμηση-εφημερίδα, αλλά γιατί η εφημερίδα είχε στο παρελθόν αναδείξει θέματα για την παράγκα στο ποδόσφαιρο. Ο καλός συνάδελφος προκειμένου να μιλήσει απαίτησε να μπει η συνέντευξη του ολόκληρη αλλά κυρίως ενιαία. Του εξήγησα πώς η μορφολογία της εκπομπής είναι ντοκιμαντέρ και δεν είναι δυνατόν να παίξει ενιαία η συνέντευξη αλλά διάσπαρτη μέσα στην εκπομπή. Του διευκρίνισα μάλιστα (ως θέμα αρχής για μένα και το επάγγελμα) πώς όπως και ο ίδιος γνωρίζει, όταν κάποιος αποφασίζει να δώσει συνέντευξη σε κάποιον δημοσιογράφο, σημαίνει πώς εμπιστεύεται τον τρόπο που θα την χειριστεί. Ο κύριος Συρίγος απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση μου για τους δικούς του λόγους. Από την Ελευθεροτυπία ωστόσο φιλοξενήθηκε η Κατερίνα Κατή η οποία (όπως το συνηθίζει άλλωστε) είπε τα πράγματα όπως έχουν και μάλιστα με ονόματα.
5) Σε ο,τι αφορά την κριτική που μου κάνει γιατί δεν είπα ονόματα και εμπλεκόμενους, θέλω να διαβεβαιώσετε τον συνάδελφο (θα το έκανα εγώ αν ήξερα ποιος είναι) πως είναι ευπρόσδεκτος στην δεύτερη εκπομπή η οποία θα έχει αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα,για να πει όσα ονόματα και διευθύνσεις θέλει
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση πάντα στην ιστορική Ελευθεροτυπία»
Απάντηση του Enet
1) Επειδή τη θεωρούμε ιδιαίτερα αξιόλογη. Ιδίως όταν τα τηλεοπτικά κανάλια (ιδιωτικά και κρατικά) μάς σερβίρουν ποταμούς φθηνής προπαγάνδας και σωρούς αισθητικών σκουπιδιών, εκπομπές όπως «Το Κουτί της Πανδώρας» και μερικές άλλες μετρημένες στα δάχτυλα, αποτελούν τις – ελάχιστες πλέον – αιτίες για τις οποίες αξίζει κανείς να στηθεί μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη του. (Το επίπεδο και η ποιότητα της δουλειάς του κ. Βαξεβάνη μάς είναι γνωστά και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι περιττεύει η εξήγηση, γιατί και πώς το λάθος στην αναφορά του ονόματός του – για το οποίο και απολογούμαστε – οφείλεται μόνο σε τεχνικούς λόγους και δεν έχει καμία σχέση με τα περί εγκυρότητας, που υπαινίσσεται ο ίδιος).
2) Επειδή κεντρικό πρόσωπο στην εν λόγω εκπομπή εμφανιζόταν να είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης και μάλιστα με την πολύκροτη δήλωση περί «παράγκας που έστηνε τα πρωταθλήματα από το 1996 έως και το 2003», σύμφωνα με τα όσα του αποκάλυπτε επί 3 ολόκληρες ώρες, «πρόσωπο που έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο» την εποχή εκείνη.
Προβάλαμε το θέμα όπως πιστεύαμε ότι το άξιζε, επισημάναμε (επίσης με τη δέουσα προβολή) την απαράδεκτη απόφαση της ΝΕΤ να μεταδώσει την εκπομπή με καθυστέρηση 2,5 ωρών και στη 1 παρά 25’ είδαμε επιτέλους τους τίτλους έναρξης. Συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη περιμέναμε. Όχι μόνο εμείς. Σε πολλά αθλητικά site μάλιστα, είχε αναγγελθεί η «συνέντευξη Ντέμη live»! Στον Ντέμη παρέπεμπε το διαφημιστικό της εκπομπής και όχι «στο πρώτο μέρος μιας έρευνας» με σκοπό «να ενημερώσουμε τον τηλεθεατή για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο που δημιούργησε τις παράγκες».
Εδώ προκύπτει ένα θέμα για τον κ. Βαξεβάνη: Αν το διαφημιστικό τρέιλερ κατασκευάστηκε ερήμην του, υπάρχει σαφές άδειασμά του από τη ΝΕΤ. Αν έγινε εν γνώσει του (όπως άλλωστε συνηθίζεται) υπάρχει και δική του ευθύνη για την παραπλανητική διαφήμιση της εκπομπής του.
Και βεβαίως ο αθλητικός Τύπος μπορεί να δίνει (εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων) στο όποιο θέμα, τις όποιες διαστάσεις θέλει. Ο ίδιος όμως ο κ. Βαξεβάνης στην ιστοσελίδα του, αναγγέλλει την εκπομπή του με κείμενο στο οποίο αναφέρεται επί λέξει: «Ο Ντέμης Νικολαΐδης ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και μιλάει αποκλειστικά στον Κώστα Βαξεβάνη και την εκπομπή «Το Κουτί της Πανδώρας» για το ποδόσφαιρο, τα στημένα παιχνίδια και για το πως χάσαμε τελικά την μπάλα». (Και ακολουθεί το κείμενο της εισαγωγής που ο ίδιος διάβασε κατά την έναρξη της εκπομπής).
Ούτε λέξη για άλλους παράγοντες και δημοσιογράφους, ούτε λέξη για την ομάδα των αθλητικογράφων της Sportday, των οποίων η παρουσία κατέλαβε περίπου το μισό χρόνο της εκπομπής. Αλήθεια στις υπόλοιπες, ουκ ολίγες, αθλητικές εφημερίδες (Goal, Φίλαθλος, Eξέδρα και άλλες, όχι κατ’ ανάγκη αθηναϊκές) δεν υπάρχουν άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι (όπως π.χ. ο φιλοξενούμενος στην εκπομπή κ. Μαρκάκης, διευθυντής του μιντιακού συγκροτήματος DPG που ανήκει στον κ. Δημήτρη Π. Γιαννακόπουλο, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων και της οπαδικής εφημερίδας «Η Πράσινη»), με άποψη γύρω από το θέμα;
Η «περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός άθλιου συστήματος» έχει γίνει αρκετές φορές. Η εκτενής ανάλυσή του σπανίζει. Και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Κι αν πράγματι ο κ. Βαξεβάνης πιστεύει «πως ουδέποτε καταδείχθηκε αυτό το σύστημα από το σύστημα της αθλητικογραφικής δημοσιογραφίας», μάλλον θα έπρεπε να ζητήσει το λόγο από την πλειονότητα των καλεσμένων του. Δεν το έκανε. Όπως δεν έκανε και κάτι, έως και αυτονόητο: Να ρωτήσει τον Ντέμη Νικολαΐδη, ποιός είναι ο περίφημος «άρχων της παράγκας». Μήπως μάθαινε και η κοινή γνώμη, αν αναφερόταν στον κ. Θωμά Μητρόπουλο ή στον κ. Βασίλη Γκαγκάτση (μια και αυτά τα δύο ονόματα έχουν συνδεθεί – δικαίως ή αδίκως – ουκ ολίγες φορές με «παράγκες» και «καλύβες») ή κάποιον άλλο ποδοσφαιράνθρωπο. Κι ας μην απαντούσε ο Ντέμης…
Όλα αυτά ήταν οι αιτίες για την κριτική μας. Ο κ. Βαξεβάνης, με το έργο του, δημιουργεί πλέον υψηλές προσδοκίες. Όταν το αποτέλεσμα είναι σαφώς κατώτερο αυτών των προσδοκιών, λογικό είναι και η κριτική να γίνεται πιο αιχμηρή.
Σήμερα μάθαμε ότι ακολουθούν κι άλλες εκπομπές του, με αποκαλυπτικό περιεχόμενο για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6» o κ. Βαξεβάνης αναγγέλλει: «Θα δούμε ποιοί πλούτισαν από τα στοιχήματα, όχι τώρα αλλά κι εδώ και μια δεκαετία, πού πήγαν οι παράγκες και γιατί έκλεισαν οι φάκελοι με μυστηριώδη τρόπο. Θα πούμε ονόματα και διευθύνσεις. Να δούμε πώς έγιναν οι παράγκες πολυκατοικίες. Πως γίνεται μία οικογένεια να έχει κερδίσει επτά φορές στοιχήματα της τάξης εκατομμυρίων ευρώ». Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσο για την πρόσκληση, τον ευχαριστούμε πολύ αλλά δεν θα πάρουμε μέρος, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που αρνήθηκε και ο συνάδελφός μας κ. Φίλιππος Συρίγος. Άλλωστε έχουμε μέσο έκφρασης: Το Enet. Ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε από δω.
Τον ευχαριστούμε επίσης για την προτίμησή του στην «Ελευθεροτυπία» και τη δημόσια έκφραση της εκτίμησής του. Όπως διαπίστωσε από τα παραπάνω, τα αισθήματα είναι αμοιβαία…
Υ.Γ.: Στο Enet δεν υπάρχουν ανώνυμα κείμενα. Υπάρχουν πολλά ανυπόγραφα. Τα γράφουν οι συντάκτες του (τα ονόματά τους στην ταυτότητα) και – ασφαλώς – την ευθύνη φέρει η διεύθυνσή του.