25 Μαΐου 2008

«Ποιος ΕΦΕΤ, FAO και WHO...εμάς μας ενημερώνει η Αιματολόγος Παπανικολάου για τα τρόφιμα...»

Πανικός με το ηλιέλαιο και κλασικά στην Ελλάδα, γίνεται πλειστηριασμός σε κινδυνολογία από τους ξερόλες της TV. Από κοντά και οι εφημερίδες...συμμετέχουν και αυτές στη Λαμπρακειάδα...3.000 tn φάγαμε σύμφωνα με τα ΝΕΑ ενώ ο Ψυχάρης ψάχνει 10.000tn...

Και από κοντά και λαϊκισμός...πηγαίνουν τα κοπρόσκυλα σε μπακάλικα για να βρούνε ηλιέλαιο και σαν λάφυρο να το δείχνουν στην κάμερα...φυσικά οι κουτοπόνηροι οι μπακάληδες κάνουν τους ανήξερους και όλοι φωνάζουν ότι δεν τους ενημέρωσε ή δεν ελέγχει κανένας. Ο κλασικός ο Έλληνας που θέλει έναν αστυνομικό πάνω απ' το κεφάλι του...θα τα παραβλέψω για να γράψω κάποια πράγματα για την ουσία του θέματος και όχι για τον λαϊκισμό.

Καταρχάς όσον αφορά το επιστημονικό κομμάτι είναι αποδεκτό, όχι μόνο από τον ΕΦΕΤ αλλά και από την ΕΕ ότι δεν πρόκειται περί προϊόντος επικίνδυνου αλλά περί μη κανονικού.

Τα ορυκτέλαια, σύμφωνα με την Επιτροπή ειδικών του FAO και του WHO, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

υψηλού ιξώδους, με σημείο βρασμού άνω των 350°C και
μέσου και χαμηλού ιξώδους, με σημείο βρασμού άνω των 200°C

με τα δεύτερα να είναι πολύ πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Τα ορυκτέλαια υψηλού ιξώδους πρέπει να καταναλωθούν σε 20πλάσιες ποσότητες απ' ότι τα ορυκτέλαιο μέσου και χαμηλού ιξώδους, για να καταστούν επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, τόσο στην Ελλάδα από το «Γενικό Χημείο το ;) Κράτος, όσο και στις άλλες χώρες, όπως ανακοίνωσε η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), προκύπτει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το ηλιέλαιο ήταν επιμολυσμένο με ορυκτέλαια υψηλού ιξώδους το οποίο όπως έγραψα ήδη για να καταστούν επικίνδυνα πρέπει να καταναλωθούν σε 20πλάσιες ποσότητες απ' ότι τα ορυκτέλαια μέσου και χαμηλού ιξώδους.

Επειδή η επιστημονική επιτροπή της EFSA δεν είχε αρκετά στοιχεία για να εκφράσει μια άποψη ή συμβουλή προς την ΕΕ, έδωσε μια αρχική εκτίμηση του κινδύνου με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Πορτογαλία, όπου η συγκέντρωση ορυκτελαίου ήταν η μεγαλύτερη που μετρήθηκε στις χώρες που εμπλέκονται με 2000 mg ή 2 gr ορυκτελαίου/KG ηλιελαίου.

Έτσι υπολόγισαν ότι με την κατανάλωση ημερησίως 60 ml από το συγκεκριμένο ηλιέλαιο, που είναι μολυσμένο με υψηλού ιξώδους ορυκτέλαιο, ένας άνθρωπος βάρους 60 KG, θα προσλάμβανε το 10% της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI). H ADI, σύμφωνα με την Κοινή Επιτροπή Ειδικών του FAO και του WHO (JECFA), είναι για τα υψηλού ιξώδους ορυκτέλαια, όπως στο ουκρανικό ηλιέλαιο, 20 mg/KG Σωματικού βάρους και είναι η ανώτερη ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει κάποιος χωρίς πρόβλημα. Όποιος καταναλώσει περισσότερο δεν σημαίνει βέβαια ότι θα «βγάλει τον καρκίνο» αλλά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο. Και εννοείται ότι απαιτείται μακροχρόνια λήψη...

Στην Ελλάδα όπου η μέση ημερήσια κατανάλωση ηλιελαίου, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, είναι 10 ml, ένας άνθρωπος 60KG θα προσλάμβανε το 1,7% της ADI, αν κατανάλωνε το Πορτογαλικό ηλιέλαιο, το οποίο ήταν και το πιο μολυσμένο στην ΕΕ, ενώ θα προσλάμβανε μόνο 0,5% της ADI αν κατανάλωνε ελληνικό επιμολυσμένο ηλιέλαιο...για να καταλάβουμε για τι κίνδυνο μιλάμε. Το ότι εξάλλου δεν είναι «επικίνδυνο» το συγκεκριμένο λάδι το λένε και οι ξένοι (Reuters, Food Standards Agency (FSA), UK
, ).

Για να καταλάβουμε δε το πόσο ασφαλή προσπαθούν οι επιστήμονες να ορίσουν τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια να σας πω ότι τα πειράματα γίνονται σε ζώα και οι ανώτερες επιτρεπτές τιμές που βρίσκονται στα ζώα προσαρμόζονται στον άνθρωπο. Ανάλογα με την επικινδυνότητα της ουσίας που μετράται, υπάρχουν 3 δείκτες (10, 100, 1000) με τους οποίους διαιρούνται οι ανώτερες επιτρεπτές τιμές που βρίσκονται στα ζώα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ανώτερες επιτρεπτές τιμές ADI στα ζώα για ορυκτέλαια υψηλού ιξώδους είναι 2000mg ή 2gr/KG Σωματικού Βάρους. Δηλ. σ' ένα σκύλο βάρους 10KG μπορούμε να δίνουμε καθημερινά 20gr από το συγκεκριμένο ορυκτέλαιο ή 10 lt από το Πορτογαλικό ηλιέλαιο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

Για να βρεθούν λοιπόν τα όρια για τον άνθρωπο η ποσότητα που είναι επιτρεπτή στα ζώα διαιρείται με το 100, που είναι ο συντελεστής για τη συγκεκριμένη κατηγορία ουσιών (ορυκτέλαια) και βγαίνει η ADI για τον άνθρωπο που είναι 20 mg/KG ΣΒ. Παρόλο που ζώα και άνθρωπος δεν διαφέρουν ουσιαστικά, μπαίνει ο συντελεστής για να προβλεφθούν ορισμένοι παράγοντες αβεβαιότητας όπως πχ. η διαφορά που υπάρχει στον τρόπο με τον οποίο ο κάθε άνθρωπος μεταβολίζει την συγκεκριμένη ουσία μιας και όλοι δεν είμαστε ίδιοι...

Στους μέχρι τώρα ελέγχους από το Γενικό Χημείο το ;) Κράτος βρέθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ στις 20.05.2008, ότι τα δείγματα στην Ελλάδα, ήταν επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται από 80 mg/kg έως 538 mg/kg τροφίμου ή ηλιελαίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Pretender που έχει βάρος 60 KG και ύψος 1,53m, μπορεί να κινδυνεύσει μετά από μακροχρόνια καθημερινή κατανάλωση 5 Kg μαγιονέζας τηγανισμένης σε 1,5lt ουκρανικό ηλιέλαιο το οποίο στη συνέχεια θα πίνει για να ξεδιψάει...

Μάλλον αυτή είναι η Πρετεντέρεια Διατροφή γι' αυτό και το άγχος του με το ουκρανικό ηλιέλαιο. Έτσι εξηγείται και ο διάλογος του με τον
ΓΓ Καταναλωτή, στο δελτίο του MEGA την Τρίτη, ο οποίος ήταν μέσες άκρες ο εξής:

Πρετεντέρης: «Γιατί το αποσύρετε;»
ΓΓ Καταναλωτή: «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μιας και άνθρωπος βάρους 60 KG πρέπει να καταναλώνει περί τα 4 lt ραφιναρισμένου ηλιελαίου καθημερινά για να κινδυνεύσει, αλλά παρόλα αυτά τα αποσύραμε όλα προληπτικά»
Πρετεντέρης: «Αφού τότε δεν είναι επικίνδυνο γιατί το αποσύρετε;»
ΓΓ Καταναλωτή: «Το αποσύρουμε γιατί δεν είναι «κανονικό». Άλλο «κανονικό» και άλλο «επικίνδυνο». Υπάρχει διαφορά...»

Μεσολαβούν άλλες ερωταπαντήσεις και στο τέλος της κουβέντας, κυριολεκτικά με το κλείσιμο πετάγεται ο Πρετεντέρης και τονίζει «Πάντως εγώ απάντηση στο γιατί αποσύρεται δεν πήρα»!!!.

Μπορείς να κάνεις διάλογο με τέτοιους ηλίθιους...είναι δυνατόν να κάνει ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει ένα προϊόν να μην είναι κανονικό και τη διαφορά του με το επικίνδυνο;

Τώρα όσον αφορά τον ΕΦΕΤ να πούμε, ότι αν και Ενιαίος Φορέας, ο έλεγχος που κάνει είναι δυστυχώς τμηματικός. Ενώ δυστυχώς σ' όλη την Ευρώπη επικρατεί η λογική του ελέγχου «από το στάβλο έως το πιάτο» στην Ελλάδα επικρατεί το «από το στάβλο ως το σφαγείο», «απ' το σφαγείο ως το κρεοπωλείο» και «από το κρεοπωλείο στο πιάτο ή στην ταβέρνα».

Πόσο ενιαίος μπορεί να είναι ο έλεγχος όταν άλλη υπηρεσία είναι υπεύθυνη για το πρωτογενές προϊόν (Κτηνιατρικές και Γεωπονικές Υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας), άλλη για το μεταποιημένο (ΕΦΕΤ-Υπ. Ανάπτυξης) και άλλος κάνει τις χημικές αναλύσεις (Γενικό Χημείο Κράτους-Υπ. Οικονομικών!!);

Την ανάγκη για ίδρυση ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων που προέκυψε τη δεκαετία του 90, για άλλη μια φορά την εκμεταλλεύτηκαν οι ΠΑΣΟΚοι για να κάνουν άλλη μια υπηρεσία προκειμένου να βολέψουν κόσμο. Σ' όλες τις χώρες του κόσμου ο Φορέας αυτός λειτουργεί μέσα στα Υπ. Γεωργίας άντε σε μερικές στα Υπ. Υγείας. Μόνο στην Ελλάδα οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ σκέφτηκαν να τον εντάξουν στο Υπ. Ανάπτυξης!!!

Μάλλον για να βολευτεί η κολλητή της Βασούλας και του Άκη, η Παπανικολάου, αρχίσαμε να χτίζουμε έναν οργανισμό από την αρχή και αντί να βάλουμε Πρόεδρο ένα Κτηνίατρο, ένα Χημικό ή ένα Γεωπόνο βάλαμε την «δικιά μας», την συνδικαλιστάρα...

Και τι Πρόεδρος, για 5 χρόνια μέχρι το 2004, ο ΕΦΕΤ ήταν ανύπαρκτος. Μέχρι και η ίδια αναγνώριζε το 2000 μέσα στη Βουλή, ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας του ότι δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που του εκχωρήθηκαν.

Γιατρός, Πρόεδρος στον ΕΦΕΤ...αυτό κι αν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία...Φυσικά για να μην ξενίζει στον κόσμο την συστήνουν σαν «βιοπαθολόγο» (;), ότι και αν σημαίνει αυτό...και κοτσάρουν από πίσω και το «Ιατρός Δημόσιας Υγείας» για να ανέβει το πρεστίζ μη τυχόν και κάποιος νομίσει ότι είναι Χημικός, Κτηνίατρος ή Γεωπόνος...

Η συγκεκριμένη κυρία που έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και τις εφημερίδες και ζωγραφίζει...όταν ήταν Πρόεδρος του ΕΦΕΤ εισηγήθηκε τον εξωπραγματικό αριθμό του 1 (ΕΝΑ) προστίμου, το 2003 στην εταιρία Κολλιός ύψους 100.000€, το οποίο και τελικά ποτέ δεν επιβλήθηκε...όλα δούλευαν ρολόι όταν διηύθυνε η γιατρός...ο ΕΦΕΤ κένταγε...

Αυτό που δεν μας λέει όμως, είναι ότι είναι ΠΑΣΟΚα μέχρι τα αυτιά και ο αγώνας αποβλέπει στο να ξαναβάλει το δάκτυλο στο μέλι. Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά), εκλεγμένη με την ΠΑΣΚ, από το 1993-97, ΓΓ Καταναλωτή από το 1998-2000, Μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του πρόσφατου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, υποψήφια για το Εθνικό Συμβούλιο και μέλος του ΕΣΠΕΤ (Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων) «ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ» είναι η κυρία...τι θα έλεγε...

Όσο για τη θητεία της, ξεχνάει τα χάλια της το 2003 με τις διοξίνες στα κοτόπουλα (αντιγράφω από τον Ριζοσπάστη):

«Για παράδειγμα, το Γενάρη του 2002, όταν έγινε γνωστό ότι στο Βέλγιο εντοπίστηκε φάρμα με τροφές με διοξίνες που προορίζονταν για πάχυνση κοτόπουλων, αρχικά ο ΕΦΕΤ καθησύχαζε τους καταναλωτές ότι δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο, παίρνοντας ως «συμβόλαιο» το λόγο των πολυεθνικών, ότι στην Ελλάδα οι αλυσίδες τους δεν εισάγουν κοτόπουλα Βελγίου, για να αποδειχτεί στη συνέχεια ότι είχαν εντοπιστεί ύποπτες παρτίδες! Και τότε η Χρ. Παπανικολάου ψέλλιζε δικαιολογίες για τις «επιπτώσεις της ελεύθερης αγοράς» (Φλεβάρης 2002) και άλλα παρόμοια.»

Όλα αυτά δεν θα είχαν μεγάλη σημασία αν δεν προστίθετο και η επιστημονική ασχετοσύνη της γιατρού που φαίνεται από τη δήλωση που έκανε χθες στην Καθημερινή:

«όσον αφορά στο ορυκτέλαιο δεν υπάρχουν όρια γιατί κανονικά το ορυκτέλαιο δεν περιέχεται στα τρόφιμα»

Και αυτά που περιγράφει το «Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives» στην ενότητα ADI, τι είναι θα αναρωτηθείτε; Μπαρμπούτσαλα σύμφωνα με την κυρία...ποιοι είναι οι άσχετοι που τις λένε αυτές τις μαλακ...θα μας πει...σύμφωνα με την κυρία δεν υπάρχουν ούτε όρια για τα βαρέα μέταλλα πχ. σε ψάρια ή μύδια, ούτε για το τεφλόν (PCB), ούτε για φάρμακα στο κρέας μιας και «κανονικά δεν περιέχονται στα τρόφιμα» τα βαρέα μέταλλα, το τεφλόν ή τα φάρμακα...πρωτότυπη άποψη...η γυναίκα ζωγραφίζει...δεν την είχα σκεφτεί ως σήμερα.

Τι περιμένεις όμως όταν για τα τρόφιμα σε ενημερώνει κάποια που λανσάρεται για βιοπαθολόγος (;;) και στην πραγματικότητα έχει ειδικότητα στην Εργαστηριακή Αιματολογία...

την άλλη φορά να βάλουν κανένα Οδοντίατρο υπεύθυνο...με τα δόντια μασάμε τις τροφές άρα όλο και κάτι θα ξέρει...

ΥΓ. Όσον αφορά το τι έκανε η ΝΔ που στο πρόγραμμά της έλεγε ότι θα πάει τον ΕΦΕΤ πίσω στο Υπ. Γεωργίας...παρά τις συντεχνίες και τα συμφέροντα, πέρσι με ΠΔ, μετέφερε αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης πράγμα που δυσαρέστησε τον τότε Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Βλέμα και τον οδήγησε σε παραίτηση αν και ήταν κομματικό στέλεχος της ΝΔ και επιλογή της...απλά τα βήματα είναι αργά μιας και νταβατζήδες υπάρχουν παντού...
ΥΓ2. Βιογραφικό της Αιματολόγου Παπανικολάου μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ