11 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ! Σύνοδος Πρυτάνεων: «Φωτογραφικές» κρίσεις διδασκόντων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

«Φωτογραφικές» κρίσεις καθηγητών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας καταγγέλλει η Σύνοδος Πρυτάνεων των πανεπιστημίων της χώρας. Μιλά για κλειστές διαδικασίες, χωρίς ανοικτή προκήρυξη των θέσεων, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια, και ζητά να ανακληθεί η σχετική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας και να αλλάξουν οι ρυθμίσεις του νόμου 4452/2017.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων πήρε θέση για τις επικείμενες κρίσεις των διδασκόντων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στις βαθμίδες του καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή και επίκουρου καθηγητή πανεπιστημίου και, με απόφασή της, κάνει λόγο για γνωστικά αντικείμενα που είτε «φωτογραφίζουν» μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το επιστημονικό έργο των συγκεκριμένων υποψηφίων είτε καλύπτουν ευρύτερα και διαφορετικά μεταξύ τους πεδία της επιστήμης.

Χαρακτηριστικά η Σύνοδος αναφέρει ότι οι αιτούντες θα κριθούν:

α)Με κλειστές διαδικασίες, δηλαδή χωρίς ανοιχτή προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων, όπως συμβαίνει με τις εξελίξεις όλων των υπηρετούντων λεκτόρων, επικούρων και αναπληρωτών καθηγητών στα Πανεπιστήμια της χώρας, και β)από επταμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν Καθηγητές που το γνωστικό τους αντικείμενο δεν είναι συναφές προς αυτό της υπό κρίση θέσης ή συμμετέχουν σε πολλαπλές επταμελείς επιτροπές με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα δεν συμμετέχουν Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές που έχουν γνωστικά αντικείμενα απόλυτα συναφή με αυτά των υπό κρίση θέσεων.

Το ανώτατο όργανο των Πρυτάνεων επισημαίνει ότι «η απονομή του τίτλου και των δικαιωμάτων του Καθηγητή Πανεπιστημίου με την παράτυπη αυτή διαδικασία, επιχειρεί να καταστήσει τους τυχόν θετικά κριθέντες, ισότιμους με τους Καθηγητές των Πανεπιστημιακών Σχολών που εξελίσσονται μετά από σειρά ανοιχτών προκηρύξεων και συνήθως σκληρό ανταγωνισμό».

Επιπλέον, τονίζει η Σύνοδος, η αλλαγή καθεστώτος της ΕΣΔΥ με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο 4452/2017 την καθιστά ένα ιδιότυπο ΑΕΙ, με ιδιαίτερο καθεστώς σε σχέση με το Υπουργείο Παιδείας και τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, ενώ διατηρεί τις προνομιακές σχέσεις της με το Υπουργείο Υγείας.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας:

1. Να ανακαλέσουν άμεσα την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση,
2. Να προβούν σε άμεση τροποποίηση του νόμου 4452/2017, ψηφίζοντας νέα ρύθμιση που είτε θα εντάξει την ΕΣΔΥ σε κάποιο υφιστάμενο ΑΕΙ, με κανονικές διαδικασίες κρίσης για το προσωπικό της και γνωστικά αντικείμενα που θα καθοριστούν από τα οικεία ιδρύματα, είτε θα διατηρήσει το ειδικό καθεστώς που έχει ως ΝΠΔΔ που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, όπως ισχύει, κατ΄ αντιστοιχία, με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που υπάγεται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μάλιστα, οι πρυτάνεις καλούν τους καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές που ορίστηκαν μέλη των επταμελών επιτροπών «να πράξουν τα δέοντα ώστε να μη νομιμοποιήσουν μια απαράδεκτη ακαδημαϊκά διαδικασία».

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ