28 Αυγούστου 2009

«Στο 64,27% έφτασε η φοροδιαφυγή στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας»

Είναι δυνατόν να πάει η χώρα μπροστά με τέτοια νοοτροπία. Όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες που κλέβουν ουσιαστικά εμάς, και όχι τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου, μιας και αυτοί έχουν να φάνε και τα δισέγγονά τους, μήπως εκτός από τα πρόστιμα θέλουν και ένα δημόσιο ξεβράκωμα και μαστίγωμα;

Από Αδέσμευτος Τύπος:

«331 επιχειρήσεις παραβάτες!

Σε ποσοστό 64,27% έφτασε η φοροδιαφυγή στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας κατά την περίοδο της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στο πλαίσιο του σχεδίου θερινής περιόδου διενήργησε, από τις 17 έως τις 23 Αυγούστου, ελέγχους σε 515 εταιρείες όπου διαπιστώθηκαν 2.562 παραβάσεις σε 331 από αυτές.

Οι εν λόγω έλεγχοι ανέβασαν τον πήχυ των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν σε 64,27% αναδεικνύοντας περισσότερο επιρρεπείς τις εταιρείες εστίασης, διασκέδασης, ενοικίασης οχημάτων, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα και γενικότερα τις επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση.

Το πρόγραμμα των ελέγχων θα συνεχιστεί με την ίδια μέθοδο καθορισμού των συνεργείων ελέγχου, καθώς και των ελεγχόμενων περιοχών και στο επόμενο χρονικό διάστημα, μεταβάλλοντας διαρκώς τις ώρες και της ημέρες των ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα.

Από τους πρόσφατους ελέγχους και παρά την κατάργηση της έκδοσης των εντύπων παραγγελίας, στα καταστήματα εστίασης και όχι μόνο, έχει αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο άλλων, ισοδύναμων ή και πολύ σοβαρότερων παραβάσεων φοροδιαφυγής, που αφορούν τη μη έκδοση νόμιμων αποδείξεων λιανικής πώλησης. Στις εταιρείες, όπου διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο ότι δεν εκδίδονται νόμιμες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή ανακυκλώνονται αποδείξεις άλλων πελατών, θα ζητούνται και τα στοιχεία των όποιων εμπλεκόμενων προσώπων. Μεταξύ αυτών μπορούν ενδεχομένως, οι λογιστές των καταστημάτων αυτών και τα άτομα που ανακυκλώνουν τις αποδείξεις για να εξετάζεται ο βαθμός της συνέργιας αυτών και επιπλέον όλων των διοικητικών κυρώσεων να υποβάλλεται ανάλογα με την περίπτωση και μηνυτήρια αναφορά. Γιατί ανάλογα με το είδος και το ύψος της φοροδιαφυγής, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή για ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, τιμωρείται αυστηρά.»