09 Απριλίου 2009

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της... τουλάχιστον καλύτερα από το παρελθόν»

Η δημιουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1977 υπήρξε μια ρηξικέλευθη τομή, απαραίτητη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελλάδας για την ένταξή της στην ΕΟΚ.

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν, δεν αντελήφθησαν τη σπουδαιότητα του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και ουσιαστικά την υποβάθμισαν και την περιθωριοποίησαν.

Τα στοιχεία είναι αρκούντως αποκαλυπτικά:

- Μέχρι το 2004, όλες οι μεγάλες υποθέσεις ύπαρξης καρτέλ, είχαν «αραχνιάσει» στα συρτάρια της Επιτροπής .

- Την περίοδο 2001-2003, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για παραβάσεις, ήταν μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, τα τελευταία πέντε χρόνια, με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, επεβλήθησαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόστιμα που ανέρχονται σε 240 εκατομμύρια ευρώ. Τα 70 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί και για τα υπόλοιπα εκκρεμούν προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια (βλέπε VODAFONE)...

Για να μην λέει ο καθένας ότι θέλει και επειδή τελευταία γίνεται πολύς λόγος για κάποιον που κάνει απεργία «πείνας» έξω από τα Γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού... μια απεργία για την οποία ένα πουλάκι μου είπε κάποια περίεργα πράγματα που δεν μπορώ να τα διασταυρώσω και γι΄αυτό δεν τα αναφέρω.

ΥΓ. Το χρώμα που χρωματίζω τις προτάσεις δεν είναι τυχαίο... ούτε οι ετικέτες φυσικά... και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε.