08 Ιουλίου 2008

«Κάποιοι δείχνουν να αφυπνίζονται σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας...»

Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Καθημερινής της Κυριακής αναλύει πως προκύπτει η τιμή 1 λίτρου βενζίνης που σήμερα πωλείται από τα πρατήρια προς 1,30 ευρώ:

Το «καλό» με την τωρινή πετρελαϊκή κρίση -πραγματική ή τεχνητή- είναι ότι ίσως βγάλει τους πολιτικούς μας από τον λήθαργο στον οποίο ζούνε σχετικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στο ελληνικό υπέδαφος. Ειδικά τώρα που η τιμή του πετρελαίου είναι στα ύψη γίνεται οικονομικά συμφέρουσα και η εξόρυξη κοιτασμάτων σε μεγάλο βάθος όπως κατά τα φαινόμενα είναι τα ελληνικά.

Οι περιοχές που «επίσημα» παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι της Θάσου και της Δ. Ελλάδος. Γιατί ανεπίσημα ενδιαφέρον παρουσιάζει όλο το Αιγαίο, εξ ου και οι τουρκικές απειλές σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων σε 12 ν.μ. Τούρκοι δε επιστήμονες σε συνέδρια κάνουν λόγο ακόμα και για κοιτάσματα στη Μύκονο!!

Στην Δ. Ελλάδα και στην Ήπειρο μεταξύ 1997 και 2001 έγιναν έρευνες από ξένες εταιρίες που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφενός διότι τότε η τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλή και δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον η έρευνα κάτω από τα 3 χλμ. και αφετέρου γιατί οι ξένες εταιρίες ήθελαν να κάνουν «αρπαχτή» και σταμάτησαν τις έρευνες ακόμα και πριν φτάσουν στο συμφωνημένο βάθος (λίγο κάτω από τα 2χλμ.)

Σε παλαιότερο άρθρο της Καθημερινής γίνεται λόγος για «ακόμα και 2 δισεκατομμύρια βαρέλια που είναι ενδεχόμενα παγιδευμένα στην περιοχή της Δ. Ελλάδας» μιας και «η λεκάνη της Αδριατικής, της οποίας η Ελλάδα κατέχει το 1/3, έχει μέχρι σήμερα αποδώσει σε Ιταλία και Αλβανία 4 δισεκατομμύρια βαρέλια». Ενώ σύμφωνα με γεωλόγους η τάφρος του Β. Αιγαίου (Θάσος και ανατολικότερα) κρύβει αποθέματα πάνω από 1 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με το άρθρο «σε κάθε περίπτωση, η πλήρης εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της περιοχής (Σ.Σ. του Β. Αιγαίου εννοεί), έστω αυτών εντός των χωρικών μας υδάτων, θα μπορούσε άνετα να εξασφαλίσει ποσότητες της τάξεως των 40.000-50.000 βαρ./ημέρα καλύπτοντας έτσι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της καθημερινής εθνικής πετρελαϊκής κατανάλωσης. Εάν μάλιστα καταστεί δυνατή και η εκμετάλλευση των πετρελαίων ανατολικά της Θάσου, η Ελλάδα θα μπορούσε να στοχεύσει σε παραγωγή άνω των 200.000 βαρ./ημέρα, με το πετρέλαιο να προσφέρει κυριολεκτικά σανίδα σωτηρίας στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.»

Αν μόνο αυτές οι δύο περιοχές κρύβουν αποθέματα πάνω από 3 δις βαρέλια και αναλογιζόμενοι ότι η ημερήσια κατανάλωση της χώρας είναι περίπου 360.000 βαρέλια και η ετήσια 130-140 εκατομμύρια βαρέλια, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι με τις κατάλληλες κινήσεις η χώρα μπορεί να καταστεί αυτάρκης για 20 και πλέον χρόνια...

Ενεργοποίηση των πολιτικών στον τομέα αυτό ίσως να δείχνουν οι παρακάτω δύο ειδήσεις.

Η μία είναι από το GREECE-SALONIKA («Κοντά σε απόφαση για αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Αιγαίου;») και αναφέρει ότι σύμφωνα με υπόμνημα που έλαβαν πριν μερικές μέρες οι Καραμανλής, Μπακογιάννη, Φώλιας, Δούκας και ορισμένες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών και το οποίο αποκάλυψε ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»: «το υπουργείο Εξωτερικών ανακινεί ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες και καλεί την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης και Οικονομικών) να επανεξετάσει την ελληνική θέση, υπό το φως των νέων δεδομένων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας». Ενώ «υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως -ανεξάρτητα από τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων- πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση για γνωστά κοιτάσματα που είχαν ήδη εντοπιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες (70,80 και 90) στην περιοχή της Θάσου και για τα οποία δεν προχώρησε η εξόρυξη λόγω κόστους».

Η άλλη είδηση είναι από την Καθημερινή και δεν έτυχε ευρείας δημοσιότητας. Στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε αποστολή στη Ρωσία με σκοπό τη σύσφιξη των οικονομικών - επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. στην αποστολή μετείχε και ο αρμόδιος υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία Δούκας. «Στις 650 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ανάμεσα στους επιχειρηματίες των δύο αποστολών, εξετάσθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων σε όλους κυριολεκτικά τους τομείς. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων τόσο του Έλληνα υφυπουργού, όσο και εκείνων των επιχειρηματιών βρέθηκε κατ’ αρχήν το ενεργειακό, από το μέτωπο του οποίου βγήκαν και δύο σημαντικές ειδήσεις. Η πρώτη αφορά την επίσημη πρόταση, η οποία έγινε από τη ρωσική πλευρά για την κατασκευή εργοστασίου ασφαλούς πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας... Η απάντηση που έλαβαν όμως από τα πλέον αρμόδια χείλη και συγκεκριμένα αυτά του Ελληνα υφυπουργού, ήταν άμεση και αρνητική. Με το λεπτό αυτό ζήτημα να κλείνει -πριν καν ανοίξει- τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον, έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η επίσημη παραδοχή πως έμπειρες ρωσικές εταιρείες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στις έρευνες για μαύρο χρυσό στο χερσαίο έδαφος της Μακεδονίας.»

Ο συνδυασμός των δύο ειδήσεων δείχνει ότι πιεσμένοι και από τις διεθνείς εξελίξεις κάποιοι αφυπνίζονται και προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. Εγχείρημα πολύ δύσκολο με τον Τούρκο φύλακα-σκύλο των Αμερικάνων στην περιοχή, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς...

Όλα αυτά βεβαίως θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πετρελαϊκής κρίσης, εφόσον βέβαια αλλάξουμε και λίγο μυαλό και νοοτροπία... Σύμφωνα πάλι με την Καθημερινή,

«για το 35% των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα... δεν υπάρχει, τουλάχιστον επιστημονική, εξήγηση» ενώ
«μόνο τρεις στις 10 φορές που πέφτουν οι εγχώριες τιμές καυσίμων οφείλονται στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Στις υπόλοιπες επτά, απλά... δεν πέφτουν!»

ΥΓ. Σημειώστε ότι και στις δύο ειδήσεις εμπλέκεται το Υπουργείο Εξωτερικών... της δήθεν αμερικανόδουλης Ντόρας. Νοίζω ότι έχει κάποια σημασία και είναι εν μέρει απάντηση στις αρλούμπες μερικών ότι η Ντόρα διαφωνεί με το άνοιγμα του Καραμανλή προς τη Ρωσία κλπ αστήρικτες γελοιότητες...