«Ασφαλιστική φοροκαταιγίδα» σε συνδυασμό με την…«κατάργηση» των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ επιφέρει η κατ’ επίφασιν «ασφαλιστική μεταρρύθμιση»του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με το Βήμα, πρόκειται για επιβάρυνση όλων από εξωφρενικές εισφορές και αντιστοίχως για την πλήρη κατάργηση της βασικής έννοιας της ασφάλισης που είναι η ανταποδοτικότητα.
Αυτό γίνεται ορατό από τη σύγκριση των νέων συντάξεων που εισάγει το νομοσχέδιο. Οι νέες συντάξεις που θα δοθούν μετά την ισχύ του νέου καθεστώτος θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη.
Ηδη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις γιορτές του Πάσχα, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όλων των επαγγελματικών ομάδων, ενώ τις ημέρες της συζήτησης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προαναγγείλει 48ωρη πανελλαδική απεργία.
Χαμένοι είναι όσοι έχουν ασφαλιστεί για πολλά χρόνια και έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά σε εισφορές καθώς η ανώτατη σύνταξη που θα λάβουν δεν θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά, ήτοι 1.800-1.820 ευρώ καθαρά. Την ίδια στιγμή οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις δεν θα μπορούν να εισπράξουν ποσό υψηλότερο από το πλαφόν των 3.070 ευρώ.
Ταυτοχρόνως αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές περιορίζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων από κοινού με την αύξηση της φορολογίας.
Οι επιβαρύνσεις αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων και αφορούν: μειώσεις των νέων συντάξεων κατά 30%. Περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ και καθιέρωση των υψηλών εισφορών (20%) για όλους.
Μείωση των αναπηρικών ως και 40%. Μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους. Μειώσεις σε εφάπαξ ως 15% και μερίσματα κατά 32%. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου. Μείωση κατά 60% θα υποστούν οι συντάξεις όσων εργάζονται.
Η μείωση ως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση και του 60% που ίσχυε με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.