23 Δεκεμβρίου 2008

Κωνσταντίνος: «Απαράδεκτο και ανήκουστο γεγονός η δολοφονία του μαθητή, αποτέλεσμα της αγανάκτησης των νέων οι διαδηλώσεις»

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος στο Αλ Τζαζίρα και στον Sir David Frost, στην εκπομπή ‘Frost over the World’, στις 12.12.08, με αποκλειστικό θέμα τα επεισόδια στην Ελλάδα.

Ο πρώην βασιλιάς χαρακτηρίζει «ανήκουστο» και «ό,τι πιο απαράδεκτο μπορεί να συμβεί» την δολοφονία του Αλέξανδρου, αλλά χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα ως «το αποτέλεσμα της επί ετών αγανάκτησης των νέων, οι οποίοι αισθάνονται παραμελημένοι, χωρίς ελπίδα, χωρίς μια αίσθηση ασφάλειας ». Αναλυτικά η συνέντευξη του πρώην βασιλιά.

DF: Αυτήν την εβδομάδα, η Ελλάδα αντιμετώπισε την χειρότερη κοινωνική αναταραχή από το τέλος της χούντας το 1974, όταν το Σάββατο ένας δεκαπεντάχρονος έχασε την ζωή του από σφαίρα αστυνομικού. Οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν, γρήγορα εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Την Τετάρτη, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτών πραγματοποίησαν πορείες στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εν τω μέσω γενικής απεργίας. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου έκαναν έκκληση για να μπει τέλος στην βία, αλλά υπάρχουν τώρα φόβοι για την σταθερότητα της Ελληνικής δημοκρατίας.
Με μεγάλη ευχαρίστηση υποδέχομαι στο στούντιο τον Κωνσταντίνο Β’, τον πρώην Βασιλέα της Ελλάδος. Καλωσήρθατε.

K: Σας ευχαριστώ.

DF: Αυτές οι διαδηλώσεις και η βία... πιστεύετε ότι ήταν μόνο η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου νεαρού, ή πυροδοτήθηκαν εξίσου από την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει σε όλον τον κόσμο?

Κ: Πιστεύω ότι το φιτίλι είχε ανάψει πολλές φορές και ότι η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου αγοριού από έναν αστυνομικό, το οποίο είναι ότι πιο απαράδεκτο μπορεί να συμβεί, ήταν το τελικό έναυσμα. Το φιτίλι γινόταν ολοένα και μικρότερο, και το γεγονός αυτό έφερε την έκρηξη. Είναι ανήκουστο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα ερευνήσει διεξοδικά αυτήν την υπόθεση και θα είναι δριμύς στους χειρισμούς της. Είναι παράλογο να οπλοφορεί (η αστυνομία), όταν βρίσκεται ανάμεσα σε δεκαπεντάχρονα παιδιά.
Παράλληλα έχουμε τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της επί ετών αγανάκτησης των νέων. Υπάρχουν επίσης περί τους 2,000 οι οποίοι είναι επαγγελματίες αναρχικοί, οι οποίοι βγαίνουν σε κάθε ευκαιρία και κάνουν τέτοιου είδους ζημιές. Όμως η πλειονότητα είναι νέοι μαθητές και σπουδαστές οι οποίοι δηλώνουν την αγανάκτησή τους. Και αυτοί δεν φορούν μάσκες. Γιατί στην δημοκρατία δεν χρειάζονται κουκούλες για να εκφράσει κάποιος την ειλικρινή αγανάκτησή του. Οι υπόλοιποι, οι οποίοι απλώς καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία πρέπει να σταματήσουν. Η Πολιτεία, όποια και εάν είναι η κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε να αφήνει αυτούς τους επαγγελματίες να καταστρέφουν περιουσίες κατά αυτόν τον τρόπο.

DF: Υπάρχει η πιθανότητα, όπως γράφουν οι εφημερίδες, διεξαγωγής εκλογών σχετικά σύντομα.

Κ: Αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω τίποτα επ’ αυτού, ούτε ξέρω πως θα ήταν η όλη ατμόσφαιρα σε αυτή την περίπτωση. Εγώ προσωπικά, διστάζω να κάνω προτάσεις, δεν έχω αυτήν την αρμοδιότητα. Νομίζω όμως οτι υπάρχει έλλειψη ελπίδας στους νέους και έλλειψη της αίσθησης της ασφάλειας.
Και πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνούσαν και θα χαιρόντουσαν ιδιαιτέρως εάν έβλεπαν μια σύμπνοια προθέσεως και στόχου στην ηγεσία της χώρας μας, -είτε αυτή είναι η πολιτική, εκπαιδευτική ή συνδικαλιστική ηγεσία. Εάν μπορούσαν να συνευρεθούν, τότε ο λαός θα έβλεπε μια σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, να δώσουν ελπίδα στην νεολαία και να δούμε πως μπορούμε να πάμε μπροστά. Δεν νομίζω ότι είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, όμως οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι πολύ δυνατοί και ακόμα και εάν είχαμε περαιτέρω κινητοποιήσεις θα επιβιώσουν.

DF: Δεν συμμερίζεστε δηλαδή τους φόβους για το μέλλον...

Κ: Απολύτως όχι. Έχουμε έναν πολύ καλό Αρχηγό του Κράτους, τον Πρόεδρο κ. Παπούλια, και -επαναλαμβάνω ότι δεν κάνω υποδείξεις, εκφράζω απλώς την ελπίδα-, υπό την αιγίδα του θα μπορούσε γίνει αυτό. Για να δείξουν και στους νέους ότι γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης, να ενωθούν, η πολιτική ηγεσία, μαθητές, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, όλοι μαζί για τον σκοπό αυτό.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα : έχουμε στην χώρα μας το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα μπορούσαν να επαναεξετάσουν κατά πόσο αυτό είναι ακόμα αναγκαίο. Θα μπορούσε να συζητηθεί στην Βουλή. Να καθιερωθούν καινούρια μέτρα για τις διαδηλώσεις, με ποινές οι οποίες θα εφαρμόζονται και όταν δεν εφαρμόζονται να υπάρχουν ανάλογες συνέπειες. Αλλά αυτά μπορούν να προέλθουν μόνον από συζήτηση στην Βουλή ή από έναν φορέα που θα τα επεξεργάζεται στο μέλλον.

DF: Οι Έλληνες θεωρούν θετικό ότι είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης?

Κ: Βεβαίως.

DF: Ή ότι δημιουργούνται καινούργια προβλήματα?

Κ: Το θεωρούν θετικό, ασφαλώς. Γιατί είμαστε χώρα της Ευρώπης, έχουμε δημοκρατία και θα παραμείνουμε έτσι.

DF: Αλλά υφίσταται ένα ολοένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, έτσι δεν είναι?

Κ: Όντως υπάρχει το χάσμα, αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η αγανάκτηση των νέων, οι οποίοι αισθάνονται παραμελημένοι, χωρίς ελπίδα, χωρίς μια αίσθηση ασφάλειας. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Μάρκος: για τις..."ξυνομούρες" που θα αντιδράσουν με το ποστ αυτό, υπενθυμίζω ότι σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία, όλοι έχουν δικαίωμα λόγου. Πολύ περισσότερο όταν κάποιος έχει διατελέσει αρχηγός του Κράτους. Τη στιγμή που έχει δικαίωμα στην άποψη ο κάθε Στρατούλης, δεν θα έχει ο πρώην βασιλιάς;