30 Σεπτεμβρίου 2009

«Ανοιξαν κερκόπορτα για αύξηση ορίων ηλικίας στις γυναίκες»

Πάρτε ένα δείγμα του πως θα κυβερνήσουν από τον Αδέσμευτο Τύπο:

Βόμβα έβαλε το ΠΑΣΟΚ στις συντάξεις των γυναικών! Με Προεδρικό Διάταγμα του Απριλίου του 2002 είχε αποδεχτεί και υπογράψει την οδηγία για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών!

Το «Διάταγμα» με αριθμό 87/2002 (ΦΕΚ 66 στις 4 Απριλίου 2002), «για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης», ενσωμάτωσε στο εθνικό μας δίκαιο την επίμαχη οδηγία 96/97/ΕΚ, με υπογραφή του τότε υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

Αναγνωρίζοντας ότι δε μπορεί να ισχύουν διακρίσεις στα επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης είτε αφορούν μισθωτούς, είτε ελεύθερους επαγγελματίες, άνοιξαν με προεδρικό διάταγμα την πόρτα για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες!

Δυο μήνες μετά, όμως, τον Ιούλιο του 2002, που ψηφίστηκε ο νόμος 3029/02 (ο γνωστός νόμος Ρέππα για το ασφαλιστικό) το ΠΑΣΟΚ παραβίασε και το «Διάταγμα» που πρόσφατα είχε υπογράψει, αλλά και την οδηγία!

Στο άρθρο 1 του νόμου, για την αναθεώρηση του κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, νομοθέτησαν διαφορετικά όρια ηλικίας για άντρες και γυναίκες!

Στη μια περίπτωση ενσωματώνεται η οδηγία για την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών, ενώ δυο μήνες μετά, ακυρώνεται, δια της μη εφαρμογής του σχετικού προεδρικού διατάγματος!

Αποτέλεσμα ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μετέπειτα τη διαδικασία των προειδοποιητικών επιστολών και να ζητήσει το 2006, εξηγήσεις, γιατί η Ελλάδα, δεν εφαρμόζει την επίμαχη οδηγία 96/97/Ε.Κ.

Το όλο ζήτημα εξελίχθηκε σε διαμάχη με την ελληνική πλευρά να διατείνεται ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου δεν ανήκει στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης και ότι η σύνταξη δεν είναι συνέχεια του μισθού, καθώς καταβάλλεται σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων σε κρατικούς φορείς.

Το αντίθετο υποστήριζε η Κομισιόν και παρά τις ελληνικές θέσεις, παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί τον περασμένο Ιούνιο και να ζητηθεί η εφαρμογή της οδηγίας 96/97/ΕΚ, της ίδιας οδηγίας δηλαδή, που ενώ είχε αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο του 2002, εντούτοις, δεν την εφάρμοσε όταν ψήφισε την αναθεώρηση του κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων τον Ιούλιο του 2002!
Ο λογαριασμός που στάλθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε επακόλουθο την ευρωκαταδίκη, αλλά η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και σήμερα. Αν κερδίσει τις εκλογές, δε θα ανατρέψει φυσικά τη δικαστική απόφαση. Θα την εφαρμόσει. Και για να «χρυσώσει το χάπι», λέει ότι «θα επιδιώξει ένα μεταβατικό διάστημα» για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών!

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ενώ υπήρχε χρόνος από το 2002, για να αποφασιστεί μια διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος, από τη στιγμή μάλιστα που αποδέχτηκαν την οδηγία με το Προεδρικό Διάταγμα, εντούτοις, επιλέχτηκε ο εύκολος δρόμος με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν παγιδευτεί σε εκείνες τις επιλογές, χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

ΑΛΛΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ

Ιδού τι αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ με το Διάταγμα Ρέππα τον Απρίλιο του 2002:

* Αρθρο 5, παρ. 1:
Απαγορεύονται διατάξεις που αντιβαίνουν στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και ιδιαίτερα απαγορεύονται διατάξεις που … «επιβάλλουν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση».

* Αρθρο 4 παρ. 1:
Η αρχή της ίσης μεταχείρισης συνεπάγεται την εξάλειψη κάθε διάκρισης λόγω φύλου όσον αφορά… «Τον υπολογισμό των παροχών καθώς και τις προϋποθέσεις διάρκειας και διατήρησης αυτών των παροχών».

Νομοθέτησε δηλαδή τότε το ΠΑΣΟΚ ότι απαγορεύονται οι διακρίσεις στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2002, εκδίδεται ο ν. 3029/02 και αναφέρει στο άρθρο 1. παρ. 6 για συντάξεις πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων ότι, «από 1η Ιανουαρίου 2003, η σύνταξη των γυναικών που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου του 1998 μπορεί να καταβληθεί μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας μειωμένη κατά 4,5%». Για τους δε άντρες το ίδιο άρθρο προβλέπει τη συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ού έτους, με μειωμένη σύνταξη.

Ανάλογη διάκριση με διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών, γίνεται και στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου (στο 60ό οι γυναίκες, στο 65ο οι άντρες).
Κοντολογίς, από τη μία αποδέχτηκαν ότι δεν μπορεί να ισχύουν διακρίσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών και την ίδια στιγμή παγίδευαν τις γυναίκες σε ένα νόμο με διακρίσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών.