19 Ιουλίου 2011

Η Μέρκελ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια «θεαματική» λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας στη σύνοδο της Πέμπτης

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε σήμερα ότι η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης την Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, δεν αναμένεται να έχει κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα.

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες. . . δε θα υπάρξει κάποια θεαματική πρόοδος (στη σύνοδο) την Πέμπτη», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Υπάρχει στην Ευρώπη «μια ισχυρή επιθυμία να γίνει ένα μεγάλο βήμα, ένα οριστικό βήμα, κατά προτίμηση θεαματικό», για να δοθεί ένα τέλος στην κερδοσκοπία που συνεχίζεται επί ένα χρόνο, επισήμανε η καγκελάριος.

«Θα μπορούσα να πω λέξεις όπως αναδιάρθρωση του χρέους, ευρω-ομόλογα, ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. . . και αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι το θέμα ‘Ελλάδα’, το θέμα ‘ευρώ’ θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάνε στην άκρη».

Αλλά παρότι είπε ότι η επιθυμία αυτή είναι «ανθρώπινη», τόνισε πως «δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει». Αυτό που χρειάζεται είναι «πρόσθετα μέτρα, όχι κάποιο μεγάλο βήμα που θα επέλυνε όλα τα προβλήματα».

Πρέπει να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους» με τη «μείωση του χρέους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είπε. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πολλά στάδια».