Εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 170% του ΑΕΠ το 2013 βλέπει σε νέα, ειδική έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη μετά PSI+ εποχή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Υπενθυμίζεται πως στις 13 Μαρτίου ο οίκος Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κλίμακα Β- από Restricted Default προηγουμένως.
Η δυσμενής ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, συνεχίζει η Fitch, κατόρθωσε να συγκεντρώσει συμμετοχή των ιδιωτών της τάξης του 86%, η οποία αυξήθηκε στο 96% μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).
Κατά τον οίκο, το ποσοστό αυτό της συμμετοχής ήταν επαρκές για την πιστοποίηση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, ενώ, όπως επισημαίνει, εντός του μήνα αναμένει μια πιο σαφή εικόνα για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται υπό ξένο δίκαιο.
"Υποθέτοντας πως όλοι οι ομολογιούχοι τελικώς συμμετάσχουν στο PSI+, τότε το ελληνικό χρέος θα ελαφρυνθεί κατά 110 δισ. ευρώ, βελτιώνοντας σημαντικά την εξυπηρέτηση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας και μειώνοντας τον κίνδυνο αδυναμίας της χώρας να πραγματοποιήσει πληρωμές", σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος.
Ωστόσο, κατά τη Fitch, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει υψηλός, υπό το βάρος του αυξημένου χρέους και στη μετά PSI+ εποχή της ελληνικής οικονομίας, λόγω των αυξημένων προκλήσεων που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα.
Μετά το PSI+, αναφέρει ο οίκος, η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους μέσω των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν προκύψει από τη διαδικασία της ανταλλαγής, θα χρειαστούν περιoρισμένες αναπροσαρμογές στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ η νέα δανειακή σύμβαση από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας για την περίοδο 2012-2014.
"Tο PSI+ και η συνεισφορά του επίσημου τομέα (OSI) θα μεταλλάξουν το πιστωτικό προφίλ της χώρας και τη διαδικασία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της" σημειώνει μεταξύ άλλων η Fitch, εκτιμώντας επίσης πως μέχρι τα τέλη του 2012, το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να αυξηθεί στο 75% από 38% στα τέλη του 2011. Αντίστοιχα, το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να μειωθεί στο 62% από 25% προηγουμένως.