01 Μαρτίου 2017

Κέρδη 53 δισ. δολαρίων για το κρατικό fund της Νορβηγίας χάρη στον Τραμπ

Στα 53 δισ. δολάρια έφτασαν τα κέρδη για το μεγαλύτερο fund στον κόσμο, το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας, μετά το ράλι στις τιμές των μετοχών που πυροδότησε η νίκη του D. Trump.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το νορβηγικό fund ανακοίνωσε ότι η μέση απόδοση των επενδύσεών του ανήλθε το 2016 στο 6,9%, σε σύγκριση με 2,7% το 2015. Οι επενδύσεις σε μετοχές είχαν απόδοση 8,7%, στα ομόλογα 4,3% και στην αγορά ακινήτων στο 0,8%.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του fund, Yngve Slyngstad, το Ταμείο εκμεταλλεύτηκε το ράλι στις τιμές των μετοχών κατά το δ' τρίμηνο του 2016, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. «Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι αγορές προεξόφλησαν μεγαλύτερη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο Slyngstad.

To μερίδιο των τοποθετήσεων του Ταμείου στην Ευρώπη έπεσε στο 36% από 38,1% το 2015, ενώ αυτό στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε στο 42,3% από 40%.

Πρόβλημα με το Brexit; Κίνδυνος από ενδεχόμενο Frexit; Καμία ανησυχία!

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση του Yngve Slyngstad ότι μόνο η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν το οικονομικό μέγεθος ώστε να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.

"Είναι σαφές ότι μόνο δύο χώρες είναι τόσο μεγάλες και τόσο σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, ώστε οι πολιτικές εξελίξεις σε αυτές πράγματι να επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές οι χώρες είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα," επεσήμανε ο Yngve Slyngstad, στη συνέντευξή του μετά την υποβολή των ετήσιων αποτελεσμάτων στο Όσλο. "Αντιθέτως, δεν υπάρχεια καμία σίγουρη ένδειξη ότι εξελίξεις σε άλλες χώρες θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές σε τόσο μεγάλο βαθμό" πρόσθεσε ο Slyngstad, "φωτογραφίζοντας" τις πολιτικές εκξελίξεις στην Ευρώπη.

Μάλιστα τόνισε ότι το fund έχει τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα στην Ευρώπη, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.

Το γιγαντιαίο fund, το οποίο επιβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, έχει ενεργητικό πάνω 900 δισεκατομμύρια δολάρια και κατέχει το 1,3% των μετοχών που διαπραγματεύονται παγκοσμίως.

http://www.liberal.gr/arthro/119022/agores/2017/kerdi-53-dis-dolarion-chari-ston-D-trump-gia-to-kratiko-fund-tis-norbigias.html