09 Ιουλίου 2008

«Οι Τσάμηδες, είχαν όρεξη για περπάτημα»

Ένας φίλος μου έστειλε το παρακάτω κείμενο, της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», αναφορικά με τους Τσάμηδες και τις κινήσεις τους:

«Η προπαγάνδα των Αλβανών για το λεγόμενο "τσάμικο", συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης των Τιράνων να κρατήσει "χαμηλούς" τόνους στο θέμα, προκειμένου να μην εκνευρίσει την Αθήνα.

Γνωρίζουν καλά στα Τίρανα, ότι άμα κλιμακώσουν το "παιχνίδι" με τη φωτιά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική οργή, όπως τα Σκόπια. Όμως, το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι με τους "ξυπόλητους" ορεσίβιους που ανακάλυψαν τα θέλγητρα του σωβινισμού συνεχίζεται, ενώ η ανοχή που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται ότι εκλαμβάνεται από κάποιους ως "αδυναμία".

Σύμφωνα με τους Αλβανούς, συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από τη "γενοκτονία" των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Η αλυτρωτική οργάνωση "Chameria Human Rights Association", εξέδωσε ανακοίνωση με την υπογραφή του προέδρου της Ahmet Giaffo, λέγοντας ότι ο "ναζιστικός" (ήμαρτον…) ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, διέπραξε τη "γενοκτονία" κατά των Τσάμηδων, εκδιώκοντας τα μέλη της "μειονότητας" από τις εστίες τους στη Θεσπρωτία. Τονίζεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται να διευθετήσει το "τσάμικο", παραμένοντας αμετακίνητη στη θέση της ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Εμφανίστηκε όμως και μια νέα οργάνωση, εν ονόματι "Τσάμικη Ένωση", που εδρεύει στο Παρίσι, αλλά έχει παραρτήματα και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπου προσπαθεί να ανακινήσει το θέμα. Σε ανακοίνωση που υπογράφει η επικεφαλής, Edlira Xhemo, τονίζονται τα ίδια, με την επισήμανση ότι θα συνταχθεί κοινή ανακοίνωση όλων των οργανώσεων με το αλβανικό επιστημονικό ινστιτούτο "Alb-Shkenca", το οποίο προσπαθεί να δώσει "επιστημονική βάση" στα σαθρά επιχειρήματα των Τσάμηδων.

Φαίνεται όμως ότι οι Τσάμηδες, είχαν όρεξη για περπάτημα. Έτσι, η αλυτρωτική οργάνωση "Τσαμουριά", της οποίας προεδρεύει ο Adrian Tano, πραγματοποίησε την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008, πορεία από τους Αγίους Σαράντα προς την περιοχή Qafe-Bote, κοντά στη μεθόριο με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Τρίτη συνεχή χρονιά που γίνεται κάτι ανάλογο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης των Τιράνων. Οι διαδηλωτές έφεραν φέτος κονκάρδες, που ανέγραφαν τη φράση "Θεέ, βοήθησέ μας να επιστρέψουμε στις εστίες μας".

Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, στην πορεία έλαβαν μέρος 5.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο… Υπήρχαν όμως και "υψηλές" παρουσίες, που τόνιζαν το "ενδιαφέρον" των αρχών για τα τεκταινόμενα, όπως ο υφυπουργός Πολιτισμού Ekrem Spahia, ο Τσάμης στην καταγωγή και κυβερνητικός βουλευτής Bujar Leskaj, ο σοσιαλιστής βουλευτής Shpetim Idrizi, μεταξύ άλλων.

Οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, τελεία και παύλα. Όμως, οι ίδιοι προσπαθούν μεθοδικά με ασύστολα ψεύδη, να παρουσιάσουν μια άλλη εικόνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αλβανική εφημερίδα "Shqip", "είναι ιστορικό γεγονός ότι οι Τσάμηδες ήταν στην πρώτη γραμμή της ελληνικής αντίστασης κατά του κατακτητή (στις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ-σ. σ. τελικά, εκεί μέσα δεν υπήρχαν… Έλληνες, παρά μόνο Τσάμηδες και Σλαβομακεδόνες!). Υπάρχουν ντοκουμέντα του γερμανικού Ράιχ, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Ναπολέων Ζέρβας, ένας από τους κύριους υπεύθυνους της ελληνικής "γενοκτονίας" κατά των Τσάμηδων, ήταν συνεργάτης της γερμανικής Γκεστάπο". Φυσικά, τα ντοκουμέντα αυτά δεν παρουσιάζονται...

Την ίδια ώρα, η αλβανική εφημερίδα "Panorama" ισχυρίζεται σε άρθρο της ότι η "γενοκτονία" κατά των Τσάμηδων, διήρκεσε από το 1913, ως το 1945. Επίσης, εμείς οι φιλομαθείς μαθαίνουμε ότι οι Τσάμηδες που εκδιώχθηκαν, ανέρχονται σε 25.000 ανθρώπους, ενώ την ίδια ώρα μας πληροφορούν ότι στην αλβανική επικράτεια, διαβιούν 300.000 Τσάμηδες και ότι στη Θεσπρωτία, διαβιούν 250.000-300.000 Τσάμηδες, αυτόχθονες Αλβανοί, χριστιανοί ορθόδοξοι το θρήσκευμα, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν, λόγω της πολιτικής που ασκείται εις βάρος τους!

Φοβερό το παραμύθι!»

ΥΓ. Το πιθανότερο είναι το παραπάνω κείμενο να είναι από εφημερίδα. Αν όμως είναι από κάποιο blog και κάποιος το έχει δει και αλλού ας γράψει ένα comment να μου πει που το είδε, ώστε να βάλω και το αντίστοιχο link για να μην κλέβουμε τους κόπους άλλων χωρίς να τους αναφέρουμε.