Την Πέμπτη πραγματοποιείται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Με την Άγκυρα να έχει ήδη εκφράσει τις προειδοποιήσεις της προς το Παρίσι, αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι θα γνωρίσουν κατακόρυφη επιδείνωση.
H Γαλλία έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Την Πέμπτη η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει εάν η άρνησή της θα διώκεται και από το νόμο -με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξη ενός έτους και πρόστιμο 45 χιλ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.
Αντιμέτωπη και με την άρνηση του Νικολά Σαρκοζί για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν έχει τίποτα να χάσει από έναν «πολιτικό καβγά» με το Παρίσι.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη καλέσει τη γαλλική ηγεσία να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει τη Γαλλία με βαρύτατες, μη αναστρέψιμες συνέπειες εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία.
Σε επιστολή του προς τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως η προτεινόμενη νομοθεσία είναι «εχθρική» και στοχοποιεί άμεσα την Τουρκία και τους Τούρκους που ζουν στη Γαλλία.
Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν τη Γαλλία ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προσπάθεια να κερδηθούν οι ψήφοι των 500.000 Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.
Από την Άγκυρα εξετάζονται, επίσης, εμπορικές κυρώσεις ως αντίποινα κατά της Γαλλίας -περίπου 1.000 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.