08 Δεκεμβρίου 2011

«Όχι» σε συνάντηση με τον Νίκολα Γκρούεφσκι είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ζήτησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στη Μασσαλία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και έλλειψη διαθέσιμου χρόνου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», η συνάντηση θα γινόταν «στο πλαίσιο της γνωριμίας, της εμβάθυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης των σχέσεων για συνεργασία στην περιοχή».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, απέστειλε απαντητική επιστολή στον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Παπαδήμος εκφράζει την σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ, καθώς και την ετοιμότητας της Ελλάδας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στη βάση του erga omnes, δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων.

Ο κ.Γκρούεφσκι είχε στείλει επιστολή στον κ.Παπαδήμο πριν από περίπου δέκα μέρες και σε αυτή, μεταξύ άλλων, ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με την ΠΓΔΜ στο θέμα του ονόματος.

«Το μήνυμά μας προς τα Σκόπια είναι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας» υπογράμμισε ο κ.Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και ξεκάθαρη.