04 Ιουλίου 2009

"Πώς έμπλεξα με τα μαύρα ταμεία"

Τον πιο δύσκολο... αγώνα της ζωής του δηλώνει ότι δίνει αυτές τις ημέρες ο παλαίμαχος πρωταθλητής των 1.500 μέτρων, νυν προπονητής της εθνικής ομάδας μοντέρνου πεντάθλου αλλά και υπαξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Νότης Παπούλιας.

«Πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας και ότι δεν έχω καμία ανάμιξη με την υπόθεση Siemens. Το μόνο λάθος που έκανα ήταν να εμπιστευτώ τον πρώην προπονητή μου» είναι τα λόγια του χάλκινου πρωταθλητή των Πανευρωπαϊκών Αγώνων της Στοκχόλμης στην «Εspresso», λίγο πριν περάσει την πόρτα (σήμερα) του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού για να απολογηθεί για τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της συνέργειας σε παθητική δωροδοκία.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο πρώην πανελληνιονίκης, πατέρας δύο παιδιών, είναι βαρύ. Φέρεται να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα παρένθετα πρόσωπα που μαζί με τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Τσουκάτο συντέλεσαν ώστε να «σπάσει» το ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων που βγήκε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και -κατά τη σχηματισθείσα δικογραφία- να καταλήξει σε άγνωστα στελέχη του ΟΤΕ, στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ Siemens με τον ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του οργανισμού.

«Για το μόνο πράγμα που μπορεί να με ψέξει κάποιος είναι η απεριόριστη εμπιστοσύνη που έδειξα στον πρώην προπονητή μου Γιώργο Γενναίο. Αυτόν τον άνθρωπο τον είχα σαν μέντορά μου. Συναίνεσα να μου ανοίξει μερίδα και κωδικό στο χρηματιστήριο και βρέθηκα εν αγνοία μου συνδικαιούχος σε έναν τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πέρναγαν διάφορα ποσά» ξεσπά ο πρώην πρωταθλητής, ο οποίος παρουσιάζει την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση ως εξής:

1998. Ενώ ο Νότης Παπούλιας είναι ακόμα εν ενεργεία αθλητής και το χρηματιστήριο βρίσκεται σε μια περίοδο άνθησης, ο προπονητής ττου Γιώργος Γενναίος ζητάει (όπως καταγγέλλει ο Παπούλιας) από αυτόν και από άλλους αθλητές μια εξυπηρέτηση. «Να ανοίξει στα ονόματά μας μια μερίδα και κωδικό στο χρηματιστήριο, ώστε να μπορεί να κάνει αγορές, ιδίως κατά τη δημόσια εγγραφή νεοεισαγόμενων εταιρειών, δεδομένου του νομοθετικού περιορισμού στον αριθμό των μετοχών που μπορεί να αγοράσει κάθε μέτοχος» λέει ο κατηγορούμενος πρωταθλητής.

Ο Παπούλιας κατά την εξιστόρησή του φέρεται να συναίνεσε, εμπιστευόμενος τυφλά τον επί δεκαπενταετία προπονητή του. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ούτε πληρεξούσιο υπέγραψε, ούτε άλλη εντολή έδωσε στον Γενναίο για να αγοράζει και να πουλάει μετοχές.

«Ηταν σαφές ότι το όνομά μου μόνο τυπικά θα φαινόταν μεταξύ των προσώπων στον κωδικό των οποίων ο Γενναίος αγόραζε και πουλούσε μετοχές. Και ουδέποτε υπέγραψα για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και βιβλιάριο ταμιευτηρίου, την ύπαρξη των οποίων πληροφορήθηκα πρώτη φορά το 2008! Ο λογαριασμός άνοιξε με τα στοιχεία του Γενναίου, δίχως καν να υπογράψω».


«Χρησιμοποίησε την υπογραφή μου»

Ο πρώην πρωταθλητής, ο οποίος πάντως εμφανίζεται να είναι συνδικαιούχος σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, ρίχνει όλο το φταίξιμο αλλού, αποποιούμενος δικές του ευθύνες. Το αν είναι έτσι ή ο Παπούλιας αναγκάζεται τώρα να κρατήσει επιθετική τακτική για να βγει λάδι θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

«Μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, όταν κλήθηκα να δώσω εξηγήσεις στον εισαγγελέα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, πληροφορήθηκα πρώτη φορά πως ήμουν συνδικαιούχος σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος είχε ανοίξει το 1998 στην Εθνική τράπεζα. Επεσα από τα σύννεφα! Εστειλα αίτημα στην τράπεζα και με πληροφόρησαν ότι ο εν λόγω λογαριασμός είχε ανοίξει εν αγνοία μου με συνδικαιούχους εμένα, τη σύζυγό μου και ακόμα μία, άγνωστη σε εμένα κυρία. Για το άνοιγμα του λογαριασμού ούτε εγώ ούτε η σύζυγός μου θέσαμε ποτέ τις υπογραφές μας» δηλώνει ο Νότης Παπούλιας και προσθέτει:

«Πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια ενημερώθηκα ότι υπάρχει ο λογαριασμός αυτός. Ζήτησα αμέσως από την τράπεζα ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού, από την οποία προκύπτει ότι στις 27-5-1999 κατατέθηκαν 16.455.716 δραχμές, ότι στις 3-6-1999 έγινε ανάληψη 16.579.373 δραχμών και ότι ύστερα από λίγο ο λογαριασμός έκλεισε. Εγώ δεν εισέπραξα ποτέ τα χρήματα αυτά, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω πού κατέληξαν τελικώς, αλλά αυτός που έκανε τις αναλήψεις ήταν μάλλον ο Γενναίος, ο οποίος παραδέχτηκε βέβαια στον εισαγγελέα ότι διαχειριζόταν μόνος αυτός -εν λευκώ- τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους δικούς μου και των συναθλητών μου. Μάλιστα πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο πρώην προπονητής μου είχε στην κατοχή του και τραπεζικό βιβλιάριό μου χρησιμοποιώντας την υπογραφή μου».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Νότη Παπούλια Γιάννης Μαρακάκης, ο οποίος έχει ήδη αιτηθεί να αρθεί η δέσμευση στους λογαριασμούς του εντολέα του, δηλώνει στην «Εspresso»: «Είναι σαφές ότι ο κος Ζαγοριανός έχει ήδη διακρίνει τους κατηγορουμένους στους περιφερειακούς και στους πραγματικά εμπλεκόμενους. Ο κ. Παπούλιας ήταν ένας εκ των αθλητών που το 1998 έδωσαν προφορικά την έγκρισή τους να ανοιχθούν λογαριασμοί στο όνομά τους για προεγγραφή σε αγορά μετοχών νεοεισερχόμενων στο ΧΑΑ εταιρειών. Ουδέποτε έλαβε γνώση για την κίνηση του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού. Δέκα χρόνια μετά ενημερώθηκε από τα Μέσα ότι μέσω του λογαριασμού αυτού είχαν διακινηθεί μαύρα χρήματα της Siemens.

»Οι εγκέφαλοι είχαν στήσει ένα σύστημα διασποράς των χρημάτων της Siemens σε επιμέρους “καθαρούς” λογαριασμούς ανυποψίαστων αθλητών, μεταξύ των οποίων και ο Νότης Παπούλιας, ενώ από την πλευρά μας θα εξετάσουμε και την ευθύνη των τραπεζών για τη διακίνηση χρημάτων εν αγνοία των δικαιούχων των λογαριασμών. Από όλα τα έγγραφα προκύπτει ότι ο πρώην πρωταθλητής μας είχε πλήρη άγνοια, εξ ου και δεν πρέπει να παραπεμφθεί».


«ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙΠΟΤΕ»

Από την πλευρά του, ο πρώην προπονητής του Νότη Παπούλια και μέλος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Γενναίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει παραδεχτεί ενώπιον του εισαγγελέα με κατηγορηματικό τρόπο ότι ζήτησε πρώτα την έγκριση των αθλητών αλλά και των εμπλεκόμενων συγγενών τους για το άνοιγμα των λογαριασμών, ώστε να συμμετέχει με μεγαλύτερη μερίδα στις δημόσιες εγγραφές για αγορά μετοχών και ότι σε αυτό το σημείο δεν αυθαιρέτησε. Παραδέχεται βέβαια ότι μόνον αυτός διαχειριζόταν τους λογαριασμούς, ακόμη και αυτούς στους οποίους δεν ήταν καν συνδικαιούχος, και ότι οι αθλητές δεν γνώριζαν τίποτε για την κίνηση των λογαριασμών. Ωστόσο υποστηρίζει ότι τα παραπάνω τα έκανε προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο κόμμα, μη έχοντας την παραμικρή ιδέα ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη Siemens.

Πηγή:Εspresso