12 Μαρτίου 2012

Spiegel: Απέτυχε η δημοσιονομική προσαρμογή της... Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην προσπάθειά της να περικόψει τις κρατικές δαπάνες κατά 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Κολωνίας, τα συμπεράσματα τις οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Spiegel.


Η συντηρητική κυβέρνηση συνεργασίας της οποίας ηγείται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πέτυχε τις προγραμματισμένες περικοπές μόλις κατά 42%, που αναλογεί σε 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση των ερευνητών ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να χάσει και τους φετινούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, που απαιτούν την εξοικονόμηση 19,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Γερμανική οικονομία «σώθηκε» χάρις τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, που μείωσαν τις δανειακές ανάγκες της χώρας σε μόλις 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τα 48,4 δισ. που είχαν αρχικά προβλεφθεί ως απαραίτητα.

Η συγκεκριμένη δημοσιονομική αποτυχία είναι ένα μάλλον μελανό σημείο στο βιογραφικό της κυβέρνησης Μέρκελ, υπερμάχου των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, και έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα καμπή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Στις αρχές του Μαρτίου, 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνυπέγραψαν το νέο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο επιβάλλει αυστηρές ποινές στα κράτη που πραγματοποιούν υπερβολικές δημόσιες δαπάνες και βασίζεται στο γερμανικό νομικό μοντέλο του «φρένου» χρέους. Η εφαρμογή του Συμφώνου θα επιβάλλεται στους τυχόν παραβάτες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Deutsche Welle