20 Αυγούστου 2011

Οδυνηρό "ραντεβού" με την εφορία

Οδυνηρό  ραντεβού  με την εφορίαΠερίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι "τσεκάρουν" σε λίγες μέρες το "αιματηρό" ραντεβού τους με την εφορία σε μια διαδικασία που αναμένεται πολύ δυσάρεστη καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να στείλει όλα τα χαράτσια σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό.

Αυτό θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εισφορά στους ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κ. εκ. και το τέλος στους φορολογούμενους που έχουν σκάφη και πισίνες.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η εξόφληση θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις. Κάθε μια όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 ευρώ εκτός από την τελευταία. Αν κάποιος επιθυμεί να τύχει έκπτωσης 5% επί του συνολικού ποσού θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ.

Όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καταβάλλουν έκτακτη εισφορά σε ποσοστό από 1 έως 4 τοις εκατό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και υπόχρεοι καταβολής είναι όλοι όσοι δήλωσαν στην περυσινή φορολογική τους δήλωση εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι θα πληρώσουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας ενώ όσοι εξ αυτών έχουν αυτοκίνητο άνω των 1.929 κ. εκ θα καταβάλουν έκτακτη εισφορά ενώ τέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 800 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την καθιέρωση κοινωνικών κριτηρίων αλλά και κριτηρίων παλαιότητας αναφορικά με τους ιδιοκτήτες ΙΧ για το ύψος των τελών κυκλοφορίας.