13 Μαρτίου 2012

Οι καταθέσεις εναντίον Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου στήνουν Ειδικό Δικαστήριο για το έλλειμμα

Σε εξεταστική επιτροπή που ράβει κουστούμι με… ρίγες στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται η υπόθεση διερεύνησης του ελλείμματος του 2009.

Οι μάρτυρες προβαίνουν σε αποκαλύψεις φωτιά, οι οποίες επαρκούν πλέον για να αρχίσουν να ετοιμάζονται τα …γουνάκια και το κατηγορητήριο για το ειδικό δικαστήριο.

Επιβεβαιώνεται επίσης το σχέδιο να μας πάνε στο ΔΝΤ αλλά και το ότι οι ΠΑΣΟΚοι θα αρχίσουν πλέον να βγάζουν μόνοι τα ματάκια τους.

Παράδειγμα, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος αν και διορίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ήταν καταπέλτης και για τον Παπανδρέου και για τον Παπακωνσταντίνου.


Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην δήλωση του Παπανδρέου (στις 4 Μαρτίου του 2010) ότι η Ελλάδα θα πάει στο ΔΝΤ και ότι “έχει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι“, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι τον Ιανουάριο του 2010 όταν η Ελλάδα είχε βγάλει “μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο ΔΝΤ. Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές. Γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ., ξαφνικά έλεγαν “καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;”. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται.”.

Να σημειωθεί ότι όταν ο κ. Χριστοδούλου ρωτήθηκε ποιος έκανε τις δηλώσεις για το ΔΝΤ, προσπάθησε να μην απαντήσει λέγοντας ότι “ήταν η πολιτική ηγεσία“!!!.

Το ίδιο επικριτικός ήταν ο Π. Χριστοδούλου και για τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί “Τιτανικού”. “Ήταν μία ατυχής έκφραση¨, τόνισε.

Ο μάρτυρας διαφώνησε και με τις διαρκείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος που επέβαλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Συνηθίζεται τα στοιχεία να βγαίνουν δυο φορές το χρόνο, αλλά η Ελλάδα το 2010 έβγαλε τρεις φορές!!!. “Ήταν το τελευταίο πράγμα που θέλαμε. Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς“, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ό,τι σηκώσω για να μπορέσουμε να έχουμε τουλάχιστον, όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο. Διότι, άλλο να είσαι “βρεγμένος” με το ταμείο άδειο και άλλο “βρεγμένος” με το ταμείο γεμάτο“.

Εξάλλου, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλης Κοντοπυράκης κατηγόρησε τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τραγικούς χειρισμούς, αλαζονεία και ρεβανσισμό που είχε ως συνέπεια η Ελλάδα να βρεθεί στο στόχαστρο αγορών και κερδοσκόπων.

Όπως είπε: «η αρχική πρόβλεψη Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ήταν στο 14,8%. Πέντε λεπτά πριν τα στείλουμε στις Βρυξέλλες μάς ειδοποίησαν να μην το πράξουμε γιατί ήθελαν να τα ξαναμελετήσουν. Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης»είπε υπογραμμίζοντας ότι «μια τέτοια διπλωματική αντιμετώπιση του θέματος θα σήμαινε ότι τα spreads δεν θα εκτοξεύονταν, ότι θα γλιτώναμε τη μήνιν των αγορών και δεν θα πληρώναμε 700 εκατομμύρια περισσότερους τόκους».

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ν. Λογοθέτη ο οποίος αποκάλυψε πως όταν εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι υπέκλεψε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου τον κάλεσε στο γραφείο του και «απαίτησε» την παραίτησή του με αντάλλαγμα να μην διαρρεύσει στα ΜΜΕ την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί…!

Τι συνέβη όταν τον κάλεσε ο Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του;


Γ. Παπακωνσταντίνου: «Να παραιτηθείς για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής»

Ν. Λογοθέτης: «Κύριε Παπακωνσταντίνου, δηλαδή έγινα εχθρός της Ελλάδας επειδή αμφισβήτησα το έλλειμμα; Αυτή η διαφορά του 1,8, που σημαίνει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια μία τρύπα, σας αρέσει που βρέθηκε; Εγώ το αμφισβήτησα αυτό το πράγμα. Εσείς, δηλαδή, το δεχθήκατε χωρίς…»

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Κύριε Λογοθέτη, με φοβίζετε. Εννοείτε ότι εμείς φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;».

Ν. Λογοθέτης: «Δεν πονάω κανέναν. Ούτε εσάς. Εγώ αμφισβήτησα απλώς το έλλειμμα και ήθελα να δω πώς βγήκε»!
Και ο κ. Λογοθέτης προσθέτει στην κατάθεσή του: «Έκλεισε, βέβαια, τη συνάντηση αμέσως, λέγοντάς μου –ίσως να τα διαβάσατε, το έχω καταθέσει κιόλας στον κ. Πεπόνη- το εξής: «Αν δεν παραιτηθείς μέχρι τα μεσάνυχτα, θα το δώσω στα ΜΜΕ, θα το περάσω στη Βουλή, θα καταστραφείς επαγγελματικά και θα ματώσει η Ελλάδα.» Εκεί έκλεισε η συζήτηση».

Ο κ. Κοντοπυράκης κατέθεσε πως η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα αλλά αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου).


«Πρόβλεψη ελλείμματος καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ούτε καμία άλλη υπηρεσία στον κόσμο. Ακόμα και η EUROSTAT τις προβλέψεις τις οποίες παίρνει από τα κράτη-μέλη, τις διαβιβάζει ως έχει στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρατήρηση. Η EUROSTAT είναι στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΕΣΥΕ τότε, τώρα είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν ασχολούνται ποτέ. Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε εκθέτοντας για μια ακόμα φορά την τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση Παπανδρέου.

http://www.antinews.gr/2012/03/13/151715