Κάποιοι τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει στα κάγκελα και προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΝΔ είναι εθνοπροδοτικό κόμμα και ο star των δελτίων των 8, ο Καρατζαφέρης, θα μας σώσει... μέσα σ' αυτή την αναμπουμπούλα χαίρεται και ο λύκος και κάνει δηλώσεις και προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση... βέβαια το ποιόν του λύκου είναι γνωστό...
Ας θυμηθούμε λοιπόν κάτι για τον Γιωργάκη για να μην ξεχνιόμαστε...Ελευθεροτυπία 4/4/2001
Έκπληξη που η Ελλάδα κόβει δαπάνες χωρίς το Ο.Κ. στρατηγών
Τουρκικοί ύμνοι για μείωση εξοπλισμών
Τουρκικοί ύμνοι για μείωση εξοπλισμών
Στοιχεία εντυπωσιασμού και θαυμασμού είχαν χθες τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου, ο οποίος δημοσίευσε, στις περισσότερες περιπτώσεις ως κύριο θέμα, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.
Τη στιγμή όμως που ο τουρκικός Τύπος έκανε λόγο για «μαθήματα» που πρέπει να πάρει η Τουρκία από την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπανδρέου, δήλωνε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ανταγωνίζεται τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να τις ανταγωνιστεί».
Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, ο Ελληνας υπουργός, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, είπε πως «δημοσκοπήσεις δείχνουν πως "ο ελληνικός λαός, με ποσοστό 65-70%, στηρίζει την πολιτική τής προσέγγισης" και ότι "πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα"...».
Αναφερόμενος στις διμερείς διαφορές, ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Πρώτον, το πώς θα εξεταστεί το κάθε πρόβλημα και δεύτερον το πώς ορίζεται το πρόβλημα. Εάν ως προς το Αιγαίο, το πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός των συνόρων, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εάν πάλι το πρόβλημα είναι η ασφάλεια που θέλει να έχει η Τουρκία ή η ελεύθερη ναυσιπλοΐα κ.λπ., τότε οι δύο χώρες μπορούν να βρουν τη λύση με τη βοήθεια του διεθνούς δικαίου».
Αναφερόμενος στο θέμα των στρατιωτικών εξοπλισμών, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «οι δύο χώρες πρέπει να εξετάσουν το αν είναι αναγκαίες τόσο υπέρογκες δαπάνες». Η «Χουριέτ» έγραψε ότι ο Ελληνας υπουργός, ερωτηθείς «γιατί η Ελλάδα δεν αγοράζει πολεμικά αεροσκάφη F-16 από την Τουρκία», είπε «είστε πολύ δημιουργικός, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να φτάσουμε στο όραμα αυτό. Να είναι δηλαδή ντροπή, να μη συνεργάζονται οι δύο χώρες».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «ακόμη και σε περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό, η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και ότι «απαιτείται η αποστρατιωτικοποίηση του νησιού».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι «το μόνο σημείο στο οποίο δεν σημειώσαμε επιτυχία είναι η υπόθεση της διπλής φορολογίας. Σε περίπτωση που αρθεί το εμπόδιο αυτό, οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν πιο άνετα στις επενδύσεις».
«Με ειλικρίνεια»
«Να λάβουμε αυτά τα μηνύματα», ήταν ο κύριος χθεσινός τίτλος της εφημερίδας «Χουριέτ», η οποία, αναφερόμενη στις δηλώσεις, έγραψε: «Ο Γιώργος μίλησε με ειλικρίνεια».
Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ερτουγρούλ Οζκιοκ, στο σχετικό του σχόλιο υπογράμμισε ότι «ενώ κατά τη δεκαετία του '80 έτεινε να λάμψει το άστρο της Τουρκίας, φαίνεται ότι η Ελλάδα παίρνει τη θέση της Τουρκίας».
Το άρθρο καταλήγει με τη διαπίστωση: «Ενώ στη χώρα μου αρχίζουν και ξηλώνονται τα φωτεινά στοιχεία της αντίληψης που έλαμψε κατά τη δεκαετία του '80 και ολοένα κυριαρχεί μια πολιτική αντίληψη με βάση το μοντέλο του 1970, αυτός εδώ ο χώρος (σ.σ. η Ελλάδα) έχει αλλάξει κατεύθυνση».
«Να εξαφανίσουμε το ενδεχόμενο του πολέμου και να εγκαταλείψουμε τους εξοπλισμούς είναι το μήνυμα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου», σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία είχε ως κύριο θέμα τις δηλώσεις.
Πρωτοσέλιδο θέμα ήταν και στη «Μιλιέτ» οι δηλώσεις Παπανδρέου. Το δημοσίευμα έφερε τον τίτλο «Η Τουρκία δεν είναι πλέον εχθρός».
Ο διευθυντής της «Μιλιέτ», Μεχμέτ Γιλμάζ, στο άρθρο του περιέγραψε το πώς εντυπωσιάστηκε όταν είδε «συγκεντρωμένα περίπου εκατό άτομα μπροστά από το κτίριο της ελληνικής Βουλής να διαμαρτύρονται για τις απολύσεις», σημειώνοντας ότι «για μας που ερχόμαστε από μια χώρα με κρίση, όπου καθημερινά απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι, το θέαμα αυτό ήταν εντυπωσιακό, όχι για το γεγονός των απολύσεων, αλλά για το γεγονός ότι υψώνονται φωνές».
Ο Γιλμάζ αναφέρθηκε και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση «αποφάσισε την αναβολή της αγοράς νέων πολεμικών αεροσκαφών, δίχως να ενημερώσει καν τους στρατιωτικούς και τον υπουργό Αμυνας», για να καταλήξει στη διαπίστωση: «Η γειτονική χώρα είναι μικρή, αλλά γεμάτη με μεγάλα μαθήματα για μας».
«Θαρραλέες προτάσεις» ήταν ο κύριος τίτλος χθες της εφημερίδας «Ραντικάλ», η οποία υπογράμμισε τα «σημαντικά μηνύματα του Παπανδρέου προς την Αγκυρα». Ο διευθυντής της εφημερίδας, Ισμέτ Μπερκάν, στο χθεσινό του άρθρο, αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών διατύπωσε το ερώτημα: «Τη στιγμή που είναι δεδομένη η οικονομική κρίση στην Τουρκία και το Γενικό Επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών, γιατί να μη διαμορφωθεί μία πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση;».
«Μήνυμα ειρήνης» ήταν ο τίτλος της «Τζουμχουριέτ», η οποία έκανε λόγο για «ελπιδοφόρα μηνύματα» του Ελληνα υπουργού.
Η παραφωνία
Παραφωνία στο όλο κλίμα που διαμορφώνεται με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ήταν τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου για τις δηλώσεις Παπανδρέου.
Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες πρέπει να εφαρμόσουν όσα αναφέρουν στα μηνύματά τους» και τόνισε ότι «εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου».
Επιπρόσθετα, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων τα Δωδεκάνησα πρέπει να είναι επίσης αποστρατιωτικοποιημένα. Εάν είναι ειλικρινείς στα μηνύματά τους, ας τα εφαρμόσουν, ξεκινώντας από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/04/2001
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΡΙΒΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ...