02 Μαρτίου 2012

Γειωμένο τον έχουν τον Χρυσοχοΐδη: «Δεν ασχολούμαστε με ψύλλου πήδημα»

Απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ΠΑΣΟΚο  υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη χρησιμοποίησαν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, σε ένα νέο επεισόδιο της κόντρας του Χρυσοχοϊδη με τον Φίλιπ Ρέσλερ.

«Η σιωπή μου προς απάντησή σας» και «δεν ασχολούμαστε με κάθε ψύλλου πήδημα» ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γκέοργκ Στράιτερ σε απάντηση των όσων καταλόγισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας.

«Ουδέν σχόλιο» τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Τάνια Κράους.

Την ίδια στιγμή, πηγή της καγκελαρίας που ζήτησε να μείνει ανώνυμη προειδοποίησε ότι «τα λεφτά είναι πολλά και δε θα τα θέσουμε σε κίνδυνο, μόνο και μόνο επειδή ένας Έλληνας πολιτικός κάνει ξαφνικά παράσιτα».

Πριν μερικές μέρες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε κατηγορήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας ότι υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Και τον κατηγόρησε επίσης ότι όταν επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ως προτεραιότητα την εξόφληση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τις γερμανικές επιχειρήσεις και όχι τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους, αναγνώρισε στην Ελλάδα ότι «έκανε πολλά, πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες. Όλα δείχνουν πολύ καλά. Το φως για την παροχή της δόσης δεν είναι ακόμα εντελώς πράσινο, αλλά κιτρινοπάσινο».

Και για να ανάψει οριστικά το πράσινο φως πρέπει να διευθετηθούν ακόμα ορισμένες λεπτομέρειες από την τρόικα και να υπάρξει τελική αποσαφήνιση σε δυο υπό εξέλιξη θέματα, το PSI και το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο στήριξης. Αυτή αναμένεται το αργότερο έως τις 20 Μαρτίου.

Η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα λήγει στις 8 Μαρτίου και την επόμενη έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «άδειασε» τον Φίλιπ Ρέσλερ για την εμμονή του να ζητάει την τοποθέτηση επιτρόπου ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Τέτοια θέση δεν προβλέπεται στο δεύτερο πακέτο. Όχι, προς το παρόν τουλάχιστον», είπε.