15 Οκτωβρίου 2008

Η "παραίτηση" και το Σύνταγμα της συγκάληψης

Επειδή θα τρελαθούμε όλοι με την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, είναι απαραίτητο να γίνουν μερικές επισημάνσεις στο θέμα της παραίτησης των 2 δικαστών.
Όπως πολύ σωστά γράφει ο εξαιρετικός πάντα Μανώλης Κοττάκης στον σημερινό Ελεύθερο Τύπο (σελ. 17), η συζήτηση γίνεται σε λάθος βάση. Υπό κανονικές συνθήκες, οι δύο εισαγγελείς δεν θα πρεπε να "αγωνίζονται" να πάει η δικογραφία στη Βουλή, αλλά θα έπρεπε να επιθυμούν περισσότερη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δηλαδή να "δικάζει" η Βουλή τον εαυτό της, δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Συμβαίνει όμως εδώ, γιατί αυτό ορίζει ένα απαράδεκτο Σύνταγμα και ο "νόμος περί ευθύνης υπουργών", ο οποίος προβλέπει ειδική μεταχείριση στα μέλη της κυβέρνησης, όταν αυτά εμπλακούν σε μια υπόθεση. Κι αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί το 1997, το ΠΑΣΟΚ αφαίρεσε από τους δικαστές τη δυνατότητα να ερευνούν σε βάθος τις ανομίες των πολιτικών. Υποχρέωσε τότε με νόμο τα μέλη της Δικαστικής εξουσίας να σταματούν κάθε έρευνα μόλις αυτή πέσει πάνω σε πολιτικό πρόσωπο και να μην αξιολογούν ποινικά τις πράξεις τους! Καταλάβατε; Άλλη κατηγορία πολιτών οι πολιτικοί κατά το Σύνταγμα. Και φυσικά, αυτό το έκανε το ΠΑΣΟΚ γιατί υπήρχε ένας Γεράκης κι ένας Ντογιάκος, που όχι μόνο διερεύνησαν τρανταχτά ΠΑΣΟΚικά σκάνδαλα (κτηματολόγιο, παράνομες ελληνοποιήσεις, ΔΕΚΑ), αλλά και ονομάτισαν και τους υπουργούς που τα διέπραξαν και τα άρθρα του ποινικού κώδικα που παραβίασαν. Και τώρα, βγαίνουν κι από πάνω οι διάφοροι καρχιδάκιδες.

Αν στη χώρα μας υπήρχε αληθινή Δημοκρατία κι όχι θεσμική ανωμαλία, οι δύο εισαγγελείς που παραιτήθηκαν, έπρεπε να ενδιαφερθούν ώστε ο φάκελος να μείνει στα χέρια τους, κι όχι να πάει άρον άρον στη Βουλή, από που ξέρουμε ότι κανείς ποτέ δεν θα τιμωρηθεί. Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, οι 2 εισαγγελείς δεσμεύονταν από τους νόμους που ψηφίζει η νομοθετική εξουσία. Δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ζητήσουν να πάει ο φάκελος στη Βουλή. Ο προϊστάμενός τους ζήτησε να κάνουν κάτι παραπάνω, κι εκείνοι παραιτήθηκαν. Είναι σαν να έχεις στο αυτοκίνητο έναν βαριά τραυματισμένο από τροχαίο, κι αντί να τρέχεις στο νοσοκομείο, να κάθεσαι στο κόκκινο φανάρι, επειδή αυτό λέει ο ΚΟΚ να κάνεις.