18 Μαΐου 2017

Θεσσαλονίκη: "Ξήλωσαν" 260 περίπτερα - Πώς θα είναι τα καινούρια

Σε "νοικοκύρεμα" των περιπτέρων στον δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και να αποσυμφορηθούν τα πεζοδρόμια με στόχο την ελεύθερη διέλευση των πεζών.


Στα άμεσα πλάνα είναι να γίνει καινούριος σχεδιασμός περιπτέρων, με νέες διαστάσεις, που δεν θα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη επέκτασή τους στα πεζοδρόμια, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.

"Προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σ' ένα νέο σχεδιασμό περιπτέρου, με λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν θα υπάρχουν προστεγάσματα, διάφορες εγκαταστάσεις όπως ψυγεία και σταντ. Προσπαθούμε να πάμε σε έναν ανασχεδιασμό ενός νέου τύπου περιπτέρου που θα εντάσσεται αρμονικά στο αστικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται η επέκταση του" δήλωσε ο κ.Παππάς.

Επίσης, πρόσθεσε πως "τα περίπτερα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν θα πρέπει να είναι σε κοινόχρηστους χώρους και σε εκτάσεις που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στην ελεύθερη προσβασιμότητα των πολιτών".

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, από τα μέσα του 2013 έως και σήμερα, έχουν αποξηλωθεί περισσότερα από 260 περίπτερα που ήταν εγκαταλελειμμένα και αποτελούσαν εστίες μόλυνσης σε ολόκληρο το δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι χώροι παρέμεναν ανενεργοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε λόγω θανάτου του δικαιούχου και μη ύπαρξης κληρονομικής διαδοχής στο δικαίωμα είτε γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την ενοικίαση τους είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης των ενδιαφερομένων.

"Αυτή η διοίκηση, από τη στιγμή που ανέλαβε, προχώρησε σε ένα σχεδιασμό σε συνεργασία με τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες. Από τα μέσα του 2013 έως σήμερα έχουν αποξηλωθεί πάνω από 260 κλειστά περίπτερα στη Θεσσαλονίκη. Είναι μεγάλος ο αριθμός" υποστήριξε ο κ.Παππάς.

Η απομάκρυνση των περιπτέρων κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά από αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Επιτροπής Περιπτέρων του δήμου Θεσσαλονίκης, τόσο για την αισθητική και λειτουργική όχληση που προξενούσαν, όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

"Θα συνεχίσουμε να αποξηλώνουμε εκεί που υπάρχουν προβλήματα και όταν οι δημότες βλέπουν περίπτερα απαξιωμένα και προβληματικά να γνωρίζουν πως δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είτε γιατί έχει ρεύμα είτε γιατί ζει ο ιδιοκτήτης είτε γιατί υπάρχει πρόβλημα με τον ενοικιαστή" ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Κεντρικού Δήμου.