29 Οκτωβρίου 2011

Νταλάρα: Τα νέα ομόλογα θα τελούν υπό βρετανικό δίκαιο... όπερ σημαίνει εγγυήσεις

http://www.skai.gr/files/temp/4665D640ED86B2FD92B2F648CB00B842.jpgΞεκάθαρο και κατηγορηματικό "όχι" στην επανάληψη της περίπτωσης της ελληνικής αναδιάρθρωσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λέει ο Τσάρλς Νταλάρα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκγτον, Θάνος Δημάδης, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και άλλων χωρών της ευρωζώνης στο μέλλον, γεγονός που τα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου θεωρούν ότι θα άνοιγε τον "ασκό του Αιόλου για μία καταστροφική επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη".

Ο κ. Τσάρλς Νταλάρα επιβεβαίωσε στον Θάνο Δημάδη ότι τα νέα ομόλογα που θα πάρουν στα χέρια τους οι τράπεζες θα τελούν υπό το βρετανικό και όχι το ελληνικό δίκαιο, κάτι που θεωρείται ότι είναι προς το συμφέρον τους αφού το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ σκληρό σε περίπτωση ασυνέπειας της Ελλάδας να αποπληρώσει στο μέλλον το εναπομείνον μέρος των χρεών της ενώ ανοίγει το δρόμο και για την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων προς τους πιστωτές έναντι της χώρας μας.

Επίσης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ Νταλάρα ανέφερε ότι "το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχει το εύρος των επιλογών που δινόταν στις τράπεζες κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου" ενώ άνθρωπος του περιβάλλοντός του έλεγε χαρακτηριστικά ότι αυτή η συμφωνία είναι κάτι σαν το "take it, or leave it" (ή παίρνουν αυτό που τους προσφέρεται ως έχει ή το αφήνουν), ενδεικτικό και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για την εφαρμογή της.

Τέλος στη συνομιλία του με τον Θάνο Δημάδη, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για τη συμμετοχή των τραπεζιτών σε αυτήν την συμφωνία όσο και για την έκβασή της χωρίς όπως είπε να χαρακτηριστεί "credit event" (πιστωτικό γεγονός) τονίζοντας ότι "η συμμετοχή είναι εξ ολοκλήρου εθελοντική και τίποτε περισσότερο".