10 Ιανουαρίου 2009

«Αλλοίμονο σε όσους πιστεύουν ότι οι Ρώσοι ήρθαν στο Αιγαίο για να ψάχνουν σωσίβια και ναυαγούς με τους Τούρκους...»

Η έλευση των Ρώσων στο Αιγαίο χάλασε τη σούπα κάποιων, αυτό είναι σίγουρο. Δυστυχώς το παιχνίδι τους έπαιξαν και μερικά blogs που από υπερβάλλοντα ζήλο (θέλω να πιστεύω) έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στα ασήμαντα και δεν μπόρεσαν να δούνε πίσω από τη βιτρίνα τη βαθύτερη σημασία της ρωσικής κίνησης.

Οι παραπλανηθέντες ανέφεραν πολλές ανακρίβειες:

- «Οι "σύμμαχοι" Ρώσοι σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τους...Τούρκους!» 9.01.2009
«Σα να μη μας τα λένε και πολύ καλά οι..σύμμαχοι Ρώσοι.Μετά την έπειτατους να δέσει το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ σε Τουρκικό λιμάνι έπειτα απ΄τις ασκήσεις στο Αιγαίο, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν σήμερα πως θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις με τους..Τούρκους!»
- «Επιμένουν οι Τούρκοι - αιφνιδιάζουν την Αθήνα οι Ρώσοι»
«Την ίδια ώρα, δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί για την Αθήνα η κοινή άσκηση ρωσικού πλοίου, που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ», με τουρκική φρεγάτα.»
- «Δυσάρεστη έκπληξη για την Αθήνα»
«Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί για την Αθήνα η κοινή άσκηση Ρώσων και Τούρκων στο Αιγαίο. Η άσκηση διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά της τουρκικής ναυτικής βάσης του Ακσάζ»
- «ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ...» 9.01.2009
«μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ταράξει τους αναγνώστες μας... σύμφωνα με δημοσίευμα του presstv:

''Μια ομάδα του Βόρειου στόλου πολεμικών πλοίων έχουν φθάσει στην Τουρκία για κοινές ασκήσεις με το τουρκικό Ναυτικό, λέει μια ρωσική εκπρόσωπος του Ναυτικού.''

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ ΤΟΥΡΚΟΙ,ΡΩΣΟΙ,ΞΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ Ή ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ;
EIΔΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ;
ΑΣ ΜΗΝ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ. ΟΥΤΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙΣ.
ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΧΘΡΟ.»
- «ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ;»
«Ε,ΠΟΥ'ΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΩΣΟΦΙΛΟΙ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!!ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο 'ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΥΖΝΕΤΣΟΒ', ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΕΣΕ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ...ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ. »
Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας να πούμε τα εξής:
  • τα ρώσικα πλοία δεν έδεσαν απλά σε ένα τούρκικο λιμάνι και πολύ περισσότερο δεν έδεσαν στη Σμύρνη... έδεσαν στον ναύσταθμο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο. Αυτό είναι και το μοναδικό λιμάνι στην περιοχή που πληροί τις δυνατότητες ελλιμενισμού-ανεφοδιασμού ενός τόσο μεγάλου πλοίου. Τα ρώσικα πλοία έδεσαν εκεί, προκειμένου να ανεφοδιαστούν (παρότι μεταξύ αυτών υπάρχει ειδικό σκάφος ανεφοδιασμού) μιας και είχαν αποπλεύσει από τη Θάλασσα του Μπάρεντς από τις 5 Δεκεμβρίου!!!
  • για την ακρίβεια το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ δεν έδεσε καν στον τούρκικο ναύσταθμο. Παρέμεινε σε ανοικτή θάλασσα και μόνο τα υπόλοιπα ρώσικα πλοία έδεσαν. Αυτό προκύπτει από τηλεγράφημα του πρακτορείου RIA Novosti: "The Levchenko will dock at the base while the Kuznetsov remains at sea."
  • οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσαν «σήμερα» (δηλ. στις 9.01.2009 όπως λένε οι παραπλανηθέντες blogger) ότι «θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις με τους.. Τούρκους». Το πρόγραμμα των ρώσικων ασκήσεων ήταν γνωστό, ειδικά στην Αθήνα, από την πρώτη στιγμή και μάλιστα τόσο το defencenet.gr όσο και το strategy-geopolitics είχαν γράψει για την κοινή ρωσοτούρκικη άσκηση από τις 5.01.2009!!!
  • φυσικά δεν επρόκειτο για «κοινές ασκήσεις» (πληθυντικός) Τούρκων και Ρώσων... αλλά για την πιο απλή άσκηση (μία και μοναδική) που μπορεί να υπάρξει... άσκηση έρευνας-διάσωσης. Μάλιστα στην άσκηση αυτή δεν συμμετείχε το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ (βρίσκεται καθ΄οδόν προς τα νότια της Κρήτης), αλλά ένα συνοδευτικό αντιτορπιλικό και το ελικόπτερο που μεταφέρει!!!
  • η επίσκεψη στον τούρκικο ναύσταθμο ήταν σύμφωνα με τους ίδιους τους Ρώσους, ανεπίσημη. Το πρακτορείο RIA Novosti έγραψε: "A naval task force from Russia's Northern Fleet began on Monday an informal visit to Turkey, a Navy spokesman said", ενώ το Itar-Tass έγραψε: "A squadron of warships of the Northern Fleet of Russia... called at the Turkish naval base Akzas Karagac on Monday for an unofficial visit. The visit will last until January 8... On the first day of the visit, protocol meetings between the command of the squadron of the warships of the Northern Fleet and the command of the Turkish naval base will be held. During the following days, military delegations of the Turkish Navy are to visit the Russian warships. Cultural and sport programs are envisaged. The crews of Admiral Kuznetsov and Admiral Levchenko will see the sights of the city of Marmaris.
    Upon the conclusion of the unofficial visit of the Russian warships to Akzas Karagac, a joint exercise with ships of the Turkish Navy will be held."
  • σε αντίθεση η επίσκεψη των συνοδευτικών πλοίων που θα καταπλεύσουν στον Πειραιά θα είναι επίσημη μιας και τα ρωσικά πολεμικά πλοία, αναμένεται να επισκεφθεί η Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, τους οποίους θα δεξιωθούν οι Ρώσοι, ενώ ρωσικό ναυτικό άγημα θα αποδώσει τιμές στην Ελλάδα στον Πειραιά όπως επιβάλλεται σε επίσημες επισκέψεις.
Όλα τα παραπάνω όμως δεν είναι τόσο σημαντικά και λειτουργούν παραπλανητικά μιας και δεν μας αφήνουν να καταλάβουμε το κέρδος από την επίσκεψη των Ρώσων στην περιοχή:

  • Η Μόσχα στην πράξη με το να «αιτείται» την δέσμευση των συγκεκριμένων περιοχών από την Αθήνα και μόνο δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το προς τα πού τείνει. Με άλλα λόγια, η Μόσχα παρέχει de facto αναγνώριση των δικαίων της χώρας μας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, η υποβολή του ρωσικού αιτήματος για τη διεξαγωγή της άσκησης προς την Αθήνα ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της ελληνικής ευθύνης σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όπως ο θαλάσσιος χώρος νοτίως του Καστελόριζου, που στην ουσία συνδέει τα FΙR Αθηνών και Λευκωσίας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου μπορεί να μην εκδηλώνονται δυναμικού χαρακτήρα αμφισβητήσεις, όμως είναι μια νευραλγική περιοχή σε ό,τι αφορά τις «παγωμένες» συζητήσεις για τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.
  • Η Μόσχα ζήτησε την δέσμευση περιοχών νοτιοανατολικά της Ρόδου και νοτίως της Κρήτης. Είναι ακριβώς η ίδια περιοχή (νοτιοανατολικά της Ρόδου) όπου πρόσφατα η Τουρκία αποπειράθηκε να προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας στην συμφωνία Παπανδρέου-Οζάλ του 1987.
  • Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ρωσική μοίρα εγκαταλείπει την περιοχή ανοικτά των ακτών Συρίας και Ισραήλ (όπου κινούνταν πριν την έναρξη των ασκήσεων), όπου τις τελευταίες ημέρες εκτυλλίσσεται η τραγωδία της Γάζας με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή. Άρα, κάτι πολύ σημαντικότερο, ένα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας, ενδεχόμενο γεγονός, "τράβηξε" την ρωσική μοίρα στο Αιγαίο.
  • Να δούμε την έλευση των Ρώσων σε συνδυασμό με την διάχυτη ανησυχία που υπάρχει στα ελληνικά Επιτελεία για ενέργεια της Αγκυρας στο Αιγαίο στην παρούσα συγκυρία και όλα τα γεγονότα (πρόκληση στο πεδίο βολής Άνδρου, διαρκείς υπερπτήσεις επάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, "αναχαίτιση" του Chinook που μετέφερε τους καταδρομείς στο Φαρμακονήσι κλπ) καταδεικνύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η παρουσία της ρωσικής μοίρας θα μπορούσε να εκληφθεί και ως "καταπραϋντική" για φιλόδοξους ρεβιζιονιστές... όσο το"παράθυρο ευκαιρίας" μέχρι τις 20 Ιανουαρίου (ανάληψη καθηκόντων Προέδρου από τον Ομπάμα), για το οποίο κάνουν λόγο πολλοί έγκυροι αναλυτές, μένει ορθάνοιχτο...
Τα παραπάνω πιστεύω δείχνουν ότι η επίσκεψη των Ρώσων στην περιοχή κρύβει πολύ περισσότερα από αυτό που είδαν οι «παραπλανηθέντες»...
δηλ. το αν τελικά κατάφεραν να βρούνε τα σωσίβια και τους «ναυαγούς» κατά τη διάρκεια της άσκησης έρευνας-διάσωσης με τους Τούρκους...

ΥΓ1. Πρόσφατα, Ελληνικό πολεμικό πλοίο στα πλαίσια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα και μετά το πέρας αυτών, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά Ρωσικό λιμάνι. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως της Ελληνικής φρεγάτας, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, έδωσε άδεια, σε άγημα ξένης χώρας, να παρατάξει ένοπλο άγημα για απόδοση τιμών και να παρελάσει!!!…
ΥΓ2. Το Ρωσικό αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ έχει ασκηθεί στο παρελθόν και στο Ιόνιο πέλαγος.