15 Φεβρουαρίου 2012

Ευρωβαρόμετρο: Η διαφθορά αυξήθηκε στην Ελλάδα

Αύξηση των κρουσμάτων διαφθοράς, την τελευταία τριετία διαπιστώνει το 56% των Ελλήνων πολιτών, έναντι 47% στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η διαφθορά στην Ελλάδα είναι «μεγάλο πρόβλημα» για το 98% των πολιτών, έναντι 74% στην Ευρώπη των «27».


Τα κρούσματα

Ειδικότερα, οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ίδιον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας («φακελάκια»- 75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%).

Επίσης, το 73% των Ελλήνων (έναντι 29% στην ΕΕ) υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται προσωπικά από την καθημερινή διαφθορά. Ένα 15% παραδέχεται ότι τον τελευταίο χρόνο τους ζητήθηκε «φακελάκι» (8% στην ΕΕ).

Οι αιτίες

Σύμφωνα με το 57% των πολιτών, υπεύθυνοι για τη διαφθορά είναι οι πολιτικοί, που δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της. Το 43% υποστηρίζει ότι υπάρχει ανομία, το 40% κάνει λόγο για «διασυνδέσεις» επιχειρηματιών και πολιτικών, ενώ το 37% υποστηρίζει ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζεται.

Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην ΕΕ) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην ΕΕ).