21 Μαΐου 2009

Στη Δανία χωρίς λέξη για τη Ιστορία…

Επειδή όπως θα έχετε δει όσοι είστε τακτικοί στο blog, δεν ασχολούμαστε μόνο με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, σήμερα λέω να σας μεταφέρω στην μακρινή Δανία. Επίσημη 3ήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Η επίσκεψη θα ήταν μια συνηθισμένη επίσκεψη ενός Αρχηγού Κράτους σε ένα άλλο Κράτος, αν δεν υπήρχαν ορισμένες…ιδιαιτερότητες.

Είναι η 1η επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού Κράτους στη Δανία μετά από τουλάχιστον 40 χρόνια. Ως γνωστόν, η Βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, είναι η αδερφή της βασίλισσας Άννας Μαρίας. Με την διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την Μεταπολίτευση, όπως καταλαβαίνει κανείς, τα δύο Κράτη, αν και η Δανία ήταν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της Χούντας, παρέμειναν σε τυπικό επίπεδο. Πρώτη φορά ο Βασίλισσα Μαργκρέτε και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Χένρικ, επισκέφτηκαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, αλλά επίσημη επίσκεψη έγινε δύο χρόνια αργότερα, το 2006.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο και στις φωτογραφίες, οι Δανικό βασιλικό ζεύγος υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Έλληνα Πρόεδρο, ενώ κατά την προσγείωση του Προεδρικού αεροσκάφους, το συνόδευαν δύο αεροσκάφη της Δανικής πολεμικής αεροπορίας, κάτι που γίνεται σπάνια για αρχηγούς ξένων κρατών και προκάλεσε εντύπωση και στην Δανική τηλεόραση, που το προέβαλε σε ξεχωριστό ρεπορτάζ. Η εγκαρδιότητα του Δανικού βασιλικού ζεύγους βέβαια, είναι ηλίου φαεινότερο από πού προέρχεται. Οι δεσμοί τους με την χώρα τους, όσο κι αν κάποιοι αρνούνται την Ιστορία, δεν παύουν να υπάρχουν.

Κι όμως, σε μια τέτοια άρνηση της Ιστορίας, υπέπεσε και ο κ. Παπούλιας. Στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του, στην αντιφώνησή του, αναφέρθηκε σε πολλά. Ευχαρίστησε την βασίλισσα Μαργκρέτε για την θερμή υποδοχή, λέγοντας μάλιστα ότι «Τα θερμά Σας λόγια εκφράζουν το άριστο κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών». Και εκεί αρχίζει το «παραμύθι».

Οι δεσμοί που ενώνουν την Ελλάδα και τη Δανία είναι, κατά τον κ. Παπούλια, «Σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που τροφοδοτούνται από τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών, το κίνημα του φιλελληνισμού που εδραιώθηκε σ’ αυτή τη χώρα τον 19ο αιώνα. Το κτίριο του Πανεπιστημίου και το Οφθαλμιατρείο Αθηνών, που σχεδίασαν οι Δανοί αρχιτέκτονες Χριστιανός και Θεόφιλος Χάνσεν, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σπουδαίων αρχιτεκτονικών κτισμάτων της πρωτεύουσας και αποτελούν μνημεία της ιστορικής μας φιλίας. Οι Δανοί διανοούμενοι, οι καθηγητές και μελετητές της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αλλά και οι πολυάριθμοι Δανοί επισκέπτες που έρχονται να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα, συμβάλλουν αναμφίβολα στην ενίσχυση του κλίματος φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Επιθυμώ να μνημονεύσω τη συμβολή του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, στον εμπλουτισμό των σχέσεων των δύο χωρών, στους τομείς της αρχαιολογικής έρευνας, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού».

Εν τω μεταξύ, δίπλα του, καθόταν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε. Της οποία ο προ-προ πάππους της, ήρθε σε ηλικία 18 ετών στην Ελλάδα από την Δανία, κι έγινε ο βασιλιάς Γεώργιος ο 1ος. Έγινε ο άνθρωπος που έχτισε ουσιαστικά το σύγχρονο νεοελληνικό Κράτος, που βασίλεψε για 49 χρόνια, ήρθε Δανός και πέθανε στην Θεσσαλονίκη, όπου είχε εγκατασταθεί για να την προστατεύει, ως 1000% Έλληνας. Για αυτά όμως, ο κ. Παπούλιας δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη. Κι ας ήταν η αδερφή της Μαργκρέτε, η τελευταία βασίλισσα της Ελλάδας. Ούτε και γι’ αυτό λέξη.

Στην Ελλάς του 2009 είναι ακόμη ταμπού και μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με την…σοσιαλιστική βαρβαρότητα, αν κάποιος επίσημος μιλήσει για την Ιστορία, όταν αυτή έχει να κάνει με τους Βασιλείς. Ο κ. Παπούλιας μίλησε μέχρι και για τους…Δανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ότι συμβάλουν στο κλίμα φιλίας των δύο χωρών.

Το ότι η αδερφή της Βασίλισσας Μαργκρέτε ήταν βασίλισσα της Ελλάδας, ότι είναι πια Ελληνίδα κι έχει μια ελληνικότατη οικογένεια, προφανώς είναι ασήμαντα για τον κ. Παπούλια…

Δείτε φωτογραφίες από το επίσημο δείπνο και ένα βίντεο εδώ από την λαμπερή υποδοχή του κ. Παπούλια στα Ανάκτορα του Αμαλίενμποργκ.

Κι ένα απρόοπτο: η παλιά βασιλική λιμουζίνα "έμεινε" λίγα μέτρα πριν φτάσει στο κόκκινο χαλί.

Υ.Γ.: ξέρω ότι πολλοί θα βρείτε άσχετη την ανάρτηση, μέσα στο πολεμικό πολιτικό προεκλογικό κλίμα. Αλλά υπάρχουν κι αυτά τα θέματα, που δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητα.