16 Φεβρουαρίου 2009

«ΠΑΣΟΚ Review: Agriculture policy»

Αν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις τελείωσαν χωρίς έκτροπα. Και λέω χωρίς έκτροπα μιας και οι Κρητικοί που με σημαιοφόρο τον Καφριμάκη και υπασπιστή τον κτηνίατρο-αγρότη :) προσπαθούν να συντηρήσουν το θέμα -βλέπε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα- δεν μπορεί να θεωρηθούν αγρότες μιας και είναι κομματικοί εγκάθετοι του ΠΑΣΟΚ. Τώρα λοιπόν που τελείωσαν οι κινητοποιήσεις των πραγματικών αγροτών μπορούμε να θυμηθούμε πως έληγαν ανάλογες κινητοποιήσεις επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

Αν όχι όλοι οι περισσότεροι ξέρουμε την ιστορία με τα ξαφούσκωτα λάστιχα των τρακτέρ... έτσι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας ας θυμηθούμε από τον Ριζοσπάστη:

«ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ
Δεν πέρασε η προβοκάτσια

Με μια στρατιωτικού τύπου επιχείρηση, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, με εντολή της κυβέρνησης, προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε εκατοντάδες παρκαρισμένα στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, συνέλαβαν αγρότες, χτύπησαν δημοσιογράφους. Η πρόκληση, που στόχευε να προκαλέσει δυναμική αντίδραση των αγροτών, ώστε να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ματοκυλίσματος της κινητοποίησης, όπως αποφάσισε προχτές το βράδυ η Κυβερνητική Επιτροπή, αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία

Επίθεση στα λάστιχα των τρακτέρ. Συλλήψεις αγροτών και άλλων πολιτών, επειδή ήταν πάνω στην Εθνική οδό ή δίπλα σε αυτήν. Προπηλακισμοί σε βάρος δημοσιογράφων ήταν τα χτεσινά "κατορθώματα" της κυβέρνησης στις Μικροθήβες. Η τρομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης να παραπέμπει τις μνήμες σε άλλες εποχές. Οι σκηνές, που εκτυλίχτηκαν χτες το πρωί στις Μικροθήβες, ήταν τραγικές, ανατριχιαστικές, εικόνες που σε έκαναν να πικραθείς, να οργιστείς. Εικόνες που πρέπει να προβληματίσουν κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο αυτού του τόπου.

Είναι 8.30 το πρωί, 16 διμοιρίες των ΜΑΤ και πλήθος άλλων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και μονάδες των ΕΚΑΜ αποκλείουν την Εθνική οδό στο ύψος των Μικροθηβών. Αστυνομικοί και κρανοφόροι των ΜΑΤ αρχίζουν την επιχείρηση. Στόχος τα λάστιχα των τρακτέρ και οποιοσδήποτε βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο σε κείνο το σημείο. Κατεβαίνουν από τις κλούβες και τα περιπολικά, πλησιάζουν τα τρακτέρ, ανοίγουν τις βαλβίδες για να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα. Από τη μιαν άκρη του δρόμου μέχρι την άλλη το ίδιο σκηνικό. Μερικές φορές το "έργο" δε σταματάει εκεί. Δείχνοντας "υπερβάλλοντα ζήλο", οι αστυνομικές δυνάμεις σπάνε και τις βαλβίδες. Συγχρόνως αστυνομικοί τρέχουν πάνω - κάτω. Ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή το δρόμο. Πρέπει να συλλάβουν όποιον βρίσκεται εκεί. Να, ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος... ο "εχθρός" πρέπει να "εξοντωθεί". Το "έργο" συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Θύματα της επιχείρησης και οι δημοσιογράφοι - το γεγονός δεν πρέπει να έχει δημοσιογραφική κάλυψη - "άτυχος" της επιχείρησης ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Ηλίας Παπαδημητρίου.Οι άνδρες τον ΜΑΤ τον χτύπησαν και τον τραυμάτισαν. Ο δημοσιογράφος διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Βόλου με κακώσεις στο κεφάλι.

Σε μια ώρα η επιχείρηση έχει τελειώσει. Ο εισαγγελέας κ. Κατσαβός,που βρίσκεται εκεί, και έχει δώσει τη διαταγή για την επιχείρηση δε σταματάει εκεί. Υπάρχουν και τρακτέρ στα χωράφια... Λίγο πιο κάτω είναι το χωριό Κρόκιο, στα χωράφια υπάρχουν τρακτέρ. Εχει πάει ήδη 10 το πρωί, όταν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, εφορμούν μέσα σ' αυτά για να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ. Επικρατεί πανικός, αγρότες που βρίσκονται εκεί βάζουν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ και τα τραβούν προς τα πίσω. Οι άνδρες των ΜΑΤ προχωρούν σε νέες συλλήψεις. Οι αγρότες φωνάζουν προς τους εχθρούς. Τα λόγια τους καταπέλτης: "Είστε Ελληνες εσείς ρε; Τι είμαστε εχθροί σας;".

Στις 10.30 το πρωί η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί. Τα λάστιχα των τρακτέρ είναι ξεφουσκωμένα. Φαίνεται όμως τα μηχανήματα είναι ακόμα επικίνδυνα... Οι κρανοφόροι παίρνουν διαταγές και παρατάσσονται μπροστά από τα τρακτέρ σχηματίζοντας μια τεράστια σειρά.

Στις 11.30 το πρωί και μετά από τρεις ώρες αποκλεισμού από την Αστυνομία, η Εθνική οδός δίνεται στην κυκλοφορία. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων που περνάνε ανάμεσα από τα τρακτέρ κοιτούν απορημένοι. Σταματούν για λίγο τα αυτοκίνητά τους για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους από το θέαμα που αντικρίζουν.
...
Περίπου στις 2.00 το μεσημέρι ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,μαζί με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νίκο Κατσαρό,το βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Σούρλα καθώς και μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας Ε. Σκούρα και του ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος ομάδας αγροτών στο μπλόκο, προκειμένου να φουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ για να μην προκληθούν παραπέρα ζημιές στα λάστιχα των μηχανημάτων. Ο Ε. Σκούρας στο αίτημα των τριών βουλευτών αρκέστηκε να πει ότι θα ενημερώσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης...»

Έτσι έλυνε κάποτε τα αγροτικά προβλήματα το ΠΑΣΟΚ... το ίδιο ΠΑΣΟΚ με το σημερινό, μιας και ας μην ξεχνάμε ότι ο Τζουμάκας, ο σημερινός υποστηρικτής του Γιωργάκης, ήταν τότε Υπουργός Γεωργίας...