Στην ανάγκη για ανάπτυξη στην Ελλάδα σε συγκεκριμένους τομείς αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, τονίζοντας ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και στον Λουκά Παπαδήμο και στον Αντώνη Σαμαρά.
"Όσον αφορά στην ανάπτυξη, υπάρχουν δύο απόψεις, κατ' αρχάς πώς μπορούμε αναφορικά με την Ελλάδα να ενισχύσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης. Η Κομισιόν με τη μορφή μιας πολύ γενικής προσέγγισης με την ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεξεργαστεί και να διατυπώσει προτάσεις" είπε η κ. Μέρκελ.
Και πρόσθεσε: "Πρότεινα γι' άλλη μια φορά -το κατέστησα σαφές χθες στη συζήτησή μου με τον κ. Σαμαρά και με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο- ότι μπορούμε να καταστήσουμε συγκεκριμένες χώρες υπεύθυνες για συγκεκριμένα θέματα, π.χ. για την επεξεργασία ενός κτηματολογίου. Εδώ θα μπορούσε η Γερμανία να προσφέρει βοήθεια. Όμως πρέπει να γίνει συντονισμένα και θα συνεχίσουμε να το συζητούμε την ελληνική κυβέρνηση".
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας τέθηκαν επί τάπητος στις εργασίες στις Βρυξέλλες, κάτι που χαρακτήρισε ως "απολύτως αναγκαίο" τώρα που η κατάσταση φαίνεται να ηρέμησε κάπως στην Ευρωζώνη, λόγω και του γεγονότος ότι η ΕΚΤ στήριξε πολύ τις τράπεζες με τις "ενέσεις" ρευστότητας τριετούς διάρκειας.
Η κ. Μέρκελ, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση παραμένει "εύθραυστη" και πως "η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί". "Έχουμε κάποιες χώρες υπό πρόγραμμα, έχουμε μεγάλες προσπάθειες από κάποιες άλλες χώρες, αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει πρόοδους αλλά θα ήταν πολύ πρώιμο να σημάνουμε λήξη συναγερμού" ανέφερε.
Το γεγονός ότι η κατάσταση εξομαλύνεται "δίνει το χρόνο και μας παρακινεί ώστε να να σκεφτούμε με μεγάλη σοβαρότητα για τον παραμερισμό των ελλείψεων στην Ευρωζώνη" είπε η Άγκελα Μέρκελ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:
- Στο θέμα "συμπαγή δημοσιονομικά", που αντιμετωπίζεται -όπως ανέφερε- τώρα μέσω του Δημοσιονομικού Συμφώνου
- Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, όπου -όπως σημείωσε- "έχουμε πολλά να κάνουμε". "Αυτό μας οδηγεί στη συνέχεια στο θέμα 'ανάπτυξη και απασχόληση'. Από μια βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα προκύψουν δυνατότητες ανάπτυξης κι απ' αυτές θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και νέες δυνατότητες απασχόλησης για νέους και μεγαλύτερους στην ηλικία εργαζομένους" δήλωσε η καγκελάριος
- Στη βελτίωση της ικανότητας πολιτικών χειρισμών της ΕΕ. "Ένα παράδειγμα είναι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αλλά θα έχουμε και περαιτέρω παραδείγματα" σημείωσε η κ. Μέρκελ.