14 Μαρτίου 2017

ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΑΠ' ΤΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΠΙΑ ΣΚΟΡΔΙΛΑ! Η απάντηση της Αγκυρας: Απαγορεύεται η είσοδος του Ολλανδού πρέσβη στη χώρα -«Παγώνουν» οι επαφές με Χάγη

Επειτα από την «πολεμική» ρητορική κατά της Ολλανδίας, η Τουρκία προχώρησε και στις πρώτες αποφάσεις, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε τα μέτρα που θα λάβει η Αγκυρα σε βάρος της Ολλανδίας. Επιπλέον δήλωσε ότι η Αγκυρα μπορεί να επανεξετάσει τη συμφωνία της με την ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της, ή από τον εναέριο χώρο της, μέχρι «να διορθώσουν αυτό που έκαναν». Οταν ξέσπασε η κρίση, το Σάββατο, η τουρκική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στον Ολλανδό πρέσβη να παρατείνει την άδειά του για λίγο ακόμη και να μην επιστρέψει στην Αγκυρα. Ο Κουρτουλμούς διευκρίνισε ότι η απόφαση για τις πτήσεις δεν επηρεάζει τους Ολλανδούς πολίτες, παρά μόνον τους διπλωμάτες της χώρας.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία.

«Η συμπεριφορά που επέδειξαν δεν είναι αποδεκτή. Συνειδητοποιούμε ότι αυτό που συνέβη δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν σχεδιασμένο. Η Τουρκία δεν ευθύνεται για την κρίση», τόνισε ο Κουρτουλμούς. «Κάνουμε ακριβώς ότι μας έκαναν. Αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κρίση έχουν την ευθύνη για την επίλυσή της», πρόσθεσε.