27 Αυγούστου 2014

Στα 12 εκ η νέα προσφορά της Intralot για να ολοκληρωθεί αναίμακτα το σκάνδαλο-Πιέζουν υπέρ Κόκκαλη οι «εργαζόμενοι»

Στη φώτο ο πρώην υπάλληλος του Κόκκαλη, Πασχάλης Μπουχώρης, που τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ και θα του δώσει τον ΟΔΙΕ

Σήμερα κρίνεται η τύχη του διαγωνισμού για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Βελτιωμένη προσφορά αναμένεται να καταθέσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων η Intralot. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται κοντά στα 12 εκατ. ευρώ.

Βελτιωμένη προσφορά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί κοντά στα 12 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καταθέσει σήμερα, οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία, η Intralot στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος την επόμενη 20ετία.

Αν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, το τίμημα που θα προσφέρει η Intralot θα είναι κάτω από το 1/3 αυτής που προσφέρει το επενδυτικό fund «GFP», γεγονός που ασχέτως των τυπικών διαδικασιών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε ότι αφορά τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, λένε παράγοντες της αγοράς. Και αυτό δεδομένου ότι το GFP έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται να δώσει αυτό το τίμημα ή ενδεχομένως και υψηλότερο (εφόσον προκύψουν διαπραγματεύσεις) χωρίς να ζητά τη διενέργεια due diligence, θεωρώντας ότι καλύπτεται από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του.

Η τύχη του διαγωνισμού συνδέεται με το πόσο κοντά θα βρίσκεται η βελτιωμένη προσφορά την Intralot στην αποτίμηση που παρέδωσε στο ΤΑΙΠΕΔ ο "ανεξάρτητος εκτιμητής" που είχε προσλάβει για το σκοπό αυτό.

Η αποτίμηση του 20ετούς δικαιώματος διαχείρισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος από τον «ανεξάρτητο εκτιμητή» δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή. Το διοικητικό συμβούλιο του τελευταίου διατηρεί, πάντως, το δικαίωμα να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό στην περίπτωση που η βελτιωμένη προσφορά της Intralot απέχει από την αποτίμηση του «ανεξάρτητου εκτιμητή».

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα βελτίωση της οικονομικής προσφοράς η οποία είχε εξεταστεί και από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου. Είχε, μάλιστα, αδειάσει τη διοίκηση της Intralot η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα υποστήριξε πως η προσφορά της ανέρχεται σε περίπου 56.281.000 ευρώ! Στην ανακοίνωση του ταμείου αναφέρονταν πως η προσφορά της κοινοπραξίας υπό την Intralot ανέρχεται σε 5.250.000 ευρώ και πως «αυτό είναι και το μόνο ποσό που εξετάζεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας. Διάφορα άλλα ποσά που ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ δεν συνδέονται με το τίμημα του διαγωνισμού».

Οπως προαναφέρθηκε, οι εξελίξεις τρέχουν ενώ η επενδυτική εταιρεία Global Family Partners (GFP) έχει υποβάλει, εκτός διαδικασίας, προσφορά ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η GFP, μάλιστα, είχε στείλει δύο επιστολές στο Ταμείο με τις οποίες δεσμεύονταν να καταθέσει οποιαδήποτε εγγύηση της ζητηθεί.

Η διοίκηση του ταμείου δεν συζήτησε την πρόταση της επενδυτικής εταιρείας με το επιχείρημα πως «είναι αυτονόητη η διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας της διαγωνιστικής του διαδικασίας. Είναι σαφές ότι αυτό ισχύει και στον εν εξελίξει διαγωνισμό, όπου μοναδική εγκύρως υποβληθείσα προσφορά είναι η ανωτέρω (σ.σ. της Intralot»).

Γι’ αυτό και αναμένεται η αντίδραση της GFP στην περίπτωση που την Τετάρτη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, με πολύ χαμηλότερο τίμημα από αυτό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξακολουθούν, πάντως, να πιέζουν τα σωματεία εργαζομένων στον Ιππόδρομο του Μαρκόπουλου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε εκκαθάριση τον καταχρεωμένο ΟΔΙΕ (που διαχειρίζεται σήμερα το ιπποδρομιακό στοίχημα και τον ιππόδρομο) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ιπποδρομιακοί φορείς φοβούνται πως αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε ο διαγωνισμός, θα σταματήσει η λειτουργία του ιπποδρόμου με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο πάντως αμφισβητείται καθώς υπάρχουν τρόποι να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ χωρίς να σταματήσει η λειτουργία του.

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr