17 Απριλίου 2009

«Η ανεργία δεν προσφέρεται για καιροσκοπική πολιτική»

Η τροπή που πήρε η παγκόσμια οικονομική κρίση με την πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, τον περιορισμό της ρευστότητας, τη συρρίκνωση της ζήτησης, μεταφέρει αλλού τα προβλήματα. Ο πιο μεγάλος κοινωνικός κίνδυνος για ολόκληρο τον κόσμο αφορά πλέον της έξαρση της Ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προεξοφλεί ότι, με τα σημερινά δεδομένα, οι απολύσεις στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 2,7 εκατ. εργαζομένων. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα για ολόκληρη την Ευρωζώνη, που συνδέεται άμεσα με την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της. Γι’ αυτό όλες οι πολιτικές της Κυβέρνησης είναι στραμμένες στην Αγορά Εργασίας.

Χρειάζεται όμως περίσσια αλαζονείας και υποτίμηση της νοημοσύνης και της μνήμης των πολιτών από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για να κάνει ευκαιριακή πολιτική με την ανεργία . Πράγματι είχαμε αύξηση της ανεργίας φέτος τον Ιανουάριο. Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την ψυχολογία των αγορών σε κάμψη, ποτέ δεν κρύψαμε τις δυσκολίες, ποτέ δεν κρύψαμε ότι θα υπάρξουν προσωρινές απώλειες κεκτημένων.

Άλλοι προσπαθούν με προπαγανδιστική ρητορική να πείσουν ότι αν κυβερνήσουν θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους αυτοί που είχαν κυβερνητική ευθύνη τον Ιανουάριο του 2004, όταν η ανεργία ήταν στο 11,7% και οι άνεργοι ανέρχονταν στους 562.000, σε ευνοϊκό οικονομικά διεθνές περιβάλλον και εν μέσω Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Ενώ σήμερα εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης οι άνεργοι είναι 97.000 λιγότεροι και οι απασχολούμενοι 243.000 περισσότεροι.

Δεν είναι τυχαίο ότι απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ με μια προκλητική προσωπική ψηφοθηρική λογική επέλεξε την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (τη δική του εκλογική περιφέρεια δηλαδή) για να επιχειρηματολογήσει. Να του θυμίσουμε ότι:

- Ξεχνά ότι τον Ιανουάριο του 2004 η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία ήταν στο 17,6% δηλαδή σαφώς μεγαλύτερη και από τον Δεκέμβριο του 2008, (13,4%) και από τον Ιανουάριο του 2009, (16,4%).

- τα Ιόνια νησιά, που φαίνεται δεν έχουν για τον κύριο Παπακωνσταντίνου ιδιαίτερο εκλογικό ενδιαφέρον, τον Ιανουάριο του 2004 είχαν την υψηλότερη ανεργία της τάξης του 20,7%, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 η ανεργία βρισκόταν στο 10,9%

- η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας που είχε τον Ιανουάριο του 2004 την τρίτη πανελλαδικά υψηλότερη ανεργία με ποσοστό 15,3%, σήμερα βρίσκεται στο 8,8%, επίσης 5 μονάδες χαμηλότερα.

Με λίγα λόγια, η ανεργία δεν προσφέρεται για καιροσκοπική πολιτική και ειδικά στη μόνη κυβέρνηση που πέτυχε με στοχευμένη πολιτική το τελευταίο τρίμηνο του 2008, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998, έτος από το οποίο η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού άρχισε να διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση.

Πηγή: Ν.Δ.