19 Απριλίου 2018

Ότι ο αρχιμιαφόζος που συνέλαβαν είχε αποφυλακισθεί με το νόμο Παρασκευόπουλου, το είπαμε;


Πανηγυρίζουν που συνέλαβαν τον Γεωργιανό αρχιμαφιόζο και πλέον καταζητούμενο κακοποιό στην Ευρώπη που ο ίδιος ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο» αφού πρόκειται για τον αρχηγό της ρώσικης μαφίας. Απανωτές οι ειδήσεις από το ΑΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την σύλληψη, του τόσο επικίνδυνου κακοποιού, αλλά σε καμία από αυτές δεν αναφέρεται ότι ο Λάσα Σουσανασβίλι (ζεί στη Θεσσαλονίκη από το 2009 καθώς έχει παντρευτεί Ελληνίδα) καταδικάσθηκε το Ιούλιο του 2013 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών για τη «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με δράση σε όλη την Ευρώπη». Τότε οδηγήθηκε στις φυλακές... μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας κι ο Παρασκευόπουλος και φρόντισαν να αποφυλακισθεί...

Δείτε και τι έγραφε η ειδησεογραφία της εποχής για τη σύλληψη και την καταδίκη του Γεωργιανού αρχιμαφιόζου


16.03.2013
Θρίλερ με αφεντικό της ρωσικής μαφίας
Του Γιαννη Σουλιωτη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε πρωτοφανές δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες η υπόθεση του 51χρονου Γεωργιανού Λάσα Σουσανασβίλι, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Διαβατών και, σύμφωνα με στοιχεία των ισπανικών, γεωργιανών και αμερικανικών αρχών, είναι ο αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας παγκοσμίως.

Ο Σουσανασβίλι συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2012 σε ξενοδοχείο στο Καβούρι δυνάμει ενταλμάτων των δικαστικών αρχών Ισπανίας και Γεωργίας, και η υπόθεσή του επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τη δολοφονία του 75χρονου Ασλάν Οσογιάν ή «παππού Χασάν» τον Ιανουάριο του 2013 στη Μόσχα. Ο Οσογιάν, μέχρι τη δολοφονία του έξω από πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας, εθεωρείτο το «απόλυτο αφεντικό» της ρωσικής μαφίας, τα ηγετικά μέλη της οποίας φέρουν τον τίτλο τιμής «Vor V Zakone», που μεταφράζεται ως «κλέφτες του νόμου».

Για τον Λάσα Σουσανασβίλι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα ο νούμερο ένα κακοποιός του κόσμου, τα δικαστικά έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης (βρίσκονται στη διάθεση της «Κ») αναφέρουν ότι: «Κατέχει διοικητική θέση στην οργάνωση, με τον βαθμό του “κλέφτη του νόμου”. Θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μετά τη σύλληψη του Zakhar Kalashov (σ.σ. και τη δολοφονία του 75χρονου Οσογιάν) ήταν υποψήφιος για τη θέση της ηγεσίας στην ιεραρχία των “κλεφτών του νόμου”».

Οργή Ισπανών

Παρότι η σύλληψη του 51χρονου Γεωργιανού έγινε δυνάμει διεθνών ενταλμάτων, οι ελληνικές δικαστικές αρχές απέρριψαν αμετάκλητα (στις 29 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου 2012) τα αιτήματα έκδοσης του Σουσανασβίλι. Η εξέλιξη προκάλεσε «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ισπανία προσέφυγε στην Eurojust (Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας της Ε.Ε.) καταγγέλλοντας την Ελλάδα πως αρνείται να συνεργαστεί στην υπόθεση.

Την άνοιξη του 2010, οι Ισπανοί είχαν κατηγορήσει τους Ελληνες αστυνομικούς ότι εισέπραξαν 800.000 ευρώ προκειμένου να μη συλλάβουν τον 51χρονο, που, σύμφωνα με πληροφορίες τους, βρισκόταν στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

Ο Ισπανός εισαγγελέας Αντόνιο Σαλίνας είχε μάλιστα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία είχε δηλώσει ότι «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία για τη σύλληψη του μεγάλου αρχηγού της οργάνωσης».

Στο ίδιο πνεύμα, δημοσιεύματα του Ισπανικού Τύπου απέδωσαν τη σύλληψη του 51χρονου, τον Ιανουάριο του 2012, σε ανάμειξη Αμερικανών αξιωματούχων του FBI. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω των συνηγόρων του, ο Σουσανασβίλι έστειλε εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τον 51χρονο «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».

Μιλώντας στην «Κ», ο ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του 51χρονου κ. Γιάννης Λαυρεντιάδης εξήγησε ότι «ο Σουσανασβίλι δεν εκδόθηκε στην Ισπανία καθώς από το ισπανικό ένταλμα προέκυπτε ότι μέρος των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται φέρεται να έχει διαπραχθεί στην Ελλάδα και άρα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, πρέπει να δικαστεί στην Ελλάδα».

Κατηγορίες

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι οι Ισπανοί κατηγορούν τον Σουσανασβίλι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, «ξέπλυμα» χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά. Από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του αδελφού του Λάσα, του Κάχα Σουσανασβίλι, με άτομο με μικρό όνομα Zaza (Νοέμβριος 2009) προκύπτει πως ο 51χρονος σχεδίαζε τη δολοφονία ατόμου (ονόματι Vladimir Dzhemalovich) στη Γαλλία. Οι τέσσερις πληρωμένοι δολοφόνοι (αναφέρονται ως «αθλητές» στις συνομιλίες) συνελήφθησαν στη Νίκαια στις 16 Ιανουαρίου 2010.

Σε άλλη περίπτωση, ο Λάσα φέρεται να δίνει (από την Ελλάδα) κατευθυντήριες οδηγίες για τη δολοφονία στην Ιταλία τεσσάρων πρώην μελών της οργάνωσης της οποίας φέρεται να ηγείται. Τα υποψήφια θύματα είχαν χάσει τον τίτλο «Vor V Zakone» εξαιτίας συνεργασίας τους με αντίπαλο του Λάσα Σουσανασβίλι. «Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των αδελφών Λάσα και Κάχα Σουσανασβίλι, ο δεύτερος, για να φέρει σε πέρας κάποια ενέργεια, δεν χρειάζεται μόνο την έγκριση του Λάσα, αλλά και οδηγίες για τον τρόπο δράσης», αναφέρουν έγγραφα των ισπανικών αρχών.

Συμπλήρωσε ήδη 12 μήνες κράτησης

Στις 9 Μαρτίου 2012, δύο ημέρες μετά την αμετάκλητη απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης του 51χρονου, η 6η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης άσκησε δίωξη εις βάρος του Σουσανασβίλι με την κατηγορία της «διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης». Ο 51χρονος συνελήφθη εκ νέου (σ.σ. πριν αποφυλακιστεί λόγω απόρριψης των αιτημάτων έκδοσης) και κρίθηκε προφυλακιστέος. Στις 26 Μαρτίου, τις 24 Ιουλίου και τις 8 Αυγούστου, ο Σουσανασβίλι κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγές κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίες απερρίφθησαν. Ταυτόχρονα, ύστερα από αίτημα των συνηγόρων του, η ανακρίτρια έστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ισπανικές αρχές ζητώντας έγγραφα και καταθέσεις μαρτύρων που να αποδεικνύουν παράνομη δραστηριότητα του 51χρονου στην Ελλάδα. Το αίτημά της δεν βρήκε ανταπόκριση. Εις βάρος τόσο της 6ης τακτικής ανακρίτριας όσο και της εισαγγελέως που διέταξαν την προφυλάκιση του Σουσανασβίλι έχουν ήδη από την άνοιξη του 2012 υποβληθεί μηνύσεις από την υπεράσπιση του 51χρονου. Στις 8 Ιανουαρίου 2013, ο 51χρονος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας «να αναγνωρίσει το Δικαστήριο την παραβίαση των δικαιωμάτων μου από την Ελληνική Δημοκρατία». Στην προσφυγή του, ο 51χρονος (μέσω των συνηγόρων του) επικαλείται, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα υγείας που φέρεται να αντιμετωπίζει («κακοήθη υπέρταση και καρδιοπάθεια, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια, ηπατίτιδα Β και C»). Στις 9 Μαρτίου 2013, το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την παράταση για έξι μήνες της κράτησης του Σουσανασβίλι, ο οποίος συμπλήρωσε ήδη 12 μήνες κράτησης σε Κορυδαλλό, Γρεβενά και Διαβατά.

25.07.2013
Ενας νονός με πολιτικό άλλοθι
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Καταδικάστηκε με βάση το ισπανικό κατηγορητήριο ο φερόμενος ως αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στη Θεσσαλονίκη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών στον 52χρονο Lasha Shushanashvili για τη «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» με δράση σε όλη την Ευρώπη. Αθώος κρίθηκε για την «εκβίαση» καταστηματάρχη της Θεσσαλονίκης, κατηγορία που του απέδιδαν οι γεωργιανές αρχές, ζητώντας την έκδοσή του στη Γεωργία.

Με 8 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε για «ένταξη στην εγκληματική οργάνωση» ο δεύτερος κατηγορούμενος Γεωργιανός, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δικάστηκε διά πληρεξούσιου δικηγόρου ενώ σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Αλλος ένας συμπατριώτης τους, ηλικίας 61 ετών, αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Η δίκη του διεξήχθη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και υπό την εποπτεία οπλισμένων αστυνομικών. Ο Λάσα δέχτηκε ψύχραιμα την απόφαση και άσκησε έφεση πριν επιστρέψει στη φυλακή.

Κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε θύμα πολιτικής δίωξης από το καθεστώς Σαακασβίλι, προέδρου της Γεωργίας, ενώ υποστήριξε ότι κινδυνεύει η ζωή του από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. «Μου ζήτησε να τον στηρίξω οικονομικά και δεν το έκανα. Αν και ταλαιπωρούμαι, δεν μετανιώνω που δεν βοήθησα το καθεστώς. Είναι χειρότερος απ' τον Χίτλερ για τον γεωργιανό λαό» ανέφερε στο δικαστήριο με τη συνδρομή διερμηνέα ρωσικής γλώσσας.

Είπε ότι ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Μόσχα, έχοντας ποσοστά σε εμπορικά κέντρα και εταιρείες. Το 2009 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όταν γνώρισε τη Θεσσαλονικιά γυναίκα του, και σκόπευε να κάνει δουλειές με εξαγωγές μαρμάρου και φρούτων στη Ρωσία.

«Δεν έχω καμία σχέση με το φόνο στην Ισπανία και δεν υπάρχουν στοιχεία που να με συνδέουν με αυτόν. Η Ισπανία εκτελούσε εντολές της Γεωργίας. Ο Σαακασβίλι και ο Θαπατέρο είναι φίλοι. Είναι ξεκάθαρη σκευωρία επειδή ήθελαν να με πάνε πίσω στη Γεωργία. Η ζωή μου σώθηκε από το δικαστήριο της Αθήνας, που αρνήθηκε την έκδοσή μου» επισήμανε.

Ο Λάσα συνελήφθη τον Ιανουάριο 2012 σε σουίτα πεντάστερου ξενοδοχείου της Αττικής, όπου διέμενε επί δύο μήνες, με διαφορετικό όνομα, πληρώνοντας συνολικά 27.000 ευρώ. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 16 κινητά τηλέφωνα και διαβατήρια και ένα πιστόλι τύπου Colt.

«Είναι συλλεκτικό κομμάτι, το δίνουν σε αξιωματούχους και στρατηγούς. Δεν είναι καλό για χρήση» διευκρίνισε στο δικαστήριο. Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα, των ισπανικών αρχών, και ένα διεθνές των Γεωργιανών. Οι Ισπανοί πληροφόρησαν την ΕΛ.ΑΣ. ότι κρυβόταν στη Θεσσαλονίκη και μετά τη σύλληψη ζήτησαν την έκδοσή του.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι ο Lasha Shushanashvili κατέχει διοικητική θέση στην οργάνωση και θα μπορούσε να είναι αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρεται στο ισπανικό αίτημα για την ελληνική δικαστική συνδρομή.

«Ο Λάσα ήταν ο αρχηγός και όχι ο αδελφός του, που κρατείται στις δικές μας φυλακές. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλύφθηκε ότι σ' αυτόν αναφερόταν, σ' αυτόν έδινε εξηγήσεις και σ' αυτόν λογοδοτούσε» κατέθεσε στο δικαστήριο ο επικεφαλής της ισπανικής αστυνομίας Χουάν Ρουέδα, βασικός μάρτυρας κατηγορίας, επισημαίνοντας ότι ο κατηγορούμενος διηύθυνε την οργάνωση από τη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει από τα διωκτικά έγγραφα των Ισπανών, ο Λάσα πήρε τα ηνία της γεωργιανής μαφίας στην Ευρώπη όταν σκοτώθηκε το νούμερο δύο της οργάνωσης και ανέλαβε την εγκληματική δραστηριότητα σε Ισπανία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία και Ελλάδα.

Από τις παρακολουθήσεις της γερμανικής αστυνομίας έγινε γνωστό σχέδιο δολοφονίας στη Γαλλία ενώ συνελήφθησαν ο μικρότερος αδελφός του Λάσα και άλλα 30 άτομα που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης στην Ισπανία καθώς και άλλα 50 σ' όλη την Ευρώπη. Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία επειδή η «διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης» τελέστηκε επί ελληνικού εδάφους και έτσι παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης.