Την ώρα που ο ίδιος ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ διεμήνυε πως θα παραδοθεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Όρους, τα προβλήματα στην υγεία του προκάλεσαν εμπλοκή στην όλη διαδικασία. Όπως δήλωσε ο διοικητής του Αγίου Όρου, Αρίστος Κασμίρογλου, πληροφορήθηκε από τον προϊστάμενο του κέντρου Υγείας Καρυών ότι ο Εφραίμ παρουσίασε υψηλό πυρετό και απορύθμιση σακχάρου. Η κατάσταση της υγείας του κ. Εφραίμ τον υποχρέωσε τελικά να παραμείνει στη Μονή, με το γιατρό του κέντρου υγείας να τον επισκέπτεται συνεχώς.
Νωρίς το μεσημέρι το Σαββάτου ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, συνοδεία του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής και αστυνομικών, πέρασαν την πόρτα του Αγίου Όρους προκειμένου να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης. Τελικά αποφασίστηκε ο Εφραίμ να παραμείνει φρουρούμενος στη Μονή μέχρι την αποθεραπεία του. Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν την Ιερά Κοινότητα στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας.
Θύελλα αντιδράσεων
Η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου έχει σημάνει συναγερμό σε όλο το Άγιο Όρος, με τα μέλη της αδελφότητας να κάνουν λόγο για ακραία πρόκληση. Την ανάκληση της απόφασης ζητούν και οι κάτοικοι της Ουρανούπολης.
Χθες ο συνήγορος του Εφραίμ, Σπύρος Αλεξανδρής, έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση, ωστόσο τόνισε ότι ο πελάτης του θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης. «Αναμένουμε να δούμε την αιτιολογία το σκεπτικό του επικινδύνου της προσωπικότητας του Ηγουμένου κυρίου Εφραίμ και της πιθανότητας τελέσεως νέων εγκλημάτων. Δηλαδή το ζητούμενο είναι να διαπιστώσουμε πρώτα από όλα κατά πόσο έχουν τελεστεί εγκλήματα από τον Ηγούμενο κύριο Εφραίμ. Και βεβαίως κατά τη διαδικασία την ανακριτική και αυτό είναι κάτι που θα φανεί και στη συνέχεια δεν προέκυψαν τέτοια στοιχεία», δήλωσε.
Επιστολή στον εισαγγελέα
Πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου ανέλαβαν και εκπρόσωποι του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου της χώρας, με επιστολή τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κύριο Ιωάννη Τέντε.
«Έγκριτοι νομικοί μας βεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τον νόμο, για να προφυλακιστεί κάποιος κατηγορούμενος που κατηγορείται για έγκλημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει να κριθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να μη εμφανιστεί στο δικαστήριο να δικαστεί κλπ., ότι οι περιοριστικοί όροι (δηλ. χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση ενώπιον Αστυνομικής Αρχής) δεν επαρκούν και επιπροσθέτως ότι ο κατηγορούμενος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα ή σε βαρύτερες περιπτώσεις με βάση συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μάλιστα η κατά το νόμο βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης».
Στην επιστολή ειδική αναφορά γίνεται για τη ζωή και το έργο του Ηγουμένου Εφραίμ.
"Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία του Δικαστικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε όμως τη βιωτή του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την πνευματικότητα αυτού και βεβαιώνουμε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε βεβαίως και επικίνδυνος για την τέλεση άλλων αδικημάτων. Είναι δε γνωστό ότι εγκαταβιώνει στη Μονής της μετανοίας του όπου και ποιμαίνει 120 μοναχούς. Μας είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται η προσωπικότητα του Γέροντος με καθ' έξιν και επικίνδυνους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου".
Μηνύματα και στο διαδίκτυο
Και το διαδίκτυο έχουν κατακλύσει μηνύματα συμπαράστασης προς την άδικη προφυλάκιση του Εφραίμ, όπως αναφέρουν. Μάλιστα καλούν του πολίτες να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράσταση του με επώνυμα τηλεγραφήματα ή τηλεφωνήματα γράφοντας αναλυτικά το όνομα του αποστολέα και του παραλήπτη.