21 Ιουλίου 2008

«Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Ιωαννίδης...»

Σύμφωνα με τον «Αθήνα 9.84» αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο ένας εκ των τελευταίων δύο, έγκλειστων πραξικοπηματιών (ο άλλος είναι ο Ντερτιλής):

«Αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας κατέθεσε ο Δημήτρης Ιωαννίδης , ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια για εσχάτη προδοσία.Στην αίτηση του επικαλείται προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια καθώς και καρκίνωμα στο κεφάλι για το οποίο έχει χειρουργηθεί πριν από 7 μήνες.

Ο Ιωαννίδης που νοσηλεύεται ήδη κρατούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας από τον περασμένο Μάιο ζητά να διακοπεί η κράτηση του τουλάχιστον για 3 μήνες γιατί όπως υποστηρίζει κινδυνεύει η ζωή του. Η αίτηση του κατατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Ο Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1923 αποφοίτησε από την σχολή Ευελπίδων το 1943, συμμετείχε στον ανταρτοπόλεμο, υπηρέτησε στη Μακρόνησο και συμμετείχε σε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1951. Το 1963 υπηρέτησε στην Κύπρο ενώ την εποχή του πραξικοπήματος του 1967 ήταν αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων.

Μετά το πραξικόπημα διορίστηκε αρχηγός της ΕΣΑ όπου η δράση του ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Το 1973 αφού ήταν αντίθετος στην προσπάθεια «φιλελευθεροποίησης» του Παπαδόπουλου απομακρύνθηκε από την ΕΣΑ. Ωστόσο επανήλθε μετά από ένα μήνα κατόπιν πιέσεων των Αμερικάνων των οποίων ήταν το μακρύ χέρι μεταξύ των πραξικοπηματιών.

Αυτή η περίοδος (καλοκαίρι του 1973) ήταν και η αρχή του τέλους του Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν εξυπηρετούσε τα σχέδια των Αμερικάνων, ήταν απρόβλεπτος και προσπαθούσε να δώσει περισσότερες ελευθερίες στο λαό.

Τα επεισόδια του Πολυτεχνείου έδωσαν την αφορμή στον Ιωαννίδη και στους Αμερικάνους να ανατρέψουν τον Παπαδόπουλο. Αυτό το άφηνε να εννοηθεί ακόμα και το ΚΚΕ με ανακοινώσεις του μετά το Πολυτεχνείο, όταν έλεγε ότι στην εξέγερση συμμετέχουν πράκτορες της ασφάλειας... Στις 25 Νοεμβρίου του 1973 ο Ιωαννίδης επικεφαλής πολλών χουντικών αξιωματικών ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

Διόρισε Πρωθυπουργό τον Ανδρουτσόπουλο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γκιζίκη. Έκτοτε ονομάζονταν ο «αόρατος δικτάτορας» μιας και κινούνταν στο παρασκήνιο.

Στις 15 Ιουλίου οργάνωσε το κίνημα ανατροπής του Μακάριου που έδωσε την αφορμή σε Τούρκους και Αμερικάνους να μπούνε στην Κύπρο.

Ενώ βλέπω τον Παπαδόπουλο με συμπάθεια, όπως πολλοί Έλληνες (ακόμα και ΠΑΣΟΚους ξέρω που αν τους ακούσεις θα νομίσεις ότι είναι χουντικοί) και ειδικά όσοι έζησαν τα χρόνια εκείνα, βλέπω τον Ιωαννίδη με μεγάλη απέχθεια...

Δυστυχώς για την χώρα, αποδείχθηκε πράκτορας των Αμερικάνων και είναι ο υπαίτιος της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Τα ερωτήματα όμως που πρέπει να απαντηθούν με την αίτηση αποφυλάκισής του, ανεξάρτητα toz αν έχει μετανοήσει ή όχι, είναι:

Έχει κάτι να φοβηθεί η Δημοκρατία από τον Ιωαννίδη και μπορεί η Δημοκρατία να συγχωρεί;

ΥΓ. Πηγή για τον βίο του Ιωαννίδη αποτέλεσε η wikipedia.